Cum se foloseste o toaleta publica. Cum sa folosesti baia in mod igienic – pt femei si barbati (s8)

cum se foloseste o toaleta publica, utilizarea unei bai publice igiena consum de resurse nesimtire, ceicunoi.wordpress.comAtunci când vorbim de toalete, trebuie luate în considerare mai ales două aspecte: igiena şi consumul de resurse (electricitate, apă, săpun, hârtie). Legat de igiena toaletelor, nu trebuie gândit unidirecţional de genul „toaletele sunt murdare, să fac cumva să nu mă murdăresc/să nu mă îmbolnăvesc”, ci trebuie gândit din două puncte de vedere: pe de o parte „toaletele sunt murdare, să fac cumva să nu mă murdăresc/să nu mă îmbolnăvesc” iar pe de altă parte trebuie realizat că  „ŞI EU sunt murdar/am germeni-microbi, să fac cumva să nu murdăresc sau îmbolnăvesc pe alţii” – pentru că fiecare dintre noi suntem purtători de germeni / bacterii / microbi (şi unii dintre noi chiar boli), indiferent cât de curaţi am fi. Bineînţeles că persoanele egoiste nu se vor gândi la treaba asta. Deci, din cauza unei educaţii precare a acestui popor, consider că foarte mulţi români ar avea nevoie de un ghid de folosire a toaletelor publice, pas cu pas, valabil şi pentru femei şi pentru bărbaţi. Astfel că, iată în continuare câteva detalii importante despre cum trebuie folosită o toaletă publică, şi ordinea „operaţiunilor” pe care le facem (sau trebuie să le facem) atunci când mergem la baie:

Bineînţeles că toaletele diferă între ele (publice, la birou, acasă etc), şi deci operaţiunile/etapele pe care le voi explica mai jos e posibil să nu apară de fiecare dată, însă principiul este acelaşi, şi anume, o toaletă trebuie folosită în aşa fel încât:

1.să nu te îmbolnăveşti

2.să nu îmbolnăveşti pe alţii care folosesc aceeaşi toaletă

3.să nu risipeşti prea multe resurse / energie

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să realizezi că în România sunt foarte mulţi oameni nesimţiţi, şi să realizezi că toaletele publice sunt de foarte multe ori un focar de infecţii (văzut sau nevăzut). Astfel, o primă măsură pe care trebuie să o iei dacă poţi, este să îţi programezi nevoile biologice astfel încât să nu trebuiască vreodată să foloseşti o toaletă publică.

Dacă totuşi eşti nevoit să foloseşti o toaletă publică, iată care ar fi operaţiunile care trebuie făcute şi ordinea lor:

1. Faci pe tine şi te duci spre toaletă

În acest moment eşti deja murdar pe mâini (microbi /germeni / bacterii / jeg etc), mai mult sau mai puţin în funcţie de ce ai făcut până atunci, dar obligatoriu eşti deja murdar pe mâini. Această murdărie de pe corpul nostru, care se găseşte obligatoriu pe toată lumea, are un potenţial periculos pentru noi sau pentru alţii care intră în contact cu germenii noştri.

2. Apeşi pe clanţa de la uşa toaletei / împingi uşa de mâner / împingi de uşă etc ca să intri în toaletă

În acest moment ai lăsat din microbii tăi pe clanţa uşii, sau pe uşă, dar ai şi preluat pe degete din microbii celorlalte persoane care au mai folosit acea baie înaintea ta. Dacă e vorba de o toaletă publică, clanţa uşii este foarte murdară.

3. Intri în baie

Aici persoanele se împart în două mari categorii:

A.Care se spală pe mâini ŞI ÎNAINTE să-şi facă nevoile – şi-au dat seama sau au aflat cumva că e inteligent să te speli şi ÎNAINTE (de ex. pe mine m-a „buşit” Dr House într-un episod)

B.Care NU se spală pe mâini înainte să-şi facă nevoile – nu realizează că trebuie să se spele şi ÎNAINTE

Cei care NU se spală pe mâini înainte să folosească toaleta vor strânge pe degete şi mai mulţi microbi străini (clanţe, uşi, capac de wc), pe care îi vor duce unde? În zona intimă. Să vezi pe urmă BTS-uri şi alte probleme.

Aici e nevoie să vorbim şi despre pisoare. Bărbaţii, după ce aleg sau nu să se spele pe mâini ŞI ÎNAINTE de a-şi face nevoile, în cazul băilor publice mai au o alegere de făcut dacă vor să facă doar pipi. Şi anume, dacă să meargă la closet sau la pisoar. Din punct de vedere igienic, pisoarul este mai avantajos pentru că nu te obligă să atingi şi alt „mobiler infectat” al toaletei (altă uşă, capac de wc, clapetă etc), ci doar propriul penis. Pe de altă parte stropii care sar din pisoar te pot şi ei infecta, iar pentru că este la o înălţime mai mare decât un closet, iar tu stai mai aproape de el când faci pipi, şansele ca stropi cu germeni/microbi străini să ajungă pe penisul tău sunt mai mari => BTSuri sau alte boli. Deci rămâne la latitudinea fiecăruia să aleagă pisoarul sau closetul.

4. Maneta bateriei de la chiuvetă este de asemenea murdară, deci veţi lua şi de acolo ceva germeni, după ce v-aţi spălat pe mâini (pentru a evita, închideţi maneta cu cotul sau exteriorul mâini, sau măcar cu mâna stângă dacă sunteţi dreptaci).

5. Atingerea clanţei/uşii de la closet – alţi germeni luaţi şi alţi germeni daţi

Împingerea uşii cu cotul, umărul sau altă parte a corpului te poate ajuta să NU te murdăreşti pe degete (degetele trebuie să fie cele mai curate).

6.Încuierea uşii pe dinăuntru, după intrarea în cabină – alţi germeni luaţi de pe sistemul de încuiere (cheie / zăvor etc) şi alţi germeni de-ai tăi daţi mai departe

Evitarea microbilor de pe zăvor se face prin neîncuierea uşii (dacă ţi se pare inteligent) sau prin încuierea uşii cu ajutorul părţii exterioare a degetelor (pentru a evita microbi pe buricele degetelor – zona care trebuie să fie cea mai curată). De asemenea, e bine să încuiaţi cu mâna stângă dacă sunteţi dreptaci şi invers, pentru că mâna principală ajunge cel mai aproape de zona intimă, şi trebuie să fie cea mai curată.

7.Ajuns(ă) faţă în faţă cu closetul, trebuie ţinut cont de următoarele lucruri:

– NU te aşeza niciodată pe colacul WCului într-o toaletă publică! (este de regulă infect). Mai ales dacă nu există la dispoziţie folie sau ceva de unică folosinţă special pentru aşa ceva (ceea ce nu prea vezi prin România).

– NU face pipi pe colacul WCului! Manevrează colacul de la WC cu un şerveţel sau hârtie igienică, niciodată direct cu degetele, şi de preferat cu mâna stângă dacă eşti dreptaci. Bărbaţii trebuie obligatoriu să ridice colacul înainte să facă pipi!

– Dacă ai de gând să foloseşti hârtia igienică existentă deja într-o toaletă publică, o dată ajuns în “cabină”, rupe primele 2-3-4 fâşii din sulul de hârtie igienică (sau o porţiune suficientă dacă sulul este în bandă continuă, nesecţionată transversal)  şi foloseşte-le pentru a ridica colacul wc-ului, sau aruncă-le direct (pentru că prima porţiune de hârtie igienică este cea mai murdară din tot sulul, din două surse: 1.degetele altor persoane care au folosit aceeaşi hârtie igienică înainte ta şi 2.bacteriile şi microbii din aer); făcând această operaţiune, se irosesc într-adevăr vreo 3 făşii de hârtie igienică (sau aprox. 30-40cm), dar merită, pentru că porţiunea pe care o vei folosi propriu-zis va fi mult mai curată.

– După folosirea closetului, mai întâi încheie-te la pantaloni şi toate cele şi abia apoi trage apa (clapeta/mânerul/sfoara de tras apa sunt foarte murdare – n-ai vrea să aduci murdăria de acolo la tine în chiloţi).

– Trage tot timpul apa cu un şerveţel-hârtie igienică, nu direct cu degetele, pe de o parte pentru a nu lua germeni-microbi străini, iar pe de altă parte pentru a nu lăsa din germenii/microbii tăi acolo, ca un „cadou surpriză” pentru viitorii utilizatori ai toaletei.

– Dacă ai făcut doar pipi, iar rezervorul de apă este acţionat cu clapetă, poţi limita cantitatea de apă care să curgă; nu trebuie făcută risipă – lasă să curgă doar atâta apă câtă este nevoie, lasă să curgă suficientă apă, dar nu neapărat toată cantitatea. Dacă toată lumea ar face asta, s-ar face o economie extraordinară de apă CURATĂ, acest lucru fiind benefic pentru mediul înconjurător şi implicit pentru noi.

– Asigură-te că înaine de a părăsi cabina, ai lăsat ridicat colacul de la wc, pentru a preveni nesimţirea altei persoane, care ar putea să vină şi să facă pipi pe el.

8.Înainte să pleci din baie SPALĂ-TE PE MÂINI! Este incredibil cât de nesimţiţi sunt mulţi oameni şi cum pleacă din toaletă fără să se spele pe mâini. Este nu doar scârbos, ci şi infect. Imaginaţi-vă că ei vor merge apoi şi vor atinge multe alte lucruri publice – barele din transportul în comun, butoanele la lift, uşile de la restaurante şi magazine, cărucioarele din supermarket, banii etc etc etc. Ah şi să nu uităm, e posibil ca cineva care îţi întinde mâna să dai noroc cu el/ea, să fie una dintre aceste persoane. :) Să tot dai noroc cu oameni pe care nu îi cunoşti şi despre care nu ştii dacă îşi asigură o minimă igienă. :)

Spălatul pe mâini consumă apă. Nu risipi apa! Lasă apa să curgă doar cât ai nevoie(nu deschide robinetul la maxim sau prea puternic). Nu lăsa apa să curgă aiurea cât te uiţi tu în oglindă. După ce te-ai spălat pe mâini, închide robinetul sau clapeta cu exteriorul mâinii (pentru că sunt şi ele murdare), şi alege să te usuci pe mâini doar dacă e neapărat nevoie (pentru că “suflătorul de aer cald” consumă curent electric = poluare, iar şerveţelele de hârtie înseamnă copaci tăiaţi – dacă sunt din hârtie reciclată, ceea ce nu ai de unde să ştii, este “mai okay” să le foloseşti). Apoi încearcă să ieşi din baie fără să atingi clanţa sau să pui mâna/palma/degetele pe uşă, dacă vrei să te păstrezi cât mai curat pe mâini.

Cam atât. Dacă vrei să vezi cât de expert sunt în colace de WCu, citeşte şi textul Cum sa lasi capacul de WC? Coborât sau ridicat? Contează?  (despre disputele femei-bărbaţi pe această temă :) ).

Emilian, 29 iunie 2012, ceicunoi.wordpress.com

P.s.: Textele de pe acest site sunt protejate de legea drepturilor de autor. Este interzisă republicarea lor fără acordul meu. 

One response to “Cum se foloseste o toaleta publica. Cum sa folosesti baia in mod igienic – pt femei si barbati (s8)

  1. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s