Sămânţa – lectie de morala, pilda, invatatura, sfaturi despre cinste, onestitate, perseverenta, umilinta, dreptate. Povestea bogatului care vrea sa predea compania unui succesor (edu52)

Samanta - pilda, invatatura, sfaturi despre cinste, onestitate, dreptate, perseverenta, umilinta, dreptate. Povestea bogatului care vrea sa predea compania succesor angajator angajat loial plantare ghiveciO pildă interesantă cu sfaturi din care trebuie trase învăţături despre cinste, onestitate, perseverenţă, umilinţă, dreptate etc. Lectie de morală – pilda despre un om bogat care vrea să predea compania unui succesor:

Sămânţa (material preluat de AICI)

Un bogat om de afaceri ,bun creştin, a decis că este timpul să-şi lase un succesor la comanda companiei sale. În loc de a se orienta spre unul din directorii firmei sau spre copiii săi, el a decis să încerce ceva deosebit.

Într-o zi şi-a convocat tot executivul care era format din tineri şi le-a spus:
– Dragii mei, a sosit timpul să-mi numesc un înlocuitor la conducerea companiei în calitate de manager general . Aşa că decizia mea este ca unul dintre voi să ocupe acest post.

Toţi au rămas şocaţi, în timp ce şeful a continuat:
– Astăzi intenţionez să vă dau fiecăruia câte o sămânţă, o sămânţă specială. Vreau ca să luaţi sămânţa aceasta acasă, s-o plantaţi, s-o udaţi şi apoi exact peste un an să veniţi cu planta care a răsărit şi crecut din această sămânţă. Cu acea ocazie voi analiza planta fiecăruia şi după un criteriu personal voi alege viitorul manager general.

La întâlnire a fost prezent și un tânăr, pe nume Jim şi asemenea fiecăruia a primit şi el o sămânţă. A plecat acasă şi cu entuziasm a împărtăşit soţiei sale planul şefului. Soţia l-a ajutat să găsească un vas potrivit, pământ de calitate îmbunătăţit cu îngrăşământ natural şi apoi a plantat sămânţa.

În fiecare zi Jim turna apă în acel vas şi aştepta cu nerăbdare să vadă un semn că sămânţa a încolţit şi că o mică plantă şi-a făcut apariţia. După vreo trei săptămâni, colegii lui vorbeau despre seminţele lor şi despre plantele care au început să răsară. Jim urmărea cu atenţie vasul în care plantase sămânţa, dar nimic nu se întâmpla.Trei, patru, cinci săptămâni au trecut, dar în vasul cu pământ nu se vedea nici un semn de încolţire sau de creştere. Colegii lui vorbeau deja despre plantele lor, dar Jim se simţea falimentar în încercarea lui de a face sămânţa să se transforme într-o plantă. Au trecut şase luni şi nimic însă nu se întâmplase în vasul cu pământ al lui Jim. Cu nespusă părere de rău Jim şi-a dat seama că omorâse sămânţa. Fiecare din colegii lui aveau deja pomi, plante, iar el nu avea nimic. Oricum Jim a hotărât să nu spună colegilor săi nimic din experienţa lui eşuată. El a hotărât însă să continue să ude sămânța şi să-i adauge îngrăşământ, cine ştie?… Poate într-o zi sămânţa va încolţi !!!!???

După exact un an, fiecare din cei ce primiseră o sămânţă de la şef, şi-au adus vasele lor cu plante pentru a fi inspectate. Jim a spus soţiei că el nu îndrăzneşte să meargă la companie cu un vas gol. Soţia însă l-a încurajat să fie cinstit cu ceea ce i s-a întâmplat.

Deşi a simţit un gol în stomac gândindu-se la experienţa pe care o va avea, poate cea mai jenantă experienţă din viaţa lui, a hotărât totuşi să dea ascultare sfatului soţiei.

Astfel, în ziua hotărâtă pentru inspecţie, Jim şi-a luat vasul în care nu era decât pământ şi s-a prezentat la sala de conferinţe a companiei. Când a intrat în sală, Jim a fost şocat de varietatea de plante din vasele colegilor lui. Plantele erau minunate având diferite culori şi mărimi. Jim şi-a pus vasul pe podea şi mulţi din colegii lui au bufnit în râs şi alţii l-au compătimit sincer.

Când şeful şi-a făcut apariţia, a salutat membrii executivului rotindu-şi privirea asupra tuturor. Jim cauta un colţ cât mai îndepărtat pentru a se ascunde.

– Uau! Ce plante minunate, ce copaci și ce flori aţi crescut voi! a spus şeful. Astăzi unul dintre voi va fi numit managerul general al companiei.

Deodată, şeful l-a descoperit pe Jim în colţul cel mai îndepărtat al sălii cu vasul său gol. A rugat pe directorul financiar să-l invite pe Jim în faţă.
Jim a îngheţat! El a început să gândească cam aşa: ”Şeful şi-a dat seama de eşecul meu. Mare lucru să nu mă concedieze”.

Când Jim a a juns în faţă, şeful l-a întrebat ce s-a întâmplat cu sămânţa lui. Astfel că Jim a trebuit să-i spună istoria sa. După ce Jim a terminat, şeful a spus ca toată lumea, cu excepţia lui Jim, să ia loc. Apoi, arătând cu mâna spre Jim a spus:

– Iată-l pe noul vostru manager general. Numele lui este Jim.

Lui Jim nu-i venea să creadă. Jim falimentase total în plantarea seminţei. Cum putea el să fie manager general cu un asemenea eşec?

Apoi şeful a continuat:
– Cu un an în urmă, am dat fiecăruia din cei prezenţi în această sală câte o sămânţă. V-am spus să luaţi sămânţa, să o plantaţi, să o udaţi şi să mi-o aduceţi astăzi înapoi… Ceea ce voi nu aţi ştiut însă, este faptul că toate seminţele pe care vi le-am dat au fost fierte şi că toate au fost seminţe moarte care nu aveau cum să încolţească. Voi toți, cu excepţia lui Jim mi-aţi adus pomi, plante, flori. Când v-aţi dat seama că sămânţa pe care v-am dat-o eu nu încolţeşte, aţi înlocuit-o cu altă sămânţă procurată de voi. Jim a fost singurul care a avut curajul şi cinstea de a aduce vasul cu planta mea în el. Pentru acest motiv el va fi numit managerul general al companiei mele.

MORALA :
Dacă plantezi cinste, vei culege încredere
Dacă plantezi bunătate, vei culege prieteni
Dacă plantezi umilinţă, vei culege măreţie
Dacă plantezi perseverenţă, vei culege satisfacţie
Dacă plantezi respect, vei culege perspectivă
Dacă plantezi hărnicie, vei culege succes
Dacă plantezi iertare, vei culege împăcare
Dacă plantezi credinţa în Iisus, vei avea o recoltă bogată.
Atenţie : ceea ce plantezi azi, vei culege mâine .

Sursa aici: http://nostalgiepentrubunulsimt.blogspot.it/2012/11/samanta.html

Emilian, 16 iunie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

One response to “Sămânţa – lectie de morala, pilda, invatatura, sfaturi despre cinste, onestitate, perseverenta, umilinta, dreptate. Povestea bogatului care vrea sa predea compania unui succesor (edu52)

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s