Probleme donarea de sange in Romania – informatii cum unde sa donezi sange. Concluzii sfaturi donatori, centre donare si personalul sistemului medical romanesc (s35)

Probleme donarea de sange in Romania - informatii cum unde sa donezi sange. Concluzii sfaturi donatori, centre donare si personalul sistemului medical romanesc de ce sa donezi sange spital bolnavi fapta bunaAcum vreun an am pus pe blogul Ce-i cu noi? un ghid complet legat de donarea de sânge în România, cu informaţii detaliate despre cum şi unde sa donezi (lista centre donare AICI), interdicţii la donare, sfaturi pentru donatori, beneficii materiale etc. Ghidul poate fi consultat AICI. Acum, la aproape un an distanţă, acel text este în continuare cea mai citită postare de pe blogul meu în fiecare zi, având între 50-100 de vizualizări zilnic.  Vreau acum să ofer câteva concluzii, sfaturi utile atât pentru donatori – cei interesaţi să doneze sânge (indiferent de motiv, pentru că nu contează aşa mult DE CE donezi sânge ci important este să donezi), dar util mai ales pentru cei care gestionează procesul de donare de sânge în România, de la parlamentarii români puhavi, la guvernanţii corupţi, de la ministrul sănătăţii şi spitalele şi centrele de donare din România, până la cel mai amărât doctor şi cea mai amărâtă asistentă implicaţi în procesul de donare de sânge. Detalii în continuare:

Iată concluziile mele legat de donarea de sânge în România:

1. Donarea de sânge este benefică organismului uman din punct de vedere biologic, dar poate crea şi probleme dacă se desfăşoară în condiţii de igienă şi sterilitate improprii;

2. Este normal, moral şi de dorit ca un număr cât mai mare de oameni să meargă să doneze sânge, pentru că în spitalele din România este nevoie continuă de sânge, şi pentru că nu există încă un substitut artificial pentru sânge (de aceea e nevoie de donaţii);

3. Donarea de sânge reprezintă o faptă bună. Chiar mai mult decât bună – o faptă excelentă, pentru că duce la ameliorarea vieţii cuiva, sau chiar la salvarea vieţii unei persoane (SAU CHIAR LA SALVAREA MAI MULTOR VIEŢI –  din elementele sanguine din priza de sânge donată se pot salva mai multe vieţi omeneşti);

4. Cea mai mare problemă în creşterea numărului donatorilor (şi implicit rezolvarea lipsei de sânge în spitalele din România) (DACĂ SE DOREŞTE ACEST LUCRU) este INFRASTRUCTURA centrelor de donare.

Nu poţi acuza oamenii că nu vin să doneze sânge până când nu ai creat o infrastructură impecabilă pentru acest lucru. Este exact la fel ca în cazul locurilor de parcare din marile oraşe – cum poţi să dai amendă pentru parcare “neregulamentară” când sunt mult mai multe locuri de parcare “regulamentare” decât maşini înmatriculate în acea localitate? Este anormal. Aceeaşi este şi situaţia donării de sânge – trebuie MAI ÎNTÂI INFRASTRUCTURĂ şi apoi sau în paralel educarea oamenilor şi conştientizarea importanţei donării de sânge!

Dacă este cineva în această ţară, care are puterea politică-administrativă şi vrea să îmbunătăţească sistemul de donare de sânge din România, şi mai exact să crească numărul donatorilor şi cantitatea de sânge donat, trebuie să asigure (măcar local, în zona în care activează), un sistem de donare sânge sigur, rapid şi eficient, cu o infrastructură cât mai bună.

Infrastructură suficientă pentru procesul de donare de sânge ar însemna următoarele lucruri:

– existenţa unui Registru naţional al donatorilor de sânge – CÂT DE GREU ESTE SĂ FACI AŞA CEVA ŞI CÂT POATE SĂ COSTE? Este vorba doar de un soft de calculator şi un sistem bine gândit şi bine pus la punct pe care să îl aplice tot personalul medical implicat în procesul de donare….. Dacă ar exista acest registru, s-ar putea dona în orice centru de donare, pentru bolnavi din alt judeţ (ceea ce nu se poate în prezent), s-ar putea depista mai uşor persoanele care au interzis la donare definitiv (din cauza bolilor incurabile etc), s-ar putea face schimb de sânge între centrele de donare mai uşor etc.

– să existe cel puţin un centru de donare în fiecare judeţ, impecabil de curat, steril, fără riscul de a te îmbolnăvi atunci când donezi – există deja câte un centru de donare pe judeţ, dar nu ştiu cât de “impecabile” sunt…; dacă centrul de donare nu “miroase a curat”, nu dă impresia de steril şi sigur, donatorii vor fi reticenţi să vină să doneze sânge; centrul de donare trebuie să aibă pereţi curaţi, mobilier curat, paturi, scaune, birouri în stare bună, curate, nu vechi şi râncede, şi să aibă un aer frumos mirositor; personalul medical trebuie să fie îngrijit, curat, cu haine curate, NU în halate tipice de spital murdare sau pătate care inspiră BOALĂ!

– ideal ar fi să existe MAI MULTE CENTRE de donare sânge, sau MAI MULTE campanii de donare sânge cât mai aproape de cetăţeni, ca să le fie mai uşor, din punct de vedere logistic, să vină să doneze sânge; asta ar însemna mini – centre de donare sânge în mai multe localităţi din judeţ, în mai multe spitale din judeţ, campanii în facultăţi – cel puţin de medicină, campanii în diferite amplasamente etc – bineînţeles că toate aceste locuri trebuie să fie de asemenea impecabile ca şi curăţenie şi sterilitate;

– suficiente cabinete şi cadre medicale destinate procesului de donare de sânge, şi un sistem etapizat de donare de sânge bine pus la punct, astfel încât donatorii să nu stea la coadă

– reviste, ziare, cărţi, broşuri şi informaţii utile disponibile în zona de aşteptare, pentru ca donatorii să nu se plictisească;

– posibilitatea ca donatorii să fie serviţi măcar cu ceai sau ceva dacă li se face rău în timpul donării;

– amplasarea la vedere a unui panou mare cu regulile pentru donare (scopul donării – nevoia de sânge în spitale, restricţii la donarea de sânge – cine nu poate dona, limitele de greutate şi vârstă, ce ai voie să mănânci, sfaturi pentru înainte de donare, în timpul donării şi după donare, beneficiile materiale primite pentru o priză de sânge etc)

– dacă donatorilor li se ia la înscriere un număr de telefon sau o adresă de mail, ar trebui ţinută o evidenţ cu ziua în care a donat fiecare şi ar trebui înştiinţat fiecare donator prin sms pe telefon sau prin mail că poate reveni să doneze încă o dată, după ce a trecut perioada limită obligatorie. SMS-ul / Mail-ul ar trebui să conţină următoarele informaţii: “Din data de ….. puteţi reveni să donaţi sânge pentru că a trecut perioada de pauză; Programul centrului este ……….; Beneficiile materiale pentru o donare sunt: ……bonuri de masă, adeverinţă, analize gratuite …. etc)

– în toate centrele de donare sânge (fie cel permanent la nivel judeţean, fie alte centre mai apropiate de oameni) trebuie să existe PERSONAL MEDICAL CU BUN SIMŢ, CIVILIZAT ŞI CARE SĂ MANIFESTE RESPECT PENTRU DONATORI ! Asta este o problemă generală a sistemului medical românesc. Şi această problemă există se pare şi în centrele de donare, mulţi donatori plângându-se de acest lucru. Se pare că bugetarii, persoanele care lucrează în sistemul medical de stat din România, nu vor să înţeleagă că SUNT PLĂTIŢI DIN BANII NOŞTRI, ai cetăţenilor care cotizăm prin taxe şi impozite. Bugetarii sunt ca un fel de angajaţii noştri. Din banii noştri (bani publici) trăiesc bugetarii şi familiile lor. Şi se pare că nu vor să înţeleagă acest lucru. Dar nici cetăţenii nu înţeleg acest lucru şi permit (umil) comportamente anormale ale personalului medical (lipsă de respect, ţipete, jigniri, batjocură, tratare cu C#&U etc). Eu unul n-aş permite să mi se facă aşa ceva. Aş comenta de aş rupe şi lui în faţă, dar şi superiorului ierarhic. Dar that’s just me… Însă nu este obligatoriu să dai peste un medic irascibil sau o asistentă răpciugoasă în centrul din judeţul tău… Şi chiar dacă ar fi să se întâmple… Nu merită să nu mai donezi sânge doar din cauza asta. Mergi şi donează! Important e să donezi şi să faci o faptă bună! Conducătorii centrelor de donare  (“şefii”) ar trebui să se asigure că personalul medical se comportă exemplar cu donatorii. Altfel trebuie înlocuiţi!

5. În toate centrele de donare ar trebui să se arate obligatoriu donatorilor, că de fiecare dată, la fiecare donare, se folosesc instrumente sigilate, de unică folosinţă. Donatorul trebuie să vadă, chit că nu vrea sau că nu il interesează, că atât acul pentru înţepătura în deget (glicemia…) cât şi acul prin care se ia sângele propriu-zis, AU FOST SIGILATE ŞI DESIGILATE PE LOC ŞI SE ARUNCĂ IMEDIAT DUPĂ FOLOSIRE! Vederea acestor lucruri ar da mai multă încredere donatorului în siguranţa procesului de donare, şi ar povesti şi altor persoane că donarea de sânge este sigură.

6. Toate centrele de donare ar trebui să aibă un SITE propriu pe internet, unde să fie trecute şi updatate periodic următoarele informaţii (trebuie trecută pe site data ultimei updatări):

– Programul centrului de donare

– Date de contact ale centrului de donare – telefon şi mail la care să se răspundă rapid

– Adresă centrul de donare şi hartă cu sfaturi despre cum să ajungi acolo cu diferite mijloace de transport în comun

– Categorii de persoane care nu au voie să doneze niciodată

– Limite de vârstă şi limite de greutate

– Motive care te împiedică să donezi temporar (detalii ciclu, medicaţie, operaţii etc)

– Sfaturi pentru înainte de donare, în timpul donării şi după donare (ce ai voie să mănânci, bei, fumezi etc)

– Beneficii medicale ale donării de sânge

– Beneficii materiale ale donării de sânge (bonuri de masă, transport în comun etc)

– Număr de donatori – numărul persoanelor care au donat – pe fiecare zi – pentru transparenţă (transparenţa oferă încredere)

Aproape toate aceste informaţii pot fi preluate şi îmbunătăţite din ghidul făcut de mine pe care îl găsiţi AICI.

Atenţie! Mesaj pentru personalul medical:

Sunt dispus să ajut centrele de donare sânge din ţară, care nu au site de internet, să-şi facă unul GRATUIT, la wordpress.com. (adică site-ul se va numi ceva de genul http://www.donaresangetimisoara.wordpress.com – perfect gratuit). De asemenea, ajutorul meu va fi tot GRATUIT. Tot ce am nevoie este o persoană desemnată de centru cu care să ţin legătura prin MAIL pentru a conveni asupra materialelor şi informaţiilor care să apară pe site. Apoi, fac eu site-ul de la zero, simplist, cât să aibă măcar toate informaţiile puse cu liniuţă mai sus. Dacă citeşte acest text cineva din personalul medical al unui centru de donare sânge care nu are site, să mă contacteze la adresa de mail de la CONTACT (dreapta sus). Oricum îi voi contacta eu personal cât de curând, când oi avea timp.

Citiţi şi: Cum si unde sa donezi sange – ghid complet pas cu pas informatii donare, centre Bucuresti

Emilian, 14 mai 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s