3500 euro / luna bani publici pt curatenia unui cabinet stomatologic in Sectorul 6. Detalii interesante in procesele verbale publice. Cum se desfasoara o sedinta de consiliu local a Sectorului 6 (pol158)

3500 euro luna bani publici pt curatenia unui cabinet stomatologic in Sectorul 6. Detalii interesante in procesele verbale publice. Cum se desfasoara o sedinta de consiliu local la Sectorului 6 infractiuniPentru că locuiesc în Sectorul 6 şi mă interesează ce se mai decide la nivelul Primăriei şi Consiliului local din Sectorul 6, verific periodic site-ul primăriei şi încerc în limita timpului să stau conectat cu ce se mai întâmplă la nivelul administraţiei locale, entitate care este responsabilă într-o mare măsură cu bunăstarea vieţii mele (detalii despre asta găsiţi şi în textul Ce înseamnă  un trai decent).

Iată câteva chestii aflate dintr-un proces verbal al uneia dintre şedinţele publice ale Consiliului Local Sector 6:

1. Proiectele de hotărâre care se votează în şedinţele consiliului local NU ajung nici măcar la consilierii locali (cei care trebuie să le analizeze şi să le voteze), decât cu puţin timp înainte de şedinţă (uneori doar câteva ore). Nu ajung mai ales la cei care nu fac parte din majoritatea USL care este acum la conducere.

2. Proiectele se votează PAC PAC rapid. Mulţi consilieri votează fără să ştie ce votează.

3. Administratorul public al Primăriei Sectorului 6, Dl. Sorin Dima consideră că un împrumut intern la o Bancă din România, în numele primăriei şi deci în numele cetăţenilor sectorului 6, nu trebuie pus în dezbatere publică şi nici afişate pe undeva public prevederile proiectului / propunerii / împrumutului, pentru că acesta “nu impune reguli comunităţii”.

4. Exemple despre cum se făceau fraude pe vremea majorităţii PDL şi conducerii Poteraş la sectorul 6:

a. 3500 euro curăţenia unui cabinet stomatologic;

b. costurile pentru educarea copilului într-o grădiniţă  dintr-un centru social al Primăriei erau de 2 ori mai mari decât într-o grădiniţă privată.

( despre cât şi cum se fură în România găsiţi detalii gustoase AICI )

Sigur că nu se trimite nimic în legătură cu chestiile astea către procurorii României… deşi Rareş Mănescu (primarul Sectorului 6) a promis acest lucru AICI.

Iată pasaje din procesul verbal  din data de 20 iunie 2013, ce poate fi citit integral AICI:

Dau cuvântul d-lui preşedinte de şedinţă.

Dl Jicman (preş de şedinţă): Bună ziua! Şi vă mulţumesc. Înainte de a vă supune aprobării proiectul de ordine de zi, aş vrea să vă rog ca faţă de proiectul ordinii de zi prezentat actualmente să adăugăm la punctul 2 un punct suplimentar, respectiv aprobarea proiectului de hotărâre „privind aprobarea restructurării împrumutului intern contractat în data de 27.01.2006 de la sindicatul bancar Unicredit Ţiriac Bank şi Raiffeisen Bank. Vă rog.

Dl Buznicea (un consilier local): Dl preşedinte, înţeleg că este o situaţie delicată prin absenţa oricărui reprezentant al executivului, dar de regulă reprezentantul executivului propune introducerea sau scoaterea anumitor puncte pe ordinea de zi. Nu ştiu dacă dvs. sunteţi cel în măsură să faceţi asta.

Dl Jicman: Am primit această propunere din partea executivului şi doresc să menţionez că am primit şi raport pentru acest proiect de hotărâre din partea comisiei, raportul este aici ataşat la dosar, raport care a fost dat în cursul zilei de astăzi. Dacă există alte intervenţii din partea executivului? Vă rog.

Dl Dina (administrator public): Da. Mulţumesc, d-le preşedinte. Executivul, aici prezent prin Sorin Dina, administrator public, dacă este nevoie dincolo de solicitarea d-lui primar pe care o aveţi în faţa dvs., atunci voi spune public, executivul solicită astăzi suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de hotărâre pe care tocmai l-aţi menţionat. Vă mulţumesc.

Dl Jicman: Vă mulţumesc şi eu. Vă rog.

Dl Buznicea: Iertaţi-mi ignoranţa şi dacă vreţi o să îmi cer scuze dinainte, a fost în dezbatere publică, conform legii acest proiect de hotărâre pe care doriţi să îl introduceţi pe ordinea de zi?

Dl Dina: Vă mulţumesc, dl preşedinte. Nu este un proiect de hotărâre cu caracter normativ. Deci, el nu impune nişte reguli pentru comunitate. Vă mulţumesc.   (DECI DOAR PROIECTELE CARE IMPUN REGULI PENTRU COMUNITATE TREBUIE PUSE ÎN DEZBATERE PUBLICĂ ?!? DAR PROIECTELE PENTRU CARE SE CHELTUIESC BANI DIN BANII COMUNITĂŢII (ADICĂ AI LOCUITORILOR DIN SECTORUL 6), ASTEA NU TRBUIE PUSE ÎN DEZBATERE PUBLICĂ, NU? Pentru astea trebuie să avem încredere în cei pe care i-am votat, şi care desigur, ne vor binele! Noi nu trebuie să ştim nimic din ce se întâmplă (şi se pare că NICI MĂCAR TOŢI CONSILIERII LOCALI NU ŞTIAU) atâta timp cât “nu impune nişte reguli pentru comunitate” Perfect! Impune doar FURT din banii populaţiei (de regulă)… )

Dl Jicman: Vă supun, dacă nu mai sunt alte intervenţii, vă voi supune aprobării ordinea de zi cu acest amendament, cu includerea acestui punct la punctul 2 al ordinii de zi. Vă rog, cine este pentru aprobarea ordinii de zi amendată? Dacă există voturi împotrivă? Nu sunt. Abţineri? Vă mulţumesc pentru acest vot. Proiectul ordinii de zi a fost aprobat în unanimitate.
În continuare aş vrea să vă supun atenţiei proiectul de hotărâre privind aprobarea restructurării împrumutului intern contractat în data de 27.01 de la sindicatul bancar Unicredit Ţiriac Bank şi Raiffeisen Bank. Proiectul de hotărâre include 6 articole. Propunerea mea, dacă nu există alte amendamente este să-l discutăm şi să-l aprobăm în integralitatea sa. Dar, înainte de asta aş vrea să vă întreb dacă există intervenţii din partea dvs.? Vă rog, aveţi cuvântul.

Dl Buznicea: D-le preşedinte, acceptăm faptul că avem nevoie de bani pentru diversele proiecte ale Primăriei, acceptăm faptul că nu am fost informaţi şi îl introducem acum pe ordinea de zi, dar nici măcar să nu discutăm ca să avem cunoştinţă despre ceea ce conţine mi se pare un pic cam… . Astfel că noi am fi împotrivă propunerii dvs. şi am vrea măcar să putem discuta pe articole ca să putem înţelege cât putem înţelege în 5 minute, 10 despre ce este vorba. Mulţumesc!   (AŞA VOTEAZĂ CONSILIERII LOCALI UNELE PROIECTE – DUPĂ DOAR 5-10 MINUTE ÎN CARE “să înţeleagă despre ce e vorba” …)

Dl Jicman: De acord cu dvs. Voi da citire proiectului de hotărâre şi cu propunerea de a vota pe articole.

Apoi se citeşte fiecare articol al proiectului (TEXT CARE NU ESTE REDAT ŞI ÎN PROCESUL VERBAL, ŞI NU POATE FI GĂSIT NICĂIERI PE SITE-UL PRIMĂRIEI, CA SĂ ÎL POATĂ VEDEA ŞI PUBLICUL), şi fiecare articol este votat.

Dl Jicman: Vă mulţumesc. Înţeleg că nu există voturi împotrivă şi abţineri, prin urmare cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, proiectul de hotărâre a fost aprobat şi trecem la următorul punct pe ordinea de zi.       ( PERFECT! )

……………….

Legat de un proiect de hotărâre supus votului, privind închirierea terenurilor şi panourilor publicitare în cadrul instituţiilor de învăţământ din Sectorul 6:

Dl Buznicea: Având în vedere că am primit proiectele de hotărâre pe adresele de mail în urmă cu doar 2 zile, cât şi faptul că neavând reprezentant în comisia de învăţământ, nu am putut participa la discuţiile referitoare la acest proiect de hotărâre. Înainte de a se supune la vot, vreau să spun că grupul de consilieri P.D.L. se va abţine de la vot, inclusiv pe amendament, inclusiv pe întregul proiect de hotărâre. Mulţumesc.

Dl Avramescu: Doresc să precizez referitor la ce a spus colegul meu mai devreme că la şedinţele de specialitate ale consiliului local pot participa şi ceilalţi consilieri dacă doresc, dacă nu doresc, faptul că nu participă este pur şi simplu opţiunea lor.

Dl Buznicea: Este foarte adevărat ce spune colegul nostru, numai că ar trebui să stăm pe la porţile primăriei să pândim când au loc aceste şedinţe pentru că niciodată nu am fost informaţi. La întrebările pe care le punem, primim răspunsuri care conţin orice altceva decât data, ora şi locul. Suntem ocoliţi.    (…)  Vreau să menţionez că atunci când a fost introdus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind BUGETUL LOCAL, a fost introdus fără măcar să ne aduceţi la cunoştinţă.

………………..

Punctul 12 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării şi finanţării în anul 2013 din bugetul local al Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti a proiectului „Proiect de îmbunătăţire a serviciilor socio-medicale la Centrul multifuncţional de sănătate Sf. Nectarie – unitate socio-medicală” desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia pentru Parteneriat şi Alianţe Strategice LIFEGATE. Dacă cu privire la acest proiect de hotărâre există intervenţii sau amendamente din partea dvs.? Vă rog, aveţi cuvântul.

Dl Anton (consilier local): Mulţumesc. În legătură cu acest proiect, am vrea şi noi, eu şi grupul pe care îl reprezint, am vrea câteva detalii în legătură cu acest proiect, deoarece nu mai departe de câteva şedinţe dacă nu mă înşel, tocmai am reziliat un contract, o colaborare cu altă asociaţie, spunându-se foarte clar că nu sunt bani. Acum văd că aruncăm undeva la 6 milioane de lei, dacă nu mă înşel, pe 6 luni, undeva la 10 miliarde, dacă nu mă înşel, pe lună, din bugetul Primăriei. Aş vrea să ştiu de unde au reieşit aceşti bani, de unde, Doamne ajută!, înseamnă că am găsit surse de finanţare. Câteva lucruri suplimentare în legătură cu acest proiect, dacă se poate.

Dl Buznicea: Apreciem în mod deosebit că vine această Alianţă strategică LIFEGATE, am văzut că vine şi cu o parte de finanţare, ok, toate sunt bune şi frumoase, numai că noi am întrebat dacă am închis o colaborare din cauza lipsei de fonduri, să ni să spună de unde sunt fondurile, pe care consiliul local le alocă.

Dl Avramescu: Nu ştiu câţi din cei de aici au studiat cu atenţie vechea formă de colaborare cu asociaţia AHAVA. Eu, fiind în consiliul de administraţie la D.G.A.S.P.C. am avut plăcerea de a citi proiectele, inclusiv cel cu AHAVA. Vă dau un singur exemplu şi nu aş vrea să vă dau mai multe exemple. În acel proiect serviciile de curăţenie în cele 3 cabinete stomatologice, pentru fiecare dintre cabinetele stomatologice, costau 3500 euro pe lună, separat de produsele de curăţenie care apăreau la o linie bugetară separată. Deci, curăţenia într-un simplu cabinet stomatologic costa 3500 euro la care se adăugau costurile cu materialele de curăţenie în cabinetul stomatologic.

D-na Nicolescu (consilier local): Şi eu aş fi studiat proiectul cu mare plăcere, dar am primit proiectul pe mail, astăzi la ora 12.00. Aş fi vrut să fac şi eu o comparaţie a costurilor, exact asta mă interesa, între ce ne costa cu AHAVA (fostul parteneriat) şi ce ne costă cu această nouă fundaţie. Nu s-a putut pentru că nu am avut proiectul decât cu 2 – 3 ore înainte să ajungem aici, deci, nu prea am avut ce să studiem, nu a fost nici ridicat pe site-ul primăriei.

Dl Avramescu: La cele două Buburuze (nota mea: centre sociale din sectorul 6), costurile unui loc într-o grădiniţă socială erau duble decât costurile unui loc într-o grădiniţă privată.

D-na Nicolescu: Sunt multe neclarităţi cu acest proiect. Dorinţa noastră ar fi fost, a grupului nostru, să putem să-l studiem. Nu poţi veni să ceri 6 milioane pe 7 luni şi să nu ai timp să vezi acest proiect, nu mi se pare normal şi explicaţiile nu ne ajută. Mă rog, oricum grupul nostru de consilieri votează împotrivă.

Dl Jicman: Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii pe acest subiect? Aş vrea să vă întreb dacă există amendamente şi dacă nu sunt nici amendamente, vă voi supune proiectul de hotărâre în forma integrală cu cele 3 articole. Dacă există voturi împotrivă? 6 voturi împotrivă. Abţineri? Nu sunt abţineri. Voturi pentru? Cu 18 voturi pentru şi 6 voturi împotrivă, proiectul de hotărâre a fost aprobat. Vă mulţumesc pentru aceasta.        PERFECT!

Update – pasaj din procesul verbal din data de 4 iulie 2013:

Dl Avramescu: M-am mai documentat de la ultima şedinţă şi am mai venit cu un exemplu. Avem tot de la D.G.A.S.P.C., conacul unde funcţionează clubul copiiilor. Acolo, anul trecut s-a inaugurat, chiar în iunie, o pistă de carting foarte frumoasă şi s-au achiziţionat tot la fel, 4 carturi, la fel, foarte frumoase. Inutilizabile. Este neomologabilă, pentru că nu respectă niciunul din standarde şi dincolo de neomologabilă, este inutilizabilă, în sensul că un cart nu poate să întoarcă în pista respectivă. Au fost vreo 750 de milioane costurile pistei şi vreo 200 şi ceva de milioane fiecare cart. De atunci stă neutilizată pentru că este inutilizabilă. Nici nu se poate modifica, pentru că este facută din beton.

Cei din Sectorul 6 ar trebui să fie interesaţi şi de “nimicurile” pe care le-a realizat Rareş Mănescu până în prezent:

Ce a facut si ce face Rares Manescu (PNL) în functia de primar al sectorului 6 (pol57)

Emilian, 9 aug 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s