În satul Şerbeni, comuna Beica de Jos, la 42 de km de Târgu Mureş se va construi un Sat Dacic, unde se va putea locui, mânca și trăi cum o făceau pe vremuri strămoșii noștri. Acesta va avea bordeie, case tradiționale și căsuțe ca-n povești, jocuri în aer liber, activități meșteșugărești etc și va funcționa ca un centru de educare bazat pe cooperare și creativitate, în armonie cu mediul înconjurător. În perioada 14 iulie – 15 septembrie 2014 ESTE NEVOIE DE VOLUNTARI pentru construirea primei căsuțe din cob, cu titlu experimental. Detalii pe site-ul proiectului și în continuare:
Prezentarea Satului Dacic Şerbeni, județul Mureș
Satul Dacic Şerbeni se va constitui într-un „Muzeu pentru Locuit” în care participanţii la programe vor avea prilejul să trăiască istoria pe viu. Vor putea să locuiască, să mănânce, să muncească şi să se distreze aşa cum au făcut-o strămoşii noştri. Vor avea prilejul, de pildă:
• să îşi gătească mâncarea din ingrediente existente atunci
• să coacă pâine
• să se spele pe dinţi cu sare pe deget
• să doarmă pe paie şi blănuri de oaie sau cergi… pe care vor avea ei înşişi prilejul să le ţeasă
• şi multe altele!
Toate „lecţiile” învăţate de cei ce vor trece prin Satul Dacic Șerbeni, vor fi luate acasă, nu numai pentru orele de istorie de la şcoală, ci şi – mai ales – pentru sine şi pentru viaţă! Activităţile sunt menite să încurajeze cooperarea, creativitatea, înţelegerea „Legilor Vieţii” şi a imposibilităţii de a le păcăli. Ele prilejuiesc şi câteva a-ha-uri cu privire la meşteşugurile practicate în vremuri de mult apuse. În cazul elevilor, aceste activităţi oferă şi o bază frumoasă de pornire pentru diferite pasiuni menite să le ofere câteva alternative interesante alienantelor jucării cu ecran contemporane. Detalii în continuare:
Într-un context mai larg, Satul Dacic Şerbeni va fi menit să furnizeze finanţarea viitoarei Şcoli Alternative Sf. Dumitru plănuite să funcţioneze în sistem de plată Plăteşti-Cât-Vrei peste o sumă modică. Aceasta va porni mai întâi cu grădiniţa, urmând să se dezvolte o dată cu copiii.
UPDATE 29 iul 2014: Oamenii se organizează pe FB pt a se deplasa la Șerbeni în weekendul 15-17 aug – vezi Evenimentul FB AICI
Satul Dacic Şerbeni este de fapt un nume generic pentru trei proiecte:
• Satul Dacic propriu-zis, cu bordeie;
• Satul Medieval Românesc, cu căsuţe din care putem vedea la muzeele satului
• Satul Basmele Românilor, cu căsuţe pogorâte din poveşti, precum cea pe care vrem să o construim în această vară;
Am depus un dosar pentru a accesa un grant cultural norvegian pentru dezvoltarea acestui proiect. Dar pentru a profita de faptul că urmează o vară întreagă în care se poate lucra, vara lui 2014, ne-am hotărât ca, pe un teren concesionat de biserica ortodoxă din Şerbeni, jud. Mureş, să începem să construim cu voluntari o primă căsuţă cu titlu experimental.
Construirea Satului Dacic Şerbeni – Cum şi când va fi gata?
Am început cu începutul: studiem Cărticica meşterului cobar despre cum se construiesc case de lut. Din 30 iunie 2014 suntem la un curs de construit case din cob / lut cu d-na arhitect Ileana Mavrodin, pioniera acestui gen de construcţii în ţara noastră (interviu cu povestea ei AICI). Apoi, sub supravegherea unei firme de construcţii avându-şi rădăcinile chiar în satul Șerbeni, şi care ne oferă cu deosebită bunăvoinţă ajutorul, …
… începând cu 14 iulie 2014 vom porni construcţia cu voluntari a unei prime căsuţe! Design-ul ei este cel din poza de mai jos. Pereţii vor fi făcuţi din lut, iar acoperişul fie din paie, fie verde, cu iarbă adevărată.
Curioşi?! Haideţi să puneţi umărul!
De ce ați veni alături de noi?
• Fiindcă veţi avea prilejul să învăţaţi pe viu să construiţi o casă din lut / cob.
Dacă sunteţi studenţi la arhitectură sau construcţii, şi ştiţi că valul de construit natural va veni şi la noi în ţară, sau doar plănuiţi să vă faceţi o casă sănătoasă, poate şi pitorească, şi care să coste oricum doar o zecime dintr-o casă normală, construirea casei din cob / din lut de mai sus e numai bună!
• Fiindcă veţi primi un certificat de voluntariat, eliberat de asociaţia noastră;
• Fiindcă veţi primi un cupon pentru înnoptat în case din viitorul Sat Dacic, și veți putea sta în ele pe măsură ce se vor termina: două zile de lucru pentru o noapte gratuită de cazare în viitorul Sat Dacic!
• Fiindcă veţi avea prilejul să lucraţi cu forţele regeneratoare ale pământului într-un peisaj idilic practic neschimbat în ultimii 2000 de ani, dintr-o zonă accesibilă dar relativ departe de civilizaţie;
• Fiindcă veţi putea poate cunoaşte alţi oameni care gândesc la fel;
• Fiindcă veți petrece timp în natură, în liniște și aer curat, departe de problemele cotidiene și fără stres ca în viața zbucimată de la oraș;
• Fiindcă veţi avea mulţumirea de a fi contribuit la un proiect amplu, profund benefic societății.
- Sat Șerbeni
- Sat Sânmihaiu și sat Șerbeni
Ne bucurăm de oricâte zile ne puteţi ajuta ca voluntari în perioada 14 iulie-15 sept. 2014!
Detalii despre acomodare la fața locului:
Apă: Există un izvor potabil la faţa locului
Cazare: Vă rugăm să vă aduceţi corturi în care să puteţi dormi!
Cazarea se poate face şi în case ale sătenilor, contra unei sume absolut modice pe care o negociaţi cu gazda.
Masa: gătită la foc de bucătarii grupului cu ustensilele noastre şi ingrediente (lactate, ouă, legume şi fructe) procurate de noi mai ales din sat. Ne bucurăm de orice contribuţie din partea voastră! Despre carne trebuie negociat.
Amplasare: Satul Şerbeni (comuna Beica de Jos) se află la 42 de km de Tg. Mureş şi 13 km de Reghin. Din Reghin există autobuze în direcţia Urisiu de Sus.
Perioada: În principiu suntem pe şantier între 14 iulie- 15 sept. 2014, dar dacă e cald încă spre sfârşit de septembrie, noi încă vom fi acolo!
Sunteți interesați să învățați cum se construiesc aceste case atât de sănătoase, ieftine şi simplu de făcut? Sau vreți să ajutați la construirea Satului Dacic? Atunci vă așteptăm cu drag la Șerbeni, o zi, două, sau câte puteți să stați, să ne ajutați să construim prima căsuță din cob!
Mulțumim!
Oltea Goia-Demian, profesoară, formator acreditat CNFPA, inițiator Satul Dacic Șerbeni.
Mai multe detalii și formularul de înscriere ca voluntar pentru prima căsuță de cob, precum și noutățile din această inițiativă, le găsiți pe site-ul dedicat proiectului, aici: http://www.sfdumitru.net/satul_dacic.html
Update: A fost pornită și o campanie de crowd-funding (strângere de fonduri) pentru Satul Dacic Șerbeni – vezi aici: Let´s Go Living in the Past: Cob Houses!
…………
Emilian, 30 iunie 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.
Genial!
Pai…daca e genial, planifică-ți o zi – doua și pune umăru la construirea căsuței! :)
Noi ( vre o 4-5 oameni deocamdata ) mergem in perioada 15-17 august. Mai vrea cineva sa mearga ?:D Ne ar prinde bine o a doua masina :D