Protest anti gaze de sist – Manifest Puiesti, 6-8 septembrie 2014 impotriva fracturarii hidraulice fracking (eco)

Protest anti gaze de sist Manifest Puiesti judetul vaslui, 6-8 septembrie 2014 impotriva fracturarii hidraulice fracking sonda fracturare pericole 2Rezistența Puiești, Rezistența Pungești, Grupul Fără Fracturare, Grupul de Intervenție Civică, în parteneriat cu primăria Puiești, vă invită la ManiFEST, primul festival din România pentru o lume fără fracturare hidraulică, care va avea loc la Puiești, județul Vaslui, în perioada 6-8 septembrie 2014.

Noi, mai multe organizații și grupuri informale care se opun fracturării hidraulice, sprijiniți anul acesta de Primăria comunei Puiești, județul Vaslui, ne-am unit eforturile pentru a organiza primul festival dedicat menținerii curate a apei, aerului, pământului și a sănătății oamenilor, prin stoparea fracturării hidraulice. Ideea festivalului a pornit de la conștientizarea faptului că problemele sociale și politice se pot comunica mult mai ușor prin intermediul artei și a muzicii.

Festivalul se va organiza pe un teren aflat în imediata vecinătate a perimetrului Chevron, la 1 km distanță de satul Puiești. Vom avea ateliere de activism și rezistență civică, proiecții, dezbateri, muzică, hrană sănătoasă și multă energie pozitivă. Detalii în continuare:

Despre pericolele gazelor de șist citiți asta: De ce sunt impotriva exploatarii Gazelor de sist – motive concrete. Rezumat pericolele procesului de fracturare hidraulica – fracking

.

PRIMUL FESTIVAL PENTRU O LUME CURATĂ, FĂRĂ FRACTURARE HIDRAULICĂ
Festivalul ManiFEST de la Puiești reprezintă prima ediție a unui eveniment civic multianual care trage un puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice în exploatarea hidrocarburilor, punând accentul pe dreptul comunităților și al indivizilor la un mediu curat. Dorim, prin acest festival, să prezentăm alternative de dezvoltare pentru comunitățile rurale, dincolo de extractivism și exploatarea nesustenabilă a resurselor naturale.

Protest anti gaze de sist Manifest Puiesti judetul vaslui, 6-8 septembrie 2014 impotriva fracturarii hidraulice fracking sonda fracturare pericole 4

Festivalul va contribui la întărirea conștientizării problemei fracturării hidraulice în România, mai ales în rândul tinerilor. De asemenea, va sprijini comunitățile rurale din zona Moldovei și nu numai, în lupta lor împotriva fracturării hidraulice. Festivalul este organizat de o echipă de voluntari din mai multe orașe, precum și din diasporă, iar artiștii sunt invitați să sprijine cauza pro-bono. Acesta va ajuta, printre altele, și la consolidarea taberei de rezistență de la Puiești.

Fracturarea hidraulică reprezintă un procedeu de extragere a gazelor de șist și a altor hidrocarburi neconvenționale cu impact extrem de nociv și ireversibil asupra mediului și sănătății umane.

DE CE PUIEȘTI?
Cu puieștenii nu te pui. Sunt deciși, ca și pungeștenii și mulți alți români, să se opună până la capăt ororii fracturării hidraulice. Pentru asta, au nevoie de sprijinul și solidaritatea noastră, a societății civile. Ea le va da putere să lupte cu și mai mare determinare împotriva sondei care urmează să vină, iar pe noi, pe cei veniți să îi sprijinim, ne va ajuta să le înțelegem și mai bine lupta.

Protest anti gaze de sist Manifest Puiesti judetul vaslui, 6-8 septembrie 2014 impotriva fracturarii hidraulice fracking sonda fracturare pericole 9

De asemenea, solidaritatea cu Puiești, ca și cea cu comunitatea greu încercată de la Pungești, va arăta oamenilor din comunitățile amenințate de fracturarea hidraulică (marea majoritate a localităților rurale din zona de câmpie, deal și podiș), că nu sunt singuri în fața acestei agresiuni fără precedent — FRACTURAREA HIDRAULICĂ.

Protest anti gaze de sist Manifest Puiesti judetul vaslui, 6-8 septembrie 2014 impotriva fracturarii hidraulice fracking sonda fracturare pericole 8

CONTEXT:
Pungești a devenit deja un simbol al rezistenței împotriva fracturării hidraulice. Vreme de 8 luni, oamenii din Pungești au dat dovadă de un curaj civic rar, care a atras respectul și elogiile presei și oamenilor din întreaga lume. Acum, sonda de explorare pentru gaze de șist de la Pungești a fost demontată, întrucât faza de explorare a fost finalizată.

După Pungești, urmează Puiești, unde compania Chevron intenționează să-și instaleze a doua sondă de explorare pentru gaze de șist din România, în ciuda opoziției masive a comunității locale. Aici, în 2013, Consiliul Local a votat în unanimitate o hotărâre de interzicere a fracturării hidraulice pe teritoriul comunei lor. Locuitorii din Puiești sunt, ca și la Pungești, total împotriva fracturării hidraulice.

Cu toate acestea, Chevron a obținut autorizația de construcție în vara lui 2014 și urmează să foreze o sondă de explorare, posibil și de exploatare a gazelor de șist. De data aceasta, spre deosebire de acum un an, la Pungești, când Chevron, ajutat de organele statului, a intervenit în forță, reprimând opoziția localnicilor, vrem să le-o luăm înainte. Să îi întâmpinăm cum se cuvine: nu cu pâine și sare, ca pe niște oaspeți de onoare, ci cu decibeli mulți, așa cum au ei de gând să folosească la sondă, zi și noapte. Și cu rezistență pașnică, creativă, inteligentă, așa cum le stă în fire oamenilor de pe aceste meleaguri. Să spunem cu toții un NU hotărât fracturării hidraulice.

Această sondă planificată a fi forată la Puiesti reprezintă doar una dintre cele 2800 de sonde planificate a fi forate pe teritoriul perimetrului EV2 Bârlad și una din zecile de mii de sonde pentru gaze de șist, planificate a fi forate pe întreg teritoriul României, pe suprafețele concesionate de ANRM pentru exploatarea hidrocarburilor, inclusiv cele neconvenționale (gazul și petrolul de șist). Concesiunile acoperă peste 60% din teritoriul României, făcând din fracturarea hidraulică cea mai mare problemă de mediu cu care România se va confrunta pe termen mediu și lung, dacă societatea civilă nu se va mobiliza pentru oprirea acestui proiect extrem de periculos pentru mediu și sănătatea publică.

Cu speranța într-o Românie și o lume fără fracturare hidraulică,

Echipa ManiFEST       Mai multe detalii pe  www.festivalmanifest.ro si Facebook AICI

Protest anti gaze de sist Manifest Puiesti judetul vaslui, 6-8 septembrie 2014 impotriva fracturarii hidraulice fracking sonda fracturare pericole 10

………………………

Emilian, 1 sept 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s