De ce nu avem o miscare serioasa in societatea romaneasca? Nemultumiri reale si naturale, lider natural, miscare naturala (pol136)

De ce nu avem miscare serioasa anti sistem impotriva coruptie furt nedreptate societatea romaneasca Nemultumiri reale si naturale, importanta unui lider natural, miscare naturala proteste strada 1De ce nu avem o miscare serioasa in societatea romaneasca? autor – Remus Constantin Raclău

Raspunsul meu e simplu: pentru ca nu avem lideri naturali si nu avem miscari naturale …

Un lider natural se naste spontan din miezul unei miscari naturale. O miscare naturala se naste spontan, in momentul in care o nemultumire reala si naturala (sau o suma de nemultumiri) isi atinge apogeul.

Apogeul starii de nemultumire se atinge atunci cand un cumul de nemultumiri reale si naturale devin acute si presante ca urmare a nesatisfacerii – totale sau partiale a – unei (unor) nevoi obiective, sau ca urmare a satisfacerii necorespunzatoare a acesteia (acestora), determinand raspandirea si propagarea lor in proportie de masa.

Acum sa le luam pe rand:

O nemultumire este reala atunci cand omul o simte in mod direct, pe pielea lui – nemultumire directa – aceasta fiind si cea mai puternica. Pe langa aceasta mai sunt insa si forme indirecte de nemultumire reala, atunci cand aceasta isi are originea in compatimirea sau in spiritul de solidaritate cu nemultumirea unei alte persoane – nemultumire solidara, (in care subiectul nu are nici o stare de nemultumire personala, dar resimte o stare de disconfort (social) pentru nemultumirea altcuiva. Tot un tip de nemultumire reala este si aceea in care omul resimte o stare de disconfort dar nu reuseste nici sa o exprime si nici sa-i individualizeze cauzele sau originile, constientizand-o doar in momentul in care o aude exprimata clar si precis de catre o alta persoana – nemultumire contagioasa.

O nemultumire poate fi considerata ca fiind naturala daca (si numai daca) se produce spontan, atunci cand in urma activitatilor obisnuite si cotidiene, intr-un context de intamplari normale, de rutina, si in ambientul sau obisnuit,o persoana nu mai obtine satisfactiile scontate.

O nemultumire care nu ia nastere in mod spontan este o – nemultumire falsa. Acest tip de nemultumire este considerata ca fiind ne-naturala (creata artificial) si poate fi indusa subliminal – nemultumirea indusa – sau provocata in scop diversionist – nemultumire de acoperire – (de regula o nemultumire din motive banale, neimportante si usor de rezolvat), pentru a distrage atentia de la nemultumirile reale, naturale, acute si presante pentru care exista un interes major de a nu se gasi rezolvare.

Nemultumirile reale si naturale devin acute si presante atunci cand ajung sa fie predominante in subconstientul unei persoane, fara nici un orizont de rezolvare, facand ca ceea ce erau pana atunci simple preocupari si griji sa devina angoase. Angoasele determina o puternica stare de disconfort psihic si de iritabilitate in plan personal: omul simte nevoia presanta de a impartasi celor din jurul sau starea sa personala de disconfort, provocandu-le si acestora, prin contaminare, o stare de disconfort.

Daca motivele invocate de persoana care isi propaga astfel nemultumirea sunt insusite si de cei care le asculta sub una dintre cele trei forme de nemultumiri reale (directa, solidara sau contagioasa) atunci sunt create conditiile crearii unei miscari naturale.

Daca din randul nemultumitilor se ridica prin forte proprii si prin meritul sau, o persoana altruista, cu o inalta constiinta civica si morala, cinstita si corecta, nesantajabila (cu un trecut limpede), cu un bun nivel de cunoastere a fenomenelor socio-economice, cu reale capacitati de sinteza, cu o buna intuitie si cu o buna capacitate de proiectie in viitor, o persoana inventiva, cu un ascutit spirit de echipa si de initiativa, un fin diplomat cu certe calitati empatice, cu un discurs limpede, logic cursiv si captivant – in public, si care stapaneste bine arta dialogului – in privat, o persoana dedicata cauzei colective, cu spirit de sacrificiu, care reuseste sa adune in jurul sau o echipa motivata de aceleasi idealuri impreuna cu care reuseste sa sistematizeze nemultumirile tuturor persoanelor pe care le reprezinta, sa le identifice in mod corect cauzele declansatoare si sa enunte posibile cai plauzibile de rezolvare, astfel incat acestea sa determine o evolutie ulterioara previzibila – pozitiva si perfect realizabila, si sa le explice toate acestea oamenilor, pe intelesul lor, atunci avem de a face cu un lider natural.

O miscare naturala nu poate lua nastere in alta parte decat in partea de jos a societatii, acolo unde se acumuleaza nemultumirile reale si nu se poate produce altfel decat numai de jos in sus, cu sprijinul si participarea maselor coagulate in jurul unui lider natural.

In concluzie, se poate observa cu usurinta ca, puse cap la cap, toate afirmatiile de mai sus, referitoare la calitatile si conditiile de indeplinit pentru a avea o miscare si un lider natural se transforma intr-un adevarat LANT AL SLABICIUNILOR societatii romanesti contemporane, de-a lungul caruia, persoanele interesate in perpetuarea actualei stari de fapt pot interveni cu succes oriunde si oricand, alterandu-l, slabindu-l si in final, rupandu-l, profitand de pacatele, poftele si slabiciunile noastre, si mai ales de lipsa noastra de cultura civica, sub toate aspectele sale …

Autor: Remus Constantin Raclău

De ce nu avem miscare serioasa anti sistem impotriva coruptie furt nedreptate societatea romaneasca Nemultumiri reale si naturale, importanta unui lider natural, miscare naturala proteste strada 2

Citiţi şi:

Este normal sa protestam? De ce nu ies mai multi romani in strada? Lupta pentru drepturile noastre si pentru o viata normala prin proteste (pol106)

Cea mai mare problema a omenirii si a poporului român: incapacitatea de a cauta, vedea si constientiza adevarul dur, realitatea inconjuratoare grava (edu35)

Emilian, 7 iunie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

5 responses to “De ce nu avem o miscare serioasa in societatea romaneasca? Nemultumiri reale si naturale, lider natural, miscare naturala (pol136)

 1. Pingback: Cel mai bun sistem de vot – corect si incoruptibil. Alegeri imposibil de fraudat. Sistem ideal de votare. Alegerea conducatorilor in Romania. Candidati independenti (pol134) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 2. Ce spui de urmatorul mesaj pe tricou ? Poti sa ma ajuti si sa mai adaogi ceva, Emilian ? Binenteles, in word, arata incadrat ca lumea

  E NOSTIM SA MANIPULEZI/ADORMI O NATIUNE CU TV/ZIARE SI SA-I PUI IMNUL
  “DESTEAPTA-TE ROMANE”

  ROMANIA
  1989 –

  PENULTIMII LA SALAR MINIM PE ECONOMIE
  DE 23 DE ANI, NIMIC PENTRU POPOR !
  BATRANI BATJOCORITI SI TINERI SOMERI
  TARANI DATI LA O PARTE
  ALIMENTE STRAINE “SANATOASE”
  INDUSTRII VANDUTE PRIN “PRIVATIZARE”
  DESENSIBILIZAREA POPULATIEI PRIN CRIME, VIOLURI SI “ALA ESTE VINOVAT”, “TOTUL VA FI BINE” SI “ASTA ESTE”
  SUNTEM PRIMII LA MORTALITATE INFANTILA SI TBC DIN EUROPA
  EGOIST, MANIPULAT, IGNORANT
  INCHIS, VANDUT, IMPLEMENTAT, PRIVATIZAT, DEMOLAT, CONCESIONAT

  NE MULTUMIM SA PRIVIM TOATE ACESTEA FARA SA FACEM NIMIC ?
  NOI SI COPII NASCUTI NU VOR AVEA NIMIC

  • Eu as face aceste mici modificari + diacritice peste tot:

   E USOR SA MANIPULEZI/ADORMI O NATIUNE CU TV ŞI ZIARE
   SI SA MIMEZI PATRIOTISMUL PUNÂND IMNU-N DIFUZOARE

   ROMÂNIA 2013:

   PENULTIMII LA SALARIUL MINIM PE ECONOMIE DIN UE
   DE 23 DE ANI, NIMIC PENTRU POPOR !
   BATRANI BATJOCORITI SI TINERI SOMERI
   TARANI DATI LA O PARTE
   ALIMENTE STRAINE “SANATOASE”
   INDUSTRII VANDUTE PRIN “PRIVATIZARE”
   DESENSIBILIZAREA POPULATIEI PRIN CRIME, VIOLURI SI “ALA ESTE VINOVAT”, “TOTUL VA FI BINE” SI “ASTA ESTE”
   PRIMII LA MORTALITATE INFANTILA SI TBC DIN EUROPA
   EGOIST, MANIPULAT, IGNORANT
   INCHIS, VANDUT, IMPLEMENTAT, PRIVATIZAT, DEMOLAT, CONCESIONAT

   NE MULTUMIM SA PRIVIM TOATE ACESTEA FARA SA FACEM NIMIC ?
   NOI ŞI COPIII NOŞTRI NU VOM MAI AVEA NIMIC DACĂ TĂCEM!

   Iti incap toate astea pe un tricou incat sa poata fi citite pe strada, in autobuz, prin parc etc? Tre sa fie scrisu suficient de mare cat sa se vada de la vreo 2 metri…

 3. Pingback: Cum demonstrezi buna credinta. Cum alegem oameni morali in fruntea noastra, la conducerea tarii si in administratia locala (pol155) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 4. daca se doreste o schimbare adevarata si consistenta, primul lucru care trebuie facut pentru eliminarea coruptiei este DESFIINTAREA PARTIDELOR POLITICE , pentru ca s-a ajuns ca politica sa fie o meserie.
  si lansarea LISTEI RUSINII NATIONALE , in care sa fie trecuti toti coruptii natiunii ( demnitari, politicieni, magistrati, primari, politisti , fosti si actuali securisti etc) pentru ca sa nu mai indrazneasca sa ridice capul aceste lichele

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s