La mers / colindat cu capra – traditii si obiceiuri in orasul Bicaz, judetul Neamt, Moldova, 2010-2011 (m)

La mers  colindat cu colinde capra traditii si obiceiuri in orasul Bicaz, judetul Neamt Moldova 2010-2011 revelion cantece de iarna bicajeni costumati medic politist tiganca datini stramosesti ceicunoiLa trecerea dintre ani 2010-2011 eram în Moldova, la Bicaz, judeţul Neamţ şi am filmat o “ceată” de bicăjeni costumaţi pentru mersul cu Capra prin oraş. Filmuleţul a stat abandonat în calculator prin nişte foldere cu poze vechi. L-am găsit azi şi m-am gândit să îl pun pe youtube şi aici pe blog, să ne bucurăm de umorul şi creativitatea românilor, şi de oamenii care încă mai păstrează (în numele nostru, al tuturor, pentru noi şi pentru generaţiile viitoare) diferite tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti. Le mulţumim. Acesta este însă doar un mic exemplu. În ziua de azi trebuie susţinuţi toţi românii care duc mai departe lucruri primite de la strămoşii nostri: tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri, credinţă, leacuri, seminţe, feluri de mâncare, porturi tradiţionale, cântece, limba românească, poezii, dansuri, instrumente muzicale, unelte, instalaţii rudimentare, know how, meserii etc etc etc. Detalii în continuare:

………………………………………………………………………………

Galerie FOTO Lac şi Baraj Izvorul Muntelui:

Emilian, 28 dec 2013, ceicunoi.wordpress.com, Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

6 responses to “La mers / colindat cu capra – traditii si obiceiuri in orasul Bicaz, judetul Neamt, Moldova, 2010-2011 (m)

  1. De cateva ori am trecut prin zona in preajma Anului Nou si am vazut pe strada cetele de uratori mascati. M-au impresionat foarte placut, aveau costume foarte frumoase, dar din pacate nu am oprit, mi-am vazut de drum.
    In ceea ce priveste pastrarea traditiilor, semintelor, leacurilor si a tuturor lucrurilor de care pomenesti, sunt de acord 100% si mi-am dat seama de valoarea lor mai ales dupa ce am plecat. Uneori nu stim sa apreciem ceea ce avem, ba chiar ni se pare demodat, desuet…Adica uneori suntem cam tampiti. Dar mai bine mai tarziu, decat niciodata…sa ne trezim!
    Desteapta-te romane!
    Multumesc pentru postare si la multi ani!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s