Ce vrea “piata”? Protestatarii sa decida ce fac protestatarii! Organizarea protestelor de la Universitate septembrie octombrie 2013. Miting, manifestatii de strada (pol173)

Ce vrea piata Protestatarii sa decida ce fac protestatarii la mitingurile manifestatiile de strada romanii ies in piata organizare mars protest facebook sistem vot incoruptibil ad hoc in piata

Câteva dintre ideile mele despre protestele de la Universitate, cum “organizatorii ad hoc” ai protestelor ar trebui să caute să afle ce vrea “piaţa”, despre cum protestatarii ar trebui sa decida ce fac protestatarii, nu doar nişte “portavoci”, despre organizarea protestelor, mitingurilor şi manifestaţiilor de stradă, despre crearea unui mini sistem de vot transparent şi incoruptibil etc. Detalii în continuare:

Context: Proiectul Roşia Montană este MOARTEA, din punct de vedere economic, ecologic, social, patrimonial etc. Cine nu ştie asta încă să mai citească. Din 1 sept 2013 oamenii s-au organizat, în special pe Facebook şi au ieşit în stradă împotriva legii criminale dată cu dedicaţie de guvernul Ponta companiei Gabriel Resources, care vrea să ne fure resursele (NU DOAR AUR), fără jenă faţă de mediu, economia locală, societatea umană românească, patrimoniul cultural istoric etc. Legea este total neconstituţională din mai multe puncte de vedere şi i-ar permite companiei miniere să exproprieze imediat ultimii localnici din Roşia Montană care pur şi simplu nu vor să îşi vândă proprietăţile şi să le părăsească, lăsând loc distrugerii Roşiei Montane. Zeci de mii de români din zeci de oraşe din ţară şi din străinătate au înţeles minciuna din spatele proiectului Roşia Montană şi mafia care există în Politică şi Mass media şi au ieşit pe străzi împotriva intenţiilor guvernării Ponta, împotriva proiectului Roşia Montană, şi, în mod logic, împotriva clasei politice corupte care a permis şi încurajat ca lucrurile să ajungă până aici. La protestele de la Universitate, la care am participat, au ieşit în stradă foarte mulţi oameni de bună credinţă, din sinceritate, pentru CAUZĂ (Salvaţi Roşia Montană, şi mai apoi, în mod firesc, Salvaţi România!). Este logic, normal şi de dorit ca protestul să aibă legătură cu POLITICUL pentru că TOTUL ARE LEGĂTURĂ CU POLITICUL! Toate problemele noastre, de orice fel, pleacă (cel puţin de la nivel naţional) de la clasa politică de rea credinţă, coruptă şi vândută intereselor străine de colonizare şi exploatare a României. Deci doar un om idiot s-ar fi oprit doar la EFECT (problema Roşia Montană). Un om inteligent ar fi mers şi mai departe, pe cauze, iar principala cauză a relelor din România sunt politicienii trădători de ţară. Fiind mulţi oameni inteligenţi la proteste, s-a ajuns la această concluzie şi s-a strigat împotriva marilor partide politice, împotriva marilor politicieni, împotriva presei vândute care ascunde adevărul sau îl prezintă trunchiat şi manipulatoriu şi pentru TREZIREA ROMÂNILOR ADORMIŢI. Relevant pentru ideea de bază este afişul următor de la proteste:

11 galerie poze imagini foto mars protest manifestatie miting anti impotriva proiect minier cianuri lege pentru Rosia Montana 22 septembrie 09 2013 bucuresti universitate

Acest “cerc” poate fi, aici pe net, dezvoltat, însă pe afiş te limitează dimensiunea fizică a spaţiului pe care poţi scrie/desena. Iat[ cum l-aş completa eu: Politicieni de rea credinţă, corupţi, mafioţi, trădători de ţară, vânduţi intereselor străine de colonizare, exploatare şi distrugere a României <—> Mass media mincinoasă (presă vândută politicienilor corupţi şi/sau direct exploatatorilor coloniei România din afara graniţelor)  care dezinformează şi manipulează poporul menţinându-l într-o stare veşnică de mămăligă apatică neinformată <—> Popor ignorant – români distruşi mental, săraci lipiţi pământului care votează la infinit —> Politicieni corupţi care conduc la infinit ţara în interes personal, în interesul grupurilor din vecinătatea lor şi în interesul Stăpânilor, cei care îi controlează prin mită, şantaj, servicii sexuale, susţinere politică, putere, promisiuni de funcţii etc), total împotriva interesului neamului românesc.

Acu’ faza e că mulţi oameni au ieşit, cei mai mulţi duminica seara, la “marile marşuri de protest” pre-anunţate pe Facebook şi în Piaţă. Şi este foarte bine că se iese măcar o zi pe săptămână în număr mai mare (protestatarii nu trebuie “supţi de energie”, după cum explicam AICI). Protestatarii însă nu au încă lideri (doar “portavoci”), iar opiniile despre CE TREBUIE FĂCUT probabil că sunt infinite.

Problema este că viitorul protestelor este decis de 2 lucruri principale – CÂŢI oameni vor continua să vină în Piaţă şi CE VOR FACE acei oameni, aceste 2 elemente fiind legate între ele, şi depinzând de multe alte lucruri. Printre chestiile care pot distruge protestul (fie prin scăderea numărului participanţilor, fie prin acţiuni care nu atrag protestatari în piaţă şi nici nu rezolvă nimic din “cauză” – Roşia Montană, România liberă etc), este reprezentat de grupul de conducere şi organizare al protestului. În timp ce nu există nimic clar şi concret, ales, votat sau arătat cu degetul de cineva (de genul “VOI VEŢI FI CEI CARE VOR ORGANIZA PE MAI DEPARTE”), există în prezent, cel puţin în Bucureşti, un grup de persoane mai activ – vorbim în principiu de “portavocile” din piaţă şi de persoanele care se află în spatele paginii de facebook Uniţi Salvăm şi în spatele organizării marşurilor de duminică etc. Nimeni nu i-a ales ca organizatori, dar nici nu s-a făcut o astfel de alegere. S-au ales singuri. De fapt, au pornit “organizarea” şi acum, o conduc. Poate dacă nu erau ei, lucrurile nu ar fi iesit atât de bine (nu s-ar fi adunat aşa mulţi oameni la proteste), DAR, pe de altă parte, dacă acei oameni sunt într-adevăr de bună credinţă, şi vor într-adevăr normalitate, moralitate şi dreptate, ar trebui să îi întrebe pe protestatari – cei care vin la protest, CE VOR SĂ FACĂ PE MAI DEPARTE. Dar nu aşa pe 2-3 apropiaţi, ci toată lumea interesată şi prezentă la protest trebuie să voteze – Un om – un vot!

Dacă cei care se află în “organizarea ad hoc” a protestelor de la Universitate împotriva proiectului criminal de la Roşia Montană doresc cu adevărat “revolutie”, “libertate”, “răsturnarea sistemului corupt”, “democratie”, “guvernare prin forţele proprii ale poporului”, “poporul sa decidă” etc, atunci… să pună creiere la contribuţie pentru a pune bazele unui sistem prin care “poporul” (oamenii veniţi la proteste) să decidă ce se întâmplă la proteste! Protestatarii să decidă ce fac protestatarii! Nu doar “nişte oameni” pe care protestatarii nici nu îi cunosc exact cine sunt…  Fie încerci să creezi acest sistem, de “mini democraţie participativă în Piaţă” (dacă vreţi) – caz în care pui undeva AFIŞE, BANNERE , atât în piaţă cât şi pe toate conturile de facebook ale evenimentelor – că “SE CAUTĂ SISTEM DE VOT INCORUPTIBIL PRIN CARE SĂ SE VADĂ CE VREA PIAŢA” (nu ce vor doar nişte “portavoci”), FIE pui un afiş mare pe care să scrie “NU AVEM UN SISTEM PRIN CARE TOŢI SĂ DECIDĂ, DECI, PÂNĂ ATUNCI, DECIDEM NOI!”, FIE “NU NE INTERESEAZĂ CE VREA POPORUL, NU NE INTERESEAZĂ CE VOR PROTESTATARII, DECIDEM NOI PENTRU EI. AVEŢI ÎNCREDERE ÎN NOI CĂ FACEM PROTEST DE PROTEST. FNI VEGHEAZĂ!” Cam astea ar fi variantele. Eu nu văd alte variante, ziceţi-mi alte variante. Explicaţi-mi cum ar putea fi cei din “organizarea ad-hoc” de bună credinţă şi întru susţinerea VOCII PROTESTATARILOR, VOCII POPORULUI, dacă nu se strofoacă în primul şi în primul rând să găsească o modalitate prin care PROTESTATARII SĂ DECIDĂ CE VOR FACE PROTESTATARII ? Bun bun, e foarte bine că am mediatizat protestul, că am făcut steagul Ungariei pe fundalul siglei Uniţi Salvăm, că am adus oameni în stradă la proteste (peste 25.000 într-o singură seară în Bucureşti) etc. E foarte bine, dar… acum că am scos 25.000 de oameni în stradă… ce facem cu ei? Răspunsul de bună credinţă este NU NOI DECIDEM CE FACEM CU PROTESTATARII ŞI CU PROTESTUL !!! PROTESTATARII TREBUIE SĂ DECIDĂ CE VOR PE MAI DEPARTE! Ei ies în stradă cu bună credinţă şi sincer, ei consumă din timpul lor liber, ei urlă pentru binele întregului popor, EI SĂ DECIDĂ ce vor să facă împreună! Atenţie, vorbim de oameni de bună credinţă, cu bun simţ, sinceri, neplătiţi şi inteligenţi! DACĂ OAMENII ĂŞTIA ŞI-AR PUNE CREIERELE SĂ LUCREZE ÎMPREUNĂ AR IEŞI O GRĂMADĂ DE LUCRURI BUNE! Trebuie doar creat cadrul care să permită acest lucru…

Să nu susţii adevărata UNIUNE a oamenilor (prin care colaborează şi decid împreună TOŢI cei interesaţi), înseamnă că de fapt “Uniţi salvăm” e mai degrabă “Uniţi ascultăm…” (ce ni se dictează de sus şi ni se serveşte pe Facebook). Ori te interesează ce vor oamenii care vin la proteste, şi le ceri părerea şi o iei în considerare, ÎNTR-UN MOD TRANSPARENT, CLAR, prin care mai ales deciziile importante (când ne vedem, CE FACEM cu protestul, încotro “mergem” şi pe unde mărşăluim la propriu) să fie luate DE CĂTRE PROTESTATARI, pe sistemul UN OM = UN VOT, perfect transparent, FIE spui la fel de clar “nu cred ca Piaţa ar putea găsi idei/soluţii mai bune decât ale noastre”. Dar să nu abordezi problema “cum ne organizăm în aşa fel încât fiecare protestatar interesat să poată să îşi spună părerea şi să voteze soarta protestului” arată a un fel de monopolizare a protestului şi organizare a lui ierarhică, adică unii decid (puţini), iar alţii (ăia mulţii) se pliază pe decizia luată deja de cei puţini —> EXACT SISTEMUL PUTRED CARE EXISTĂ ÎN PREZENT ÎN ROMÂNIA şi de care vrem să scăpăm!

În concluzie: întrebarea la care nu am încă un răspuns este CUM FACI CA 1000 de oameni / 3000 / 10.000 / 20.000 de oameni să colaboreze, sau măcar SĂ DECIDĂ ce se întâmplă pe viitor cu protestul?  Cum faci? La propriu? Logistic vorbind… Nu vă repeziţi cu răspunsuri. Gândiţi bine. Sistemul trebuie să ţină cont de părerea tuturor celor care vin la protest (un om = un vot), întregul sistem trebuie să fie perfect transparent şi incoruptibil. Mi-am dat seama că dacă votul nu este secret (şi nu este nevoie să fie secret la acest nivel), e mai uşor de creat un sistem, pentru că fiecare îşi poate verifica votul în “suma” totală de la sfârşit, şi asta ar însemna transparenţă, încredere în sistem etc. Dar…chiar şi asa, este foarte greu de pus la punct sistemul…

Still thinking about it.

Emilian, 30 sept 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

4 responses to “Ce vrea “piata”? Protestatarii sa decida ce fac protestatarii! Organizarea protestelor de la Universitate septembrie octombrie 2013. Miting, manifestatii de strada (pol173)

 1. Emilian, si altii care gandesc. Daca se incepe schimbarea mesajului din STOP ROSIA MONTANA STOP CIANURA in JOS GUVERNU, atunci e foarte foarte posibil ca Romania sa fie lovita de un cutremur destul de mare, e foarte posibil sa se intample.
  In Ianuarie 2012 cand lumea se strangea, un val de frig si zapada a schimbat titlul stirilor in COD GALBEN, cand Oltcimul se vindea si oamenii protestau, ploi torentiale au lovit tara si au schimbat titlu stirilor in COD GALBEN, am si postat un articol despre asta http://www.inspatelerealitatii.wordpress.com . Toti vrem schimbarea guvernului, si asta trebuie sa fie mesajul strazii, GATA, suntem pregatiti sa va lasam sa plecati din tara fara sa fiti judecati, dar lasati tara pe maini competente, nu distrugeti patria sfanta a dacilor.

  • Da, si eu as sustine mesajul evident, clar si normal la cap JOS GUVERNUL! Insa vine imediat propaganda si manipularea ca aia din piata sunt platiti de partea politica adeversa si multi vor pune botul. Apoi, sunt destui la proteste care nu stiu daca au facut corelatia POLITICIENI CORUPTI – PROBLEME MULTE pentru popor, si atunci ei sunt acolo doar pentru Rosia Montana, sa se rezolve asta, nu conteaza daca ponta mai ramane pe acolo sa faca si alte nefacute… E complicata treaba pentru ca oamenii sunt uniti intru strigare la chestiile legate direct de rosia montana. Dar cand vine vorba de cauze si vinovati, parerile se impart. Daca am fi vreo 50 de oameni sinceri de buna credinta care sa ne adunam impreuna, am putea sa facem ceva, sa pornim noi scandari, lozinci, sa impartim flyere sa trezim si alti oameni de la protest, ca sa inteleaga ca TOTUL ESTE LEGAT DE POLITICA si ca daca nu strigi de politicieni nu rezolvi nimic. Eu as face marsuri la bestiile astea gen Ponta, Barbu, Şova ACASA, dar cu cine? Iar daca nu ai un marş de vreo minim 1000 de oameni bine inchegati, nu poti sa faci nimic altceva în afara de ce s-a întâmplat pana acum (ne-am plimbat cuminti ca niste oi prin tarcuri), pentru ca intra imediat jandarmii in tine cu scuturi, bate si gaze. Oh well.

 2. Un inceput ar fi sa faci oamenii constienti de ce gandesc si ceilalti. Iata, un poll de pe facebook ce spune despre vointa protestatarilor (nu e o cercetare perfecta, dar cred ca e destul de relevanta)

  “Acest protest se limiteaza doar la monstruasa expoatare de la Rosia Montana sau se extinde si la problemele sistemului politic actual si justitiei care au permis a se ajunge in punctul acesta?
  212 voturi
  Vrem un cadru legislativ care sa nu mai permita asa ceva!
  135
  Vrem ca cineva sa fie tras la raspundere pentru acordarea licentei!
  114
  Vrem o lista cu toate exploatarile si cat castiga poporul roman din fiecare
  +75
  Vrem ca nici un contract de interes national sa nu mai fie secret
  +49
  Interzicerea cianurilor, limitarea marimii carierelor si iazurilor de decantare
  +28
  Respectarea Rapoartelor Academiei Romane
  +28
  Toată clasa politică e infectă! Jos cu ei! 1. Legea electorală -schimbată!
  +12
  Nu doar toata clasa politica, ci toti detinatorii de functii publice inlocuiti
  +6
  Vrem ca statul sa nationalizeze toate afacerile in care statul pierde.
  +15
  Vrem doar sa nu se mai faca exploatarea!
  +13
  2. Aparat administrativ eficientizat;competenţele primează!LSRS poate contribui!

  • Da, un poll pe facebook ne poate ajuta sa vedem in mare ce cred oamenii care ajung pe facebook. Eu, prin textele de pe blog, propun un fel de poll dasta LIVE, in Piata, cumva, unde cei prezenti la protest sa decida ce vor, si ce vor sa faca mai departe pentru atingerea acelui scop. Pe facebook poate oricine sa isi faca cont si sa raspunda la intrebare…nu stiu cat ne ajuta dar e o chestie de luat in seama. Eu as fi pus un punct separat faza cu “legea electorala schimbata” – asta e o chestie de baza, din cauza legii si sistemului electoral actual coruptibil si incorect, oamenii de buna credinta nu pot ajunge la putere, acolo perpetuandu-se la infinit oamenii de partid, oamenii sistemului. Dasta si problemele continua la infinit. Cardul legislativ pe care il doresc cei mai multi care au raspuns la intrebare cine sa il faca? Parlamentarii nostri corupti de acum? Pe langa “toata clasa politica e infecta” mergea si o varianta mai “corecta” si anume ceva de genul “marile partide sunt compromise si corupte PSD, PNL, PC, PDL, UDMR etc – sa dispara” (sau poate mai sunt unii care trăiesc cu iluzii că se pot reforma). Lista de “răspunsuri” la un asemenea poll poate fi foarte lunga, si e normal sa fie foarte lunga, pentru ca sunt multe chestii necesare, pe care oamenii in mod corect le vor. Insa trebuie intr-un final ca TOATA LUMEA care iese la proteste să ceara ACELASI LUCRU, preferabil doar una-doua REVENDICĂRI concrete, clare şi realizabile, cu care sa fie toata lumea de acord. Despre asta scriam si in textul asta:

   https://ceicunoi.wordpress.com/2013/09/11/propuneri-pentru-protest-rosia-montana-in-urma-discutiilor-de-la-universitate-bucuresti-pol167/

   Spor în lucrurile bune!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s