2000 de oameni au protestat la mitingul de la Barlad 27 mai 2013 impotriva Chevron, Gazelor de sist, fracturarii hidraulice, fracking, politicieni vanduti Rovana Plumb, Ponta (eco40)

2000 oameni au protestat in strada miting Barlad 27 mai 2013 impotriva Chevron, Gaze de sist, fracturare hidraulica, fracking, politicieni vanduti corupti Rovana Plumb, PontaAm citit acest articol (sursa AICI) cu o mare apreciere în suflet faţă de oamenii din Bârlad care încă nu au murit mental şi au ieşit în stradă. 2000 de oameni înseamnă de vreo 8 ori mai mult decât numărul celor care au ieşit în stradă în Bucureşti, pe 4 aprilie 2013, împotriva gazelor de şist, împotriva fracturării hidraulice – fracking, împotriva Chevron şi a politicienilor corupţi şi vânduţi gen Victor Ponta. Populaţie aproximativă Bârlad (wikipedia): 69.000 de locuitori. Populaţie aproximativă Bucureşti (wiki): 1,9 milioane! Asta spune multe despre egoismul şi inconştienţa bucureştenilor. Detalii în continuare:

Miting anti-sist cu strigãturi: demisia! (sursa AICI)

Circa douã mii de oameni din Bârlad si alte localitãti din tarã au iesit, ieri, în stradã pentru a-i exprima încã o datã dezacordul în privinta intentiei Guvernului de a permite gigantul american Chevron sã exploateze gaze din sist. Oamenii i-au reiterat convingerea cã, atât timp cât vor trãi, nu vor permite acest lucru. Pentru a arãta cã sunt decisi sã mergã pânã la capãt, demonstrantii au cerut demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb, dar si oficialilor locali, vizati fiind primarul Constantin Constantinescui si deputatul Adrian Solomon.

Cu mic cu mare, în jur de douã mii de oameni au venit, ieri dupã-amiazã, pe platoul din fata Grãdinii publice din Bârlad pentru a protesta împotriva procedeului tehnologic de extragere a gazelor din sist, respectiv cel de fracturare hidraulicã. Pe mãsurã ce s-a apropiat ora începerii actiunii, adicã ora 17.00, numãrul celor care au venit la locul mitingului a crescut neîncetat.

Organizatorul, în spetã Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad, a avut invitati oameni proveniti din toate categoriile sociale. Însã, ca de fiecare datã, în fruntea protestatarilor s-au evident iat, din nou, preotii. Reprezentantul acestora, preotul protopop Vasile Lãiu, a fost primul care s-a adresat multimii si a declarat deschis protestul cu o rugãciune.

Mesajele afisate de cei veniti la miting au fost si de aceastã datã elocvente, oamenii manifestndu-si în continuare dezacordul în privinta începerii exploatãrii gazelor din sist. Cei mai vehementi au fost tinerii participanti, care au reactionat imediat ce au fost informati cã actualul ministru al Mediului, Rovana Plumb, a anuntat cã sustine decizia premierului Victor Ponta de a permite începerea forajerlor în perimetrul EV2 Bârlad. Prin urmare, protestatarii au ceruit la unison demisia înaltului demnitar.

La fel de vehement au fost si mai multi membri ai GISC, care au luat cuvântul si care au condamnat încã o datã absenta din rândurile lor a celor care, în 2012, le-au stat alãturi las demararea protestelor. Un mesaj dur a fost transmis publicului de cãtre Nicolae Mihai, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bârlad, cel care a spus cã nu a fost o atitudine corectã din partea conducerii orasului de a fi alãturi de oameni doar în clipele în care aveau nevoie de capital electoral. Evident, Mihai s-a referit la primarul Constantinescu si deputatul Solomon. Nici acestia nu au scãpat de reactii dure din partea multimii, care le-a cerut, de asemenea, demisiile.

Un mesaj emotionant a venit din partea elevului Tudor, cel care în urmã cu un an si patru luni recita sub privire înduiosate ale celor doi politicieni, o poezie emotionantã despre riscul la care s-ar putea expune populatia în cazul începerii forajelor. De aceastã datã, copilul a spus “Atunci când eu mint, pãrintii mã pedepsesc. Dar cu politicienii care au mintit oamenii din Bârlad ce ar trebui sã se întâmple?”.

Manifestarea s-a încheiat pasnic în jurul orei 18.30, asa cum a fost programat si conform autorizatiei primitã de la Primãria Bârlad. Mai trebuie spuss cã, alãturi de protestatarii din Bârlad au fost prezenti zeci de oameni din comunele limitrofe orasului, dar si din orase precum Iasi, Constanta, Vama Veche, Galati.

(sursa AICI)

Emilian, 28 mai 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s