Atentat la dreptul la informare. Presa nu are acces la discutiile despre modificarea constitutiei. Lipsa de transparenta sustinuta de Crin Antonescu (pol109)

Presa nu are acces la comisiile discutiile legate de modificarea constitutiei crin antonescu lipsa transparenta mediafax foto liviu adascaliteiPresa nu are acces la Comisia Constituţională (sursa cotidianul.ro)

Jurnaliştii acreditaţi la Parlament nu vor avea acces la lucrările comisiilor speciale pentru revizuirea Constituţiei şi pentru elaborarea Codului Electoral. În 2003 şi 2008, presa a avut acces total la lucrările comisiilor similare.

Presa, „out” de la revizuirea Constituţiei

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a făcut miercuri un anunţ controversat: el a precizat că parlamentarii comisiei au decis – „conform tradiţiei” – ca reprezentanţii presei să aibă acces doar în primele minute la lucrările comisiei, după care dezbaterile continuă în spatele uşilor închise. Detalii în continuare:

Este cel puţin ciudată această decizie. Nu ştim la ce „tradiţie” se referă Crin Antonescu. Când s-a revizuit în 2003 Constituţia din 1991, jurnaliştii acreditaţi la Parlament au avut acces integral la lucrările comisiei speciale pentru revizuirea Constituţiei. Crin Antonescu şi ceilalţi parlamentari din comisie pot consulta colecţiile ziarelor, arhivele video ale televiziunilor existente atunci şi vor observa că relatările presei s-au datorat prezenţei „full-time” a ziariştilor la lucrările comisiei. Au existat doar trei situaţii speciale (de durata a cca 2 ore fiecare) când presa nu a avut acces.

Situaţie similară şi la Comisia de cod electoral

O situaţie similară avem şi în cazul Comisiei de cod electoral. Şi aici, zilele trecute, preşedintele comisiei, Valeriu Zgonea, a anunţat că presa va fi informată prin briefinguri după terminarea şedinţelor. Îi aducem aminte şi domnului preşedinte al Camerei Deputaţilor că în 2008, când s-a dezbătut şi votat în comisia specială Legea 35/2008, presa a avut acces la toate lucrările comisiei, lucrări care au avut loc chiar în sala în care se desfăşoară (şi se desfăşurau şi atunci) şedinţele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Nu sunt dezbateri care să implice secrete de stat

Sunt inexplicabile deciziile luate de membrii celor două comisii şi ele reprezintă un atentat la dreptul de informare. Dezbaterile referitoare la revizuirea Constituţiei şi cele privind elaborarea unui Cod electoral sunt dezbateri normale, pe texte care nu conţin elemente specifice secretelor de stat sau secretelor de serviciu. Aşa cum ziariştii acreditaţi asistă la lucrările comisiilor juridice, buget-finanţe, cultură etc., tot aşa pot asista şi la lucrările celor două comisii speciale. Ziariştii nu au acces – şi este normal – doar la lucrările comisiilor SRI, SIE şi uneori la cele de apărare. Niciodată – la comisiile curente ale Parlamentului şi la comisiile constituţionale din 2003 şi electorale din 2008 – nu s-a înregistrat vreun incident. Niciodată parlamentarii nu au fost incomodaţi de ziarişti în dezbateri. Şi, oricum – ne referim la cele două comisii speciale –, ziariştii acreditaţi au semnat (sub incidenţa unor sancţiuni) declaraţii pe proprie răspundere că respectă ad-litteram regulamentele comisiei şi codul de conduită în sala de şedinţe.

Solicităm de urgenţă domnilor Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, precum şi celorlalţi membri din componenţa comisiilor speciale să revină asupra deciziilor luate şi să permită accesul presei integral la lucrări. Revizuirea Constituţiei şi elaborarea unui Cod Electoral sunt evenimente de o importanţă covârşitoare pentru România şi cetăţenii români trebuie informaţi corect în legătură cu dezbaterile care au loc.”       Redacţia cotidianul.ro

BILA NEAGRĂ CRIN ANTONESCU

Personal îl consideram pe Crin Antonescu cel mai puţin pătat dintre politicienii grei ai momentului. Însă ce a spus legat de accesul presei la discuţiile pe modificarea constituţiei, îi aduce din partea mea o maaare bilă neagră. Pentru că TRANSPARENŢA este o chestie de bază într-o societate normală, iar lipsa de transparenţă duce la CORUPŢIE. Atitudinea faţă de presă (adică, de fapt, faţă de popor, pentru că teoretic presa este acolo în numele poporului) este unul dintre cele 16 criterii de evaluare a politicienilor pe care le-am scris aici: Criterii de evaluare pt politicieni. Ce inseamna politician bun / rau?  La vremea la care am scris criteriile, consideram că Antonescu are o atitudine corectă faţă de presă, acum se pare că şi-a luat-o în cap. Aceste porniri trebuie stârpite din faşă! Presa trebuie să aibă acces la discuţiile despre modificarea constituţiei. Presa trebuie lăsată, în numele nostru, al poporului, să filmeze, fotografieze, detalieze TOT CE ŢINE DE INTERESUL PUBLIC şi NU pune în pericol siguranţa naţională. Şi clar modificarea constituţiei, în 99% din tot procesul, NU are nicio legătură cu siguranţa naţională.

Iată ce a spus Antonescu: 

Modificarea Constituţiei se va face în spatele uşilor închise, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, anunţând că jurnaliştii nu vor avea acces la lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituţiei:

“Presa va fi in permanenta informata cu tot ceea ce se decide si se discuta si in sensul acesta veti avea dupa fiecare sedinta o informare oficiala facuta de mine sau de altcineva in numele Comisiei, dar de buna seama Comisia este compusa din senatori si deputati ai Romaniei, care sunt in sine o institutie si oricare din acestia va comunica fara niciun fel de restrictie cu presa”, a mai spus Antonescu.

“Modificarea Constituţiei este o lucrare de natură politică, nu de tehnică juridică. Comisia este formată din parlamentari, aleşi de partidele politice. Nu este cazul să participe şi presa la lucrările Comisiei, nici eu nu particip la şedinţele voastre din redacţie. Nu va fi niciun secret, informaţiile vor fi făcute publice. Fiţi pe pace”, a declarat Antonescu.

RUŞINE!

Citiţi şi:

Parvulescu & Co, lupii paznici la oi plantati “sa modifice” Constitutia, se tem rau de pedeapsa cu moartea. Si de armele romanilor

ABUZ Antonescu revizuieşte Constituţia la secret: Este o lucrare de natură politică. Nu e cazul să participe şi presa la lucrările Comisiei (pesurse)

Preşedintele Senatului preferă jurnaliştii pe post de vite sau oi (pesurse)

Emilian, 4 martie 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

2 responses to “Atentat la dreptul la informare. Presa nu are acces la discutiile despre modificarea constitutiei. Lipsa de transparenta sustinuta de Crin Antonescu (pol109)

  1. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Modificarea Constitutiei mai 2013 – politizarea dezbaterilor ONG-urilor. Nu cred ca voi vota favorabil noua constitutie la referendum (pol127) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s