Cum a rezolvat Slovacia problema minoritatii maghiare care doreste autonomie. Sfaturi pentru liderii politici romani privind pretentiile Ungariei de a-si largi granitele (pol144)

Cum a rezolvat Slovacia problema minoritatii maghiare care doreste autonomie. Sfaturi pentru liderii politici romani privind pretentiile Ungariei de a-si largi granitele, Romania pierde ardealSituaţia minorităţii maghiare din Slovacia (şi pretenţiile conducătorilor ei, dar şi pretenţiile conducătorilor din Ungaria cu privire la acea minoritate) este o situaţia foarte asemănătoare cu cea din România. Am primit pe mail un material interesant despre cum a rezolvat (măcar parţial) Slovacia această problemă (lupta pentru autonomie teritorială pe motive etnice) cu demnitate, într-o maniera intransigentă, corectă şi europeană. Redau mai jos câteva pasaje din material. Îl puteţi citi pe tot în fişierul de aici:  Cum a rezolvat Slovacia problema minoritatii maghiare. (sursa: http://www.romaniincanada.org/) Detalii în continuare:

Pasaje:

Refuzul autorităţilor slovace de a permite, în august 2009, intrarea în ţară a preşedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, cu intenţia de a inaugura o statuie a „Sf.Stefan”, în localitatea Komarno, cu concentraţie de etnici maghiari. Refuzul Slovaciei a avut o motivare inatacabilă anume că vizita preconizată coincidea cu împlinirea a 41 de ani de la invazia trupelor Tratatului de la Varşovia, între care şi cele ale Ungariei, în Cehoslovacia. Întrucât nu s-a ţinut seama de anunţul făcut pe canale diplomatice că „vizita nu este binevenită”, Laszlo Solyom a fost oprit la graniţa statului slovac fiind nevoit să facă cale întoarsă; a fost declarat „persona non grata”! Prin această decizie autorităţile slovace au preîntâmpinat organizarea pe teritoriu slovac a unor manifestări cu caracter revizionist, revanşard şi şovin maghiare ce erau preconizate a se desfăşura cu prilejul vizitei lui Slyom.

Slovacia a făcut faţă cu succes intenţiei Ungariei de a acorda cetăţenia ungară etnicilor minoritari maghiari de pe teritoriul naţional slovac prin adoptarea unei legi prin care se interzice dubla cetăţenie a slovacilor iar etnicii maghiari care deţin doar cetăţenia ungară nu pot ocupa funcţii publice în Slovacia. (Comentariu Ce-i cu noi? – chestia asta este foarte interesantă şi se poate aplica în România. În prezent Ungaria oferă cetăţenie maghiară oricărui român doreşte, “doar cu buletinul”, astfel îşi creşte în acte, oficial, numărul populaţiei şi în acelaşi timp creşte numărul “maghiarilor” din Ardeal – pregăteşte terenul pentru anexarea Ardealului la Ungaria. Acest lucru poate fi blocat exact ca în Slovacia – interzicerea prin lege ca românii să aibă în acelaşi timp 2 cetăţenii. Asta este, vom “pierde” anumiţi români care vor alege doar cetăţenia SUA sau etc, dar îi vom “păstra” pe cei din Ardeal, care vor alege mai degrabă doar română decât doar maghiară. De asemenea, este interesantă ideea cu cine nu are cetăţenie slovacă nu poate ocupa funcţii publice pe teritoriul Slovaciei. (dacă am înţeles eu bine) Se poate aplica şi în România  – după ce dăm o lege pentru o singură cetăţenie, maghiarii din România vor alege DOAR cetăţenia maghiară – apoi, stipulăm în lege că în România funcţiile publice pot fi ocupate doar de către persoane cu cetăţenie română, astfel, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş + alte oraşe, vor reveni românii în funcţiile publice (primării, consilii locale, consilii judetene, inspectorate şcolare etc) – ceea ce înseamnă foarte mult pentru diminuarea pornirilor de autonomie teritorială în zonă. Se pot face astfel de lucruri, sigur, bine gândite înainte, dar n-are cine să le facă – conducătorii politici români (bestii mafiote) sunt interesaţi doar să FURE).

La fel, în baza aceluiaşi principiu al primordialităţii interesului naţional, autorităţile slovace au implementat regionalizarea respingând organizarea administrativ-teritorială pe criterii etnice, evitând astfel apariţia acelei „mici Ungarii” pe teritoriul său, atât de mult dorite de Ungaria şi subordonate total intereselor acesteia, nu numai în cazul de faţă dar şi în cel al României, Ucrainei, Serbiei, etc., peste tot unde există o minoritate maghiară. Deosebit de consecvent în planul contracarării acţiunilor neorevizioniste, extremiste, revanşarde şi de amestec în problemele sale interne, iniţiate în prezent de Ungaria, statul slovac a interzis desfăşurarea pe teritoriul său, la Komarno, în ziua de 27 iunie 2012, a şedinţei unei comisii a Parlamentului Ungariei.

De asemenea, trupa rock Karpatia, din Ungaria, este interzisă pe teritoriul Slovaciei datorită mesajelor extremiste, şovine, xenofobe, rasiste şi de susţinere a refacerii aşa zisei Ungarii Mari cuprinse în repertoriul ei.

O menţiune se impune, anume că măsurile aplicate de Slovacia, la care am făcut referire, nu au fost criticate de ţările membre ale Uniunii Europene, ele nefiind considerate nici nelegale, nici antidemocrate, nici antieuropene, nici antimaghiare!

De Colonel (r) prof. Claudiu Aiudeanu, sursa: http://www.romaniincanada.org/

Citiţi textul în integralitate deschizând acest fişier: Cum a rezolvat Slovacia problema minoritatii maghiare

Atenţie: pentru intenţiile Ungariei de a-şi lărgi graniţele şi a ocupa noi teritorii sunt vinovaţi în primul rând conducători de la Budapesta. Maghiarii români au o mică vină, doar atunci când promovează sentimente anti-româneşti şi când îi susţin pe acei conducători în demersurile lor. Deci nu vă dezvoltaţi o ură faţă de maghiarii de la noi din ţară, ci înţelegeţi ce se doreşte la nivel înalt, în guvernul Ungariei…

Urmăriţi şi filmuleţul următor – A fost odata Transilvania – documentar 30 min. – celalalt chip al adevarului. Ce-am fost, am vazut. Ce-o mai fi, vom mai vedea…

Citiţi şi:

Transilvania in pericol – cum se incearca furtul unei bucati din Romania. Ungaria doreste anexarea Transilvaniei (pol 143)

Emilian, 28 iunie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

20 responses to “Cum a rezolvat Slovacia problema minoritatii maghiare care doreste autonomie. Sfaturi pentru liderii politici romani privind pretentiile Ungariei de a-si largi granitele (pol144)

 1. Pingback: Constituția și minoritățile naționale etnice | Razvan Pascal's Blog

 2. Sa fim seriosi… Chiar crezi ca Ungaria ar vrea sa-si anexeze Ardealul? Imagineaza-ti dezastrul politic – ar fi o situatie similara cu fasia Gaza. In plus, ce tara crezi ca ar vrea sa aiba de-a face cu o minoritate romana de aproximativ 30%?

  Situatia ar fi mai absurda si neplacuta pentru Ungaria decat anexarea Moldovei la Romania care, cel putin din punct de vedere economic, ar fi un scenariu de cosmar pentru Romania.

 3. Comentariu cenzurat pe motiv de ura etnica si instigare la violente inutile, chestii care nu pot fi acceptate pe acest blog. Pe scurt, cel care a lasat comentariul voia sa zica faptul ca nu ii plac maghiarii si ca pe 6 septembrie o sa le faca nasoale la Bucuresti. Emilian.

 4. Fratilor, credeam ca porcarii ca cele care le-au facut rusii in Basarabia dupa 1940 nu mai sunt , dar se pare ca ungurii tot le sunt rude la acest capitol, cutremurator….
  Mama masii de romani… ca nu am mai dus lipsa dea lungul vremilor de tradatori de tzara, mai ales din interior, vinzatori, pseudo-politicieni si fel de fel de lighioane care duc la pierzanie tzara asta, dar si oamenii deja se fierb in cazanul globalizarii… Acum jumate de secol ne deportau fizic prin siberii de gheatza , sau patrii straine si acuma prin UE, fac in fel si chip ca singuri sa plecam, atunci atacau trupul, acuma sufletul- ceea ce e mult mai oribil. Am calatorit prin multe tzari, si am ajuns la concluzia ca e o mare rataceala parasirea locului nostru de bastina… OAMENI BUNI, RAMINETI ACASA! STRAMOSII NOSTRI PT ACEST PAMINT S-AU LUPTAT, NU PENTRU VALORI STRAINE SI DESHERTE

 5. ESTE TOTAL GRESIT SI JALNIC , e chiar egoist si animalic sa pui problema unirii teritoriilor din punct de vedere economic ca vezi Doamne sufera Romania, RUSINE! dar creditele Romaniei nu tot vin pe capul Moldovenilor? si apoi, diferenta e doar in drumuri… Ca industrie si protectie economico-financiara nu e mare diferentza asa cum Europenii au interes ca aceste teritorii sa fie consumatoare doar. Si Apoi nu cred ca este vointza politica de pe ambele parti ca sa se faca unirea, Cel putin la etapa actuala la Chisinau nu a mai ramas cineva in Parlament cu asa dorintze, doar mimeaza ca sa prinda electoratul, stiu situatia din interiorul acestor cercuri…, S-a vrut in 92 unirea, dar Iliescu a spus ca mai departe nu se poate merge. Rusine.
  Fratele meu, cel cu temeri economice, nu cred ca daca ti se imbolnaveste o mina tot din cauza ta, o tai usor , in loc sa o tratezi si sa fii om in toata firea.
  Dupa mine, as revendica orice teritoriu romanesc de alta data, indiferent de starea in care se afla. Pt ca OMUL SFINTESTE LOCUL.

 6. Problema autonomiei trebuie vazut cu ochii omului de azi! Scandalul sa zic asa intre romanii si maghiarii e o facatura a politicianului!
  Ca si maghiar din romania va spun ca suntem (toti din aceasta tara) manipulati atat de statul roman cat si de statul maghiar ceea ce inseamna ca lumea si media conduce viata noastra, NU NOI! Problema e acolo cand, vin 2 extremisti se intalnesc si vaaaai ce fain e sa uram pa altii impreuna!
  Autonomia Transilvaniei poate sa fie chiar benefica pt cei din Transilvania, economic vorbesc. Iar ca Ungaria ar vrea sa-si anexeze Ardealul…. nu cred ca vor asta si in nici un caz nu este posibil, simplu, nici eu maghiar din romania NU VREAU! Dar nu vreau sa aud in fiecare an, luni de zile povetsea asta romana-maghiara. Ca nu ma intereseaza, Transilvania a fost si va ramane un teritoriu multicultural , deschis, si TOTAL de alta natura fata de orice alt teritoriu al romaniei sau al ungariei. Si cateodata chiar spun ca ar fi poate , poate mai bine sa avem autonomie.

  • Salut. Multumesc pentru opinia lasata pe acest blog. Da, si eu, si multi ne-am saturat pana peste cap de chestia asta. Si da, sunt o gramada de jocuri care se fac in culise, si desigur, exista manipulare de partea ambelor parti, atât românii cat si maghiarii fiind intaratati unii impotriva altora. Si eu cred ca ar putea sa traiasca bine mersi impreuna fara nicio problema, daca nu ar mai fi întărâtaţi atâta. Legat de chestia cu autonomia, minoritatile maghiare din Romania au deja foarte foarte multe avantaje în zonele in care sunt majoritari (comparativ cu alte tari). In acelasi timp, conducerea administratiilor locale (primarii, consilieri locali, consilieri judeteni, presedinte de consiliu judetean, inspectori scolari etc etc etc) este asigurata de maghiari. Deci exista o gramada de parghii pentru a face viata mai buna maghiarilor din România, in judetele in care sunt majoritari in prezent. CU toate astea, saracia este acolo cam la fel de mare ca restul Romaniei. Poate chiar mai mare. Deci cu autonomie in plus ce vor castiga maghiarii? Vor avea aceiasi politicieni corupti care vor gestiona aceleasi lucruri, poate doar mai multi bani… Deci E DEGEABA pentru bunastarea maghiarilor. Problema e de coruptie peste tot si la liderii maghiari, si la liderii romani. Apoi, legat de intentiile ungariei de a anexa Ardealul, eu cred sincer ca exista. Mai citeste sa vezi declaratii ale liderilor unguri, actiuni ale lor, lobby pe la Bruxelles etc. “Ungaria Mare” este unul din visele lui Viktor Orban, si al multor unguri (sinceri sau manipulati). Nu conteaza daca tu, UN maghiar din România, NU vrea anexarea Ardealului. Nu contează nici macar ce vor ceilalti maghiari din Romania… Chestia asta se incearca indiferent ce cred ei. Pământul e o resursa valoroasă, iar Ungaria are destul de puţin pământ. Oricine ar vrea să mai anexeze un teritoriu dacă există sanse în acest sens. Iar Ardealul românesc este pământ de bună calitate. Ungaria valorifica aceste sanse. Sau incearca sa le valorifice. Nu doar pentru pământ, bineinteles. Revin la chestia cu autonomia in Romania… am vazut un interviu cu o tanara unguroaica din Romania, si reporterul a intrebat-o daca vrea autonomie, iar ea a raspuns ceva de genul “chestia asta cu autonomia este o diversiune pe care o fac liderii maghiari din Romania pentru a distrage atentia de la problemele reale ale maghiarilor, pe care liderii UDMR si liderii maghiar in general, din administratiile locale, NU LE-AU REZOLVAT”. Ehe…

  • Nu e obligatoriu sa te semnezi cu numele complet ca sa ai o idee / opinie utila, deci…se accepta si comentarii fara nume. Nu asta e important ci mesajul transmis. Cezura comentariilor are loc doar atunci cand e ceva ce merita cenzurat.

 7. Sunt de acord cu parerea exprimata in interviul din 22.02.16, de comentatorul politic american Robert D.KAPLAN, (dupa vizita in Romania), privind politica pe care ar trebui s-o adopte Romania fata de Ungaria, si pretentiile ei revizioniste, incurajate, in ultimii ani (cine stie de cand?) pe ascuns de Moscova. A nu se uita si parerile exprimate de premierul Ungariei, in data de 29.02.16, privitor la politicienii udmristi din tara noastra.
  In rest nu pot decat sa sper la mai bine pentru poporul romanesc, si sa fim feriti de politica proasta externa si interna, pe care o fac politicienii romani, de dupa ’90.

 8. Romanii transilvaneni nu au loc in minte pentru situatia posibila ca Transilvania sa fie anexata Ungariei sau stat desinestatator. Daca per acidens s-ar intimpla acest lucru ar fi pregatiti prin faptul de a avea gura cascata, unrman ca apoi sa se victimizeze penibil.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s