Pilda mesterului instalator cu un ciocănel. Diferenta care face diferenta. Importanta persuasiunii in afaceri, negociere, comunicare (edu)

Pilda mesterului instalator cu un ciocănel. Diferenta care face diferenta. Importanta persuasiunii in afaceri negociere comunicare(preluare de AICI Detalii despre persuasiune AICI)

Un meșter instalator renumit locuia în port. Într-o seară căpitanul unui vas acostat de curând l-a căutat acasă. I-a spus pe scurt că are o defecțiune în camera motoarelor și că nu poate părăsi portul din cauza asta. Toți meșterii de la bord se dovediseră neputincioși. Instalatorul și-a luat sculele și s-a dus pe vapor. A intrat în sala motoarelor și a început să se uite la puzderia de conducte care împânzeau camera. A pipăit o conductă, a pus urechea aproape de o alta, apoi a făcut câțiva pași înapoi și a privit din nou păienjenișul de țevi. După ce s-a mai rotit prin încapere de câteva ori, pipăind si ascultând, s-a oprit. A scos din trusa de scule un ciocănel și s-a apropiat de un robinet rosu aflat în spatele unei țevi groase. A lovit o singura dată, sec, și ca prin minune întreaga instalație a început să funcționeze perfect. Uluit, căpitanul vasului i-a mulțumit și l-a întrebat cât costa prestația. S-au înțeles că meșterul îi va trimite nota de plată în ziua următoare.

 ***

Savurandu-și cafeaua de dimineață, căpitanul vasului a deschis plicul cu nota de plată și a citit ce scria:

Onorariul pentru reparație era 1000 de dolari.

Furios, și-a luat haina și a fugit la meșter să-i ceară socoteala. – Nu ai petrecut nici măcar un sfert de ora în sala motoarelor, a scrâșnit el. Cum se justifică suma asta exorbitantă? Foarte calm din fire, meșterul i-a răspuns ca în dimineața următoare îi va trimite o factură detaliată.  A doua zi, căpitanul a văzut conținutul facturii și a înteles.  Factura detaliată:

Una lovitura ciocănel – 0,5$

Determinare loc pentru lovitura ciocanel – 999,5$

Total – 1000$

***

Meșterul din poveste este un adevărat expert. El este capabil să vadă dintr-o privire punctul nevralgic și să intervină exact acolo unde poate produce cel mai bun rezultat. El știe unde să folosească instrumentele din trusa de scule, când și cu ce intensitate.

Efortul pe care meșterul îl depune nu este mai mare decât cel pe care îl pun mecanicii… rezultatul însă da! Așa se întâmplă și în relațiile de afaceri în care maeștrii persuasiunii câștigă pentru că pot face distincțiile de finețe necesare în momentele cheie.

Care este diferența care face diferența?

Maeștrii persuasiunii știu să identifice locurile și momentele în care să “lovească cu ciocănelele lor”, reprezentate prin cuvintele pe care le spun, de gesturile pe care le fac, de întrebările pe care le adresează, de modalitatea prin care își pregătesc întâlnirea sau de analiza pe care o fac după fiecare întâlnire importantă.

Aceste distincții de finețe sunt de fapt cheia succesului pentru performerii din orice domeniu. Ele reprezintă diferența care face diferența între performanță și mediocritate. Această diferență este mult mai mică decât cred cei care care se află în zona mediocrității. Uneori vorbim de o diferență de doar 1%…

Sursa aici: http://cursdepersuasiune.ro/training-powerful-business-persuasion-octombrie-2014/

Carte bună despre persuasiune aici: http://discerne.wordpress.com/2014/09/24/caile-persuasiunii-intre-cunoasterea-ta-si-a-celuilalt-de-stefan-alexandrescu/

Emilian, 25 sept 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s