Suporteri stelisti canta la metrou inainte de meci Steaua – Chelsea 7 martie 2013 (edu22)

suporteri stelisti canta scandeaza lozinci la metrou inainte de meci steaua chelsea barbatii masculi fani suporteri instincte biologice competitie, ceiFaptul ca am văzut şi am auzit astăzi nişte suporteri stelişti cântând/zbierând la metrou, în drum spre Arena Naţională unde se joacă astăzi (7 martie) meciul Steaua – Chelsea, mi-a dat un motiv în plus să scriu câte ceva despre ideea de suporter-fan al unei echipe de fotbal şi despre fotbal în general. Detalii în continuare:

De ce sunt oamenii “suporteri” / “fani” ai unei echipe de fotbal?

Păi să dăm explicaţiile, diferite, pe categorii de sex:

Femeile de regulă NU sunt fan/suporteri. Pur şi simplu le doare în cot de fotbal. (am zis de regulă). Există excepţii – femeile mai băiţoase sau nu, sau femeile care au o anumită legătură cu echipa respectivă (rudă care joacă, sau fac parte din clubul respectiv pe alt sport etc etc). De ce merg femeile la stadion? Femeile merg pe stadion de regulă ca să însoţească masculii la ceva ce le place masculilor. Sigur că există excepţii de femei mai băieţoase (sau nu neapărat) care merg la stadion pentru că chiar le place. Apoi mai există femei pitzi care sunt târâte de masculi la stadion ca să se dea ei mari cu “achiziţia” (uite bă ce gagică am – sunt şmecher). Cam asta e pe scurt faza cu femeile si fotbalul/stadionu’.

Bărbaţii în schimb (masculii) sunt de regulă fani-suporteri. Unii nu sunt (de exemplu pe mine mă doare în cot de fotbal). Dar majoritatea bărbaţilor sunt fani şi au “simţiri” sincere pentru fotbal. Cei care merg pe stadion se împart în două mari categorii:

1. Ăia cărora le place să vadă un meci pe stadion, dar nu sunt neapărat fanatici disperaţi

2. Ăia care sunt într-atât de fani-suporteri încât sunt în stare să cânte despre Steaua de exemplu, la metrou.

Această ultimă categorie, plus foarte mulţi din prima categorie, formează marea majoritatea a bărbaţilor care merg pe stadioane, şi sunt toţi mânaţi (conduşi – controlaţi) de instincte biologice. Dasta am si folosit termenul de “mascul”. Pentru că bărbaţii sunt nişte masculi ai speciei umane. Voi ştiţi cât de violenţi sunt masculii ai speciei “maimuţă” sau “cimpanzeu”? Sunt foarte violenţi. Nu mă interesează aici dacă am evoluat din maimuţă sau ne-a creat Dumnezeu aşa cum suntem, ideea e că legat de foarte multe aspecte semănăm foarte bine cu cimpanzeii şi maimuţele. Acest lucru se vede şi în firea umană. Avem o fire umană VIOLENTĂ. Avem porniri biologice violente. Mai ales masculii speciei noastre. Adică mai ales bărbaţii. Dacă mai adăugăm şi nişte alcool e perfect. Acesta este primul motiv pentru care unii bărbaţi merg la meciuri / sunt suporteri etc. Au porniri biologice să fie violenţi, să se bată, să se încaiere, să înjure etc.

Un alt instinct biologic care se manifestă la suporterii-fani este COMPETIŢIA. Voi ştiti ce competiţie este în ierarhia cimpanzeilor? UUUleu. Se bat masculii acolo de se omoară între ei care să fie ăl mai tare şi şef non stop (pentru că ăl mai tare şi şef se împerechează primul cu femelele, şi e cel mai şmecher, dar ne lungim prea mult). Motivul competiţiei este cel care îi face pe bărbaţi să fie suporterii unei anumite formaţii de fotbal (de exemplu Steaua) şi să meargă la meciuri, să îi susţină pe jucători, să se uite la meciuri etc etc etc. Pentru că în viaţa de zi cu zi, bărbatul nu mai are cu cine să se bat, ca mascul. Şi atunci, această lipsa de competiţie între masculi (care este destul de limitată la specia umană) este compensată cu o competiţie între echipele de fotbal. Barbatul mascul îşi creează o apartenenţă la un anumit club (“eu sunt stelist!”), pentru că între echipele de fotbal EXISTĂ COMPETIŢIE. Şi este chiar între masculi (bărbaţii joacă de regulă fotbal, nu?). Acest lucru înseamnă că de fiecare dată când câştigă echipa cu care tu ţii (“echipa ta”), de fapt în capul tău se traduce cu  TU AI CÂŞTIGAT. Şi nu doar că ai câştigat ceva, ci ai câştigat ÎN FAŢA ALTOR MASCULI (echipa adeversă + fanii-suporterii ei). Tu, în momentul victoriei echipei tale, eşti Dumnezeul tuturor masculilor care au pierdut. Este exact competiţia din biologia maimuţelor sau cimpanzeilor sau altor specii, care se reflectă parţial la specia umană.

Acel sentiment că ai o şansă (fără să faci nimic de fapt) să fii mai bun decât alţi masculi (combinat cu firea umană violentă) este sentimentul/instinctul/senzaţia care îi face pe masculi să fie suporteri-fani, să meargă la meciuri, să urle pe stadioane, să îi înjure pe ăilalţi etc etc etc.

(P.s.: faza cu cei care vin cu gagica/piţipoanca la stadion ca să se dea mare cu ea ţine tot de motivul competiţiei: “ce, tu n-ai gagică şmecheră ca mine? HA! Sunt mascul alfa!” … tot din competiţia biologică primitivă pleacă şi asta… Sigur că masculul ăsta nu spune sau gândeşte asta – chestia se petrece în subconştient, în “simţire”)

Însă faza pe care am văzut-o eu la metrou (nu am decât poza de mai sus, în care nu prea se vede nimic), în care nişte masculi dăştia cântau-zbierau cu zeci de oameni în jur care nu aveau nicio legătură cu meciu lor, nu prea ţine de instincte biologice. Chestia asta ţine de ceva chiar mai grav/periculos. Chestia asta ţine de LEHAMITEA DE LEGE ŞI ORDINE, LEHAMITEA DE AUTORITATE. Tot timpul trebuie să facem ce vor alţii, ce vrea statul. Omul nu mai are libertate în ziua de azi, iar acest lucru se simte. Omul este făcut să fie liber, iar STATUL l-a strâns, sufocat, sugrumat şi căpuşat pe românaşul nostru mult prea mult. Se vede asta la protestele de stradă. Dar se vede şi în singurul moment în care masculii se pot manifesta mai “rebel”, mai “liber”, şi anume, când sunt cu alţi masculi-tovarăşi – LA STADION (sau în cazul nostru, în drum spre stadion).

(P.s.2: faptul că suporterii stelişi de la metrou strigau şi “am avut şi vom avea mereu boală pe ţigani”, ţine tot de motivul competiţiei – că vezi doamne rapidiştii sunt “ţigani”, dar arată şi că acei suporteri de la metrou sunt idioţi şi nesimţiti. Idioţi pentru că Steaua a avut la viaţa ei mulţi jucători ţigani, şi nesimţiţi pentru că nu dădeau 2 bani pe faptul că acolo la metrou puteau fi şi nişte ţigani cinstiţi care muncesc zi de zi pentru familiile lor fară să facă nimic greşit. Nu se gândea nimeni cum s-ar simţi de exemplu un copil ţigan civilizat şi nevinovat, dar în acelaşi timp ţigan – că aşa s-a născut, care trecea poate pe acolo şi auzea această lozincă penibilă; cum mai pot merge fetele tinere ţigănci nevinovate pe stradă când văd în jurul lor atâţia bărbaţi care strigă “avem boală pe ţigani!”?)

Dacă toţi suporterii care se manifestă prin urlete şi zbierături pe stadion, şi-ar canaliza această energie într-un mod constructiv, şi spre cine ar trebui de fapt să se urle, anume spre CONDUCĂTORII CORUPŢI AI STATULUI ROMÂN care ne ţin PE TOŢI în mizerie şi sărăcie în timp ce ei fură din banii noştri şi se îmbuibă….poate ţara asta ar duce-o mai bine. Dar…când are loc vreun protest în stradă împotriva nemerniciilor pe care le fac cei care fură din bugetul statului, împotriva corupţiei şi nedreptăţilor, atunci când se iese în stradă pentru BINELE NOSTRU AL TUTUROR, CA POPOR ROMÂN, femeile şi bărbaţii acestei ţări aleg să se ia de mână şi să stea frumos în canapele, în faţa televizoarelor, eventual uitându-se la un meci.

Emilian, 7 martie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

2 responses to “Suporteri stelisti canta la metrou inainte de meci Steaua – Chelsea 7 martie 2013 (edu22)

  1. Am hotarat de ceva vreme, ca George Carlin, sa nu ma mai intereseze de ce cred oamenii din Romania si sa cred ca noi, ca popor, nu mai avem nici o sansa. Vom mai discuta in blogul tau, dar nu mai incerc sa schimb oamenii din jur. Poate doar cei 1 % din Romania, care sunt ca noi si au, cum spunea Carlin, flacara nationalismului adevarat, in ei…

  2. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s