Câteva sfaturi, idei, chestii pentru cei începători în ale promovării pe internet, care vor să îşi facă un blog sau un web site personal, pentru povestirea oricăror lucruri, pentru promovarea afacerii, pentru comercializarea de produse sau promovarea serviciilor oferite, pentru a-ţi prezenta părerile în mediul online (pe internet) sau pentru ce vor ei. Iată câteva chestii pe care trebuie să le ştii pentru un site sau un blog de succes:
Un site blog pe internet poate fi sub diferite forme:
numelealesdetine.ro (te costă o anumită sumă de bani să cumperi domeniul “.ro” o singură dată pe viaţă + te costă anual o sumă de găzduire a site-ului tău pe acel domeniu .ro)
numelealesdetine.com (te costă o sumă de bani anuală ca să ai acel domeniu “.com” şi te costă anual o sumă de bani pentru găzduirea site-ului tău pe acel domeniu .com)
numelealesdetine.blogspot.com (platformă de bloguri/site-uri GRATUITE – nu te costă nimic niciodată – nu recomand!)
numelealesdetine.wordpress.com (platformă de bloguri/site-uri GRATUITE – nu te costă nimic niciodată – RECOMAND!)
etc.
Pentru cei care vor un site mai sofisticat, trebuie să îşi cumpere domeniu .ro sau .com sau . ce vor ei şi să apeleze la un “făcător de site-uri” (costuri destul de mari). Cei care vor un site mai simplist, îl pot face singuri pe domeniul cumpărat (.ro sau .com sau etc) sau îl pot face singuri PERFECT TOTAL GRATUIT LA INFINIT pe platforma wordpress.com. Asta dacă se pricep, dacă nu, pot apela la un făcător de site-uri simpliste (costuri reduse) care să le facă site-ul pe wordpress.com. De exemplu eu (în curând). Detalii în continuare:
Atunci când porneşti un blog sau un site trebuie să ştii dinainte ce informaţii vei pune / vei prezenta publicului larg pe el. Astfel, vei avea un site general despre orice chestie la nimereală, sau un site de nişă – despre o temă, un subiect anume. Dacă te gândeşti să faci la un moment dat bani din reclame/publicitate pe site, trebuie să ţii cont că un site general, având subiecte diverse, poate atrage mai mulţi oameni pe el, deci vei avea un trafic mai mare => reclame mai bine plătite, însă îţi va fi mai greu să găseşti pe cineva să-şi facă reclamă la tine pe site, pentru că, având subiecte diverse, îţi intră pe site oameni diverşi, care vor chestii diferite – deci ce reclamă să le pui în faţă dacă nu ştii ce vor acei oameni? Însă, la un site de nişă, deşi vei avea un trafic de persoane pe site mai mic, aceştia vor avea ceva în comun – sunt toţi interesaţi de subiectul prezentat pe site, motiv pentru care va fi mai uşor să găseşti pe cineva să-şi facă reclamă la tine pe site (cineva care activează în acel domeniu), dar vei fi plătit tot la numărul de accesări sau vizualizări ale reclamei de către vizitatorii site-ului, care în cazul unui site de nişă vor fi mai puţini – deci vei câştiga mai puţini bani din reclamă. Deci, de ţinut cont şi de chestia asta cu publicitatea pe site dacă vă interesează.
Dacă este un site de prezentare a unor produse/servicii/informaţii doar pentru cine vrei tu sau e un blog doar pentru prieteni, şi nu te interesează să ajungă oamenii “străini”, “noi”, la tine pe site de pe google, sau de pe alte motoare de căutare, atunci tot ce ai de făcut este să pui la punct site-ul şi să-l abandonezi acolo. Apoi, trimiţi oamenii cu care intri în contact şi sunt interesaţi de ce ai pus tu pe site, la adresa site-ului, unde ei vor descoperi toate informaţiile şi detaliile prezentate de tine acolo. În acest fel, singurii vizitatori ai site-ului vor fi cei pe care îi trimiţi tu direct acolo, deci nu vei avea cine ştie ce trafic pe site.
Dacă este un site de prezentare a unor produse/servicii/informaţii pentru publicul larg sau e un blog destinat publicului larg, atunci o să ai nevoie ca oameni care caută chestii pe google (sau alte motoare de căutare) să ajungă şi la tine pe site. Pentru asta trebuie să citeşti şi să aplici tehnici de SEO ( Search Engine Optimization) şi alte “şmecherii” de genul ăsta (să îţi promovezi site-ul pe diferite alte site-uri, să laşi link-uri către site-ul tău pe alte site-uri, să îţi faci conturi de facebook, twitter şi toate astea numite “social media”, să dai anunţuri pe net legat de produsele/serviciile oferite şi să inserezi şi site-ul proaspăt creat, să împarţi flyere pe stradă pentru promovarea site-ului, să lipeşti afişe pe unde ai voie etc etc etc. Pentru ca mai mulţi oameni să ajungă la tine pe site, trebuie să postezi conţinut pe site, cât de des posibil, – adică noi postări, noi texte, noi materiale, noi articole trebuie puse pe site cât mai des posibil. Cei mai mulţi oameni lucrează pe “platforma wordpress” pentru site-uri, care îţi oferă avantaje din acest punct de vedere – câteva sfaturi pe scurt: articolele/postările trebuie tăguite – adică trebuie să pui tag-uri (cuvinte cheie) la fiecare material pus pe site, cuvinte sau expresii relevante pentru subiectul prezentat în acel material. Tag-urile sunt cuvintele cheie relevante. Principalele cuvinte cheie trebuie să se regăsească şi denumirea imaginilor urcate pe site, şi în titlul noii postări, în textul pus pe site şi în descrierea textului (meta description/excerpt). Pentru alegerea cuvintelor cheie cele mai căutate de oameni pe google se pot folosi chestii precum “planificatorul de cuvinte cheie” de la google care necesită cont sau alte site-uri te pot ajuta din acest punct de vedere (fiecare material trebuie corelat cu cuvinte cheie pe care oamenii le caută pe google – ca să ajungă din acei oameni şi la tine pe site).
ORICE SITE trebui să aibă două pagini OBLIGATORII: “DESPRE” (unde să prezinţi care e faza cu acel site, ce-şi propune, cine l-a pornit, când, de ce etc) şi “CONTACT” (modalitate de contact a celui care are sau administrează site-ul respectiv – CEL PUŢIN O ADRESĂ DE MAIL ce trebuie accesată de proprietar măcar o dată la 2-3 zile). În rest, fiecare îşi organizează site-ul cum crede – adaugă şi alte pagini pe care le consideră importante şi îşi alege CATEGORIILE în care vor fi împărţite textele/postările/informaţiile puse pe site. Obligatoriu, orice site trebuie să aibă CATEGORII. Atunci când pui conţinut nou pe site (o poveste, o descriere, un nou produs, un material, o poza, un text, un articol, ceva), acel nou conţinut trebuie încadrat într-o categorie, pentru ca site-ul să capete sens şi cititorii să îl poată folosi mai uşor. Categoriile trebuie puse la vedere, astfel încât vizitatorii să vadă şi să înţeleagă uşor cum este structurat site-ul. IDEAL AR FI SĂ STABILIŢI ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT CATEGORIILE, dar, puteţi adăuga categorii noi şi pe parcurs.
Trebuie OBLIGATORIU pus LOGO pe pozele proprietate personală puse (urcate) pe site. Logo înseamnă să inserezi PE POZA un mic text care să explice a cui este poza (fie numele autorului ei, fie adresa site-ului, fie ceva care să facă trimitere către proprietar). În acest fel, nu se mai pierd pozele în neantul internetului, şi cine găseşte (dă peste) o poză de-a ta, va ştii de unde a plecat acea poză pe internet, şi va ajunge la tine sau la site-ul tău dacă vrea. Dar ideea este SĂ POATĂ face acest lucru, de aceea trebuie pus LOGO pe toate pozele personale! Chiar şi pe VIDEO sau în descrierea filmuleţelor puse pe internet.
Alte sfaturi despre funcţionarea pe internet mai găsiţi şi aici: Reguli de respectat pe internet. Manifest pentru drepturile internetului (net2)
Alte detalii despre internet (inclusiv pericole pe internet) aici: https://ceicunoi.wordpress.com/category/internet-net/
Emilian, 13 sept 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman
Emi, selecteaza – Convertește imaginile emotive gen :-) și :-P în imagini de afișat
de la Panou-Setari-Scriere
Am gasit setarea de mai sus cautand cum sa inserez un video VIMEO, stii tu?
Stiu ca se poate face sa apara smileyuri, dar nu am vrut deocamdata, nu cred ca o sa schimb nici pe viitor. Daca ai gasit cum sa inserezi, ok, ca eu oricum nu stiam, ca n-am inserat pana acum. Stiu la dailymotion daca ai vreodata nevoie. :)
este simplu, clik dr. pe video Vimeo pt a copia adresa URL si se introduce la Adaugati fisier media – Insert from URL.
Si mai zambeste si tu :), oh well
ok. mersi. :D
:) :) :)
Interesant articolul….as dori sa ma indrumati si pe mine in pasii care sa-i urmez pentru a obtine bani in urma postarilor mele de pe blogul personal. Multumesc!
Salut, eu unul n-am cautat pana cum sa fac bani din blog, dar iti pot spune cateva idei:
0. Nu e asa usor precum poate parea sa faci bani dintr-un site/blog. In principiu tre sa ai MULT trafic.
1. Imbunatateste-ti site-ul conform sfaturilor din acest articol
2. Cel mai important pt bani din blog este TRAFICUL pe site – statisticile blogului. Tu le poti vedea in dashboard la tine, dar ALTII nu le pot vedea. Trebuie sa iti pui un widget TEXT cu codul pe care ti-l poti face pe site-ul http://www.flagcounter.com/, si o sa iti apara pe site cum imi apare mie in stanga jos de tot. Oricine poate apasa pe acel tabel cu steaguri si ajunge la statisticile site-ului (cati vizitatori pe zi intra – cel mai important). Cam de la 500 vizitatori unici pe zi in sus incepe sa se cheme ca ai ceva trafic pe site…
3. Bani se pot face fie din parteneriate/colaborari directe cu diferite firme care sa-și faca reclama la tine pe site – le ceri tu un pret pt un anumit banner, de o anumita dimensiune, amplasat intr-un anumit loc (si le oferi la schimb x vizitatori pe zi care vad acel banner), fie ii intrebi cat sunt dispusi sa dea fie o combinatie de astfel de chestii. Asta e partea in care contactezi tu direct firma care sa isi faca reclama.
4. O alta varianta este metoda afilierii – pui un banner cu Emag de exemplu la tine pe site si daca cineva apasa pe acel banner, intra pe emag si cumpara ceva, tu primesti nu stiu cat la suta din vanzari. Treaba asta se organizeaza pe siteul 2parale.ro, trebuie sa citesti despre sistem si sa iti faci cont.
5. Probabil exista si multiple alte modalitati și tine și de creativitatea fiecaruia. Mai poti citi si alte articole despre treaba asta pe net.
Spor!
Multumesc, cu drag…chestia asta mi-a venit ca idee, dupa ce am primit un mail despre asa ceva….Inca O data , iti multumesc! Marian
Sa-ti fie cu folos, si daca reusesti sa faci bani din blog, vino si povesteste-mi si mie detalii :)
asa am sa fac…cu siguranta!
Emilian, scuze ca te intreb ceva mai ciudat, dar ce nume as putea da unui site pe care voi prezenta informatii oarecum asemanatoare cu ce prezinti tu aici. Macar o idee. Multumesc
Cat despre hosting, eu recomand freehostingeu.com, deoarece poti lua domenii de forma “numeleblogului.pn” gratuit.
Eu zic ca o sa regreti mai tarziu daca nu ai ales TU numele site-ului. Tu trebuie sa te gandesti si sa il alegi in functie de ce simti tu si ce vei prezenta pe el, carui public etc.
Buna! De ce nu recomanzi blogspot?
Articolul la care ai lasat comentariu e din 2013. Poate fi folosit si blogspot…sau orice alta varianta existenta astazi…