Moneda alternativa in Grecia, la Volvos. Monedele TEM folosite in loc de EURO pe plan local – un fel de TROC pentru independenta de pietele capusate de Elite (nom32)

Moneda alternativa in Grecia, la Volvos. Monedele TEM folosite in loc de EURO pe plan local - un fel de TROC pentru independenta de pietele capusate de Elite cei care conduc lumeaAm mai scris pe acest blog că imaginaţia – creativitatea sunt de bază pentru reconstruirea României. Este important ca oamenii obişnuiţi să îşi imagineze o lume FĂRĂ BANI şi să îşi dea seama că aceasta ar fi posibilă. Banii sunt folosiţi în prezent ca un instrument de subjugare a maselor de oameni, a sclavilor moderni. Munca este transformată în bani (în unele ţări în PUŢINI bani, în altele în mai mulţi bani), iar banii sunt pe de o parte FURAŢI (deci munca oamenilor batjocorită), iar pe de altă parte INSUFICIENŢI pentru a avea un trai decent. Munca noastră – lucrul nostru de zi cu zi ar trebui să fie productiv (să producă – să aducă “plus valoare” comunităţii-ţării în care trăim), şi/sau să asigure un serviciu de bază pentru societate. Dacă lucrăm pe bune ar trebui să avem un trai decent. În schimbul muncii noastre ar trebui să primim un trai decent. Din păcate însă acest lucru nu se întâmplă, cel puţin în România. Unul dintre motive este remunerarea total imorală în bani, a muncii noastre. Pentru nu ştiu câte ore de muncă primim mult prea puţini bani. Totul face parte dintr-un sistem prin care oamenii sunt ţinuţi pe post de sclavi muncitori vulnerabili, despre care am vorbit aici:

Sclavia moderna – VIDEO explicativ in engleza. Tirania statelor, guvernelor, institutiilor, corporatiilor multinationale. Guvernul mondial din umbra (nom29)

O alternativă la acest sistem MALEFIC de subjugare a maselor de oameni prin BANI este crearea unui alt sistem monetar – CORECT, MORAL, INDEPENDENT de Guvernul Mondial din Umbră sau reintroducerea TROCULUI (schimbul de mărfuri, schimbul de bunuri şi servicii). MĂCAR LA NIVEL LOCAL – REGIONAL – NAŢIONAL, dacă nu pe toată planeta. ATENŢIE: UN ALTFEL DE SISTEM MONETAR (MAI CORECT) AR PUTEA EXISTA LA NIVEL MONDIAL! ÎNSĂ NU SE DOREŞTE AŞA CEVA. Sistemul actual convine perfect celor care doresc instaurarea Noii Ordini Mondiale. Detalii în continuare:

Atenţie: alternativa nu este o monedă virtuală universală – controlată de aceiaşi oameni de rea credintă, cum va ajunge sau probabil este deja Bitcoin (habar n-am). Soluţia din punctul meu de vedere este ceva cât mai apropiat de TROC, la nivel local. “Cine nu munceşte nici să nu mănânce”. Deocamdată, teoretic, fără muncă nu se poate. Cine ştie, poate într-un viitor apropiat s-ar putea face minuni cu tehnologia modernă, dar noi… ajungem să cunoaştem noile tehnologii la muuuulţi ani după descoperirea lor, sau nu ajungem să le cunoaştem deloc. Deci deocamdată, trebuie totuşi să lucrăm. Munca ar trebui mai întâi să fie productivă sau să ofere un serviciu real societăţii (gen medicină, politie, pompieri etc), după care fiecare om să aibă un registru prin care să demonstreze cât a lucrat. Apoi, toate produsele şi serviciile pe care vrei să le cumperi să valoreze anumite ore de muncă.  Ceva de genul ăsta. Habar n-am. În orice caz, ceva cât mai apropiat de troc la nivel local – regional.

Iată mai jos un exemplu de “monedă alternativă” – un fel de TROC, în Grecia. Există şi alte exemple la nivel mondial, de exemplu prin Spania. Ideea principală este să capeţi INDEPENDENŢĂ de monedele PERVERTITE de către cei care conduc lumea din umbră (DOLAR, EURO şi alte monede de nivel naţional inclusiv LEUL românesc patronat de masonul nr 1 al României – veşnicul şi mult iubitul de popor – Mugur Isărescu- BLEAK!).

Oraşul grecesc Volos are o monedă alternativă: TEM (articol din aprilie 2012 de Mark Lowen, Traducere din limba engleză de Alexandru Ciolan, sursa aici: http://atreiafortaromaniaprofunda.blogspot.ro/2012/04/orasul-grecesc-volos-are-o-moneda.html)

Cu câteva luni în urmă, o monedă alternativă a apărut în oraşul-port Volos din Grecia. A fost o iniţiativă pornită de jos, care a crescut până la reţeaua actuală de peste 800 de membri, într-o comunitate care se luptă cu preţurile în euro din această perioadă de criză financiară profundă.

Zona de produse meşteşugăreeşti din piaţa centrală a oraşului Volos e chiar în capăt, după tarabele cu dulceţuri de casă. După o trecere în revistă a ofertei, Hara Soldatou alege un set de lumânări decorative, de care e vădit încântată: „M-au costat 24 de TEM, pe care i-am făcut oferind lecţii de yoga“, precizează ea.

Oriunde ai merge în piaţă, singurul lucru de care nu ai nevoie în buzunar sunt banii. De la bijuterii la mâncare, de la produse electrocasnice la articole de îmbrăcăminte, totul aici se poate cumpăra cu moneda locală TEM. Moneda funcţionează ca mijlocitor al schimbului. Dacă ai de oferit bunuri ori servicii, capeţi un credit în echivalentul un Euro = 1 TEM. Apoi, câştigurile le poţi folosi pentru a cumpăra în cadrul reţelei, care este un sistem original de schimb de bunuri. Este o reminiscenţă a unui străvechi sistem de troc, reînviat în Grecia zilelor noastre.

„Pot căpăta în schimb lecţii de limbi străine ori de computer“, spune Stavros Ntentos din spatele tarabei lui pe care sunt etalate produse de lenjerie pentru copii. „E o idee foarte bună, pentru că trebuie să-i învăţăm pe oameni că fiecare dintre noi are ceva de cumpărat sau de vândut şi că pentru asta nu e neapărat nevoie de euro.“ „Am ajuns în punctul cel mai de jos al vieţii noastre şi acum trebuie să gândim diferit“, spune Tasos, vânzător de legume.

Monede coexistente

Întreg sistemul este organizat online şi cuprinde membrii care au conturi în TEM, creditate ori debitate prin tranzacţii virtuale. Creatorul sistemului, Yiannis Grigoriou, stă la computerul-bancă din piaţă, supraveghind tranzacţiile. „Este ceva care atrage pentru că oamenii găsesc aici speranţă. Găsesc aici lucruri pe care le pot da ori lua“, spune el. Ar putea ajunge TEM moneda dominantă în Volos? „Nu ştiu“ răspunde el zâmbind, „om trăi şi om vedea“.

Yiannis Grigoriou, creatorul sistemului, consideră că iniţiativa lui ar putea avea un mare viitor. Părăsirea zonei euro a fost un scenariu frecvent discutat în lunile din urmă, pe măsură ce Grecia se adâncea tot mai mult în cea mai grozavă recesiune din istoria ei modernă. În vreme ce unii văd în TEM o alternativă – „Euro e ceva ce ţine de trecut“, explică un cumpărător – pentru alţii el este mai degrabă o soluţie de criză decât o alternativă reală.

Primarul din Volos, Panos Skotiniotis, insistă că moneda euro nu este ameninţată de TEM. El sprijină proiectul, dar spune că ambele monede pot coexista. „Noi sprijinim iniţiativa pentru că este o foarte bună modalitate de ieşire din profunda criză economică şi socială“, spune el. „Este o iniţiativă care oferă o alternativă la euro, fără a înlocui însă moneda europeană. Grecia este în eurozonă, noi vrem să rămânem în zona euro, credem că trebuie să rămânem în zona euro.“

Un nou început?

Reţeaua monedei alternative creşte continuu, tot mai multe afaceri acceptând-o şi apelând la ea. În cooperativa locală de crescători de flori, din care fac parte persoane cu dizabilităţi de învăţare, membrii folosesc TEM pentru a-şi vinde plantele şi a căpăta în schimb servicii la care altfel le-ar fi foarte greu să aibă acces. Iar unii dintre cumpărători pot veni să ajute cooperativa, de pildă pentru a tunde iarba ori a repara un gard în schimbul plantelor primite. „Putem cumpăra pâine ori carne în schimbul produselor noastre, sau fetele pot merge la coafor“, spune Peri Mantzafleri, managerul cooperativei. „Eu am crescut într-un sat – aşa mergeau lucrurile altădată, înainte ca banii să fie folosiţi pentru tot. Ar putea fi o bună ocazie să o luăm de la capăt.“

Tinerele generaţii beneficiază şi ele de pe urma sistemului. Într-o clădire a primăriei, copiii iau parte la activităţi pline de animaţie – un amestec de joc, cântec şi desen. Părinţii care acum se luptă din greu pentru a plăti lecţiile le vor putea plăti cu TEM, cele două monede având valabilitate egală.

Să vezi lucrurile „diferit“

Charalampos Bardas, coordonatorul programelor pentru copii, spune că moneda locală este nepreţuită. „Este o bună soluţie în vremuri de criză. Viaţa merge înainte, iar noi trebuie să luptăm“, spune el. „Acum trebuie să vedem şi să gândim altfel. Criza actuală nu este sfârşitul lumii. Trebuie să ne descurcăm şi să mergem înainte.“

Comunitatea din Volos şi-a dezvoltat o armă nouă cu care luptă împotriva celei mai grele crize financiare pe care mulţi dintre membrii ei au cunoscut-o vreodată. Chiar dacă în Volos nu prisosesc euro, locuitorii oraşului au găsit o cale de a-i înlocui cu mijloace alternative. Un sistem simplu de troc, care schimbă disperarea în speranţă.

Traducere din limba engleză de Alexandru Ciolan, sursa aici: http://atreiafortaromaniaprofunda.blogspot.ro/2012/04/orasul-grecesc-volos-are-o-moneda.html

………………………….

Emilian, 9 iulie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman

4 responses to “Moneda alternativa in Grecia, la Volvos. Monedele TEM folosite in loc de EURO pe plan local – un fel de TROC pentru independenta de pietele capusate de Elite (nom32)

    • …mai fac si pe desteptii pe langa ce? sau… dupa ce că… ce? Bravo lor la capitolul asta ca au cautat sa capete independenta de moneda corupta EURO. De-ar face si romanii pe desteptii prin faze dastea ar fi foarte bine.

  1. Dacă ne uităm de câmd a apărut moneda și ce destinație inițială avea, și comparăm cu progresul tehnic de astăzi, o să constatăm că folosim un sistem supra învechit hibridizat cu tehnica modernă , și care seamănă mai mult cu o găleată spartă și legată la internet. Orice sistem monetar viitor ar trebui să aibe la bază capacitatea individului de a creea, de a adăuga valoare, orice altă speculație fiind imposibilă. Nu ai produs , nu ai capacitate sau nu vrei să produci, nu ai,Să nu permita specularea a ceva ce au alții și cei care speculează nu au. Ar fi multe de spus, dar să nu uităm că așa cum scriam în “Orașul și iluzia cpmunității” orașele nu mai sunt de mult o comunitate și din această cauză acțiunile sistemului nu mai pleacă de la nevoi ci de la alte premise. Doar asta și e deja destul ca totul să fie deformat.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s