Documentare VIDEO despre Rosia Montana si companii miniere cu proiecte asemanatoare in lume. Dezastru ecologic, economic, social (eco74)

2 documentare video filme videoclipuri proiect minier cianuri toxice rosia montana gold corporation exploatari miniere asemanatoare lume dezastru ecologic economic social boli pericole argumente

Roşia Montană

Încep să strâng mai jos documentare video pe tema Roşia Montana şi activităţi miniere cu cianură din alte părţi de pe glob. Poate sunt persoane care nu au timp sau chef să citească mai mult pentru a se convinge de MINCIUNA din spatele proiectului Roşia Montană, dar care poate ar fi interesate să vadă adevărul din spatele manipulărilor urmărind un filmuleţ sau două. Informaţi-vă şi conştientizaţi dezastrul ecologic, economic şi social care se preconizează la Roşia Montană prin acest proiect criminal.

(listă deschisă completării)

FILM 15 nov 2010: Vorbeste Eugen (Zeno) Cornea, căpetenia rezistenţei de la Roşia Montană:

—————————————————————————————————————————————————-

FILM 8 aprilie 2011: Pretul aurului – Un film documentar despre romanii din Rosia Montana, dezradacinati, dezbinati si sfasiati de hienele corporatiei canadiene RMGC:

—————————————————————————————————————————————————-

FILM 3 sept 2011: Parintele Justin Parvu despre cazul Rosia Montana:

FILM 4 oct 2011: Discurs Victor Boştinaru, Parlamentul European:

Vă mulţumesc tuturor pentru interesul, cuvintele de preţuire şi de aprecierea poziţiei mele asupra exploatării de la Roşia Montană. Este o poziţie pe care nu mi-am schimbat-o, inspirată de entuziasmul, pasiunea şi angajamentul zecilor de mii de compatrioţi.

Atât mesajele voastre, cât şi vocile din stradă, demonstrează că nu vom uita niciodată că cianura este în esenţă o substanţă anti-umană, împotriva a tot ceea ce ne face să trăim, o substanţă care opreşte, inhibă şi topeşte.

1. Referitor la numărul persoanelor prezente în sală: discursul a fost susţinut în Comisia pentru Petiţii, comisie care are 35 de membri permanenţi şi 35 de membri supleanţi. În medie, la o reuniune a Comisiei PETI participă 20 de eurodeputaţi.

2. Versiunea în limba engleză a inregistrării o găsiţi fie ca răspuns la această înregistrare, fie în lista de videoclipuri.

3. Vă rog să-mi acceptaţi scuzele referitoare la „excavarea sterilului”. Vă mulţumesc pentru atenţia cu care aţi urmărit înregistrarea şi aţi scos în evidenţă această eroare! Trebuie să menţionez că discursul a fost spus fără lecturare şi sub presiunea timpului.

4. Pentru cei interesaţi, recomand parcurgerea volumului „Roşia Montană în dezbaterea europeană”, coordonat de mine şi disponibil atât în limba română cât şi în limba engleză la acest link:http://victorbostinaru.ro/RosiaMontan…

5. În egală măsură, un număr semnificativ de articole şi luări de poziţii pe acest subiect sunt disponibile la acest link:http://victorbostinaru.ro/category/ro…

6. Un alt material pe care vă invit să-l parcurgeţi este articolul din Der Spiegel din primăvara acestui an:http://www.spiegel.de/international/e…

_________________________________

Eurodeputatul Victor Bostinaru despre proiectul Rosia Montana in cadrul dezbaterilor petitiilor Fundatiei Culturale Rosia Montana si Ad Astra in Comisia pentru Petitii a Parlamentului European.

Sursa video: Parlamentul European

—————————————————————————————————————————————————-

FILM 11 nov 2011: Moise Guran despre Roşia Montană (şi angajata RMGC Sanda Lungu) în emisiunea Ora de business:

—————————————————————————————————————————————————-

FILM 25 nov 2011: Următorul film este un eseu despre proiectul de minerit cu cianuri si mina deschisa la Rosia Montana Romania:

—————————————————————————————————————————————————-

FILM 30 ian 2013: OPEN PIT – cu subtitrare în română – despre dezastrul din Peru în urma exploatării miniere cu cianuri de către compania Newmont (actionar la Roşia Montană):

Feature documentary Open Pit is a tour de force of investigative journalism and guerilla filmmaking that reveals the vicious face of “dirty gold” in Peru. A film by Gianni Converso. Produced by Daniel Santana and Gianni Converso.

In the heart of Cajamarca, Newmont Mining Corporation operates the Yanacocha Gold Mine, one of the largest Open Pit mining operations in the world.

Using the cyanide leach process, Newmont Mining has come to define “dirty gold” for a generation of Campecinos — the indigenous people who have lived at the top of the Peruvian Andes since the Inca civilization.

—————————————————————————————————————————————————-

FILM 30 mai 2013: Următorul film se doreste a fi un portret al binecunoscutei localitatii miniere Rosia Montana sub a carei case, gradini, munti si paduri se gasesc cele mai mari zacaminte de aur din Europa. Dupa cum se stie, localitatea – si impreuna cu ea vestigii arheologice, monumente istorice, natura, cultura, comunitate – ar urma sa fie distruse daca firma de minerit RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) si-ar realiza proiectul. In urma ar ramane niste cratere si un gigantic iaz de decantare — mai putin aurul si argintul care vor ajunge pe pietele internationale…
In aceasta ecuatie localnicii se vad pusi, aproape zilnic, in situatii dificile, conflictuale, dramatice, uneori tragice. Multi dintre ei au ales sa paraseasca Rosia Montana sperand intr-o viata mai buna altundeva… Si totusi: o mana de ‘rosieni’, sustinuti de numerosi activisti si prieteni din tara si din strainatate sunt hotarati sa-si apere drepturile, proprietatile si modul de viata. Or, atata timp cat acestia nu-si vand terenurile (si convingerile), proiectul minier nu poate demara — in ciuda presiunilor politice si a sprijinului mediatic de care beneficiaza compania miniera. Proiectul minier — in impas. Rosia Montana — un camp de lupta. Rosienii — o comunitate divizata, in transee. Si totodata in cautarea unei vieti …normale, aparent imposibil de gasit.
In acest context cel putin ‘delicat’, regizorul german Fabian Daub — un realizator independent din Hamburg, fara legaturi biografice cu Romania si mai ales fara niciun fel de obligatii fata de cele doua ‘tabere’ — ii invita pe localnici sa-si spuna propriul punct de vedere, indiferent ca sunt “pro” sau “contra” proiectului minier. Montate in stilul documentarului ‘observational’, fara naratiune, acompaniate si discret ‘comentate’ doar de muzica cu caracter folcloric si world music (Maria Tanase, trupa Zarada), interviurile, declaratiile, confesiunile localnicilor vorbesc de la sine si ii dau ocazia publicului spectator sa-si formeze propria opinie.
Rosia Montana — un loc la margine de prapastie si-a avut debutul in cadrul Festivalului Filmfest Hamburg, in data de 30. 09. 2012 si la Sibiu, in cadrul Astra Film Fest unde a castigat Premiul special pentru documentarul romanesc.

Cu drag, Fabian Daub, regizor.

Pentru mai multe informatii in limba engleza:
http://www.rosiamontana-thefilm.com
https://www.facebook.com/RosiaMontana…

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 22 aug 2013: Comisia UNESCO a Parlamentului – Un nou departament al companiei miniere 

Vizita de dez-informare la Rosia Montana — ministrul culturii și Comisia UNESCO au refuzat dialogul cu cei ce se opun proiectului minier!

Azi, 20 august, a avut loc în Roșia Montană o pseudo vizită de informare din partea Ministrului Culturii, Daniel Barbu și a Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Vizita s-a desfășurat, din momentul lansării invitațiilor către societatea civilă, și până la momentul în care Comisia a părăsit Roșia Montană, sub patronajul explicit și absolut al companiei miniere. Această deplasare din partea Comisiei și a ministrului Culturii, având scopul declarat de “informare și evaluare a proiectului la fața locului, din perspectiva riscurilor pentru patrimoniul cultural”, nu a fost anunțată și către organizațiile de specialiști care au întocmit documentațiile și solicitările de includere în Lista Patrimoniul Universal UNESCO a Roșiei Montane. Aceste solicitări au fost comunicate ministerului încă din 2009 și reamintite oficialilor cu ocazia acestei vizite.

Deși reprezentanți ai Comisiei au afirmat că deplasarea a fost organizată exclusiv de către autorități, vă semnalăm următoarele fapte deosebit de grave:
– Întâlnirile de lucru s-au derulat în spații ale companiei miniere, în clădirea vechii primării, concesionată recent către aceasta, motiv pentru care Alburnus Maior a invitat membrii Comisiei să vină la sediul asociației pentru un dialog pe poziții de egalitate.
– Atât reprezentanți ai autorităților locale, dar și membri ai Comisiei Parlamentare au fost transportați cu mașini puse la dispoziție de firma minieră.
– Firma minieră a organizat o manifestație în centrul localități la care au fost aduși participanți cu autocare (chiar si autobuze destinate transportului elevilor) din mai multe localități.
– Traseul de vizitare a monumentelor din Roșia Montană a vizat strict obiective în proprietatea Gold Corporation. Au fost evitate cu perseverență imobilele aflate în restaurare prin efortul continuu al organizațiilor neguvernamentale și prin implicarea voluntarilor. Mai mult, accesul într-una dintre aceste clădiri – casa parohială unitariană, a fost blocat de angajați ai companiei miniere pentru ca vreun membru al Comisiei să nu accepte invitația de a intra.
– Pe tot parcursul vizitei jurnaliști și simpli cetățeni care filmau evenimentele și care reușeau să pună întrebări nefavorabile companiei miniere au fost bruscați, loviti și înjurați de persoane purtand uniforma angajatilor RMGC.
– Firma minieră a asigurat paza membrilor comisiei și ministrului și a imobilului în care s-au derulat discuțiile. Jandarmeria a mobilizat doar 4 jandarmi la manifestația minerilor și vizita Comisiei, în schimb la sediul Alburnus Maior au fost trimiși 8 jandarmi să pazească grupul de localnici care așteptau vizita Comisiei.
– Pe traseul vizitei Comisiei aveau acces doar vehicule ale firmei miniere, accesul fiind blocat pentru oricine altcineva.

Asociația Alburnus Maior a invitat Comisia Parlamentara sa discute si cu localnicii ce se opun distrugerii patrimoniului la sediul asociației, și nu în clădirea companiei miniere și în atmosfera ostilă alimentată de angajații companiei miniere. Aceștia însă au trimis un reprezentant să negocieze cu localnicii participarea lor la “dezbateri”. Coborât la rândul său dintr- un autoturism proprietate a companiei miniere, Ionuț Munteanu, consilierul Comisiei Parlamentare, a recunoscut în fața membrilor Alburnus Maior că membrii Comisiei NU VOR să discute de fapt cu ei (VIDEO).

“Noi la Roșia Montană ne-am săturat să tot vedem autoritățile cum se comportă ca niște departamente ale companiei miniere. Am văzut astăzi același gen de turism practicat de companie cu jurnaliști prin Noua Zeelandă. Dar acești oameni nici măcar nu mimează imparțialitatea, s-au dus toți la un pișcot și o friptură și s-au făcut că nu ne văd la plecare. De la Rosia Montană până la București, România se află sub asediul RMGC. Dar, ceea ce uită reprezentanții autoritaților, dar și compania și presa, e ca noi nu am glumit când am spus că revoluția începe la Roșia Montană”, a declarat Eugen David, președinte Alburnus Maior.

Informează-te!
http://www.rosiamontana.org

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 28 aug 2013: Protest în faţa Guvernului României împotriva deciziei de a aproba legea care permite exploatarea la Roşia Montană:

(acest protest a fost primul din seria protestelor care au urmat apoi în septembrie 2013 în Bucureşti, Cluj şi multe alte oraşe din ţară şi din străinatate)

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 28 aug 2013: Chemare la protest Eugen David, Alburnus Maior

„Vom face astfel încât parlamentarii din toată țara să știe ce votează și să afle totodată că votul lor nu este lipsit de urmări. Toți cei ce cred în libertate trebuie să-și vadă parlamentarii aleși. Azi am văzut cum niște inconștienți lași au votat pe ascuns propunerea unei legi fără să stea nici măcar o secundă să evalueze consecințele sale. Guvernul Ponta uită că cei ce nu țin cont de voința poporului sfârșesc rău. Le vom reaminti! Vom lupta prin TOATE mijloacele posibile pentru a ne păstra și apăra pământul și libertatea. Membrii Guvernului și Parlamentului sunt din acest moment singurii răspunzători pentru evolutia evenimentelor, orice va presupune asta!” – Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Guvernul a votat proiectul de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România. Ca urmare a acestui fapt, Parlamentul României, la inițiativa Guvernului, se pregătește să voteze în timp record un proiect devastator pentru România.

Legea specială propusă de guvern stipulează asltfel că pentru proiectul propus la Roșia Montană compania nu mai trebuie să respecte nici o lege, statul român acordând toate derogările necesare și obligându-se să dea toate avizele pentru începerea proiectului în afară tuturor procedurilor legale în vigoare.
http://www.rosiamontana.org/stiri/guvernul-a-de­cis-companiile-miniere-sunt-mai-presus-d­e-lege

Pentru mai multe informații, Eugen David, email: alburnusmaior@ngo.ro, mobil: 0740-280309.

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 1 sept 2013: Domnul Zeno CORNEA, vicepresedintele Alburnus Maior (?) a acordat un interviu in care vorbeste despre toate lucrurile care s-au intamplat in Rosia Montana in ultimii ani:  (vizita lu’ Băsescu la Roşia, întrebările pe care i le-au pus; Statul Român mai are doar 0,6% participaţie la proiectul Roşia Montană şi va primi doar 1,8 tone aur din 300 estimate; povestea a început pe 5 sept 1995; gabriel resources a castigat deja la bursa peste un miliard jumate de dolari pana acum din afacerea Rosia Montană; Băsescu – cel mai corupt om din România; în ’99 s-au dat în concesiune 520 de km2 – tot cadrilaterul Apusenilor (Berceanu aka Bergovici a semnat); firmele astea lucrează numai cu corupţie; hărţi cu filoanele de aur de la 1700; în Comunism ne-a fost insuflat foarte mult patriotism, încă de când erai mic la şcoală; proiectul se va face doar dacă suntem CU TOŢII nebuni; ăştia caută altceva, nu aur; documentele sunt secrete; dacă îl înţepi pe Băsescu undeva curge venin, nu sânge; un milion si jumatate de tone aur intr-un singur munte de acolo);

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 6 sept 2013: Deputat cu TUPEU NESIMŢIT ŞI INFINIT la Roşia Montană:

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 9 sept 2013: Vinovaţii pentru proiectul Roşia Montană – Moise Guran la Biziday:

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 11 sept 2013: Actorul şi profesorul Florin Zamfirescu vorbeşte despre Roşia Montană şi alte probleme ale României:

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 20 sept 2013: Arheologul Alexandru Dragoman, de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, care a făcut personal săpături la Roşia Montană, vorbeşte în piaţa Universităţii din Bucureşti despre patrimoniul de la Roşia Montană:

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 25 sept 2013: Comisia Parlamentară Specială – vizită de dezinformare şi manipulare la Roşia Montană:

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 28 sept 2013: Protest la Câmpeni (unde s-a demonstrat de mai multe ori împotriva proiectului minier și unde Comisia Specială parlamentară pentru Roșia Montană a fost scăpată cu greu de furia moților (ce nu ați văzut la televizor ;) ). Context: În Apuseni mii de întreprinzători vor fi afectați de proiectul minier – industria alimentară, a lemnului, turismul deja existent și locurile de muncă implicate de aceste ramuri ale economiei locale. Au protestat și protestează la Câmpeni și alte orașe din Apuseni. Pe oamenii ăștia nu îi bagă nimeni în seamă? (detalii si AICI) :

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 4 oct 2013: Poziţia Bisericii Ortodoxe Române ÎMPOTRIVA proiectului minier, exprimată şi în faţă comisiei speciale parlamentare:

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 9 oct 2013: Dezvaluiri incendiare: STEFAN MARINCEA, directorul Institutului Geologic: PROIECTUL RMGC este de “Papua Guineea”, o “BOMBA CU CEAS” bazata pe “FALSURI GROSOLANE”! / Afacerea PENALA Rosia Montana  (declaraţii la comisia parlamentară specială)

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 10 oct 2013: Localnici din Roşia Montană: Episodul 1: Remus Cenuşa

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 14 oct 2013: Petru Borodi, OM ! … un Roman, cu dragoste de neam. – prelegere în faţa Comisiei Parlamentare speciale pt Roşia Montană:

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 14 oct 2013: Constantin Viorel Dănuţ în ultima zi de dezbateri la comisia parlamentară pentru Roşia Montană:

……………………………………………………………………………………………………………..

FILM 5 nov 2013: Actorul Gruia Sandu despre furtul Ţării şi Roşia Montană:

—————————————————————————————————————————————————–

FILM 5 nov 2013: RMGC continuă să foreze în Roșia Montană – NECENZURAT

RESPECT TICĂ DARIE din Roşia Montană, băiatul care documentează video ce se întâmplă la Roşia.

—————————————————————————————————————————————————–

Emilian, 23 sept 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

2 responses to “Documentare VIDEO despre Rosia Montana si companii miniere cu proiecte asemanatoare in lume. Dezastru ecologic, economic, social (eco74)

  1. Pingback: De ce sunt impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana RMGC. Motive contra anti exploatarii miniere in Muntii Apuseni. Ecologie patrimoniu economie locuri de munca poluare turism etc (pol174) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comp

  2. Pingback: Rezumat afacerea Rosia Montana: 30 de motive – argumente impotriva proiectului minier cu cianuri al companiei RMGC (pol180) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s