Plasticul este toxic. Folosirea plasticului in industria alimentara ar trebui interzisa! Cum ne afecteaza sanatatea obiectele din plastic din jurul nostru (s)

Baxuri apa supermarket plastic toxic folosirea plasticului industria alimentara interzisa cum afecteaza sanatatea obiectele plastic din jurul nostru castroane plastic pet-uri fenoli chimicale apa alimentatieO mare problemă a vieții noastre de azi este PLASTICUL. Folosirea plasticului, cel puțin în industria alimentară, ar trebui după părerea mea interzisă, pentru că folosit într-un astfel de sector, plasticul se comportă precum un material toxic care ne afectează sănătatea. Plasticul este, pe de o parte, o problemă pentru planeta Pământ, pentru că este ne-biodegradabil și persistă în mediu (adică poluează), iar pe de altă parte plasticul ne intoxică organismul. De ce ne intoxică organismul? Pentru că plasticul este făcut din petrol + chimicale (chimicale pentru a da plasticului maleabilitate, culoare etc). Iar combinația petrol+chimicale în corpul nostru… credeți că e de bine sau e de rău? Normal că e de rău! Dar cum ajunge plasticul în corpul nostru? Că doar nu mușcăm din castronul cu mâncare o bucățică de plastic și o înghițim… Păi nu e nevoie să facem asta, pentru că mici particule de plastic (rețineți: petrol+chimicale) IES SINGURE din obiectele de plastic pe care noi le folosim, pe care le atingem sau din care mâncăm și trec fie PRIN PIELE în corpul nostru, fie trec ÎN MÂNCAREA/BĂUTURA pe care o consumăm. Detalii în continuare despre obiectele din plastic din jurul nostru care ne afectează sănătatea:

Dacă vorbim de TRECEREA PRIN PIELE, gândiți-vă la așternuturi și fețele de pernă, la prosoapele din plastic, la toate tricourile din plastic (elastan etc) pe care le aveți, la majoritatea blugilor și la majoritatea chiloților. Femeile mai au și sutiene iar bebelușii sunt înveliți în scutece din plastic. Știți ce se face din PET-urile reciclate? Păi articole de îmbrăcăminte și textile de tot felul! Noi ne îmbrăcăm în plastic, dormim în plastic și ne ștergem cu plastic pe piele după ce facem baie! Toate aceste articole de îmbrăcăminte și textile (așternuturi, prosoape, chiloți, blugi, tricouri, sutiene, scutece etc) stau LIPITE DE PIELE – intră în contact direct cu pielea, iar pielea ABSOARBE chestiile care stau pe ea/cu care intră în contact. Astfel, din toate aceste articole textile și din îmbrăcămintea de plastic trec în corpul nostru molecule de petrol+chimicale. Super! Tot prin piele preluăm plastic și din pungile de cumpărături, din contactul cu scaunul pe care stăm în mașină (și celelalte elemente din plastic din mașină), din contactul cu mesele/birourile de plastic, tastatură, telefon mobil lipit de ureche (mare greșeală, vezi de ce AICI), fețe de masă din plastic, ambalajele produselor pe care le cumpărăm etc etc etc.

Atunci când vorbim de mâncare și INGERAREA PLASTICULUI PRIN ALIMENTAȚIE, treaba stă în felul următor: noi când ne uităm la un castron de plastic în care ne facem o salată (să zicem), avem impresia că este o chestie solidă, unitară, UN SINGUR OBIECT. Însă castronul ăla de plastic e format din triliarde (habar n-am câte) de molecule minuscule de plastic, care TREC din obiectul din plastic în alimentele pe care le punem noi în el – mâncare, băutură etc. Câteva exemple: toate chestiile de plastic de unică folosință (pahare, farfurii, tacâmuri etc), castroane din plastic, tăvi din plastic, ustensile de amestecat mâncarea pe aragaz din plastic (alea negre și toxice) etc etc etc.

Trecerea de petrol+chimicale din obiectele de plastic în hrana și băutura noastră se face mai ales:

– la SCHIMBĂRILE DE TEMPERATURĂ (căldură/îngheț/dezgheț) – chimicalele trec din plastic în conținut

– sub acțiunea CĂLDURII (la temperaturi mari – de aceea este o imbecilitate să încălzești mâncarea la microunde în obiecte din plastic) (dar cuptorul cu microundele e toxic oricum) (+este o prostie să amesteci mâncarea pe foc cu linguri/ustensile din plastic)

– prin DETERIORAREA FIZICĂ a structurii obiectului din plastic – adică un obiect zgâriat, tăiat, rupt care intră în contact cu mâncarea noastră va face schimb mai mare de chimicale. Un exemplu foarte bun este fundul de tocat/tăiat legume sau alte chestii în bucătărie. Pe vremuri aceste funduri/tocătoare erau strict din LEMN. Astăzi, tocătoarele sunt majoritar din plastic (probabil orice orășean care „se respectă” are un fund de plastic de la IKEA), și de fiecare dată când tăiem cu cuțitul pe ele mai eliberăm/băgăm niște molecule de plastic în mâncarea noastră.

– prin menținerea unei PERIOADE ÎNDELUNGATĂ de contact – foarte multe alimente pe care le cumpărăm stau săptămâni/luni/ani ambalate în plastic, deci mai ingerăm și chimicale din plastic intrate în alimente în acest mod.

Băuturile pe care noi le cumpărăm de la supermarket vin ambalate în PLASTIC. Băuturile astea pe care noi le consumăm ZILNIC sunt pline de fenoli și alte chimicale nocive care au ieșit din plastic și au intrat în băutură, mai ales la temperaturi mari. Este vorba de bere, alcool, APĂ, sucuri etc – „bunătăți” pe care le oferim și copiilor noștri. Știți unde țin supermarket-urile baxurile cu apă / suc / bere? Afară în soare! Deci băuturile din supermarket nu mai sunt doar un mix de chimicale nocive (vezi sucurile colorate) ci conțin ȘI chimicale+petrol din ambalajul din plastic în care au stat! Perfect! În plus, majoritatea biberoanelor sunt tot din plastic! Poftă bună copilași!

Baxuri apa supermarket plastic toxic folosirea plasticului industria alimentara interzisa cum afecteaza sanatatea obiectele plastic din jurul nostru castroane plastic pet-uri fenoli chimicale apa alimentatie

Dar e o problemă toată treaba asta? Sunt totuși doar niște mici molecule de plastic care intră în corpul nostru, nu cantități mari! Da, însă toate acele mici molecule de plastic (petrol+chimicale) sunt MULTE – ele SE ADUNĂ DIN ZECILE DE OBIECTE DE PLASTIC PE CARE LE FOLOSIM ZILNIC!!! Și ne vor afecta sănătatea fie acum, fie pe termen lung! Noi suntem înconjurați de plastic oameni buni! Se întâmplă asta pentru că „Elitele care conduc lumea” au monopol pe petrol – e în avantajul lor ca TOTUL să fie din plastic (din petrol). Uitați-vă ORICÂND sunteți într-un oraș în jurul vostru, sau în general, în activitățile voastre zilnice, să vedeți CÂT PLASTIC NE ÎNCONJOARĂ. Doar dacă evadăm în natură scăpăm de plastic! (deși și acolo vedem gunoaiele aruncate de nesimțiți).

De exemplu, eu acum în timp ce scriu preiau niște plastic gustos din butoanele de la tastatură… Scaunul pe care stau e din plastic(uri) dar noroc că între pielea mea și scaun sunt protejat de haine. HA HA CE GLUMĂ! Tricoul are aromă de plastic, blugii sunt din plastic și de chiloți nu vă mai zic (am tot zis că arunc toți chiloții care nu sunt 100% bumbac). Iar șosetele au și ele ceva plastic.

Treaba tristă e că nu suntem doar înconjurați de plastic, ci suntem, în prezent, aproape dependenți de plastic. E destul de dificil să înlocuim elementele din plastic care intră în contact direct cu noi sau hrana noastră, cu obiecte care NU sunt din plastic, deci cu obiecte non-toxice / mai puțin nocive. Am stat și m-am gândit la treaba asta. Ca să elimini plasticul din viața ta trebuie să faci o mini revoluție în propria gospodărie și în stilul de viață. Și poate o să încerc asta, pentru că este benefic sănătății mele pe termen lung. În mod normal, cu toții ar trebui să purtăm o luptă anti-plasticul ce intră în contact direct cu noi. Dacă n-ar fi nociv pentru sănătate, n-aș avea nicio problemă cu plasticul, însă din păcate este nociv…

Plasticul ar trebui interzis, după părerea mea, în industria alimentară (tot ce ține de hrană, tot ce atinge hrana/băutura), în industria medicală (toate instrumentele medicale care ating corpul nostru), și în industria textilelor (haine, lenjerie intimă, lenjerie de pat, prosoape, scutece etc).

Poate omenirea să se descurce FĂRĂ plastic în aceste domenii care ne afectează sănătatea?

Bineînțeles că poate! Cum au trăit bunicii și strămoșii noștri mai sănătos și mai mult decât noi fără confortul de moment oferit de Plastic? Păi au trăit foarte bine! Avem chiar și un exemplu recent – perioada Ceaușistă (n-au trecut nici 25 de ani de atunci!). Înainte de ’89 (pe vremea patriotului Ceaușescu despre care tinerii de azi învață doar minciuni în Școală și din Presa vândută străinilor) NU prea exista plastic. Am întrebat în stânga și în dreapta (că eu aveam vreo 3 ani la Lovitura de stat). Am aflat că nu existau PET-uri din care să bem otravă de Coca Cola sau alte sucuri pline de chimicale toxice, nu prea existau haine din plastic (în niciun caz așa multe precum azi), nu erau folosite ustensile de gătit din plastic (cel mult existau castroane din plastic), lenjeriile de pat nu erau așa plăsticoase, sacoșele de cumpărături erau din cârpă/pânză, nu din plastic, nu existau pahare de unică folosință etc etc etc. Pe vremuri se foloseau materiale mai „naturale” pentru sectorul alimentar/textil – bumbac, ceramică, inox, lemn, sticlă etc. Cei care au prins perioada Ceaușistă pot da mai multe detalii despre prezența plasticului în viața de zi cu zi și îi aștept cu comentarii mai jos.

CONCLUZIA este că bunicii noștri trăiau mai bine, mai sănătos și mai mult decât noi ȘI PENTRU CĂ NU AVEAU CONTACT DIRECT (prin piele și ingerare) CU CHIMICALELE ȘI PETROLUL DIN PLASTICUL DE AZI…  Să căutăm și noi să înlocuim plasticul din alimentație și din articolele de îmbrăcăminte cu materiale mai sănătoase disponibile azi!

Mai multe detalii pe acest subiect:

29 mai 2015: BPA May Prompt More Fat in the Human Body – People are exposed to BPA throughout the day, mostly through diet, as it can leach from canned goods and plastic storage containers into food, but also through dust and water.

31 dec 2010: Alege cu grija produsele din material plastic – din recipientele din plastic se eliberează substanțe chimice și toxice în mâncarea și apa pe care le bem. Atenție gravide și copii!

2 aprilie 2012: Cum iti afecteaza sanatatea obiectele din plastic. Descopera care sunt cele mai periculoase

23 aprilie 2013: Pericolul apei îmbuteliate

(problema plasticului a fost adăugată și în materialul De ce trăiau mai mult și mai sănătos bunicii noștri)

Emilian, 21 aug 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

11 responses to “Plasticul este toxic. Folosirea plasticului in industria alimentara ar trebui interzisa! Cum ne afecteaza sanatatea obiectele din plastic din jurul nostru (s)

 1. Din pacate stramosii nostrii aveau o speranta de viata undeva spre 45-50 de ani iar daca ne departam de anii 1900 chiar mai putin si nu se datora plasticului.
  Plasticul pe vremea lui Ceasca era intradevar mai putin in zona alimentara dar se gasea in alte produse…haine de exemplu!
  Ar trebui limitat cat de mult se poate utilizarea maselor plastice in industria alimentara dar asta sa nu genereze o criza a alimentelor!!

  • Daca se doreste eliminarea plasticului din industria alimentara se poate realiza fara niciun fel de criza. Doar ca nu se doreste. Plasticul e PETROL iar petrolul e detinut de stapanii lumii, care normal ca doresc cat mai mult plastic peste tot. Cauciucurile de la masini sunt tot plastic, gandeste-te cate cauciucuri sunt pe planeta :) Si cat plastic au masinile…si cat petrol consuma masinile etc.

   In legatura cu strmosii nostrii care aveau speranta de viata 45-50 de ani, cum poti sa spui chestia asta? Cred ca majoritatea romanilor de azi au avut bunici care au trait peste 70 de ani… Multi peste 90… Iar despre perioada de dinainte de 1900, citeste acest material interesant:

   http://www.worldwideromania.com/2013/07/20/romanii-traiau-200-de-ani-acum-cateva-secole/

   • Chestia cu speranta de viata a stramosiilor e din statistici! Pentru unul care apuca 80-90 de ani mureau 50 sub 40 de ani!
    Si mie mi-ar place o planeta mai curata, mai verde dar nu in conditiile in care mi se diminueaza confortul!
    Ne plangem de stapanii petrolului ca sunt stapanii lumii dar sunt altii mult ai puternici si care pot face mult mai mult rau!! De unde stii tu adevarul…poate e doar o manipulare a altora!

   • Pe principiul asta…de unde stii ca statisticile alea pe care le-ai citit tu nu sunt o manipulare a altora? E mai sigur sa verifici varsta bunicilor oamenilor pe care ii stii…si care au avut bunici romani care au trait in romania. Bunici, strabunici etc. Eu o sa fac chestia asta pe neamul meu si o sa revin cu detalii pe blog.

    Totul pleaca de la ce vrem, iar ceea ce noi vrem la un moment dat poate fi rezultatul unor manipulari/tipare/credinte gresite inoculate in creier de mici etc. Faptul ca noi suntem dependenti de confort nu e bine…dar asta e ceea ce multi vor in prezent. Confortul ăsta de orășean trebuie susținut în prezent prin BANI, bani pentru care trebui sa muncesti / sa fii sclav, bani pe care Stapanii lumii ii controleaza. Viata simpla la tara nu avea asa mult confort – canapea pufoasa + plasma HD (sau depinde ce consideri confort), insa era o viata INDEPENDENTA. Noi astazi suntem din pacate sclavi. Oh well. Eu prin expresia generala ”stapanii lumii” ma refer la aia din varf… Care pot fi mai rai decat criminalii care exploatează omenirea și o duc spre pierzare? Stiu adevarul din chestiile pe care le-am citit si le-am aflat CAUTAND ADEVARUL + corelarea acestor informatii cu logica bunului simț și intuiția nativa etc. Despre stapanii lumii ne-a povestit foarte frumos si dr roman Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei, in 1919, prin cartea sa despre talmud, cahal, francmasonerie etc.

 2. Asta cu treaba ca pe timpul lui ceasca nu era plastic e total eronata. Toata imbracamintea “proletara” era din plastic. Ciorapi, chiloti, furouri, camasi de scoala, sarafane si multe altele. Nu erau PET-uri, intra-devar. Dar sa nu uitam ca totul era surogat. Vin, cafea, salam, branza, etc. Combinatul de fire si fibre sintetice de la Savinesti oare ce producea?! Bumbac?! Toata agricultura ce folosea pentru productiile gigant/hectar? Ingrasaminte chimice la greu si pesticide la blana. Asa ca mai lasa-ma cu abureala asta ecologista si cu patriotismul lu` Ceasca. Si apropo: eu aveam 19 ani la Lovilutie, asa ca stiu foarte bine cum se punea problema. As vrea sa vad cum ai realiza tu un computer din materiale ecologice, cu tastatura din piatra si carcasa de lemn, ca sa ai un scris ecologic purtand chiloti de canepa.

  • Domne’…eu n-am prins timpurile lu’ Ceaușescu și despre cât plastic era atunci nu cred ca a scris nimeni cărți. Am întrebat în stânga în dreapta si concluzia a fost ca era MULT MAI PUȚIN PLASTIC decat acum. Tocmai de aceea am sugerat la acel paragraf ca cei care au prins vremurile acelea sa vina cu comentarii despre cat plastic era ca sa ne facem o idee. Deci ideea de baza ramane valabila: ERA MULT MAI PUTIN PLASTIC PE VREMURI. Legat de restul ironiilor tale, citeste mai bine textul. Eu n-am zis nicaieri sa interzicem plasticul total de maine! Ci am zis ca acolo unde avem alternative – sa folosim alternativele daca putem. Si sa fie interzis plasticul in industria alimentara, medicală si textilă – bineinteles, daca exista alternative. Unde am zis eu sa facem computere din materiale ecologice? Eu doar am insirat infinitele domenii si obiecte in care gasim plastic, ca sa inteleaga lumea imaginea de ansamblu – suntem innecati in plastic si dependenti de plastic – pentru ca asa vor unii baieti destepti care detin monopol pe petrol. Mi se pare stupid cum oamenii se ataca imediat chiar si de la banalitati de articole precum acesta :)

   • Nu erau tevi de plastic la sistemul de alimentare cu apa. Dar erau din metal si plumb. Nu erau acoperisuri din policarbonat, erau din azbociment. In zonele cu combinate chimice, nu se ingrijea nimeni de “scaparile” de clor sau alte substante toxice in atmosfera. Ideea e, ca si in comentariul de mai sus, ca si atunci, ca si acum, doza de poluare controlata de sistem exista si e cel putin constanta. Iar de interactionat, toate materialele interactioneaza cu cele cu care intra in contact. Depinde de ce cantitate asimilezi. Iar eu nu cred ca cineva, in urma unor actiuni disparate, singulare sau grupuri mici ar putea schimba un sistem generalizat si sustinut puternic. Si asta deoarece un sistem nu se schimba decat de alt sistem. O zi buna ;)

   • Ai divagat spre alte subiecte de la ce discutam aici, dar nu mai cont. Consideri ca gradul de poluarea si impactul asupra mediului de azi e asemanator cu cel de pe vremea lu’ Ceaușescu? Gandeste-te doar la câte paduri s-au furat din 90 pana azi ca sa vezi ca probabil nu exista termen de comparatie… „un sistem nu se schimba decat de alt sistem” – pai si sistemu’ ala nou nu tot de oameni e conceput? Deci oamenii pot schimba sistemul, chiar si conform parerilor tale. Acum ca tu nu vezi luminita de la capatul tunelului nu inseamna ca schimbarea nu poate fi facuta de popor…ci doar ca tu nu vezi cum poate fi facuta acea schimbare. Un singur creier nu poate ajunge la cea mai buna solutie. Citeste iluzia 30 din textul de aici:

    https://ceicunoi.wordpress.com/2014/02/04/iluzii-in-care-cred-romanii-si-care-blocheaza-evolutia-si-dezvoltarea-poporului-roman/

 3. exista retete de BIO-plastic : amidon + otet + glicerina +apa , cautati pe youtube expresia “Bioplastic” sau vedeti reteta pe pagina mea de feisbuc, poate fi chiar o idee de afacere.

 4. Foarte interesant articolul, multumesc pentru informatiile oferite :) as fi dorit totusi si niste date stiintifice in legatura cu elementele chimice care intra in componenta plasticului si de asemenea cu efectele lor, dar voi citi si celelalte articole recomandate, poate voi gasi acolo ceva.

  • Cu astfel de date stiintifice si medicale asteptam sa vina oamenii de stiinta si medicii. Ai timp sa astepti asa ceva cand lucrurile sunt / clare? Ingerarea / inghitirea de plastic / petrol / chimicale face rau organismului. Te intereseaza cat rau / care e cantitatea permisa, ca sa stii cam cata otrava sa poti inghiti si sa fie ok? :) OK este sa eliminam otrava din jurul nostru. Urmeaza cand am timp sa postez o lista cu otravuri moderne prin care parintii isi “handicapeaza” fizic si psihic copiii.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s