Persecutarea şi uciderea creştinilor este o chestie încă valabilă şi în prezent. Există anumite locuri pe glob, unele ştiute, altele mai puţin ştiute, unde creştinii ajung să fie martirizaţi (ucişi pentru credinţa lor), chiar şi în vremurile actuale, în care globalizarea e în toi, multiculturalismul este promovat peste tot, iar religia a ajuns în foarte multe state pe ultimele locuri ca importanţă în viaţa oamenilor. Martirii prezentului nu renunţă la religia şi credinţa lor. Puteţi citi în continuare câteva detalii pe această temă:
La fiecare 5 minute un creştin e martirizat (sursa aici)
Numărul creştinilor ucişi în fiecare an datorită credinţei lor este atât de mare, încât matematic vorbind, la fiecare cinci minute unul moare ca martir, a afirmat sociologul Massimo Introvigne, care a reprezentat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la o conferinţă despre dialogul creştino-evreo-musulman din Ungaria. Potrivit lui Introvigne, numărul creştinilor ucişi în fiecare an pentru credinţa lor este de 105.000. Acest număr îi exclude pe creştinii care mor în războaie civile sau internaţionale şi îi cuprinde doar pe cei ucişi pur şi simplu pentru că sunt creştini. “Dacă aceste numere nu sunt cunoscute de lume, dacă acest măcel nu este oprit, dacă nu se recunoaşte faptul că persecutarea creştinilor este prima urgenţă mondială la capitolul violenţei şi discriminării religioase, atunci dialogul dintre religii nu va produce decât conferinţe frumoase, nu şi rezultate concrete,” a afirmat membrul OSCE, citat de Catholica.ro. Detalii în continuare:
Cele mai periculoase 10 ţări în care să fii creştin (sursa aici: în română sau în engleză)
Persecuţiile impotriva crestinilor au inceput in istorie in anul 64, in timpul imparatului Nero. Insa si astazi, in secolul al XXI-lea, opresiunea contra acestor credinciosi continua, in multe tari din lume, precum Coreea de Nord, Iran sau Arabia Saudita.
Creştinismul poate cã a devenit una dintre religiile dominante pe plan mondial, dar mai existã încã multe locuri unde creştinii sunt persecutaţi, expropriaţi, torturaţi sau chiar martirizaţi (omorâţi pentru credinţa lor). Adesea asta se întâmplã ca parte a politicii religioase sau guvernamentale, iar media occidentalã de foarte multe ori evitã astfel de subiecte de teama atingerii unor sensibilitãţi culturale…
Iată cele mai periculoase 10 tari pentru crestini, conform listei intocmite de Open Doors World:
1. Coreea de Nord
Populatia: 20 de milioane de locuitori; Crestini: 400.000; Religia principala: Ateism.
Persecutia crestinilor din Coreea de Nord nu cunoaste margini si sa fii crestin acolo este considerata una dintre cele mai grave crime posibile. Crestinii nord-coreeni trebuie sa-si ascunda credinta. Doar detinerea unei Biblii este un motiv pentru a fi executat sau deportat in lagarele de munca.
Persecuţia creştinã din Coreea de Nord nu are egal, a fi creştin este una dintre cele mai grave crime posibile. Dogma comunistã nu are tolerenţã faţã de religie, opiul poporului, dacã aceasta nu se suprapune cultului marelui conducãtor Kim Il Sung sau al fiului sãu, Kim Jong Il. Creştinii de aici sunt obligaţi sã-şi ascundã orientarea religioasã, pentru cã simpla deţinere a unei Biblii poate duce la pedeapsa capitalã sau la deportarea într-un lagãr de muncã. În 2010 au fost arestaţi sute de creştini, mulţi executaţi. În ciuda riscurilor, Biserica de aici câştigã în amploare. Aproximativ 400.000 de credincioi se adunã în cldiri dezafectate unde cântã încet imnuri.
2. Iran
Populatia: 74,2 milioane de locuitori; Crestini: 450.000; Religia principala: Islamica.
Presiunea asupra bisericii crestine este foarte mare in Iran. Multi dintre cei 450.000 de crestini din societatea musulmana traiesc cu frica hartuirilor autoritatilor.
În Iran a crescut numãrul creştinilor arestaţi în 2010. Deşi unii dintre ei au fost eliberaţi, presiunea asupra lor încã este relativ mare. Mulţi dintre cei 450.000 de creştini trãiesc cu teama hãituirii de cãtre guvern. Ba mai mult, regimul a pierdut din credibilitate ca urmare a revoltelor sociale în contextul alegerilor din 2009 şi a demonstraţiilor ulterioare. Pentru a distrage atentia de la protestele continue, guvernul iranian îi atacã pe creştini cu mai mult zel ca înainte.
3. Afganistan
Populatia: 28,1 milioane de locuitori; Crestini: foarte putini. Religia principala: Islamica.
Crestinii din Afganistan se confrunta cu o presiune constanta din partea autoritatilor si a societatii. Credinciosii nu se intalnesc niciodata in public. Multi crestini au plecat pe ascuns, parasind tara.
Creştinii declaraţi din Afghanistan fac şi ei faţã presiunii familiale, sociale, guvernamentale. De obicei sunt foarte discreţi şi nu se adunã niciodatã în public. În iunie 2010 secretarul adjunct al Parlamentului a cerut execuţia unor convertiţi la creştinism dupã ce a urmãrit la televiziunea afghanã o serie de botezuri. În august 2010 talibanii împuşcã şi ucid 10 membri ai unei echipe medicale creştine care se ocupa de tratamente la ochi şi altele în satele nordice.
4. Arabia Saudita
Populatia: 25,7 milioane de locuitori; Crestini: 565.400; Religia principala: Islamica.
Nu exista nicio libertate religioasa in regatul islamic din Arabia Saudita. Adunarile publice non-musulmane sunt strict interzise, iar convertirea la crestinism este pedepsita cu moartea. Credinciosilor crestini le este frica sa vorbeasca deschis despre credinta lor, chiar si cu familia.
Nu exista libertate religioasã nici în Arabia Sauditã. Exprimarea publicã a unei credinte nemusulmane este interzisa, iar convertirea la creştinism, perceputã ca apostazie, poate rezulta în pedeapsa capitalã. Majoritatea creştinilor sunt muncitori strãini atent monitorizaţi, care au voie sã se închine doar în privat şi în grupuri mici, dar şi atunci au de înfruntat dificultãţi. De pildã, 12 creştini filipinezi şi un preot au fost arestaţi în timp ce asistau la o slujbã privatã în octombrie 2010. Au fost acuzaţi de blasfemie şi exilaţi pe viaţã din Arabia Sauditã (deportarea tacitã este o nouã tacticã a politicii religioase, întrucât aşa se evita scrutinizarea media pe care o provoacã aresturile). Existã şi cazuri raportate de violenta fizicã împotriva creştinilor.
5. Somalia
Populatia: 9,1 milioane de locuitori; Crestini: foarte putini; Religia principala: Islamica.
Somalia ca stat nu mai are conducere centralã din 1991. Este periculos pentru oricine sã se afle acolo, dar îndeosebi pentru un creştin. Putinii crestini sunt persecutati si trebuie sa practice credinta lor in secret. Cel puţin 15 creştini au fost ucişi de insurgenţii islamişti Al-Shabaab in 2009, alţi 8 au fost omorâti în 2010. Mai bine de un sfert dintre credincioşi au pãrãsit ţara, pentru cã persecuţiile se pot sfârşi aici şi cu uciderea convertiţilor în fata copiilor, aşa cum s-a petrecut cu Osman Abdullah Fataho. Al-Shabaab a preluat controlul asupra celei mai mari pãrti din sud şi printre obiective au formulat şi eradicarea creştinismului din Somalia. Cu toate acestea, date recente ar sugera o pierdere în popularitate.
6. Maldive
Populatia: 311.000 de locuitori; Crestini: foarte putini; Religia principala: Islamica.
Toţi cetãţenii trebuie sã fie musulmani in Maldive, întrucât legea sheriatului interzice practicarea oricãrei alte religii. Bisericile creştine sunt interzise, la fel ca şi importul de literaturã creştinã. Noi reglementãri ale practicilor religoiase au fost date la ivealã în 2010, politica s-a radicalizat şi în privinţa turiştilor, dupa ce mai mulţi au fost fost gãsiţi purtând Biblii asupra lor. Puţinii autohtoni care şi-au menţinut orientarea (creştini indigeni din Maldive) sunt izolaţi unii de alţii şi monitorizaţi cu strictete de autoritãţile religioase şi locale.
7. Yemen
Populatia: 23,6 milioane de locuitori; Crestini: foarte putini; Religia principala: Islamica.
In Yemen, religia islamica este credinta de stat. Strainii au limitata libertatea religioasa, iar evanghelizarea de orice fel este strict interzisa. Yemenitii nu au voie sa paraseasca religia islamica, iar cei care se convertesc la crestinism se confrunta cu persecutii din partea autoritatilor.
Religia de stat din Yemen este Islamul, şi aici tot sharia este sursa oricãrei legislaţii. Strãinii au o oareşice libertate religioasã, dar misonarismul de orice naturã este strict interzis. Un caz concret este cel al unor muncitori expatriaţi din 2010, deportaţi pentru cã discutau aspecte ale creştinismului cu colegii lor musulmani care le-au cerut-o. mai mult, yemeniţii nu au voie sã se lepede de Islam, cei care o fac riscã persecuţii masive din partea familiei, autoritãţilor sau grupãrilor extremiste. La asta se adaugã şi instabilitatea crescândã cauzatã de mişcãrile teroriste şi separatiste. Asistentul social Johannes Hentschel, soţia sa Sabine, împreunã cu copiii lor Lydia, Anna and Simon şi inginerul Anthony Saunders au fost printre strãinii rãpiţi în regiunea nord-vesticã Saada. Anul trecut Anna şi Lydia (3 respectiv 5 ani) au fost salvate de forţele de securitate din Arabia Sauditã. Dar arabii au gãsit trupurile neînsufleţite ale altor trei creştini capturaţi, studenţii germani Rita Stumpp, Anita Gruenwald şi profesorul coreean Eom Young Sun. agenţii germani şi britanici şi-au încheiat de atunci operaţiunile de recuperarea a a lot ostatici.
8. Irak
Populatia: 30,7 milioane de locuitori; Crestini: 334.000; Religia principala: Islamica.
Uciderea crestinilor de la Mosul, inainte de alegerile din martie 2010, i-a facut pe acesti credinciosi sa-si paraseasca satele si sa se stabileasca in campia Ninive. Chiar si Papa Benedict al XVI-lea a facut un apel pentru siguranta crestinilor irakieni.
Violenţa anticreştinã din Irak este în creştere, dupã cum sugereazã numãrul morţilor şi rãniţilor. Ţintele vizate din Mosul în timpul campaniei electorale din martie 2010 i-a determinat pe mulţi creştini şã-şi pãrãseascã satele şi sã se stabilieascã în câmpiile Nineveh. Tot atunci s-a nãscut şi teama de un ghetto creştin în Baghdad. În acest moment Benedict XVI lanseazã un apel pentru siguranta creştinilor irakieni. Atacurile asupra instituţiilor creştine s-au înmulţit, iar cel puţin 58 de credincioşi au fost ucişi într-un atentat dintr-o bisericã din Baghdad în timpul unei slujbe, la sfârşitul anului 2010.
9. Uzbekistan
Populatia: 27,5 locuitori; Crestini: 208.600; Religia principala: Islamica.
Presiunea asupra crestinilor a crescut in ultimul an. Multe biserici crestine si-au pierdut dintre credinciosi si chiar cladirile. Crestinii convertiti recent si-au pierdut slujbele, au fost batuti si au fost alungati din casele lor.
Presiunea asupra creştinilor din Uzbekistan au crescut în ultimul an. Numãrul de jafuri din biserici a urcat şi amenzile pentru activitãţi religioase ilicite depãşesc acum de 100 de ori valoarea salariului minim. Condamnãrile la închisoare pe termen scurt (3-15 zile) sunt adesea pedepse pentru propagandã creştinã, iar misionarul baptist Tohar Haydarov a fost încarcerat pe baza unor acuzaţii de posesie de droguri, pregãtindu-se un apel pentru eliberarea sa. Multe biserici şi-au pierdut statutul, la fel ca şi alte instituţii. Convertiţii recenţi trebuie sã aibã de a face şi cu pierderea locului de muncã, violenţele, respingerea socialã sau expulzarea din cãmin.
10. Laos
Populatia: 6,4 milioane de locuitori; Crestini: 200.000; Religia principala: Budism.
Atitudinea Guvernului fata de crestini este ostila. Autoritatile din Laos, impreuna cu majoritatea societatii, vad crestinismul protestant ca o amenintare americana la adresa regimului comunist. Bisericile nu-si pot desfasura activitatea liber, iar multi crestini suporta persecutii fizice si psihice, pentru a-si abandona credinta lor.
Guvernul din Laos este ostil în mod deschis fatã de creştini. Autoritãţile, precum şi o bunã parte a societãţii privesc protestantismul creştin (creştinii Hmong Christians în particular) drept o amenintare amercianã la adresa regimului comunist. Bisericile creştine nu pot acţiona independent şi creştinii se limiteazã la spaţiul familiei sau al comunitãţii. Mulţi sunt supuşi unor tensiuni emoţionale şi fizice acute care îi împing sau nu spre abandonul credintei. Caz concret: în 2010 29 de creştini sunt ucişi şi cel puţin 20 arestaţi şi închişi fãrã proces, 11 familii din provincia Saravan sunt alungate în pãduri dupã ce refuzã sã-şi nege credinţa,în timp ce mai multe biserici sunt distrusea.
Ultimele noutăţi privind relaţiile dintre creştini şi musulmani (sursa AICI)
Făcând o sinteză a mai multor ştiri apărute în presă pe parcursul ultimelor zile, observăm că relaţiile dintre creştini şi musulmani se agravează tot mai mult, de vină fiind, ca de obicei (deşi există şi excepţii) musulmanii. Iată câteva titluri:
– În Algeria a fost adoptată Legea privind „pedeapsa hulei la adresa lui Allah şi a profetului său”, în baza căreia deja s-a pornit o luptă împotriva puţinilor creştini care au mai rămas acolo (mai puţin de 1% din populaţie). Pe 25 mai, Siagh Krimo a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru îndrăzneala de a predica Evanghelia. Doar într-o săptămână au fost închise 7 biserici creştine.
– „Partidul eliberării islamice” din Tunisia este gata să introducă legea shariatului chiar şi cu armele, pentru a face o ţară islamică exemplară. În curând, acolo vor începe dezbateri privind abrogarea interdicţiei poligamiei, întrucât Tunisia este singura ţară arabă unde aceasta a fost interzisă, deşi mai sunt şi alte ţări sau regiuni unde poligamia pur şi simplu nu este practicată, dar „de jure” există.
– În provincia Punjab din Pakistan, au fost răpite dodeuă fete creştine Rebecca şi Saima Masih, care au fost silite să primească islamul şi să se căsătorească cu un magnat musulman pe nume Muhammad Waseem. Tatăl fetelor a depus o reclamaţie la poliţie, dar aceasta a fost ignorată, el fiind îndemnat „să uite de fiicele sale”. Aaron Burkat Mazich, care se ocupă cu apărarea drepturilor minorităţilor în Pakistan, a declarat că provincia Punjab este dominată de fundamentalişti islamici, unde persoane de alte religii practic nu pot trăi.
– În Iraq a mai fost ucis un creştin, pe nume Arkan Jihad Yacob (62 de ani, tată a 4 copii), iar în Indonezia a mai fost închisă o biserică. Astfel de evenimente însă se întâmplă mult prea des ca să mai fie relatate sau comentate.
– Patru musulmani din Londra au primit de la 4 la 10 ani de închisoare, după ce au agresat pe Harry Smith, care preda de 8 ani religia la un Colegiu de fete. Aceştia au fost declaraţi periculoşi pentru societate.
Toate informaţiile au fost preluate din surse veridice de ştiri şi pot fi verificate prin introducerea numelor proprii în motoarele de căutare, pentru a vă convinge câte ziare, site-uri şi televiziuni, inclusiv din Rusia, au scris despre ele. Jurnaliştii din Moldova şi România sunt însă „toleranţi”…
Citeşte şi:
Despre ortodoxie dogme si practici. Critica film Dupa dealuri Cristian Mungiu (bis1)
Emilian, 31 ian 2013, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.
Motiv politic sau alte motive. Nu cred ca scrie in biblie sau in alte carti religioase ale altor religii ca nu trebuie sa respecti alte religii. Apropo de motive, zilele astea ma gandeam sa testez bioechivalenta unor medicamente la Antibiotice S.A., pentru prima data. Niste studenti i-au spus mamei ca se plateste cateva milioane de lei. Nu scrie nimic pe situl lor despre acest lucru dar la telefon cei de la Antibiotice S.A. au spus ca primesc dosare, asa ca mai ales citind siturile de mai jos, nu ma mai duc, bine ca mi-am dat seama din prima. Exista un risc, chiar daca se verifica doar (poate) efectul medicamentelor generice.
Ca exemplu :
http://www.kynetyxht.ro/ro/faq
Am citit pe net ca se incheie un contract cu medicul care face teste, ca sa dai in judecata spitalul. Poate vei face, daca vrei vrea, un material despre asta, daca nu ai facut deja.
“Studenţii se fac “cobai” de nevoie. Câştigă 300 de lei pe zi”
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13387051-documentar-arte-sustine-romanii-fost-folositi-drept-cobai-umani-pentru-teste-clinice.htm
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/teste-medicale-pe-om-romanul-cobaiul-preferat-167856.html
http://verticalnews.ro/teste-medicale-pe-om-cat-castiga-un-roman-cobai/
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cobai-umani-pentru-teste-cu-medicamente-840356.html
Emilian…da-o in $%^&# ma-sii …. “de vina sunt musulmanii…(de obicei) ???!!”
NU SUNT NICI CRESTINII NICI MUSULMANII …ci AIA CARE FAC CRIME DIN SPATELE DOGMELOR…vrei cazuri individuale despre crimele BISERICII CRESTINE pe tot GLOBUL….asta fara ca sa zic eu ceva de oamenii de alegere a invaturilor Crestine(deformate si care introduc seva urii…indignarii si fricii PRIN SEPARARE…EXACT impotriva invatamintelor de baza- toate religiile spun acelasi lucru in esenta- vezi crimele unui GRUP SAU ALTUL …okay…o sa-ti dau si despre al celulilalt PANA TE SATURI exemple VERIFICABILE_ DACA PUI ACCENT PE ASTA- spor cu SEPARAREA si DEPARTAREA DE ESENTA invaturilor care e aceeasi in toate religiile )
The Imam and the Pastor – Nigeria, January 2008
Ti-am cenzurat un cuvant :). Textele nu sunt scrise de mine, am pus sursa. Si mie mi s-a parut cam “Biased” faza cu “de obicei musulmanii”. Dar nu conteaza atat de mult care religie omoara pe care, ci faptul ca se omoara oameni pentru asta. Asta incercam si eu sa sublinez. Ca exista tari pe lumea asta, sau zone, in care daca iti aperi religia – care o fi ea – risti sa patesti si in prezent, chestii ca acu 2 mii de ani – şi anume să fii prigonit sau chiar ucis. Si eu sunt de acord ca unele religii (nu stiu daca toate) au in esenta acelasi mesaj. Din pacate e o problema cu “liderii” care sunt pusi sau se auto proclama “dumnezei” in interpretarea religiei si fac cu ea ce ii duce capul. Vezi extremistii, vezi patriarhii, vezi vaticanul etc. Oh well.
Mohamed: aprox citat “..multi vor fi aceia care vor face razboi in numele meu”
Isus: “multi vor fi aceia care.. (restul aici http://www.youtube.com/watch?v=WQfxkmPrgIo&feature=youtu.be).”
“Imparatia cerurilor e in interiorul vostru” – Isus
“Cine il va cauta de Dumnezeu se va gasi pe sine,
iar cine se va cauta pe sine..il va gasi pe Dumnezeu” – arab proverb
la fel…nu-s pagani cum i-a categorisit Biserica….(sa nu mai vorbim de misionarii si cucerirea bastinasilor prin ingenunchere si prin taisul sabiei…care ei spuneau ca il traiesc pe Dumnezeu etc) “allah- unicul Dumnezeu; Mohamed- ultimul profet(care vorbea chiar de Isus…)” Indienii Nativi Americani la fel etc etc. http://www.youtube.com/watch?v=tqfvUA2vRAM
Part 1) Indigenous Native American Prophecy (Elders Speak part 1)
(Part 3) Indigenous Native American Prophecy (Elders Speak part 3)
a messenger- the peacemaker … was send to give instructions(part 4)
pace` np
“Eu sunt lumina inimii. Cine ma va urma, nu va umbla niciodata in intuneric” http://youtu.be/WQfxkmPrgIo
atata timp cat sustii religiile vei sustine POLITICA DE CONTROL SI …DECI LUPTA/CRIME…esenta invataturilor n-are nimic de-a face cu aceste lucruri care iau nastere din dorinta de control
Emilian, apropo de spitale, majoritatea au taxa de intrare in Iasi.
Arafat desființează taxa de intrare în spital pe motiv că nu suntem la cinema :
http://www.exclusivnews.ro/sanatate/arafat-desfiinteaza-taxa-de-intrare-in-spital-pe-motiv-ca-nu-suntem-la-cinema.html
interesant…nu auzisem pana acu.
O sa iti spun si cum se face practica in spitale. Cum am facut eu si ceilalti.
Despre practica…stiu si eu cum se face. Cam peste tot e dezastru cu @practica@ în invatamant…
Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?
Unde a fost Biserica ortodoxă în timpul comunismului? Care este ajutorul uman acum, pentru cei săraci și copii abandonați?
:) Ce tragi-comic sa ataci Biserica din timpul comunismului, exact atunci cand era cea mai distrusa si prigonita de bolsevici. Cititi ce face biserica pentru saraci si copii abandonati si vorbiti pe urma. Exista suficienta informatie pe internet. http://patriarhia.ro/images/pdf_2016/Referat_sinteza_Social_Filantropic_CNB_2016.pdf http://map.patriarhia.ro/