Asociatia Ecoruralis colecteaza seminte traditionale din toata tara pentru salvarea soiurilor de legume româneşti (eco)

Asociatia Ecoruralis colecteaza seminte traditionale din toata tara pentru salvarea soiurilor de legume româneşti 5Acesta este un apel deschis către oricine dorește să doneze semințe tradiționale din orice varietate, pe care dorește să le vadă multiplicate, distribuite și cultivate în țară și nu numai. Eco Ruralis este o asociație non-guvernamentală, în sprijinul țăranilor ecologici și tradiționali. Din cauza agriculturii intensive și a utilizării de semințe hibride produse industrial de către marile companii, România riscă să piardă patrimoniul prețios reprezentat de semințele tradiționale. Aceste semințe sunt singurele care permit țăranilor să practice o agricultură sustenabilă și prietenoasă cu mediul.

De aceea, Eco Ruralis lucrează din 2009 la revitalizarea patrimoniului de semințe tradiționale și luptă pentru ca acestea să circule și să fie folosite liber în România. Am colectat până acum semințe din mai multe părți ale țării și de la alte asociaţii din străinătate cu care colaborăm. Multiplicarea semințelor s-a făcut în grădinile noastre din Cluj, mulți țărani și grădinari făcând același lucru în grădinile lor. Pe lângă conservarea semințelor, acestea sunt și distribuite gratuit tuturor celor care le doresc. Credem că păstrarea vie în câmp a biodiversității este cea mai bună metodă de a păstra și a promova practicile tradiționale. Detalii în continuare:

Pentru a continua această luptă și pentru a extinde rețeaua celor care salvează semințe, facem un apel la implicare.

Puteți să trimiteți semințele tradiționale prin poștă împreună cu o scurtă descriere (origine și caracteristici speciale), sau puteți să le aduceți la biroul nostru:

Asociaţia Eco Ruralis
Strada David Ferenc, nr. 10 ap. 5
400102 Cluj-Napoca, Romania
Tel/Fax: 0264 599 204
E-mail: ecoruralis@gmail.com

Vă mulțumim,
Echipa Eco Ruralis

Formular PENTRU CEI CARE TRIMIT SEMINŢE la Eco Ruralis – descărcaţi aici

Dacă seminţele salvează oamenii (oferindu-le hrană), de ce să nu salveze şi oamenii seminţele? Prin asociaţia Eco Ruralis, ne dedicăm sprijinirii ţăranilor. Împreună cu colegii mei, ne-am luat angajamentul să fim păstrători de seminţe, aşa cum a fost bunica mea, simplu şi demn. Să fim conectaţi cu pământul, să nu îl exploatăm şi să nu luăm mai mult decât poate să ne ofere. Să onorăm agro-biodiversitatea.

De 5 ani de zile, asociaţia Eco Ruralis colectează, cultivă, înmulţeşte şi distribuie gratuit seminţe tradiţionale de legume, cereale, flori, plante aromatice şi medicinale. În prezent, asociaţia are o colecţie de 110 specii şi peste 850 de varietăţi, depozitată la Universitatea de Agronomie din Cluj Napoca, cu care a pus bazele unei iniţiative de cercetare participativă. Cea mai bogată parte a colecţiei de seminţe o reprezintă roşiile, o legumă simbol pentru România, renumită pentru gustul său şi diversitatea soiurilor locale, ţărăneşti.

Datorită dispariţiei accelerate a seminţelor tradiţionale din grădini şi terenurile agricole, Eco Ruralis face eforturi să revitalizeze acest patrimoniu genetic agricol.

Mai multe informaţii despre programul de seminţe tradiţionale al asociaţiei Ecoruralis puteţi vedea aici:
http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Programe_si_Activitati/Seminte_Traditionale/

În perioada de toamnă, asociaţia Ecoruralis strânge seminţe de la membri (ţărani, fermieri) şi de la alţi grădinari care păstrează soiuri tradiţionale, iar primăvara împarte GRATUIT seminţe celor interesaţi să le cultive şi să le înmulţească, pentru a conserva soiurile tradiţionale pe termen nedefinit.

Unele seminţe româneşti au ajuns până în Senegal – iată povestea lor: Sara şi seminţele speranţei

DACĂ AVEȚI CUNOSCUȚI CARE AU GRĂDINĂ DE LEGUME ȘI CULTIVĂ SOIURI TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI, RUGAȚI-I SĂ CONTRIBUIE CU CÂTEVA SEMINȚE ȘI SĂ LE DONEZE ASOCIAȚIEI ECORURALIS PENTRU A FI CONSERVATE ȘI MULTIPLICATE!

Emilian, 22 oct 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

2 responses to “Asociatia Ecoruralis colecteaza seminte traditionale din toata tara pentru salvarea soiurilor de legume româneşti (eco)

  1. Incercati in Suceava , exista un asa zis depozit de seminte traditionale , certificate !!! Cautati pe net , veti gasi tot ce va trebuie. Mult succes!!!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s