Acu’ ceva timp am scris un text despre criterii de alegere a politicienilor, şi am scris acolo despre BUNA CREDINŢĂ şi importanţa ei ca şi caracteristică de bază şi eliminatorie (dacă lipseşte) pentru oamenii politici. Buna credinţă este mult mai importantă decât competenţa (priceperea)… Despre asta vreau să detaliez un pic în continuare:
Performanța oamenilor politici este dată de contribuția lor la binele general al populației (scopul pentru care există ei de fapt pe această planetă). Performanța oamenilor politici se învârte, după părerea mea, în jurul a DOUĂ ELEMENTE CHEIE:
1. BUNA CREDINŢĂ – să vrei sincer să faci treabă în interesul poporului, să vrei sincer să contribui cât mai mult la binele general al populației;
2. PRICEPEREA – să știi CUM să faci să îi fie populației cât mai bine.
Din punctul meu de vedere, cea mai importantă este BUNA CREDINȚĂ, și este ELIMINATORIE.
Dacă ești om politic, ai bună credință, ai și pricepere să faci lucrurile alea bune pentru popor, ești politicianul perfect.
Dacă ești om politic, ai bună credință, dar nu ai pricepere (nu știi cum să faci să-i fie mai bine poporului), NU ESTE NICIO PROBLEMĂ! Pentru că un om cu bună credință, care vrea sincer să facă lucruri bune, dar nu știe exact cum, va fi tot timpul disponibil la DIALOG, și va căuta sfaturile altor oameni mai pricepuți (specialişti din țară sau din afara țării, institute de cercetare, universităţi, ONG-uri şi chiar orice om cu idei bune), și într-un final, tot va reuși să contribuie la binele general.
Însă dacă ești om politic, ai pricepere (știi cum merg treburile, știi administrație, știi management, ai experiență politică etc etc), dar NU AI BUNĂ CREDINȚĂ, degeaba știi toate lucrurile acelea. Fără bună credință, vei folosi acele lucruri pentru alte scopuri (în interes personal de exemplu sau de grup), decât să le folosești pentru interesul general al populației.
Astfel, BUNA CREDINȚĂ este cel mai important lucru pe care trebuie să îl aibă un om politic. Un om politic trebuie să aibă mai întâi BUNĂ CREDINȚĂ, și abia apoi toate celelalte caracteristici teoretice ale unui om politic (pricepere, tact, diplomație, charismă, discurs politic bla bla bla). Dacă omul politic nu e de bună credință, nu are ce căuta să fie om politic!
Iată deci, că pentru a afla care oameni politici sunt mai buni decât alții, este de ajuns să verificăm dacă au BUNĂ CREDINȚĂ sau nu. Aici intervine o problemă – cum faci asta? De aceea am creat sistemul de criterii obiective de care vă vorbeam la început – sistem care poate fi şi TREBUIE îmbunătăţit. Pentru a vedea dacă un om politic e de bună credință, deci pentru a vedea care oameni politici sunt mai buni, și care sunt cei mai răi, trebuie să analizăm la fiecare, cel puţin următoarele caracteristici:
1. Disponibilitatea la DIALOG,
2. Relația cu CETĂŢENII,
3. Relația cu PRESA,
4. Relația cu OPOZIȚIA și cu cei care au opinii contrare,
5. Respectarea spiritului și sensului CONSTITUȚIEI,
6. Respectarea principiului separării puterilor în stat,
7. Neimplicarea politică în înstituțiile publice care trebuie să funcționeze, să decidă și să acționeze APOLITIC,
8. Disponibilitatea de justificare (cu acte doveditoare!) a AVERII vizibile – atât cea personală cât și averea membrilor familiei,
9. Recunoașterea propriilor greșeli și asumarea lor pe bune (demisie sau autopedepsire politică în alt mod),
10. Consecvența ideilor susținute (neschimbarea la scurt timp a propriilor idei/opinii),
11. Traseismul politic,
12. Nerespectarea promisiunilor făcute,
13. Cantitatea și gravitatea lucrurilor neadevărate spuse,
14. Respectarea atribuțiilor de serviciu (fișa postului),
15. Consultarea specialiștilor independenți, onești, fără interese bănești sau de altă natură, în problemele la care nu se pricepe, sau care sunt complicate/delicate/grave/importante,
16. Transparență maximă în cheltuirea banilor publici pe care îi gestionează.
DETALII ŞI EXPLICAŢII DESPRE FIECARE CARACTERISTICĂ şi NOTAREA LOR ÎNTR-UN TABEL, găsiţi ÎN TEXTUL: Criterii de evaluare pt politicieni. Ce inseamna politician bun / rau? (pol20)
Pentru foarte mulţi oameni este important CV-ul unui politician – ce funcţii a mai ocupat, “la ce se pricepe”, “ce şcoli a făcut”, “ce universităţi – eventual din afara ţării – a frecventat” etc (ca şi cum prezenţa acelor “şcoli” şi funcţii în CV arată vreodată în zilele noastre, în România noastră, că eşti într-adevăr priceput…). Toate aceste lucruri – pe care unii oameni le apreciază – sunt o mare ţeapă. Până şi Elena Udrea este DOCTOR ÎN ŞTIINŢE… Superb! Aceste lucruri ţin de partea de competenţă teoretică. Dar oamenii trebuie să înţeleagă: NU COMPETENŢA (şi mai ales NU competenţa teoretică din CV) ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ PENTRU UN OM POLITIC! Competenţa este chiar accesorie… este avantajos dacă o ai ca politician, dar nu este nicio problemă dacă nu o ai (am explicat mai sus de ce). Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că CEA MAI IMPORTANTĂ, DE BAZĂ, ŞI ELIMINATORIE caracteristică a unui om politic este BUNA CREDINŢĂ – să vrei cu adevărat, sincer, să faci cât mai multe lucruri pune pentru oamenii care te-au votat şi/sau pe care îi reprezinţi. Bună credinţă înseamnă să lucrezi strict şi exclusiv în interesul naţional al poporului român dacă eşti Preşedinte, Parlamentar, Europarlamentar, Prim Ministru, Ministru, Secretar de stat, funcţionar public în administraţia centrală etc şi să lucrezi MAI ALES în interesul comunităţii locale de care aparţii (pe lângă respectarea interesului naţional) dacă eşti Consilier judeţean, Primar sau Consilier local, funcţionar în administraţia locală.
Lipsa de BUNĂ CREDINŢĂ în politică înseamnă CORUPŢIE, FURTUL BANILOR PUBLICI, SUBMINAREA ECONOMIEI, SĂRĂCIE, DISTRUGEREA ROMÂNIEI, MOARTE (chiar şi la propriu). Toate aceste lucruri care s-au văzut în ultimii 23 de ani şi le trăim şi ACUM, tocmai pentru că oamenii politici care ne-au condus şi care ne conduc… NU AU BUNĂ CREDINŢĂ… Motiv pentru care – EI TREBUIE ÎNLOCUIŢI!
Români: TREZIŢI-VĂ! (citiţi asta şi treziţi-vă: Review on Romania 2013)
Români liberi: UNIŢI-VĂ!
Emilian, 31 mai 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.
Pingback: Cel mai bun sistem de vot – corect si nefraudabil. Alegeri imposibil de fraudat. Sistem ideal de votare. Alegerea conducatorilor in Romania. Candidati independenti (pol134) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
Pingback: Cum demonstrezi buna credinta. Cum alegem oameni morali in fruntea noastra, la conducerea tarii si in administratia locala (pol155) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman