Rezultate consultare publica a CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa. Raport UE – 75% dintre respondentii romani sunt FERM ÎMPOTRIVA fracturarii hidraulice. Polonia, Franta, Romania si Spania – cele mai multe opinii exprimate (eco)

Rezultate consultare publica CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa raport UE 75% dintre respondentii romani sunt ferm impotriva anti contra fracturarii hidraulice 4Prin martie 2013 am povestit pe blogul Ce-i cu noi? despre un chestionar – o consultare publică la nivelul UE în privinţa exploatării în Europa a gazelor neconvenţionale (gazele de şist).  Am completat personal chestionarul şi am şi pus pe blog câteva print screen-uri (capturi) ale întrebărilor legate de gazele de şist, pentru a vedea toată lumea despre ce e vorba. Iată detalii despre chestionar şi materialul postat atunci:

Chestionar Comisia Europeana dec 2012 – martie 2013      (detalii la nivel european despre consultare AICI, din păcate nu mai e disponibil chestionarul)

Acum, am dat peste ce s-a mai întâmplat la nivel european pe acest subiect, la link-ul următor:

http://ec.europa.eu/environment/integration/energy/uff_news_en.htm

Rezultatele chestionarului sunt, în engleză, aici: PREZENTARE (pe scurt) sau RAPORTUL, pe lung, la link-ul de mai sus.

Iată câteva concluzii interesante ale consultării publice lansate de Comisia Europeană privind gazele de şist:

22875 respondenţi în total, dintre care 22122 persoane fizice (restul au fost in special ONGuri, companii private, autorităţi publice etc)

Polonia, Franţa, România, Spania şi Germania – ţările cu cei mai mulţi participanţi la acest chestionar.

Polonia – de vreo 4 ori mai mulţi respondenţi (11714) decât locul 2 – Franţa (3308) şi locul 3 – România (3166).

Rezultate consultare publica CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa raport UE 75% dintre respondentii romani sunt ferm impotriva anti contra fracturarii hidraulice 1

………………………………………………………………………………..

Puţin peste 30% dintre toţi respondenţii susţin exploatarea gazelor de şist în Europa ÎN ORICE CONDIŢII.

Aproape 30% susţin că gazele de şist ar trebui exploatate în Europa DOAR DACĂ EXISTĂ GARANŢII corespunzătoare privind protecţia sănătăţii şi a mediului.

Aproape 40%  dintre respondenţi SE OPUN FERM exploatării gazelor de şist în Europa.

Asta înseamnă că în jur de 70% dintre respondenţi NU sunt de acord cu exploatarea în condiţiile actuale!

Rezultate consultare publica CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa raport UE 75% dintre respondentii romani sunt ferm impotriva anti contra fracturarii hidraulice 2

Rezultate consultare publica CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa raport UE 75% dintre respondentii romani sunt ferm impotriva anti contra fracturarii hidraulice 3

…………………………………………………………………………………

Diferenţe extraordinare între răspunsurile polonezilor şi românilor (respect românilor! – mai informaţi sau ce s-a întâmplat?):

Respondenţi polonezi (atenţie! nu e vorba de un eşantion reprezentativ la nivel naţional, e vorba doar de cei care au răspuns chestionarului în mod volunatar – 11714 respondenţi): aproape 60% sunt pentru exploatarea gazelor de şist în orice condiţii   UH?!?  Au intrat atâţia oameni din Polonia pe consultarea asta a CE special ca să zică că vor gaze de şist în orice condiţii?!? Ceva e dubios…;   aproape 40% sunt de acord cu exploatarea DOAR DACĂ există garanţii pt sănătate şi mediu şi DOAR câteva procente se opun ferm exploatării;

Respondenţi români (atenţie! nu e vorba de un eşantion reprezentativ la nivel naţional, e vorba doar de cei care au răspuns chestionarului în mod volunatar – 3166 respondenţi): aproape niciun respondent nu e de acord cu exploatarea gazelor de şist în orice condiţii; în jur de 25% ar fi de acord cu exploatarea DOAR DACĂ SE ASIGURĂ GARANŢII pt sănătate şi mediu şi  75% dintre respondenţii români SUNT FERM ÎMPOTRIVA EXPLOATĂRII GAZELOR DE ŞIST ÎN EUROPA!  Respect românilor pentru aceste răspunsuri.

Avem procentaj asemănător cu al Spaniei, dar mai slab decât al celor care au răspuns din Franţa, unde peste 85% se declară ferm ÎMPOTRIVA exploatării (iar restul respondenţilor francezi ar fi de acord DOAR DACĂ se asigură garanţii – aproape nimeni pentru exploatare în orice condiţii).

Deci, foarte ciudate răspunsurile polonezilor…

Rezultate consultare publica CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa raport UE 75% dintre respondentii romani sunt ferm impotriva anti contra fracturarii hidraulice 4

……………………………………………………………………………….

Peste 75% dintre ONGurile de mediu care au răspuns consultării SE OPUN FERM exploatării gazelor de şist în Europa:

Rezultate consultare publica CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa raport UE 75% dintre respondentii romani sunt ferm impotriva anti contra fracturarii hidraulice 5

…………………………………………………………………………………

Cele mai mari probleme în opinia respondenţilor (din lista de posibile probleme oferite de chestionar), în ordine primele 4: lipsa de transparenţă şi lipsa de informare a publicului; legislaţie inadecvată pentru acest tip de exploatare; lipsa acceptului din partea publicului; crearea de noi probleme legate de calitatea apei:

Rezultate consultare publica CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa raport UE 75% dintre respondentii romani sunt ferm impotriva anti contra fracturarii hidraulice 6

……………………………………………………………………………….

Recomandări suplimentare cetăţeni: interzicerea exploatării gazelor de şist în zonele în care se extrage apă potabilă (deci lângă localităţi cu fântâni etc), aplicarea legii cu stricteţe, evaluarea riscuri şi beneficii, monitorizare atentă a exploatării, dezvoltarea standardelor industriei, identificarea de metode alternative inovative pentru exploatare:

Rezultate consultare publica CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa raport UE 75% dintre respondentii romani sunt ferm impotriva anti contra fracturarii hidraulice 7

………………………………………………………………………………

Principalele informaţii pe care le doresc respondenţii privind gazele de şist: informaţii despre exploatările planificate; informaţii despre operatori, licenţele şi autorizaţiile lor; date ÎNAINTE de demararea proiectului (despre calitatea apei, calitatea aerului etc); date tehnice (cantitatea de apă necesară exploatării, aditivii chimici folosiţi etc); informaţii despre incidentele din timpul explorării şi exploatării; informaţii despre riscurile posibile ce pot apărea în timpul explorării şi exploatării; informaţii despre beneficiile posibile în urma explorării.

Rezultate consultare publica CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa raport UE 75% dintre respondentii romani sunt ferm impotriva anti contra fracturarii hidraulice 8

………………………………………………………………………………..

Consens între marea majoritate a respondenţilor: sunt necesare măsuri speciale pentru pericolele potenţiale pe care le are exploatarea gazelor de şist, iar transparenţa şi informarea publicului sunt obligatorii în toate etapele unui astfel de proiect (din raport).

Între timp, Chevron luptă prin toate armele posibile – firma Prospecţiuni SA şi toţi politicienii corupţi şi mituiţi din greu în România pentru a ne polua pânza freatică şi a ne distruge resursa de apă potabilă – atât de rară şi atât de valoroasă pe planetă. Pentru că în România, GAZELE DE ŞIST NU SUNT DESPRE OBŢINEREA DE ENERGIE CI DESPRE OTRĂVIREA APEI CU DEŞEURI TOXICE (click pt detalii).

Emilian, 19 nov 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

2 responses to “Rezultate consultare publica a CE privind exploatarea gazelor de sist in Europa. Raport UE – 75% dintre respondentii romani sunt FERM ÎMPOTRIVA fracturarii hidraulice. Polonia, Franta, Romania si Spania – cele mai multe opinii exprimate (eco)

 1. Imi pare foarte rau ca nu am stiut despre acest sondaj european. As vota si acum, evident pentru interzicerea totala a explorarii si exploatarii gazelor de sist in Romania si chiar in UE.
  De ce sa permitem otravirea apei, a panzei freatice si a pamantului, deci sa permitem distrugerea viatii in localitatile noastre si pe pamanturile inca roditoare existente in prezent?
  De ce sa permitem imbolnavirea in masa a locuitorilor sau chiar exterminarea oamenilor in 70% din teritoriul Romaniei?
  Este un jaf ordinar, iar acesti pradatori ai bogatiilor noastre nu au limite, nu au nimic omenesc, doresc bani si profit chiar calcand pe cadrave! Este evident ca noi romanii nu avem si nu vom avea niciun avantaj din exploatarea gazului de sist in Romania. Ni s-a distrus la comanda industria, agricultura, ni s-au luat specialistii, ni se iau chiar si copiii, iar cei ramasi, saraciti si umiliti, trebuie sa devenim cu totii zombi!
  Din pacate, conducerea Romaniei nu are demnitate, nu are responsabilitate si cu atat mai putin dragoste pentru noi, romanii. Aceasta conducere formata din incompetenti, imorali si tradatori de tara si de neam ne batjocoreste, ne exploateaza si ne terorizeaza prin toate mijloacele posibile de 24 de ani.
  Deci, desteapta-te romane, salveaza-ti tara si neamul!

 2. Completare la comentariul de ieri.
  1. Ma bucur foarte mult ca romanii au inteles sa respinga exploatarea gazului de sist si sa-si apere sanatatea, pamantul si viitorul copiilor lor. Pacat ca politicienii – parlamentari, guvernanti, partide, etc. nu isi inteleg menirea de a-si sluji cu onoare si devotament tara si neamul! Sper ca in continuare, romanii sa se informeze, sa ia atitudine, sa devina activi si constienti de drepturile pe care le au.
  As dori sa stiu care este efectul sondajului UE, daca se schimba ceva in bine, daca exista o reactie de protejare si salvare a pamantului si rezervelor de apa ale Europei si in particular ale Romaniei.
  2. Ce fac parlamentarii UE? Oare cunosc acest rezultat – opiniile cetatenilor care i-au votat si fac ceva in interesul acestora, in interesul protejarii vietii si sanatatii, a mediului natural in toata UE, inclusiv in Romania?
  3. Oare de ce marile puteri din UE au interzis total exploatarea gazelor de sist, iar noi cei mici, naivi si saraciti suntem lasati prada guvernelor mafiote si tradatoare sau unor corporatii straine de interesul nostru, al romanilor si chiar al europenilor?
  4.Cine ne mai apara interesele daca guvernele nationale sunt tradatoare ca in Romania, daca Parlamentul/Consiliul /Comitetul UE face discriminari mari si sacrifica popoare intregi precum poporul roman pentru interesele celor mari si puternici ?
  5. Deci, ce face UE pentru binele Europei, al Romaniei, al popoarelor eurpene? Am crezut initial ca are un scop nobil, dar acum constat exact contrariul!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s