Cum si unde voteaza romanii din strainatate alegeri parlamentare 9 decembrie 2012 (pol88)

unde cum votezi romani strainatate sectii votare colegii camera deputatilor senat alegeri parlamentare 9 decembrie 2012 harta interactiva listaPe 9 decembrie 2012 au loc alegeri parlamentare. Atât românii din ţară cât şi cei din străinătate vor putea să aleagă senatori şi deputaţi care să alcătuiască viitorul Parlament al României. Numărul românilor din listele electorale (din ţară şi/sau străinătate) NU contează aproape deloc la aceste alegeri. În funcţie de acel număr (care e stabilit la vreo 18 mil de români) se va vedea doar prezenţa la vot. Atât. Spre deosebire de referendumul de demitere a lui Băsescu unde numărul românilor din listele electorale a fost crucial pentru viitorul României. Şi s-a dovedit, în final, în defavoarea ţării (pentru că nu s-au prezentat CICĂ 50% şi a fost impus Traian Băsescu înapoi pe scaunul de la Cotroceni (cu ajutorul SUA, Merkel şi UE) împotriva voinţei poporului român exprimată prin vot. Cum şi de ce pot vota românii din străinătate pe 9 decembrie aflaţi în continuare:

Pentru că s-a creat o confuzie despre votul în străinătate, ţin să precizez câteva detalii despre alegerile din 9 decembrie:

1. Este normal să voteze şi românii din afara graniţelor

Pe 9 decembrie se alege componenţa noului Parlament. Este NORMAL să aleagă Parlamentul atât românii din ţară cât şi cei din afară, la fel ca în cazul alegerilor Prezidenţiale. Românii din afara graniţelor pot fi împărţiţi în 2 mari categorii: 1. cei care stau acolo provizoriu şi 2. cei care sunt mutaţi definitiv acolo şi au domiciliu stabil în afara României. Din păcate (sau din fericire) nu se ştie exact ce-i cu ei – câţi sunt, care şi câţi stau provizoriu în străinătate şi care şi câţi sunt mutaţi definitiv în altă ţară. Indiferent de procentele şi statutul lor, TOŢI sunt îndreptăţiţi moral să aleagă cine le conduce ţara, fie că este vorba de Preşedintele statului, fie că este vorba de Parlament (reprezentantul poporului). Şi sunt îndreptăţiţi moral pentru că decât foarte puţini dintre ei sunt rupţi definitiv de România. Mulţi se vor întoarce curând. Mulţi ar vrea să se întoarcă dacă ar fi condiţii mai bune de viaţă în România. De asemenea, mulţi au rude şi familii întregi abandonate aici. Pentru viitorul lor şi al poporului român în integralitatea lui, mi se pare normal ca românii din străinătate să participe şi ei la astfel de “alegeri generale”, chiar dacă probabil sunt mai slab informaţi decât românii din interioriul graniţelor României.

2. Cum afli de ce colegiu aparţii şi care sunt candidaţii din colegiul tău:

Alegerile parlamentare din 2012 se desfăşoară pe scurt în felul următor: Se ia toată ţara şi se împarte în colegii pentru deputaţi şi colegii pentru senatori. Fiecare român din ţară, aparţine conform adresei din buletin, unui colegiu pentru deputaţi şi unui colegiu pentru senat. Când va merge la vot, va primi 2 buletine de vot – pe unul sunt candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi pe celălalt sunt candidaţii pentru Senat. Cum afli în ce colegii te afli poţi citi în textul meu de aici: Cu cine votam GHID alegeri parlamentare 9 decembrie 2012. Candidati USL, PDL ARD, PPDD (pol86) . Exact acelaşi lucru se întâmplă şi în afara graniţelor. Toate statele în care se află români au fost împărţite, la grămadă (NU fiecare în parte) în 4 mari colegii pentru Deputaţi şi 2 mari colegii pentru Senat, fiecare colegiu având proprii candidaţi, de la mai multe formaţiuni politice, la fel ca în ţară.

Pentru a afla în ce colegii se află statul în care te afli tu, apasă pe link-urile următoare, caută-ţi statul într-unul din colegii şi ţine minte numărul colegiului:

Află în ce colegiu pentru DEPUTAŢI te afli dacă votezi în afara graniţelor ţării

Află în ce colegiu pentru SENAT te afli dacă votezi în afara graniţelor ţării (de la acest link concluzia este următoarea: Cei care se află în colegiul 1 sau 2 pentru DEPUTAŢI, se află în colegiul 1 pentru SENAT, iar cei care se află în colegiul 3 sau 4 pentru DEPUTAŢI, se află în colegiul 2 pentru SENAT.

Acum, după ce aţi aflat din ce colegiu pentru DEPUTAŢI şi din ce colegiu pentru SENAT faceţi parte (numărul colegiului trebuie ţinut minte), mergeţi să verificaţi care sunt candidaţii în colegiile respective:

Candidaţi pentru Camera Deputaţilor: Apasă AICI şi apoi pe Competitori electorali Camera Deputaţilor pentru a vedea candidaţii din colegiul tău pentru deputaţi (străinătatea este jos de tot în fişierul xls care se va deschide).

Candidaţi pentru Senat: Apasă AICI şi apoi pe Competitori electorali Senat pentru a vedea candidaţii din colegiul tău pentru senat (străinătatea este jos de tot în fişierul xls care se va deschide).

La aceste alegeri, numele propriu-zis al candidaţilor te interesează doar dacă vei vota în funcţie de CANDIDAT, şi nu în funcţie de partidul din care face parte candidatul respectiv. Dacă te interesează mai mult partidul din care fac parte candidaţii, atunci vei avea de ales, în principiu dintre USL, PDL (ARD) şi PP-DD – principalele 3 formaţiuni cu şanse de câştig.

Mai multe detalii despre CÂT DE IMPORTANT ESTE SĂ MERGI LA VOT, CUM şi CU CINE SĂ VOTEZI pe 9 decembrie 2012, poţi citi aici: Cu cine votam GHID alegeri parlamentare 9 decembrie 2012. Candidati USL, PDL ARD, PPDD (pol86)

HARTA cu secţiile de votare din străinătate poate fi analizată AICI.

Pentru alte detalii despre votarea în străinătate (inclusiv datele de contact şi localizarea exactă a secţiilor de votare) click AICI.

Succes!

Emilian, 7 decembrie 2012, ceicunoi.wordpress.com – un blog educativ despre comportamentul uman. Facebook: Ce-i cu noi?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s