Românii nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata nici adaptati, nici asimilati si nici integrati in societatea vestica, sub nici o forma (edu)

traditii in romania dans traditional costum popular romanesc romanii nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata nici adaptati nici asimilati si nici integrati in societatea vestica(pasaj dintr-un text scris de românul Adrian Coșereanu, stabilit în Canada, sursa aici: www.alternativaromaniei.com)

Când spunem că mergem acasă, nu cred că în acel moment poate alt loc de pe pământ să echivaleze cu ceea ce noi înțelegem prin casa noastră, România. Acasă, este locul de unde ne tragem energia și dorința de a învinge, siguranța că avem o identitate și un respect fată de oamenii care au fost lingă noi în clipele grele, oamenii care ne-au învățat să scriem, să citim și să înțelegem că școala este singura soluție pentru a realiza ceva, oamenii care ne-au învățat o meserie de pe urma căreia câștigăm și ne întreținem familiile pe orice meridian.

Cred ca este un drept al nostru și o obligație, aceea de a ne pune țara într-o lumina favorabilă, de a ne bate pentru prestigiul ei indiferent unde ne aflăm. Eu cred că respectul pe care îl avem față de România va genera respectul altor națiuni fată de noi și nu trebuie să pierdem ocazia de a o face.

Românii nu au fost, nu sunt și nu vor fi niciodată nici adaptați, nici asimilați și nici integrați în societatea vestică, sub nici o formă. Noi venim dintr-o cultură total diferită, avem personalitatea noastră, am realizat mult raportat la condițiile de viată din trecut și ne-am descurcat în condiții extrem de dificile, am avut ambiția să învățăm și să concurăm cu noi înșine în aceleași condiții dificile. Detalii în continuare:

Am venit în număr mare într-un occident de neînțeles de mulți și în unele cazuri și de mine, am venit ingineri și am lucrat și încă mai lucrăm mulți în poziții de vopsitori, mecanici, șoferi și multe alte profesii cu mult sub anii de pregătire din facultăți și alte forme de învățământ. Am venit, multi dintre noi, cu meserii ce au căutare peste tot și am dovedit calități tehnice deosebite. A trebuit sa ne recalificăm și să fim supuși pentru a înțelege sistemul de muncă. Au venit doctori români care au fost și sunt umiliți de această societate, au lucrat și lucrează în poziții pe care nu și le-ar fi închipuit în România, alții au plecat în Statele Unite sau în alte locuri. Au venit români cu bani puțini și au trebuit sa îndure umilința pentru a trimite banii împrumutați înapoi în țară, bani pe care i-au arătat ca fiind ai lor, la cei de la ambasada Canadei, acești români au trebuit să muncească greu și încă o mai fac pentru a încerca să se integreze.

Dar orice am face noi, nu vom fi niciodată adaptabili, nu vom ști și nici nu vom încerca să deranjăm un sistem care este deranjat de alții, care trag avantaje, nu vom încerca să valorificăm un sistem făcut pentru a fi valorificat în detrimentul altora, nu vom putea să călcăm pe cadavre și să ne uităm la familie cum se uită occidentalii, nu vom putea să ne tratăm copiii asa cum o fac ei și să ii lăsăm la îndemâna unei societăți care ii pune în conflict permanent cu noi, nu vom putea să mâncăm ceva sau sa mergem la un grătar și să nu ne gândim la români și să ascultăm o muzică românească în timp ce vecinii ascultă hip – hop, nu vom putea sa nu aprindem o lumânare în memoria celor care ne-au fost dragi și care au trecut în neființă, în timp ce occidentalii nu știu cum ii cheamă pe socrii lor și uneori nici pe cei din familia apropiată, nu vom putea să împrumutăm de la ei ignoranța și aroganța față de alți semeni de-ai noștri, nu vom putea să tratăm pe subaltern ca pe un sclav așa cum fac managerii lor, vom trăi drama divorțurilor și a copiilor rămași în îngrijirea unuia dintre soți și ne vom întreba unde am greșit și ne vom spune că în România nu am fi făcut-o niciodată, vom cere ceea ce credem că merităm și vom obține ceea ce societatea crede că trebuie să primim. Vom înțelege că sunt locuri frumoase de văzut, dar nu vom merge acolo, pentru a strânge bani de bilete de avion spre România, pentru a ne vedea rudele, părinții, frații și prietenii care plâng alături de noi atât la plecare cit și la sosire, pentru a vedea mormintele părinților care nu mai sunt, dar de care suntem aproape acolo, în România, și nu aici, în occident.

Adrian Coșereanu, TEXTUL INTEGRAL AICI

………………………………………………….

Emilian, 4 iul 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

 

2 responses to “Românii nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata nici adaptati, nici asimilati si nici integrati in societatea vestica, sub nici o forma (edu)

  1. Romanii sunt foarte adaptabili,mereu se indoiesc dupa vant!Ieri comunisti,azi capitalisti, maine cine mai poate sti…poate teroristi!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s