Simplon – cursuri de informatica / programare gratuite la Cluj. Vrei sa fii programator? O sansa de reprofilare profesionala (edu)

Simplon - cursuri de informatica programare gratuite la Cluj. Vrei sa fii programator O sansa de reprofilare profesionala coding it php html antreprenoriat bootcampVrei să fii programator? O şansă de reprofilare profesională:

TERMEN LIMITĂ pt înscrieri: 25 august 2014!

Important – pe scurt:

Programul pe care Simplon îl oferă este un bootcamp gratuit de 6 luni, care se va realiza la adresa str. Emil Isac nr 23, în Cluj. Acolo, Cluj Co-work este deschis luni-vineri de la 8 la 20. Acolo se va desfăşura formarea celor 10 candidaţi de la 1 octombrie 2014 la 31 martie 2015.

Ce vor invata participantii la bootcamp:

 • tehnologii web avansate si limbaje moderne: HTML & CSS, Ruby on Rails, JavaScript
 • instrumente de lucru precum Github, Agile Development, Test Driven Development
 • notiuni de product development si user experience/UX design
 • metode de dezvoltare tip agile si tehnici de “lean startup” pentru afaceri
 • folosirea platformelor online de management eficient al proiectelor web si al echipei
 • tehnici de vanzare si marketing al serviciilor si produselor tehnologice”

„La sfarsitul programului, absolventii vor fi pregatiti pentru a se integra rapid intr-o echipa de dezvoltatori de servicii web fara ca angajatorii sa mai investeasca in training.”

“Scopul activitatilor noastre este de a aduce diversitate si inovatie in domeniul IT prin dezvoltarea unei comunitati de talente creative, pasionate de tehnologie si antreprenoriat”, declara Roxana Rugina, co-fondatorul Simplon Romania.

Pentru dezvoltarea unor produse şi afaceri, cei 10 participanţi selectaţi de echipa Simplon România beneficiază de şanse egale, indiferent de nivelul de pregătire sau experienţa profesională. Oricine se poate înscrie până pe 25 august. Până în prezent, au aplicat peste 60 de candidaţi. Procesul de selecţie a candidaţilor care vor beneficia de 10 locuri pentru a învăţa solicită mai întâi înscrierea AICI, apoi un interviu.

Daca tot vorbim de diversitate si potentialul proiectului, vin cu un insight despre cativa dintre cei inscrisi pana in prezent: de la soferi de taxi cu 2 diplome in buzunar, vanzatori, tatici de meserie pana la studenti de master sau licenta. Deci fii sigur ca daca te consideri suficient de increzator sa faci fata 6 luni, restul lucrurilor vin de la sine.

Mai multe detalii:

Despre Simplon şi creatorii săi

Simplon.co este o idee de Andrei Vladescu-Olt , Erwan Kezzar şi Victor Defontaine, iniţiativă materializată cu pasiune de către Frédéric Bardeau, Henri Fournet, Nicolas Danet şi Alexandre Delamaire. România este prima ţară în care organizaţia internaţională Simplon îşi deschide birou. Simplon a adus în Franţa o inovaţie nu doar pe planul businessului, ci şi pe plan juridic. Pe baza succesului înregistrat în Franţa, aici şi aici din octombrie 2014 vor începe să funcţioneze în Cluj şi aici, alte două incubatoare de afaceri. Modelul de incubator se va extinde în Franţa şi în Lille, Strasbourg, Marsilia, Nantes, iar în străinătate la Johanessburg (Africa de Sud), Bamako (Mali) şi Tunis (Tunisia).

Roxana Rugină este antreprenor, freelancer şi programator. Ea a adus din Franţa în România franciza Simplon. Profilul ei de pe LinkedIn este grăitor pentru relevanţa experienţei pe care o are în promovarea antreprenoriatului, comunicării digitale şi programării.

Roxana Rugină descrie într-un articol (Noi modele de educaţie pentru pasionaţii de tehnologie: bootcamp-ul Simplon) publicat în revista Today Software Magazine experienţa prin care a trecut la rândul ei în Franţa şi pe care doreşte să o replice în România:

“În vara lui 2013 am fost acceptată în prima promoție Simplon.co alături de alți 29 de candidați care urmau să învețe Ruby on Rails pentru a deveni web-antreprenori în 6 luni. Eram 14 naționalități cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, de la PHD-uri și până la tineri fără BAC. În cele 6 luni la Simplon am simțit pentru prima oară că mi-am găsit locul și că pot face orice. Am lucrat la foarte multe proiecte pentru că simțeam că merită și preferam să merg în weekend la Simplon mai degrabă decât la Musée du Louvre. Era un mediu stimulant, eram apreciată pentru ceea ce făceam și încurajată să devin mai bună în fiecare zi.”

Cristina Hermeziu de la Dilema Veche îi face Roxanei Rugină o prezentare amplă în articolul Portretul programatorului… feminin la tinereţe.

Despre primul Simplon, din Franţa: „Intri într-un fel de loft împărţit în alveole atipice, asimetrice. Vreo cîteva spinări aplecate peste tastatura calculatoarelor şi un du-te-vino decomplexat, de cămin studenţesc: e atmosfera zilnică de la Simplon.co, o „fabrică solidară“ de programatori informaticieni, care a fost în toate paginile presei franceze şi pe toate ecranele jurnalelor de ştiri. Loft-ul e, în cultura de habitat a francezului, un fost spaţiu industrial, la început nelocuibil, o carcasă goală numai bună de transformat, după bunul plac, într-un spaţiu convivial, cu sens: casă particulară, atelier, sediu de întreprindere. Simplon e toate la un loc: sediu de întreprindere – atelier – casă particulară – loc de petreceri, cu adresa în Montreuil, pe linia metroului 9, în estul Parisului, un cartier popular, puternic de stînga. “

“Simplon Franţa s-a născut fiindcă doi tineri, studenţi ai lui Frédéric, au realizat, într-o bună zi, că oamenii, unii supercalificaţi, alţii cu mai puţină pregătire, sînt pe cale să devină toţi complet analfabeţi: revoluţia numerică a făcut să răsară o clasă privilegiată de deţinători ai codului IT, iar progresele, cu viteza luminii, din domeniu îi lasă pe outsideri cu handicapuri serioase. Ideea lor a fost aceea de a naşte o mişcare, un curent favorabil „democratizării codului“ şi crearea concretă a unei structuri în care oamenii să aibă şanse egale de a fi „alfabetizaţi“ în limbajul interconexiunilor, al programării pe calculator, fie că sînt femei, tineri, seniori, cu sau fără diplome, emigranţi sau autohtoni.”

Ce este şi ce face Simplon

Programul pe care Simplon îl oferă este un bootcamp de 6 luni, care se va realiza la adresa str. Emil Isac nr 23. Acolo, Cluj Co-work este deschis luni-vineri de la 8 la 20. Acolo se vor desfăşura formarea celor 10 candidaţi de la 1 octombrie 2014 la 31 martie 2015. Ruby Tribe oferă în parteneriatul cu Simplon formare în programare, pentru Ruby on Rails. În cadrul formării, participanţii vor avea parte de acces gratuit la platforma de tip MOOC a Simplon din Franţa, care se numeşte FOAD.

Există o diferenţă în business între un accelerator şi un incubator. Acesta este un incubator de afaceri care se adresează celor care pot dezvolta idei de antreprenoriat social bazate pe tehnologie, care doresc să înveţe limbaje de programare modernă care îi va sprijini în iniţiativele lor profesionale: HTML & CSS, Ruby on Rails, Github, Test Drive & Agile Development, gândire computaţională, gestiunea proiectelor web, , API-uri, UX design.

Din articolul lui Mihai Baboi (Simplon România – Bootcamp gratuit despre dezvoltarea aplicaţiilor web), aflăm:

„Ce vor invata participantii la bootcamp:

 • tehnologii web avansate si limbaje moderne: HTML & CSS, Ruby on Rails, JavaScript
 • instrumente de lucru precum Github, Agile Development, Test Driven Development
 • notiuni de product development si user experience/UX design
 • metode de dezvoltare tip agile si tehnici de “lean startup” pentru afaceri
 • folosirea platformelor online de management eficient al proiectelor web si al echipei
 • tehnici de vanzare si marketing al serviciilor si produselor tehnologice”

eClujeanul scrie în articolul Invata cum se dezvolta aplicatiile web si produsele tehnologice inovatoare intr-un bootcamp gratuit de 6 luni

„Trainingul de specializare în domeniul web este dezvoltat după modelul Simplon.co din Franța. Inspirat din devbootcampurile lansate în Statele Unite, programul Simplon a fost adaptat, testat și validat în 6 luni intensive de training oferit gratuit celor care vin din categorii dezavantajate social și vor să devină antreprenori și dezvoltatori de servicii web.„

Loredana Săndulescu a scris pentru revista Biz un articol (Pregătire pentru viitor la Cluj) din care putem afla:

„La sfarsitul programului, absolventii vor fi pregatiti pentru a se integra rapid intr-o echipa de dezvoltatori de servicii web fara ca angajatorii sa mai investeasca in training.

“Scopul activitatilor noastre este de a aduce diversitate si inovatie in domeniul IT prin dezvoltarea unei comunitati de talente creative, pasionate de tehnologie si antreprenoriat”, declara Roxana Rugina, co-fondatorul Simplon Romania. […]

Pe langa bootcamp si programul de incubare dedicat antreprenorilor, Simplon organizeaza evenimente, ateliere pentru copii, workshopuri pentru fete si femei sau angajatii din companii care vor sa invete programare.”

Pe blogul Andrei RCA putem citi în articolul Romania te ajuta sa devii un dezvoltator independent in 6 luni. Simplon Romania următoarele:

Simplon Romania vine cu doua oferte, traineri si mentori. In timp ce trainerii sunt oameni specializati, fiecare pe cate o ramura din IT din cele mai sus prezentate, mentorii sunt oameni de business sau vizionari care INTELEG potentialul tehnologiei si capacitatea oamenilor de a o folosi pentru a-si usura munca si viata. […]

Daca tot vorbim de diversitate si potentialul proiectului, vin cu un insight despre cativa dintre cei inscrisi pana in prezent; de la soferi de taxi cu 2 diplome in buzunar, vanzatori, tatici de meserie pana la studenti de master sau licenta. Deci fii sigur ca daca te consideri suficient de increzator sa faci fata 6 luni, restul lucrurilor vin de la sine.

Practic, Simplon Romania isi propune ca la finalul training-ului tu sa fii invatat suficient incat sa ai deja un mic proiect personal dezvoltat, cu care sa iesi direct pe piata muncii, fie intr-un portofoliu personal, intr-un magazin de aplicatii sau intr-un start-up centrat pe produs. Mie asta mi se pare cea mai buna motivatie. Mai ales ca nu vor exista restrictii, asa cum le consideram cu totii, asemanatoare cu cele dintr-un sistem educational clasic. Trebuie sa ai timp, vointa, si sa lasi toate stereotipurile deoparte. Cand vine vorba despre implicarea in tehnologie, procesul de creatie nu are treaba cu realitatea, doar rezultatul trebuie sa fie suficient de vizibil incat sa o influenteze. “

Pe parcursul programului, este de aşteptat şi puternic încurajat ca cei 10 participanţi să dezvolte echipe, proiecte şi business-uri. La un moment dat, ei vor putea accede la o serie de conexiuni stabilite de Simplon cu antreprenori, specialişti şi investitori.

Informaţii pentru participanţi

Desigur, în ziua de azi nu mai e nevoie să urmezi o facultate de specialitate (informatică, politehnică) pentru a învăţa limbaje de programare. De exemplu, Vlad Stan a făcut o demonstraţie la Netcamp 2012 că poate să facă echipe de 4 oameni dintr-o sală plină de necunoscuţi care în mai puţin de 90 de minute să dezvolte conceptul de business şi design pentru o aplicaţie de smartphone.

Pentru dezvoltarea unor produse şi afaceri, cei 10 participanţi selectaţi de echipa Simplon România beneficiază de şanse egale, indiferent de nivelul de pregătire sau experienţa profesională. Oricine se poate înscrie până pe 25 august. Până în prezent, au aplicat peste 60 de candidaţi. Procesul de selecţie a candidaţilor care vor beneficia de 10 locuri pentru a învăţa solicită mai întâi înscrierea aici, apoi un interviu.

Dacă din cei 10 participanţi se vor găsi selecţionaţi oameni din afara Cluj-Napoca, Simplon oferă burse de studiu. Cu toate acestea, cu siguranţă că aceste burse nu vor putea acoperi cheltuielile integrale ale celor care vor prefera să studieze luni-vineri de dimineaţă până seara la Cluj Co-Work. Însă unii din participanţi au făcut deja eforturi sau planuri pentru a-şi acoperi perioada de şedere de 6 luni la Cluj-Napoca astfel încât să poată învăţa full-time , de luni până vineri.

De asemenea, Simplon mai oferă şi altă oportunitate. Persoanele care au abilităţi profesionale remarcabile (“super puteri”) îşi pot oferi serviciile/contribuţia la Simplon folosind acest formular. Vrei să fii ambasador, mentor, coach, observator, conector sau mai ales trainer? Acum e momentul tău!

Presa română a semnalat această oportunitate prin articole în reviste de afaceri, bloguri, site-uri şi apariţii TV. În afară de informaţiile spilcuite pe parcursul acestui articol, Simplon a mai beneficiat de aceste apariţii:

Vali Bîrzoi a publicat un articol pe blogul său.

Urmăreşte aici ediţia emisiunii „Recrutat în Cluj” difuzate de Digi 24, care o are ca invitată pe Roxana Rugină.

Despre iniţiativa din Cluj au mai apărut articole pe Research for Industry,

Unele răspunsuri se mai găsesc chiar pe site-ul Simplon, aici.

Simplon a beneficiat în Franţa de o acoperire amplă în presă, în ultimul an şi jumătate: Le MouvLes EchosLe Parisien01netStreetPressLe FigaroLe MondeMeltyFrenchwebNouvel ObsL’ExpressAPCEfabernovelKnowtexRégion Ile de FranceFigaro EconomieL’ExpressEurope 1BFM BusinessFrance 24NouvelObs,  Télématin,  L’Express,  Le Monde Informatiquereportage radio sur le Mouv pour la rentréeFrance 3 Ile de France,  Yakawala, Toutelaculture,  Madyness,  L’Express,  iTélé,  Canal+Le MondeBFMTVMouvesYahoo Finance (tv),  StreetPressSpearPetit WebFrance Inter,  LibérationDigital Society ForumLa CroixFrance Inter Carnets de Campagne01netCBnews01netLa TribuneSpotworkPourquoi entreprendreDaily Geek ShowRSLNLa CroixFrance InfoBFM RadioWomen WebBFM TVL’Atelier des médias RFIFutureMag d’Arte, Les EchosLe Monde Blog Binaire, Décideurs TVLes EchosLe MondeCarif,  Le Parisien 93Bondy Blog,  RSLNEcoPlusTVTVM Est ParisienRTLLe PointL’OpinionFrenchWebLa Nouvelle RépubliqueLe FigaroZDNetFrance InterL’Echo Républicain01 NetTechn0polisLa TribuneJT de TF1 .

Articol de Ştefan Alexandrescu, consultant în strategie de comunicare şi resurse umane. discerne.wordpress.com

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s