Programe, site-uri, aplicatii pentru realizare de mind-map. Software si platforme virtuale pentru crearea de scheme, diagrame, harti mentale online. Instrumente e-learning educatie pe internet (int)

Programe calculator site-uri internet aplicatii pentru realizare de mind-map mindmap Software si platforme virtuale pentru crearea de scheme diagrame harti mentale online Instrumente e-learning educatie internet 2Am primit pe mail un link către un site (mindmeister.com) pentru mind mapping. Adică un site care te ajută să-ţi organizezi informaţia (indiferent de informaţie, orice vrei tu), prin crearea unui mind-map (“hartă mintală”) cu scopul de a structura informaţia, de a fi mai uşor de prezentat altora, mai uşor de urmărit, înţeles şi reţinut. La link-ul pus mai jos în acest articol cineva a realizat o astfel de mind-map pentru a prezenta care sunt programele, site-urile, aplicaţiile, softurile etc disponibile pe internet pentru a realiza, crea mindmap-uri, scheme, diagrame explicative etc. Aceste scheme (“hărţi mintale”) permit “prezentarea unei imagini de ansamblu destul de mare și clară ce poate fi mult mai rapid și ușor înțeleasă de către oricine este calm și răbdător” (citat din Claudiu, persoana care mi-a trimis link-ul pe mail, căruia îi mulţumim). Crearea unei hărţi mentale / unei scheme mind-map pe internet poate fi utilă în orice domeniu, fiind folosită des în programe de e-learning (educaţie pe net/în format electronic). Detalii în continuare:

Ce înseamnă un mind-map găsiţi pe scurt aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mind_map

Câteva exemple de mindmap-uri găsiţi pe google images, dacă scrieţi “mind map”:

Programe calculator site-uri internet aplicatii pentru realizare de mind-map mindmap Software si platforme virtuale pentru crearea de scheme diagrame harti mentale online Instrumente e-learning educatie internet 2

Deci, la link-ul de mai jos puteţi găsi instrumente electronice care să vă ajute (ÎN ORICE DOMENIU), dacă aveţi vreodată nevoie, să prezentaţi MULTĂ informaţie într-un mod mai simplificat, uşor de abordat şi înţeles. Mind mapping-ul a început să fie folosit destul de des pentru crearea unor CV-uri mult mai colorate, atractive şi uşor de parcurs, comparativ cu banalul CV clasic. Puteţi încerca şi voi atunci când veţi vrea să vă updataţi sau îmbunătăţiţi CV-ul. Vedeţi cum iese! Hmm…cred că astfel de instrumente online pot fi folosite şi pentru crearea unui arbore genealogic virtual (că hârtia nu îţi ajunge niciodată dacă ai un neam mare – am încercat eu :) )

Iată link-ul cu instrumentele electronice disponibile pentru crearea de mindmap-uri:

http://www.mindmeister.com/139214831/mind-mapping-programs

Programe calculator site-uri internet aplicatii pentru realizare de mind-map mindmap Software si platforme virtuale pentru crearea de scheme diagrame harti mentale online Instrumente e-learning educatie internet 1

Pentru a putea folosi astfel de instrumente ai nevoie de înţelegerea limbii engleze (cred că există site-uri/platforme/aplicaţii de creat hărti mentale online şi în română), răbdare în a înţelege cum să foloseşti aplicaţia/site-ul respectiv, informaţia brută pe care să o prezinţi/structurezi simplificat şi IMAGINAŢIE/CREATIVITATE pentru a te “juca” în aranjarea informaţiei.

Problema pe care o ridic eu legat de aceste mindmap-uri făcute online este dacă le poţi salva cumva în calculator…sau eşti dependent de site-ul pe care ai creat acel mindmap pentru a le prezenta altor persoane…? Adică…în ce măsură poţi SALVA mind map-ul de pe site-ul respectiv în calculator şi cum îl poţi prezenta cuiva fără internet? Se poate aşa ceva? (poate salvat ca .PDF dacă merge…). Mă gândesc la riscul care există să te munceşti să faci mindmap-ul pe net şi să rămână doar acolo, eventual să dispară după un anumit timp sau din cauza unor probleme tehnice… etc. Dacă e prea mare harta mentală făcută, nu îi poţi face nici măcar un print-screen, să o salvezi ca poza (jpg/PNG), pentru că nu-ţi intră toată în ecran. Dar şi dacă o salvezi ca poză/imagine, nu va mai avea butoane cu trimiteri către diferite chestii/link-uri etc, deci nu va mai avea acelaşi farmec… Cred că ideal ar fi să le poţi salva ca .PDF unde se păstrează şi link-urile active. Oh well.

Emilian, 12 aprilie 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

5 responses to “Programe, site-uri, aplicatii pentru realizare de mind-map. Software si platforme virtuale pentru crearea de scheme, diagrame, harti mentale online. Instrumente e-learning educatie pe internet (int)

 1. Salut,
  eu folosesc de mai mult timp softuri de tip mindmapping. Se pare ca tipul acesta de soft cat si modul lui de funtionare este destul de nou pentru multi, asa ca am sa-ti spun cateva vorbe despre ele in particular si software in general.
  Principiul de fuctionare este destul de simplu (pentru taskurile de baza) si se bazeaza pe in sistem de liste, si subliste si chiar sub-sub-sub-subliste.

  partea 1
  1. Varianta “mobile”
  Cu cat o persoana are un grad de idiotenie mai crescut cu atat gadgetul este mai smart. Doar idiotii considera ca tabletele si smartphoneurile sunt utile. In realitate nu poti sa produci nimic cu ele.
  Ai mari dificultati in a scrie un mail de cateva randuri, sa nu vorbim de DTP, programare, proiectare de tip CAD, sau tot felul de activitati complexe. Utilizarea pe mobil a unui astfel de program va fi mult limitata si ingreunata si va manca timp pretios, plus ca va trebui sa ai si o varianta desktop si/sau online ca sa poti sa o descari de pe telefon. In mod evident devine si mai scump. Plus ca exista posibilitatea sa nu poti timite si sa colaborezi cu alte persoane.
  Dar idiotii nu isi fac astfel de probleme, ei doar vor sa fie “cool”. Pana la urma consumerismul se bazeaza pe manipularea idiotilor.

  Cat despre partea de “touch” este utila doar pentru Angry Birds nu pentru aplicatii axate pentru productivitate. Acelasi lucru este valabil si pentru desktop. Doar un idiot cosidere ca un monitor cu functii touch poate fi folosit pentru a produce ceva. Singul domeniu unde este util este desenul artistic digital, dar pentru asta se folosesc “scule” dedicate de tipul Wacom Cintiq.

  Idiotii vor sa “falfaie din aripi” toata ziua in fata calculatorului ca in “Minority Report”:
  http://bit.ly/18yT04B

  2.1. Varianta “cloud”(online)
  Este un tip de software special creat tot pentru idioti. Numele este “cool and sexy” si neparat “fun” asa cum le place idiotilor. Conceptul este vechi si se numea “distributed computig”.
  Ideea este simpla: o companie are un file server (sau mai multe) pe care utilizatorii stocheaza fisierele si acestea pot fi accesate si modificate de toata lumea din companie, sau pot avea divese restictii si pot fi accesate si modificate doar in anumite departamente sau doar de anumite persoane.
  S-a mers chiar mai departe de atat: utilizatorilor li s-au dat niste calulatoare anemice, cu ram putin, cu procesor slab si fara hard-disk. Ciurucurile aste se numeau “thin clients”. Ideea era ca utilizatorii sa booteze(incarce sistemul de operare) direct de pe server si sa se foloseasca de puterea de procesare a serverului. Dar sunt diverse probleme si sistemul de tip server + “thin clients” nu a inlocuit sistemul “clasic” de tip server + “workstation”.

  Daca mutam serverul din propria companie pe web si il accesam folosind internetul, obtinem un serviciu de tip “cloud”. Cel mai comun si cunoscut si mai vechi seviciu de acest tip este e-mailul(gmail, hotmail, yahoo mail, etc). Acest tip de serviciu are doua mari dezavantaje:
  a) nu ai absolut nici un control
  b) nu ai acces la internet => adio fisiere
  …partea 2

 2. partea 2
  2.2. Varianta “cloud”(online)
  Google are o gramada se servicii online. De fapt toate sunt de tip “cloud”. La prima vedere aceste servicii sunt gratuite, dar daca privesti mai atent ai sa observi ca nu. Pentru reclamele pe care ti le afiseaza cand le folosesti serviciile icaseaza o gramada de bani. Asa ca baietii s-au gandit cum sa le serveasca idiotilor mai multe reclame si au “inventat” coceptul de “Chromebook”, un “computer” anemic care foloseste exclusiv serviciile Google si cu care trebuie sa fii “always connected” la net. Adica nici mai mult nici mai putin decat vechiul “thin client”.
  Iti poti da seama ca este un produs pentru idioti numai daca analizezi “motivele” pentru care ar trebui sa-l folosesti si intonatia vocii:

  “Noua” jmecherie in industria software este SaaS(= Software as a Service). Nici tipul acesta de softvare nu este nou. Companiile mari aveau nevoie de software specializat si incheiau un contract de tip abonament cu o companie producatoare de software prin care compania respectiva se obliga sa dezvolte aplicatiile necesare si sa asigure mentenanta softului un anumit timp de ani. Vorbim de companii din industria energetica, aeronautica, sistemul bancar, etc, nu de firme “comune”.
  Acest tip de afacere este profitabil pentru ambele parti:
  – industiasii platesc esalonat un soft special creat pentru ei, plus actualizari si mentenanta
  – programatorii au de lucru tot timpul si au un “cash flow”(flux de numerar) asigurat

  Companiile mari care produc software “comun” incearca sa preia acest tip de afacere care este foarte profitabil si reuseste sa faca acest lucru cu ajutorul idiotilor.
  Este mai rentabil sa inchiriezi cu X$ pe luna pe o perioada de Y ani decat sa vinzi o singura licenta pe care un utilizator o poate folosi pana la sfarsitul vietii lui.
  De ex:
  https://office.microsoft.com/en-us/home-premium/
  https://creative.adobe.com/plans

  OK, dar de unde a plecat acest trend? De la idioti, in mod evident!
  Producatorii de telefoame mobile s-au prins ca operatorii de telefonie mobila fac o gramada de bani din abonamente, iar ei castiga ceva maruntis cand vand cate un telefon. Asa ca au “inventat” smartphone-ul si tableta plus software-ul de moua generatie(web 2.0 si “social media”).

  Smartphone-ul si tableta sunt inutile si sunt proiectate special pentru a se conecta la serverul producatorului si a-i baga o gramada de bani in buzunar. Idiotul se conecteaza la un server si:
  – foloseste in mod “gratuit” niste servicii inutile prin care ii sunt bagate pe gat o gramada de reclame.
  – intra in magazinul virtual si cumpara niste aplicatii inutile gen Angry Birds
  – se aboneaza la niste servicii iutile
  Practic toata treaba este asa: “thin clients” + “app store” + “SaaS”
  Producatorii mari vorbesc depre “platforme”:
  Microsoft => windows phone/RT => smartphone/tableta => cloud = windows store/8 appstore + “SaaS”
  Apple => iOS => iPhone/iPad => cloud = Apple Store + “SaaS”
  Google => Android => smartphone/tableta => cloud = Google Play + “SaaS”

  Care este locul de pe internet unde gasesti cei mai multi oameni prosti adunati la un loc? In retelele sociale. Cu cat sunt mai prosti cu atat device-urile pe care le folosesc sunt mai “smart” si mai multe. Idiotii sunt “sociali” vor sa “colaboreze”, sa faca “share”, sa dea “like”, sa fie “always connected”. Idiotii au doar doua griji:
  a) sa-i faca pe unii oameni bogati
  http://cnet.co/Q6XQ0R
  http://bit.ly/1hBzbwf
  b) sa-i faca pe bogati mai bogati
  http://bit.ly/190Fc1d

  Pentru ca idiotii sunt majoritari in scurt timp TOTUL va fi “always connected” si “smart”: smart camera, smart car, smart TV, smart house, smart fridge, smart everything.
  Si conectarea va fi cu abonament, ca la “banca”, platesti comision pentru orice, inclusiv de administrare.

  Pana la transformarea omului in “thin client” Google deja a dezvoltat un pas intermediar. Se numeste Google Glass:

  Si utilizatorii Google Glass tot “smart” sunt. Nu le ajunge cat isi prajesc creierii cu telefonul, nu mai vor pauze vor non-stop. Sa se obisnuiasca cu cipul.
  …partea 3

 3. partea 3
  3.1. Varianta “desktop” – business
  Sunt in general softuri mult prea avansate pentru utilizatorii normali si sunt foarte scumpe. Software-ul de mindmapping din sceasta categorie ofera si capabilitati pentru managementul proiectelor, diagrame complexe, prezentari interactive, integrare cu Microsoft Office sau cu baze de date, etc, potrivite pentru nivel enterprise. Nu toate au aceleasi facilitati, dar pretul este cam acelasi. De aici am folosit:
  – SmartDraw( http://www.smartdraw.com/ )
  – MindMap ( http://www.conceptdraw.com/ )
  – MindManager ( http://www.mindjet.com/mindmanager/ )
  Desi am mai vazut si m-am mai jucat putin si cu altele, pe astea 3 le-am folosit cel mai mult si in special MindManager. Bineinteles nu pe toate in acelasi timp.

  3.1. Varianta “desktop” – open source only
  In general programele open source au in spate doar un programator sau doar un numar mic de programatori care dezvolta programul respectiv ca pe un hobby in timpul liber, sau sunt studenti programeaza doar ca sa invete sau sa aibe ceva la cv. Asa ca pe un astfel de program nu te poti baza, astzi este maine nu mai e. Cea mai mare problema este interfata si modul de ulilizare. Se obseva ca este facut “amatoriceste” de un Gigel, care nu conteaza cat de bine programeaza dar nu are nici o legatura cu “UX design”.

  De aici pe partea de mind mapping am folosit putin FreeMind:
  http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page
  Nu am rezistat prea mult, m-a scos din minti si am renuntat. Nu conteza ca este “gratis”. Numic nu este gratis. Si timpul pierdut tot bani inseamna.

  Exista si companii mari sau coalitii de companii cere dezvolta programe open source. Isi scot banii din vazari de servicii de consultanta, mentenanta, sau abonamente la update-uri si upgrade-uri fie la un singur software fie la o “platforma”.
  Un software foarte bun si gratuit pentru toata lumea este LibreOffice:
  https://www.libreoffice.org/
  Mai sunt si alte programe open source care sunt foarte bune si ar trebui folosite, de exemplu (cauta cu google): Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, Pidgin, VLC, MPC-HC, XBMC, Sumatra PDF, FreeCommander XE, Notepad++, PeaZip, etc.

  3.1. Varianta “desktop” – freeware + payware
  Din punctul meu de vedere asta este cea mai buna varianta. Exista o companie in spate care dezvolta software-ul activ si la nivel profesional. Utilizatorii incepatori sau cu nevoi modeste pot sa foloseasca pe perioada nedeterminata softul respectiv si in pomentul in care au nevoie de mai multe facilitati trec la varianta platita. Variantele trial sunt limitate in timp. Nu prea ma incurc cu asa ceva.
  Integrarea cu Microsoft Office sau exportul in format pdf este rezervat pentru variantele platite. In general acest lucru nu te afecteaza prea mult pentru ca daca trimiti la cineva un fisier un document in format nativ, atuci poti sa-i dai si link-ul de unde sa-si descarce si sa-si instaleze programul.

  Din categoria astaam folosit:
  – XMind ( http://www.xmind.net/ )
  – MindMaple ( http://www.mindmaple.com/ )

  Sunt destul de asemanatoare ca si facilitati. MindMaple este mai nou si arata ceva mai fresh, si merge doar pe platforme Windows si Mac, iar varianta Pro este mai ieftina. Si XMind este foarte prezentabil si usor de folosit, are ceva mai multe facilitati si este putin mai scump. Avantajul este ca merge pe orice platforma, inclusiv Linux. Daca trebuie sa trimiti fisiere native poti sta fara nici o grija.
  Incearca-le pe astea doua.

  XMind si LibreOffice au nevoie de Java. Download gratuit:
  https://www.java.com/en/

  • Multumim pentru toate detaliile prezentate. Ia zi, daca tot esti interesat/pasionat, merita sa-mi bag Lynux / Ubuntu / care e diferenta? :) si sunt compatibile programele cu ce avem in windows…? ce pot sa fac acum intr-un amarat de win XP si n-o sa pot face daca bag lynux/ubuntu? Sau care sunt avantajele?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s