De ce nu e buna pedeapsa cu moartea? Argumente impotriva pedepsei capitale (pol35)

argumente impotriva introducerii pedepsei cu moartea in Romania, sistem juridic romanescDesigur că există nenumărate argumente de natură religioasă, de genul “Dumnezeu ne-a dat viaţa, cine suntem noi să o luăm” etc etc, însă toate acestea nu prea contează pentru cei care nu sunt religioşi sau nu cred în Dumnezeu. Deci lăsând la o parte persoanele cu adevărat religioase care probabil că în procent de 99% sunt împotriva pedepsei cu moartea, haideţi să găsim şi un argument raţional, valabil pentru toată lumea, indiferent de religie sau alte aspecte de acest gen:

Principalul argument raţional împotriva pedepsei cu moartea este faptul că nu există un sistem juridic perfect nicăieri în lume, şi mai ales la noi în ţară. Pentru că sistemul juridic nu e perfect, face greşeli, dă rateuri, şi astfel oameni nevinovaţi ajung să fie pedepsiţi. Dacă sunt pedepsiţi doar cu închisoare, există şanse ca peste un număr de ani, statul să-şi descopere/recunoască greşeala, să te elibereze, şi chiar să te despăgubească bănesc pentru situaţia creată. Însă dacă statul te-a condamnat la moarte şi tu erai nevinovat… cine şi cum te mai învie la loc dacă se descoperă că erai nevinovat? Indiferent care sunt argumentele PENTRU introducerea pedepsei cu moartea, ele nu cântăresc la fel de mult ca RISCUL care există ca oameni nevinovaţi să fie omorâţi degeaba. O astfel de statistică se  ţine în SUA, unde s-a concluzionat oficial că în jur de 2000 de oameni au fost pedepsiţi pe nedrept din 1989 până în prezent, dintre care peste 100 fuseseră condamnaţi la moarte, dar au avut noroc şi nu au apucat să fie executaţi (detalii AICI). 2000 de oameni condamnaţi pe nedrept din 1989 până în 2012 înseamnă că în jur de 87 de oameni nevinovaţi ajung în fiecare an la închisoare în Statele Unite. Şi atenţie, asta se întâmplă în SUA, care au un sistem juridic de un trilion de ori mai eficient ca în România… Eşti dispus să îţi asumi riscul (chiar ŞI TU, care respecţi toate legile şi faci totul ca la carte) să ajungi în nefericita circumstanţă de a fi condamnat la moarte pe nedrept?

Oricum, în România nu se poate introduce pedeapsa cu moartea pentru că suntem semnatari CEDO, dar m-am gândit să menţionez ca idee lucrurile de mai sus, mai ales că sunt foarte mulţi români care ar vrea, în idioţenia lor, introducerea pedepsei cu moartea, crezând că ar rezolva vreo problemă din România. Pedeapsa cu moartea nu ar rezolva nimic. Care individ în stare să facă niște crime oribile, stă se se gândească de două ori înainte, doar pentru că s-a introdus pedeapsa cu moartea? Cine e distrus deja din punct de vedere mintal, nu mai stă să raționalizeze astfel de lucruri. Tot va face acea ”crimă” indiferent că a premeditat-o sau a reacționat la nervi, indiferent cum este pedepsită conform legii. Pedeapsa cu moartea NU i-ar face pe violatorii români să nu mai violeze, nu i-ar face pe corupţii români să nu mai fure, nu i-ar face pe criminalii români să nu mai omoare. Nu ar împlini nici măcar sentimentele de răzbunare ale românilor nedreptăţiţi de bestiile care ne conduc, pentru că marii nenorociţi ai ţării n-ar ajunge niciodată să fie anchetaţi de un procuror de bună credinţă şi judecaţi de un judecător onest. Pedepsele se referă tot timpul la efecte. Despre cauzele pentru care au loc ”marile infracțiuni” nu prea vorbește nimeni, și nu prea se ocupă nimeni de ele. Educația, sărăcia, gelozia și natura biologică violentă a omului ar fi printre cele mai importante. Haide să lucrăm pe astea dacă vrem pe bune să se reducă infracționalitatea din România.

Emilian, 23 mai 2012, http://www.ceicunoi.wordpress.com 

7 responses to “De ce nu e buna pedeapsa cu moartea? Argumente impotriva pedepsei capitale (pol35)

 1. Da eu in idiotenia mea as vrea sa se reintroduca pedeapsa cu moartea. Tu realizezi ce inseamna ca stai in puscarie ani de zile, cind asa ai fi omorit si ai scapa de stres? Tu realizezi ca nu se face oricum reeducarea in puscarie si cei care au deja abateri repetate nu pot fi corijati? Ca omul in prostia lui are obiceiul sa spere, asta e altceva dar eu as prefera de 1000 de ori sa mor decit sa fac pe viata sau ani buni. Numai cine nu stie ce inseamna libertatea poate accepta ideea asta. Te bucuri ca te despagubeste statul, atunci vezi cazul aluia de a facut 15 ani degeaba, a fost scos din puscarie, cica ar fi fost si despagubit si la putin timp a murit. Oricum sistemul judiciar este pervers si pervertit, dar parca mi-as asuma riscul asta de a ajunge persoana nevinovata (oricum numai infractorii care n-au spate ajung la puscarie sau aia nevinovati, oricum in acceptiunea statului roman nu exista nevinovati… decit aia care au puterea si fac legile) la puscarie decit sa scape chiar toti. Plus ca oricum este aberanta si pedeapsa de acum, chiar daca ai omorit un om, normal este sa fii si tu omorit, dar ptr un moment de teroare provocat victimei sa faci 10-15 ani sau chiar pe viata mi se pare aberant, numai prostii pot considera ca asta e justitie. Ca si cum sistemul s-ar simti bine pedepsind oamenii si nu neaparat facind-o ptr ca asa este corect. Privarea de libertate este cea mai cumplita pedeapsa, moartea o suferi atunci si dupa aia ai scapat, nu te mai intereseaza, este o problema doar ptr supravietuitori nu ptr cel care s-a dus. Puscaria si tratamentele pe care le suporti acolo le duci cu tine ani de zile, mai uita-te si tu la filme in care-ti arata diverse cazuri, poate unele sint exagerate dar la cum sint oamenii in general, in puscarie ajung premiantii!

  • Eu vorbeam de pedeapsa cu moartea ca este inutila raportat la binele societatii in ansamblul ei. Ca poate unii/mulţi puscariasi ar prefera moartea decat ani grei de inchisoare este o alta discutie. Nu am zis că este totul okay, fair and sqare dacă statul te despăgubeşte bănesc, ziceam doar că se mai poate face totuşi cate ceva pentru a repara din greseala. Insa in cazul celor condamnati la moarte si deja executati, nu se mai poate face nimic. Asta incercam sa subliniez. Am adaugat in text ca este insuficienta despăgubirea bănească. E destul de evident ca nu prea poti evalua bănesc niste ani de viata pierduti si traiti in conditii de viata infecte si periculoase. Stiu chestia asta, cred ca stie cam toata lumea. Legat de pedepsele care se dau in sistemul romanesc, bineînteles ca se pot face imbunatatiri. Doar vointa si buna credintă sa fie, la cei cu putere de decizie. Okidoki.

  • Mi se pare mie, sau tu “tii” cu infractorii ? Spui ca iti doresti introducerea pedepsei cu moartea pentru ca ii “avantajeaza” pe condamnati- nu-i lasa sa se chinuie lent, pe o perioada luunga.. Dar oare merita sa riscam viata unor oameni nevinovati, condamnati pe nedrept, doar ca sa usuram soarta unor nenorocitii care isi merita pedeapsa?

   • Da maria, eu tin cu infractorii, daca asta ai inteles tu inseamna ori ca esti mica de virsta, deci fara experienta, ori nu intelegi nimic din viata in general. Nu stiu daca iti poti imagina ce inseamna ptr un om nu atit privarea de libertate (ptr unii cum sint tiganii sau infractorii de meserie este chiar mai bine sa ai masa si casa asigurate). Dar ptr un om care tine la viata si libertatea lui sa ajunga sa faca 5-10 sau mai multi ani de puscarie este cumplit, nu mai zic de cei care din oameni normali devin infractori peste noapte, unii doar ptr ca au avut tupeul sa se apere, altii din ghinion sau nepasare. Oricum daca tu crezi ca o crima merita o pedeapsa zilnica de ani de zile atunci probabil ca nu stii pe ce lume te afli. Un criminal in serie, un dictator cum era stalin ar merita dar nu unul care a omorit o singura data, sau care a facut un accident. Oricum victimele infractiunii respective nu se simt cu nimic mai bine, asa macar îi iei viata vinovatului si gata, a gresit, a platit, nu poti plati in fiecare zi timp de ani de zile un lucru pe care l-ai facut o data, in natura de obicei se pedepsesc lucrurile astea pe loc.Omul in schimb si-a dovedit rafinamentul in ce priveste torturarea semenilor lui. Dar oricum din ce am spus eu tu te-ai referit numai la chestia cu moartea, asta oricum arata ca ai inteles tot ;-(. Si mai e un lucru, in afara de a-i tine pe cei periculosi la distanta de oamenii normali, inchisoarea nu are nici un rol, statistic vorbind nimeni nu s-a indreptat acolo deci n-are nici un rost, inchisoarea nu e o solutie decit ptr abateri minore, desi in unele cazuri intra infractori minori si ajung acolo niste nenorociti, care vor avea si mai multa ura impotriva semenilor lor care i-au aruncat dupa gratii.

 2. Vointa si buna credinta la cei de la putere nu vei vedea niciodata daca nu le-o impune cumva poporul. Numai asa poate exista ceva bun la niste minti corupte, pornite pe capatuiala si care cred ca pot face cu noi orice. Daca ar fi pedepsiti ptr orice abatere atunci ar deveni mult mai atenti pe viitor si ne-ar trata ca egali si nu supusi. In primul rind ptr cei care au gresit grav cum ar fi base si pedleprele ar fi un moment bun ptr aplicarea pedepsei cu moartea, iar in caz ca se va dovedi vreodata ca de fapt nu erau vinovati (in asa mare masura cum credem acum) vom putea si noi folosi scuza lor… sintem oameni, am gresit. Daca vrei imi asum eu raspunderea ptr ei toti, numai sa stiu ca am scapat de ei :-). Ptra ca a-i obliga sa traiasca in aceleasi conditii cu noi nu prea este posibil, asa ca morti macar esti sigur ca n-o sa te mai deranjeze/jefuiasca niciodata si nici nu se vor putea bucura de bogatiile acumulate, ceea ce iar ar fi un lucru bun si mai mult decit orice sigur. Un dusman bun e un dusman mort!

 3. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

 4. Pingback: Noutati | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s