În încercarea lor de a scăpa de ţigări, fumătorii fac o serie de greşeli, pe care simt nevoia să le menţionez. Însă înainte de asta trebuie menţionate două lucruri: 1. felicitări celor care s-au hotărât să se lase de fumat! este una dintre cele mai bune decizii pe care le-aţi luat ever. 2.cea mai uşoară metodă prin care te poţi lăsa de fumat este cartea În sfârşit nefumător. Metoda uşoară a lui Allen Carr. Este suficientă citirea cărţii şi devii nefumător. Însă atenţie: contează foarte mult CUM citeşti cartea. Detalii găsiţi destule pe acest blog. Puteţi începe de AICI. Citirea cărţii vă va face să înţelegeţi foarte multe lucruri despre ce înseamnă fumatul şi dependenţa de nicotină, dacă veţi avea mintea deschisă şi nu veţi citi cartea având preconcepţii idioate. În urma citirii cărţii veţi înţelege mai limpede de ce lucrurile înşirate de mine mai jos sunt greşeli în lăsatul de fumat.
Update: GHID COMPLET CUM SĂ TE LAŞI DE FUMAT – click AICI
Greşelile fumătorilor în încercarea de a scăpa de ţigări (ordine aleatorie):
1. Neinformarea suficientă în legătură cu modurile în care te poţi lăsa de fumat. De ce ai vrea să te apuci să încerci să te laşi de fumat, fără să te asiguri că ai identificat cea mai bună metodă (o listă cu metode găsiţi AICI, cea mai eficientă, rapidă şi uşoară este metoda lui Allen Carr). Atenţie: românii tind să aibă încredere orbească în ce le recomandă doctorii, de genul: “Dacă doctoru’ spune că pentru a mă lăsa de fumat trebuie să bag tot felu’ de otrăvuri în mine, sub formă de medicamente (zyban, champix etc), gume, plasturi cu nicotină etc, înseamnă că asta este cea mai bună metodă şi asta trebuie să fac… doar e doctor, ştie el ce spune!” – greşită abordare!
2. Aplicarea “metodei voinţei” în încercarea de a te lăsa de fumat – în realitate, aproape că n-ai nevoie de voinţă deloc, dacă aplici metoda lui Allen Carr. Când văd pe toate forumurile că aproape toată lumea recomandă MULTĂ VOINŢĂ, descuranjând astfel pe toţi fumătorii să mai încerce vreodată să se lase de fumat, îmi vine să mor. Nu îţi trebuie voinţă. Îţi trebuie să citeşti cartea lui Allen Carr.
3. Rărirea numărului de ţigări fumate pe zi – este o altă greşeală explicată foarte bine în carte. Dacă fumezi mai puţine ţigări pe zi, în pauzele dintre ţigări pofta şi dorinţa de ţigara următoare vor fi foarte mari, mult mai mari ca de obicei, iar valoarea acelor ţigări pentru tine va creşte. Disperarea cu care vei vrea să fumezi va fi mult mai mare, ceea ce-ţi va face şi mai imposibilă renunţarea la ţigări. Asta este foarte pe scurt, citiţi detaliat în carte.
4. Renunţarea la activităţile conexe fumatului (cafeaua de dimineaţă, mers cu prietenii la o bere/la un suc, mers în club etc). Nu ai cum să eviţi fumătorii şi fumul de ţigară oricât ai încerca. Ar însemna să te izolezi total de lumea înconjurătoare. Şi asta nu ţi-ar face bine. Deci nu are rost să elimini din viaţa ta locuri, persoane sau alte vicii. În renunţarea la ţigări trebuie să renunţi la ţigări. Dependenţa şi pofta de a fuma dispar dacă este citită cartea lui Allen Carr şi dacă înţelegeţi şi credeţi lucrurile simple, logice, raţionale şi plauzibile explicate acolo.
5. Să crezi că dacă sunt mulţi oameni care fumează înseamnă că e bine şi că fumatul nu implică de fapt nicio problemă.
6. Să crezi orbeşte în iluziile pe care ţi le oferă dependenţa de nicotină, care îţi spune subtil: “ţigările te ajută să te concentrezi, să te relaxezi, să te calmezi, să nu te enervezi, să nu te plictiseşti etc” – nişte iluzii ordinare explicate în carte; alte iluzii: “fără ţigări nu te poţi descurca!”, “fără ţigări nu o să te mai poţi bucura de o întâlnire cu prietenii, de o masă copioasă, de cafea dimineaţa, de o partidă de sex sălbatic etc”, “ţigările sunt prietenul tău”, “ai văzut alţii cât s-au chinuit să se lase şi n-au putut. nici tu nu vei putea. nu are rost să te chinui degeaba!”; “ţigările nu îţi dăunează grav sănătăţii – ai văzut bunicul tău…a fumat până la 80 de ani fără probleme” (ce mai contează că e o excepţie şi că milioane de fumători mor chinuindu-se de cancer la plămâni), “nu uita că îţi place să fumezi!” – plăcerea de a fuma – o altă iluzie explicată în carte etc.
7. Să crezi că ştii suficiente despre fumat, deşi te-ai informat doar de pe nişte forumuri, de la tv şi/sau din nişte reviste cretine. Eu personal, până n-am citit cartea lui Allen Carr, nu am înţeles cum funcţionează tot acest fenomen al fumatului.
8. Să ajungi să crezi că ai făcut o greşeală când te-ai hotărât să te laşi de fumat. NU! Ideea de a te lăsa de fumat, este una dintre cele mai bune idei pe care le-ai avut vreodată pentru propriul tău bine! Să scapi de ţigări o să fie unul dintre cele mai bune lucruri care ţi s-au întâmplat. Trebuie doar să aplici metoda care trebuie, ca să îţi fie uşor să ieşi din capcana fumatului.
9. Cea mai mare greşeală a celor care încearcă să se lase de fumat este NECITIREA CĂRŢII LUI ALLEN CARR, cu mintea deschisă şi fără preconceţii, pentru a afla ce înseamnă de fapt fumatul, şi pentru a te lăsa de fumat. ESTE SUFICIENTĂ CITIREA CĂRŢII PENTRU A DEVENI NEFUMĂTOR!
(Menţiune: promovez această carte benevol, fără niciun avantaj material. Nu am nicio legătură nici cu autorul cărţii, nici cu vreuna din clinicile lui şi nici cu ed. Humanitas. Vreau doar ca fumătorii să afle că există o metodă uşoară prin care oricine poate să scape de fumat şi vreau ca un număr cât mai mare de fumători să se lase de fumat, spre binele lor şi al nostru al tuturor, ca societate. Atât.)
Citeşte şi:
De ce nu se pot lăsa unii oameni de fumat prin Metoda ușoară a lui Allen Carr? (s5)
Ce este si cum funcţioneaza Metoda usoara a lui Allen Carr pentru a te lasa de fumat (s6)
Cum sa te lasi de fumat – Metoda usoara a lui Allen Carr (s2)
Lista completa de instructiuni pentru renuntarea la tigari – Metoda usoara a lui Allen Carr (s3)
Emilian, 11 iulie 2012, http://www.ceicunoi.wordpress.com
p.s.: la textele despre fumat care există pe acest blog, nu voi posta comentariile pe care le consider mai mult dăunătoare decât benefice pentru renunțarea la fumat, indiferent de intențiile autorului lor (bune sau rele).
Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?