Până pe 23 mai 2014, toate persoanele din România care au încasat bani ce au fost declaraţi în mod legal (din salarii, drepturi de autor sau orice alte surse de venit), pot DIRECŢIONA 2% din impozitul pe venit pe care îl datorează statului pentru anul fiscal 2013 către anumite asociaţii non profit sau ONG-uri. În acest fel, acei 2% din banii munciţi de dumneavoastră și datorați statului NU vor mai ajunge pe mâna corupţilor de la conducerea României, ci pot ajunge la nişte ONG-uri care luptă / acționează pentru sănătate, protecția mediului, protecția socială, educație etc. VOI alegeți CUI să direcționați acei doi la sută (către ce asociație sau ONG), iar sumele direcționate vor fi trimise asociațiilor la sfârșitul anului 2014. Detalii complete despre prevederea 2% în 2014 în continuare:
TOT CE AI DE FĂCUT, PE SCURT, ESTE SĂ ALEGI O ASOCIAȚIE/UN ONG, SĂ COMPLETEZI UN FORMULAR și SĂ-L DEPUI LA ADMINISTRAȚIA FISCALĂ. DOAR ATÂT și ai făcut o faptă bună!
DETALII DIRECȚIONARE 2% până la 23 mai 2014:
În acest an (2014), prevederea 2% este la fel ca anul trecut. Oamenii care au încasat bani datorează statului un anumit impozit. Din acel impozit, statul permite fiecărei persoane să direcționeze 2% (2% din impozit, nu din venituri!) către o asociație sau organizație. Pentru a direcționa acest procent către o organizație/asociație ne-guvernamentală / ONG / non profit, tot ce aveți de făcut este să completați un formular și să-l depuneți la administrația fiscală de care aparțineți până la data de 23 mai 2014.
În mod ruşinos pentru români, în 2012 doar 23% dintre cei care au avut venituri (salariale sau de altă natură) au ales să direcţioneze cei 2% către un ONG, deşi nu te costă nimic şi deşi ar fi însemnat să faci o faptă bună foarte ușor ajutând nişte Asociaţii sau ONG-uri, care la rândul lor ajută alţi oameni, poate chiar pe tine, în mod indirect…
Conform Ministerului Finantelor Publice, modalitatea de implementare a prevederii 2% este similară cu cea de anul trecut, contribuabilul trebuind să completeze formularul 230 (pentru veniturile provenind din salarii) sau formularul 200 (pentru venituri din alte surse) și să le depună la administrația financiară de care aparține până la data de 23 mai 2014.
Formularele trebuie depuse personal la administrația financiară/fiscală de care apartineți sau prin poștă cu scrisoare recomandată; data limită pentru depunerea formularelor este 23 mai 2014!
ATENŢIE!!! ESTE VORBA DE DIRECŢIONAREA UNOR BANI PE CARE ORICUM ÎI PLĂTIŢI! DECI NU VI SE IAU ÎN PLUS BANI, CI VI SE OFERĂ POSIBILITATEA SĂ DECIDEŢI VOI CINE SĂ PRIMEASCĂ 2% DIN IMPOZITUL PE CARE ORICUM ÎL PLĂTIŢI CĂTRE STAT!!!
De ce e bine să folosiți această prevedere?
Nu vă costă nimic!
Contribuiți la eficientizarea cheltuirii banului public – deci al dumneavoastră!
Puteți ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dumneavoastră direcționând 2% către o organizație care lucrează în acel domeniu.
Vă puteți asigura că acești bani rămân în comunitatea dumneavoastră direcționându-i către o organizație locală.
Puteți ajuta oameni în nevoie direcționând 2% către o organizație care lucrează pentru ei!
Ce trebuie să faceți concret – 4 pași simpli:
Pasul 1: Alegeți o organizație către care vreți să direcționați 2% din impozitul dumneavoastră. Dacă doriți, puteți răspunde uneia dintre cererile pe care probabil le veți primi în perioada următoare sau despre care veți citi sau auzi. (dacă nu cunoașteți personal o asociație, sau dacă nu vă interesează ca banii să ajungă la un anumit ONG, aveți AICI (click!) o listă INcompletă de asociaţii şi ONGuri către care puteți direcționa cei 2% – alegeți de acolo sau căutați pe internet alte asociații non profit)
Pasul 2: Aflați datele organizației. Aveți nevoie de următoarele informații: numele organizației, codul de identificare fiscală (codul fiscal) și contul bancar al organizației în format IBAN (24 cifre). De regulă asociaţiile şi ONG-urile au pe site-ul lor de internet o secțiune specială dedicată direcționării 2% unde veți găsi toate aceste date şi au chiar și formularele deja pre-completate pentru a vă fi mai uşor.
Pasul 3: Completați CU ATENȚIE datele dvs și ale organizației către care direcționați cei 2% pe declarația/formularul TIP:
– dacă aveți venituri din salarii şi asimilate acestora, completați Declarația 230 (doar în cadranele cu roșu semnalate mai jos). Nu vă faceți probleme dacă nu cunoașteți suma corespunzătoare a 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale. Puteți lăsa casuța necompletată;
– dacă aveți venituri din alte surse, completați Declarația 200 (care trebuie oricum obligatoriu completată dacă aveți venituri din alte surse, chiar dacă nu se dorește redirecționarea 2%) – declarația 200 este valabilă pentru: – Activităţi independente; – Cedarea folosinţei bunurilor; – Activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real; – Piscicultură; – Silvicultură; – Transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise; – Operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Model completare formular 230 pentru direcționare 2% din impozit:
Pasul 4: Depuneți formularul COMPLETAT şi SEMNAT la administrația fiscală de care aparțineți până la data de 23 mai 2014, sau trimiteți-l prin poștă (scrisoare recomandată) (eventual cu conţinut declarat). Lista administraţiilor fiscale este AICI. La depunerea personală e nevoie de formular completat în DUBLU EXEMPLAR. La trimiterea prin poștă nu știu. NU AMÂNAȚI! (va trece timpul, veți uita și veți pierde ocazia să direcționați cei 2%).
Până la sfârșitul anului 2014 administrația financiară va centraliza toate declarațiile și va vira sumele strânse către fiecare organizație beneficiară.
Merită efortul (ditamai efortul) pentru doar 2% din impozit?
DA, MERITĂ! Mulţi oameni nu direcţionează cei 2% pentru că au impresia ca e un efort prea mare (să completezi şi să depui O SINGURĂ CHESTIE) pentru nişte bani prea puţini. Asta este o tâmpenie! 2% – bani puţini din impozitul unei persoane + 2% – bani puţini din impozitul altei persoane + tot aşa SE ADUNĂ MULŢI BANI LA FINAL! CU CÂT DIRECŢIONEAZĂ MAI MULTE PERSOANE CU ATÂT SE ADUNĂ MAI MULŢI BANI! Câte puţin de la fiecare, SE ADUNĂ LA SFÂRŞIT O SUMĂ FRUMUŞICĂ (peste 25 mil euro în total anul trecut), sumă de care ar putea beneficia asociaţii și ONGuri mai morale decât clasa politică actuală. Aceşti bani ar putea fi mult mai mulţi DACĂ MAI MULŢI ROMÂNI AR DIRECŢIONA CEI 2% ! Din păcate, doar un sfert dintre români direcționează în mod constant de la an la an…
Anul acesta, până pe 23 mai, se depun declaraţiile legat de anul fiscal 2013. În 2012 s-au depus aceste declaraţii pentru banii încasaţi în anul fiscal 2011, și tot așa.
Iată care au fost REZULTATELE OFICIALE ale sistemului 2% în 2012 (direcționare pentru impozitul pe anul fiscal 2011):
(pentru 2013 (adică anul fiscal 2012) nu există încă date)
1.663.925 persoane au direcționat 2% din impozit către o Asociaţie / un ONG (adică doar 23% din câţi ar fi putut să facă asta. Păcat că doar atât de puțini!)
114.275.170 RON este suma direcționată către asociaţii şi ONG-uri (adică peste 25 de milioane de EURO) (această sumă ar fi putut fi MULT MAI MARE dacă direcţionau mai multe persoane cei 2% din impozit!)
26.032 entități non profit au beneficiat de prevederea 2% (adică, în medie, fiecare entitate a primit 4390 de lei – ar fi putut primi mult mai mult…)
În topul celor mai active județe – Argeș, Cluj și Timiș ocupă locurile fruntașe – RESPECT acestor judeţe din acest punct de vedere! La polul opus, județele care au direcționat cel mai puțin sunt: Giurgiu, Ilfov și Teleorman – RUŞINE! Rezultatele oficiale detaliate pot fi consultate AICI.
Alte detalii legate de Campania 2% găsiţi pe site-ul oficial aici: www.doilasuta.ro.
Mi-e greu să îmi aleg cuvintele legat de cei care POT direcţiona 2% şi NU O VOR FACE până pe 23 mai 2014, lăsând acei bani la cheremul politicienilor corupți… Mai bine tac.
Emilian, 20 feb 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.