Primaria Sectorului 6 ajuta cersetorii. Si tu poti ajuta, dar NU dându-le bani (pol72)

ajuta-i cu adevarat, spune nu cersetoriei, campanie ajutorare oameni saraci primaria sector 6, ajutoare primarie, anti mafia cersetoriei retele de cersetori, ceicunoi.wordpress.comAjută-i cu adevărat! Spune “NU” cerșetoriei! este o campanie pornită de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, prin care încearcă să facă ceva bun pentru oamenii amărâți din sectorul 6. În timp ce multor persoane cu funcții publice din România nu  le pasă de aceste lucruri, iată că cineva este interesat și de așa ceva. Înainte de a vă lăsa să citiți despre campanie mai jos (am copiat cu copy-paste de la ei de pe site), am de făcut următoarele precizări:

1. Nu am nicio legătură politică cu nimeni și nici vreo cumetrie cu cineva din Primăria 6. Nu știu pe nimeni pe acolo. Însă cred cu tărie că în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 există cel puțin o persoană foarte tare, care își face pe bune treaba. Sunt foarte multe chestii pe care le face această direcție din Primărie. Cineva de acolo este un om bun. Habar n-am cine, habar n-am dacă mai mulți. Nu-i de mirare că pe Facebook mai multe persoane apreciază această direcție din cadrul primăriei, decât primăria cu totul :). Site-ul lor aici: www.protectiacopilului6.ro. (tot acolo găsiți și textul pe care l-am copiat mai jos). Este vorba despre acele persoane de bună credință care se află ”ascunse” prin instituțiile publice corupte și incompetente, și mențin prin munca lor zilnică țara asta pe linia de plutire. Este și cazul persoanei din Metrorex care a venit cu ideea de a decora garniturile de tren noi (Bombardier) cu elemente de sărbătoare, Crăciun, reni, zăpadă etc. Habar n-am cine a fost, dar a mai înveselit puțin atmosfera sumbră și tristă care există în metroul bucureștean, cu bani foarte puțini – niște abțibilde (sau or fi furat bani publici și prin acele abțibilde de crăciun? :). (p.s.: Cu siguranță n-a fost Udriște cu ideea. Udriște este o bestie nenorocită care n-ar putea să gândească ceva decent vreodată :) ).

2. Cerșetoria este într-adevăr o problemă din mai multe puncte de vedere – existența unor oameni amărâți pe bune; existența unor ”falși cerșetori”; existența unei mafii a cerșetoriei, a unei rețele organizată de cerșetorie ca business; existența abandonului școlar și a relelor tratamente față de copii, femei și bătrâni; nerezolvarea problemei prin oferirea de bani/bunuri materiale celor care cerșesc; crearea impresiei de popor leneș; trai de viață indecent și imoral; îmbolnăviri  etc etc etc

3. Nu am spus că primăria sectorului 6 rezolvă cerșetoria din sector, ci că face ceva în legătură cu asta. Tot e bine decât nimic.

4. Problema cerșetoriei există pentru că trăim într-o țară putred de coruptă. Iar cei care conduc această țară putred de coruptă, și sunt la rândul lor putred de corupți și de rea credință, nu sunt interesați de viața poporului, așa că nu le pasă.

5. Problema cerșetoriei se rezolvă prin eliminarea mafiei și prin asigurarea minimului necesar pentru o viață decentă celor care au probleme pe bune și nu sunt leneși. Mai exact – un adăpost și un loc de muncă bine plătit, sau măcar decent plătit, dar stabil. Asigurarea de locuri de muncă este și va fi una dintre provocările secolului în care ne aflăm. Detalii despre cine și în ce context a spus asta găsiți într-un interviu foarte interesant cu Alexandru Mironov AICI

6. Nu vă grăbiți să dați vina pe cerșetori atunci când îi judecați pentru situația în care se află. Țineți cont că VINA este cel mai complicat concept uman care există (părerea mea). Nu faceți prejudecăți și nu generalizați! (despre prejudecăți citiți aici: De ce sunt prejudecățile o problemă? Ce prejudecăți fac românii?)

7. Inițial credeam că această campanie “Ajută-i cu adevărat! Spune “NU” cerșetoriei!” este o abureală. Dar, după ce am citit detalii, dacă fac într-adevăr ce spun că fac în textul de mai jos, e destul de mișto. Motiv pentru care ar trebui ca toți cetățenii sectorului 6 să se implice. Cum?

8. Pentru a contribui la această campanie, tot ce trebuie să faci ca și cetățean al Sectorului 6 este să suni la un număr de telefon atunci când vezi un cerșetor sau o problemă de acest gen în sectorul 6. Nu e greu, nu? Și nici bani nu te costă… Numărul de telefon este 0731.62.48.49.

Acum citiți prezentarea celor de la DGASPC Sector 6:

”Sub sloganul “Ajută-i cu adevărat! Spune “NU” cerșetoriei!” Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6  desfășoară o campanie  de combatere a cerşetoriei şi exploatării copiilor și bătrânilor prin cerşetorie pe raza sectorului 6.

Începând cu luna septembrie, lucrători ai DGASPC sector 6 însoțiți de voluntari elevi și persoane vârstnice din comunitate se vor afla pe rând în piețele și intersecțiile frecventate de cerșetori pentru a sta de vorbă cu cetățenii și a împărți materiale informative referitoare la acest fenomen.

Locațiile vizate sunt intersecția bd.Timișoara cu bd. Brașov (Plazza Romania), zona Lujerului, zona Răzoare, intersecția bd.Vasile Milea cu bd. Iuliu Maniu, zona Orizont, P-ța Dr.Taberei, P-ța Veteranilor, P-ța Gorjului.

Încheierea sezonului de concedii marchează de obicei o amplificare a fenomenului de cerşetorie la nivelul capitalei, astfel încât instituţia noastră şi-a propus reluarea acestui tip de campanie informativă care a debutat în anul 2006 pe raza sectorului 6. În acest sens a fost demarată şi acţiunea din primăvara acestui an, când în perioada mai – iunie au fost împărţite materiale informative şi au fost consiliate mai multe persoane sau familii.

Cetățenii care observă persoane care cerșesc pe raza sectorului 6 sunt rugați să sune la numărul de telefon 0731.62.48.49.

O echipă va interveni de urgență pentru a opri exploatarea copiilor și persoanelor neajutorate prin integrarea lor în programe sociale specifice precum:

 • scoaterea acestora din mediul dăunător în care trăiesc
 • integrarea în programe de suport material şi psihologic imediat
 • integrarea în programe de sprijin în vederea reintegrării sociale a acestora pe termen mediu/lung

În cazul copiilor şi persoanelor defavorizate afectate de acest fenomen, instituţia noastră pune la dispoziţie o serie de măsuri şi programe:

 • Centre de zi pentru copilul şcolar
 • Centru de primire în regim de urgenţă sau plasament la asistent maternal profesionist pentru copiii afectaţi de acest fenomen
 • servicii de tip creşă gratuite sau parţial subvenţionate
 • asistenţă în situaţii de abuz, neglijare, trafic şi exploatare a copilului
 • Consiliere psihologică
 • Activităţi de petrecere a timpului liber: sportive, cultural-artistice
 • Ajutor social
 • Ajutor de urgenţă
 • Acordarea tarifului social consumatorilor casnici de energie electrică
 • Alocaţie pentru susţinerea familiei
 • Serviciile medicale de specialitate, gratuite sau parţial subvenţionate, pentru  persoanele defavorizate din comunitatea locală a sectorului 6
 • Găzduire şi îngrijire persoane vârstnice
 • Informare şi consiliere pentru persoanele cu dizabilităţi şi familiile acestora;
 • Acordarea dreptului la asistenţă socială sub forma prestaţiilor sociale şi a facilităţior sociale persoanelor cu handicap,
 • Pentru persoane vârstnice defavorizate: masa la cantină; masa la domiciliu; pachet lunar cu alimente; pachet lunar cu produse de menaj; îngrijiri la domiciliu; îngrijiri medicale la domiciliu; ajutor ocazional;
 • Acordarea unor sume cu titlu de ajutor, constând în plata chiriei pentru persoanele/familiile marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare socială, cu domiciliul stabil pe raza  sectorului 6; (800 lei/lună pentru o persoană/ familie cu 2 copii şi 1000 lei/lună pentru o familie cu mai mult de 2 copii).
 • Suportarea unei părţi din datoria înregistrată de persoana/familia marginalizată social la furnizorii de servicii publice de strictă necesitate (consum fără penalităţi).
 • Acordarea de ajutoare materiale, ajutoare financiare şi cantină socială din resurse bugetare/extrabugetare.
 • Acordarea de asistenţă persoanelor fără adăpost în vederea integrării sociale (acte identitate, certificat de încadrare în grad de handicap/invaliditate, servicii medicale, facilitarea accesului în centre sau adăposturi care să răspundă nevoilor acestora, cantină socială).
 • Consiliere socială/psihologică/juridică primară;
 • Consiliere în vederea integrării socio-profesionale a persoanelor marginalizate;
 • Acordarea de sprijin material în vederea integrării sociale a persoanelor fără loc de muncă;

Studiile arată că un cerșetor poate câștiga până la 5000 lei lunar, acești bani fiind de cele mai multe ori utilizați nu de persoana care apelează la mila cetățenilor sau de familia  acestuia, ci de terțe persoane care coordonează rețele care practică cerșetoria.”

Emilian, 25 oct 2012, ceicunoi.wordpress.com – un blog educativ despre comportamentul uman

3 responses to “Primaria Sectorului 6 ajuta cersetorii. Si tu poti ajuta, dar NU dându-le bani (pol72)

 1. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

 2. wauuuu
  foarte interesant articolu.
  felicitari pentru lauda adusa D.G.A.S.P.C sect.6.
  dar hai sa ati spun un lucru real.
  PROTECTIA COPILULUI DIN MUNICIPIUL BUCURESTI,NU FACE NIMIC BUN.
  COPII DIN CENTRRELE DE PLASAMENT.SUNT MALTRATATI SI BATUTI,(POTI SA FACIU O VIZITA LA ORICARE CENTRU DORESTI)
  SI CE FAC ACELE FAMILII,CARE AU COPII,SI NU AU UNDE SA STEA?
  SA ASI DEA COPII PE MINA CELOR DIN CENTRU? SA AI ABANDONEZE,CU SIGURANTA ZICI CA DA.
  CEI CARE LUPTA SI STAU CU COPII PE STRADA .SI FAC EFORTURI SA MENTINA COPII CURATI,NU VORBESTE NIMENI,
  SI DACA TOT FAC ATITEA LUCRURI BUNE PENTRU COPII,DE CE PROTECTIA COPILULUI DIN SECTORUL 6,NU A AVUT TIMP SA MEARGA LA SALILE DE INTERNET DIN ZONA PLAZZA ROMANIA,SI SA FACA CEVA CU COPII DE 7,8,ANI,CARE STAU NOAPTE DE NOAPTE IN SALI DE NET,MIROASE INGROZITOR A DROGURI SI A NESPALAT.
  ACESTIA STAU DE 6 ANI PE ACOLO.POATE MAI TREC VRE-O 6 7 ANI,SI ASI FAC SI EI TIMP.
  ALOCATIA DE STAT PENTRU COPII,NU ESTE SI NICI NU VA FI MAJORATA,TOCMAI DIN CAUZA CELOR DIN PROTECTIA COPILULUI,CARE SE OPUN. DESPRE ADOPTIE NICI NU MAI VORBIM,FIINDCA NU VOR PROFESIONISTI DIN A.N.D,P.C.
  AVEM CE AVEM CU CERSETORII.
  HAI ZI PE BUNE,CIT TE-AU PLATIT SA SCRI ABERATIILE ASTEA.
  SAU LUCREZI LA PROTECTIA COPILULUI?

  • Ai amestecat un milion de probleme dintre care unele n-au legatura cu institutia de care am vb eu in text. Da, sunt o gramada de lucruri care nu merg si da, de regula vinovate sunt autoritatile. Eu am vazut de-a lungul timpului mai multe chestii interesante facute de asistenta copilului de la sectorul 6 si d’asta am zis de ei in acest text. Habar n-am toata activitatea lor sau ce fac restul institutiilor conexe. Daca tu stii mai multe, foarte bine, ins ca esti mai informat decat mine. EU n-am studiat problema aproape deloc, doar am zis cateva chestii pe care le-am observat si am promovat mai departe anuntul cu cersetorii din sectorul 6, care mi s-a parut util. Daca o sa citesti si alte texte de pe acest blog o sa vezi ca Primaria sect 6 mi se pare vinovata de multe, mai ales primarul care ne-a mintit de ne-a rupt in campania electorala.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s