Importanta coridoarelor ecologice pentru migratia animalelor salbatice. GALERIE FOTO (eco10)

poduri pasarele coridoare ecologice migratia animalelor salbatice autostrazi cai ferate barajeAtunci când oamenii nu erau chiar atât de dezvoltaţi, şi nu apucaseră încă să niveleze, să betoneze şi să construiască atât de mult spaţiul natural, atunci când încă nu pătrunseseră cu tupeu şi fără jenă în habitatele (casa) animalelor sălbatice, acestea din urmă nu aveau încă o problemă în a se deplasa dintr-o zonă în alta pentru a căuta hrană, pentru a căuta adăpost, pentru a-şi găsi parteneri şi a se împerechea, sau pentru a căuta o climă mai prietenoasă. Pe vremuri, animalele puteau face această deplasare fără probleme. În prezent însă, mai ales din cauza drumurilor, autostrăzilor, căilor ferate şi barajelor, rutele pe care se deplasau animalele sălbatice sunt blocate, acestea sfârşind prin a renunţa să mai caute o cale spre “partea cealaltă” sau sfârşind sub roţile maşinilor/trenurilor.

Acest fapt obligă animalele să rămână prinse într-o zonă sălbatică restrânsă şi să supravieţuiască bazându-se doar pe hrana de acolo, le obligă să se mulţumească în condiţiile climatologice de acolo şi să se împerecheze doar cu parteneri din aceeaşi zonă geografică, le obligă să se bată pentru supremaţie pe o suprafaţă de teren redusă etc. Aceste lucruri duc în timp la distrugerea populaţiei de animale sălbatice, prin lipsa hranei, degradarea bagajului genetic, nesupravieţuirea în faţa condiţiilor climatice sezoniere etc. Pentru a mai salva ce se mai poate dintr-o planetă atât de umanizată (într-un sens rău al cuvântului), cei cărora le pasă măcar un pic de mediul înconjurător prevăd asigurarea unor pasarele verzi peste construcţiile gri sau alte metode de susţinere a migraţiei animalelor sălbatice, atunci când se plănuieşte construirea unei autostrăzi, a unei căi ferate sau a unui baraj. Astfel, coridoarele ecologice naturale pe care le foloseau în mod obişnuit animalele sunt menţinute “vii” într-un mod artificial, prin aceste punţi construite de om. Bineînţeles, doar de UNII oameni, şi bineînţeles, doar în UNELE ţări. Principalele animale beneficiare ale unor asemenea construcţii NU foarte constisitoare şi NU foarte complicate, ar fi în România cel puţin urşii, lupii, râşii, căpriorii, mistreţii şi peştii în cazul barajelor. Uitaţi-vă la linkul următor pentru a vedea o galerie cu astfel de construcţii “salvatoare”, atât de importante pentru viaţa sălbatică:

http://www.sport.ro/stiri/foto-podurile-naturale-care-salveaza-vietile-a-milioane-de-animale-si-soferi-doar-doua-tari-din-europa.html

Emilian, 3 iulie 2012, ceicunoi.wordpress.com 

One response to “Importanta coridoarelor ecologice pentru migratia animalelor salbatice. GALERIE FOTO (eco10)

  1. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s