De ce oamenii destepti nu reusesc in viata, iar prostii au succes si bani. Ce trebuie sa faca oamenii inteligenti pentru a avea succes (edu56)

De ce oamenii destepti nu reusesc in viata, iar prostii au succes si bani. Ce trebuie sa faca oamenii inteligenti pentru a avea succes, actiune si reactiune, frica, lamentare, schimba lumea bunaAm primit pe mail link-ul către un articol foarte interesant scris de Andrei Chira, pe site-ul andreichira.ro, De ce oamenii inteligenti esueaza si prostii reusesc in viata articol despre oameni proşti şi deştepţi, despre lipsa de bani şi bunăstare a oamenilor inteligenţi, despre succesul oamenilor proşti în viaţă, despre invidia oamenilor inteligenţi faţă de oamenii proşti care au succes, despre unde greşesc oamenii inteligenţi şi cum se poate obţine succesul în viaţă, despre acţiune şi reacţiune, despre iniţiativă şi importanţa curajului de a îndrăzni, de a şi acţiona, nu doar de a gândi şi planifica etc. Este un articol foarte bun care a născut foarte multe “dezbateri” – are peste 40.000 de vizualizări, zeci de mii de share-uri pe Facebook şi sute de comentarii “pro” şi “contra” ideilor exprimate. Articolul a născut atâta “controversă” încât autorul s-a simţit nevoit să publice şi o explicaţie a lui pentru cine n-a “cules” sau n-a înţeles nimic bun din articol. Vă invit să citiţi articolul şi explicaţia articolului (există link către ea la sfârşitul articolului), apoi vă invit să citiţi, dacă vreţi, o parte dintre comentariile pe care cititorii le-au lăsat acolo (pentru a vedea cum gândesc şi alţi oameni), iar la sfârşit de tot, citiţi şi comentariul pe care i l-am lăsat eu (şi care sper să apară şi la el pe site), comentariu pe care îl redau în integralitate mai jos. Detalii în continuare:

Iată partea de început a articolului:

De ce oamenii inteligenti esueaza si prostii reusesc in viata

Scris de andrei la 23 martie 2013

M-am intalnit ieri la supermarket cu un vechi client de pe vremea cand lucram in IT si mi-am adus aminte de un lucru pe care mi l-a spus demult, acum vreo 6-7 ani, cred.

Nu mai retin acum care a fost exact situatia atunci dar gasisem eu o solutie mai creativa sa-l ajut cu o chestie si sefa nu fusese de acord, desi era client fidel si puteam sa incalcam putin regulile.

In fine, omul se uita resemnat la mine si intreaba: “Oare de ce naiba oamenii inteligenti nu ajung niciodata sefi?”

Desi era o intrebare retorica acum dupa ani de zile de introspectie (not really) cred ca stiu sa-i dau raspunsul.

Articolul asta e foarte lung desi l-am scurtat cat am putut, ca putea iesi o carte intreaga pe tema asta.

Oamenii destepti sunt idioti

Da, pentru niste oameni destepti, sunt destul de prosti.

Oamenii destepti nu inteleg ca Universul functioneaza dupa un principiu relativ simplu: actiune si reactiune.

Daca arunci cu o piatra in geam, geamul se sparge. Daca te gandesti cum sa spargi geamul, geamul nu se sparge.

Simplu, nu? Ei bine, e uimitor cat de multi oameni nu se prind de faza asta.

Actiunea este principalul ingredient al succesului. Daca nu faci nimic, nu se intampla nimic.
Oamenii destepti gandesc prea mult

Prostii actioneaza, desteptii analizeaza.

Daca un prost vrea sa mearga din punctul A in punctul B, o ia tot inainte pe aratura si vede el dupa-aia.

Daca un om destept vrea sa ajunga din punctul A in punctul B, intai face o analiza a traseelor posibile si a situatiilor neprevazute ce pot aparea in cale si isi face planul A, planul B si planul C, de backup.

Daca ii apare un zid in cale?

– O ia prin stanga sau prin dreapta sau face o gaura?

– Trece pe deasupra sau sapa un tunel pe dedesubt?

Daca va fi nevoie de sapat un tunel, cred ca ar trebui sa-si ia la drum o unealta potrivita. Dar care e cea mai buna unealta? De fier sau de lemn? Sa fie usoara si de dimensiuni mici ca sa nu-l incurce la drum sau ceva serios, de performanta?

Dilemele pot continua la nesfarsit, you get the point.

In final se plictiseste si renunta la drum.
Oamenii destepti se plictisesc repede

Un prost are o idee odata la 20 ani, de exemplu sa dea cartofi prajiti gratis in fiecare miercuri la shaormeria lui, si se tine de ea inca 20 ani.

Paradoxal sau nu, exact asa se construieste un brand, prin consecventa.

Oamenii destepti nu sunt consecventi, nu sunt perseverenti, au foarte multe idei si vor sa le incerce pe toate, trec de la una la alta in timp scurt, fara sa le dea timp sa se dezvolte.

Din cauza ca au atat de multe idei, nu au rabdare sa mearga cu una pana la capat, la prima poticnire isi zic, asta e, am esuat cu asta, mai am alte 400 de idei, una o sa mearga. Si renunta la ideea actuala si incearca alta.

Oamenii destepti se intreaba “ce as mai putea face, ce idee ar mai fi buna, ce sa mai incerc?” in loc sa se intrebe “ce am facut si a functionat ca sa repet?”.

CITIŢI CONTINUAREA ŞI EXPLICAŢIA ARTICOLULUI LA LINK-UL URMĂTOR: 

http://www.andreichira.ro/de-ce-oamenii-inteligenti-esueaza-si-prostii-reusesc-in-viata/

Iată care este comentariul pe care l-am lăsat eu autorului acestui articol:

“Salut!

Imi cer scuze de la inceput pt lungimea comentariului si posibilele incoerente:

Am citit textul. M-am uitat pe cam toate comentariile (multe rău :) ). O parte dintre lucrurile subliniate de mine în continuare sunt menţionate şi în comentariile următoare:

Mircea (24 aprilie 2013 at 21:49), Cristian (24 aprilie 2013 at 23:55), flori (24 aprilie 2013 at 16:36), DanielR (24 aprilie 2013 at 16:41), Corneliu (25 aprilie 2013 at 10:49), Cosmin (25 aprilie 2013 at 11:03), Catalin (31 mai 2013 at 19:22), cyp (4 iunie 2013 at 11:08), Maria (5 iunie 2013 at 23:53).

Sunt de acord cu tot articolul, mai ales cu ideile generale ale articolului – INDRAZNITI! INCERCATI! ACTIONATI!. Sunt mai putin de acord insa cu punctul cu schimbarea sistemului, mai exact cu următorul paragraf, cu care nu sunt de acord deloc:

„Scopul nu este sa IESI din Matrix. Afara din Matrix e ca in padure, mananci noroi si te imbraci in zdrente. Scopul este sa intelegi cum functioneaza Matrix-ul si sa folosesti asta in interesul tau. Sa fii regele Matrix-ului.” Nu sunt de acord cu acest paragraf pentru că NU ESTE ADEVĂRAT că în afara sistemului creat de cei care conduc lumea pe bune este mocirlă şi dezastru. NU este adevărat că altfel nu se poate! Asta este doar o manipulare a celor care au creat si susţin sistemul, iar să credem aşa ceva, arată că ne-am pierdut imaginaţia. Chiar nu putem imagina şi construi o lume mai bună decât gunoiul de „Matrix” pe care ni-l oferă „elitele”? Apoi… să permiţi perpetuarea acestui sistem la infinit denotă egoism. Nu doar „puţin egoism, atât cât trebuie ca să ne fie bine în mod individual”, ci MULT EGOISM.

Sunt de acord cu: Nu banii sunt scopul, ci viata mai bună, insa o viata mai buna presupune implicit – aproape obligatoriu bani. Actiunea este de baza. Schimbarea universului este imposibila. Multumirea ca esti sarac este o prostie. Gandire/inteligenta fara actiune (a ta sau a altcuiva pe baza gandirii tale) este intr-adevăr degeaba. Nu vad nicio problema in generalizarile facute – au scopul de a sublinia ideea transmisa ceea ce este foarte bine. Sigur ca succesul este subiectiv. Nu ma intereseaza sa filozofam ce inseamna prost si inteligent, nu asta este scopul articolului. Ideea era alta si multi au inteles-o. Deci nici lipsa ghilimelelor nu ma deranjeaza. Nu ma deranjeaza ca articolul e dur, duritatea reliefează mai bine gravitatea problemei, deci e ok. Lamentarea oamenilor destepti este intr-adevar o problemă grava şi intr-adevar ar trebui sa actioneze pentru a le fi mai bine, însa intr-un mod moral, altruistic. E adevarat ca totul poate fi relativ si interpretat diferit – subiectiv, de fiecare om, pentru ca oamenii sunt diferiti – asta explica multe reactii ale oamenilor care au citit articolul. Sunt perfect de acord cu asta: “romanii au incredere in hotii bine imbracati si prefera minciunile frumoase.” – mare greşeală a poporului român.

Sunt de acord cu articolul in proportie de peste 80%, cam asa. Singurul lucru cu care nu sunt de acord este sublinierea inutilitatii incercării de schimbare a sistemului. Eu zic că sistemul trebuie schimbat de oamenii deştepti (şi morali)! Despre moralitate si buna credinta nu prea s-a vorbit în jurul acestui articol, deşi era dupa parerea mea de bază.

Atunci când desteptii acuza prostii ca de ce au succes, de fapt multi acuza NEDREPTATEA şi modul ilegal şi/sau fraudulos şi/sau IMORAL prin care au fost obţinuti acei bani, prin care a fost obţinut „succesul”, prin care a fost obţinută bunăstarea. Foarte multi oamenii „destepti”, „prea buni” etc ar putea la fel de bine să obţină acel succes şi acea bunăstare, însă din motive de moralitate, aleg SĂ NU O FACĂ, NU din motive de inactiune si lamentare. Deci nu e vorba doar de actiune. Ci e vorba de CE TIP DE ACTIUNE – legala şi morală sau ilegala şi imorală.

De multe ori „proştii” din Romania obţin succesul lor prin „cumetrii” cu autorităţile, prin spăgi, ilegalităţi, imoralităţi etc. In exemplul tau cu Daniela Crudu – ea are „succes”, adica bani si expunere media (exact ce o intereseaza) din prestarea unor servicii imorale pe care le banuim cu totii. Orice fata tanara si frumoasa (si nu numai) poate obtine imediat ce a obtinut Daniela Crudu, dar oamenii „inteligenti”, „prea buni”, „morali” nu vor sa facă asta, IN ACEST FEL! Au alte standarde care ii impiedica sa actioneze in felul acela. Sigur, sa actioneze in alt fel, asa este! Doar ca e mult mai greu! Mai ales in Romania. Cei care doar se lamenteaza si nu incearca nimic concret sunt intr-adevar vinovati. Dar mulţi incearcă să actioneze şi se buşesc de propriile standarde morale (corect impuse de conştiinta lor) şi/sau de BÂTA pe care ti-o dă în cap Sistemul.

Oamenii nu foarte inteligenţi care ajung să muncească la căpşuni în Spania şi fac o grămadă de bani (comparativ cu un „inteligent adormit” din România) NU ar trebui să fie injuraţi-acuzaţi. Aceia sunt cu adevărat cei care au actionat şi au obtinut succesul legal si moral. În principiu, Bravo lor! Insa pentru ca succesul este subiectiv, oamenii inteligenti nu s-ar multumi doar cu acel succes. Pentru multi succesul inseamna sa aiba si altii succes şi să le fie si altora bine (sigur, nu sa le dai bani pe gratis, dar sa ii ajuti sa ii obtina). Iar cu cât succesul este mai „pretentios”, cu atât sansele obtinerii lui sunt mai mici. Iar daca te afli intr-o tara putred de coruptă ca România, şansele de a obţine succesul pe cai legale şi morale sunt şi mai mici.

Într-adevăr acţiunea este de bază, însă acţiunea poate fi blocată imediat de un sistem corupt. Universul NU este făcut să fie corupt, însă Lumea este în prezent patronată de nişte CORUPTI care mentin acel MATRIX de care vorbeai, care există şi care este MALEFIC. Într-adevăr lumea NU poate fi schimbată de amărâţii de noi. Schimbarea universului este imposibilă, ÎNSĂ schimbarea sistemului de la nivel national şi sau local NU este imposibilă! Sistemul MAFIOT din România – corupţie, reaua credinţă, lipsa de moralitate şi lipsă de altruism este cel care PUNE PIEDICI oamenilor deştepţi, CHIAR DACĂ aceştia ar face tot ce recomanzi tu, chiar daca trec peste frică, peste romantism, peste lamentare etc etc etc. Sistemul actual susţine mereu oamenii „proşti”, imorali şi de rea credinţă. De aceea sistemul TREBUIE SCHIMBAT! Bineinteles, nu DOAR prin discutii pe net sau la terasa, ci PRIN ACTIUNE!

Sistemul mafiot NU este UNIVERSUL. Sistemul mafiot trebuie si poate fi schimbat! Să lasi in pace sistemul mafiot si sa te pliezi lui, sa te adaptezi la sistem, sa profiti de el pentru binele tau, arata NU că eşti „putin egoist, atat cat trebuie”, ci ca esti FOARTE EGOIST (vorbesc la modul general), pentru că sistemul mafiot in care traim cel putin noi romanii afectează milioane de oameni (multi mor la propriu din cauza lui), iar aceşti oameni nu au suficientă educaţie şi pricepere să se salveze. Ce să facem, îi lăsăm pe toţi să moară? Îi lăsăm să actioneze? Pai ori nu-i duce capul sa actioneze – deci ii lasam sa moara?, ORI Sistemul NU ÎI LASĂ să acţioneze… pentru că oamenii deştepti pot obtine bunăstare in Romania doar daca dezvolta o idee-afacere care să nu interfereze cu interesele vreunui politician, si fara sa calce pe cineva pe nervi. Dar chiar şi dacă evită asta, TAXELE şi IMPOZITELE + toate celelalte măsuri economice şi imbecile luate de administraţia publică (deci de Sistem), te sugrumă! Ideea şi actiunea unui roman se naste deja cu eticheta „SLABE ŞANSE DE REUSITA” tocmai din cauza Sistemului, care prin nenumărate şi grave moduri îţi pune piedici.

Sunt o gramada de oameni care au actionat pentru a-şi imbunatati viata si Sistemul mafiot le-a dat in cap incat au trebuit sa plece din tara… Sigur, au plecat din tara, deci au actionat spre binele lor, insa e un bine egoistic, pentru ca sistemul mafiot este tot acolo pregatit sa dea in cap si altor oameni destepti care actioneaza. Ce să facem, să plecăm toţi din ţară pentru a avea succes? Prea puţini oameni (poate prietenii tai) ar reusi daca ar actiona pe cont propriu pentru a obţine succesul. Sigur că se pot gasi exemple in care ideea si punerea in aplicare a ideii (actiunea) pot aduce succesul chiar si in Romania. Dar raportat la intreaga populatie de „destepti” care ar trebui sa actioneze, numărul celor care ar putea obtine cu adevarat succesul este dupa parerea mea FOARTE MIC, FĂRĂ SCHIMBAREA SISTEMULUI!

Deci fara schimbarea sistemului din Romania nu rezolvi nimic! Decat daca suntem toti dispusi sa fim ignoranti si sa vedem viata roz. Oamenii destepti si morali TREBUIE sa schimbe sistemul! Asta ar fi cu adevarat o primă actiune de baza ce trebuie facuta pentru a-şi creşte bunăstarea lor, dar şi pentru a creşte bunăstarea celor din jur!

Nu sunt de acord cu ce ai scris intr-un comentariu: „E de ajuns sa fii om si sa respecti drepturile altor oameni si animale, daca vrei o lume mai buna.” NU! NU ESTE DE AJUNS DELOC! Pentru că dacă nu vor fi aşa şi cei din jurul tău (mai ales cei care patronează Sistemul), lumea va rămâne la fel de rea.

Nu sunt de acord cu resemnarea ta, si cu invitatia directa la NON-ACTIUNE, prin comentariul urmator pe care i l-ai lasat cuiva:

“Eu cand aud de politic refuz sa si citesc asa ca n-am avut rabdare sa parcurg tot textul tau. Parerea mea e ca sunt lucruri pe care nu le poti schimba asa ca mai bine le ignori si iti vezi de viata.” Concluzionarea că sistemul politic din România nu se poate schimba inseamna condamnarea României la MOARTE! Dacă toţi românii ar fi gândit în ultimii ani aşa ca tine, ţara noastră ar fi fost de mult dispărută de pe hartă. Chiar la propriu.

Nu sunt de acord cu comentariul tau: “Sa lupti cu sistemul sa sa vrei schimbi lumea sunt idei idioate. Stii de ce? Pentru ca sunt doar IDEI. Sunt cuvinte spuse la o discutie pe terasa intre intelectuali autodeclarati, nu sunt actiuni. Toata lumea vorbeste de schimbat sistemul si de facut o lumea mai buna dar ia ghiceste cati fac ceva in privinta asta? ZERO.” Nu sunt de acord din 3 motive:

1. Pui “lupta cu sistemul” şi “schimbatul lumii” pe post de egalitate. NU sunt acelasi lucru deloc. Oamenii care lupta cu sistemul lupta cu sistemul, nu incearca sa schimbe lumea. Să schimbi lumea e imposibil. Însă să schimbi sistemul din aria ta geografică NU! Se poate lupta cu sistemul si doar la nivel national sau local. Si tot ar fi extraordinar (pentru toată lumea) daca s-ar reusi o schimbare în bine cat de mica.

2. NU SUNT DOAR IDEI! Nu iei in considerare faptul ca unii chiar duc o lupta impotriva sistemului, NU doar gandind, ci si actionand. Pana si informarea corecta a publicului larg este o actiune. Ca sa nu mai vorbim de proteste de strada, actionari in instanta si alte lucruri care se fac deja de mulţi ani, şi fără de care eram probabil de mult distruşi ca popor, inclusiv tu ca individ.

3. Nu este adevarat ca NIMENI nu face nimic. Sunt o grămada de oameni care fac o grămadă de lucruri! In niciun caz “ZERO”!

Nu este adevărat că bunăstarea societăţii apare atunci când indivizii ei obţin pe cont propriu bunăstare. PENTRU CĂ ESTE IMPOSIBIL! Trebuie ca indivizii societăţii să lucreze ÎMPREUNĂ pentru a obţine bunăstare. Bunăstare pentru toţi. Altfel nu se poate. Cei mai mulţi români sunt neajutoraţi – prost educaţi, circumstanţe grave ale vieţii, punct de plecare dezastru (sărăcie) etc. Ai cum să ai o societate prosperă cu peste 80% din indivizii ei care îşi fac griji pentru ziua de mâine? Ei nu pot acţiona singuri. Degeaba ar face-o că oricum nu ar reuşi probabil, din cauza sistemului. Sigur, să îndrăznească! Să încerce! Dar mai degrabă, SĂ FIE AJUTAŢI!. De către toţi cei care pot! De către noi! De către nişte oameni de bună credinţă care să schimbe Sistemul.

Nu este neaparat vorba despre a schimba oameni – stiu ca este aproape imposibil, ci este vorba de a INLOCUI ANUMITI OAMENI  – care menţin DEZASTRUL în care trăim, şi din care MULŢI nu au cum să iasă nici dacă acţionează de dimineaţă până seara, pentru că Sistemul le dă în cap! Ce rost are să găseşti “portiţe” prin care să te adaptezi sistemului corupt, Matrixului, Labirintului mafiot în care trăim, când este mult mai benefic, mai moral şi mai eficient să DISTRUGEM sistemul. Este greu, desigur, mai ales dacă fiecare luptă pe cont propriu doar pentru propria lui bunăstare şi dacă mulţi oameni se resemnează şi concluzionează şi promovează că “sistemul nu poate fi schimbat şi nu are rost să încercaţi”.

De bază în România este ca oamenii de bună credintă – prosti si destepti – să se unească si să lupte inteligent impreună, pentru A SCHIMBA SISTEMUL, măcar la nivel LOCAL, pentru că DOAR AŞA se poate obţine cu adevărat o viaţă mai bună! ”

Emilian, 27 iunie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s