Peste 4.4 milioane de români fumează zilnic (o ultimă statistică, din martie 2012 – AICI1 și AICI2). O parte dintre ei sunt total ignoranți față de pericolele la care se expun, o altă parte realizează cât de nociv este fumatul, dar nu vor/nu încearcă să se lase de fumat, iar o altă parte, din diverse și nenumărate motive corecte, au hotărât că vor să se lase de fumat. Cei care au ajuns pe această pagină, probabil că sunt din această ultimă categorie. Felicitări! Citiți în continuare care sunt metodele pe care societatea umană le oferă pentru a te ajuta să scapi de fumat.
În cazul în care, din diferite motive (lipsa de chef, dependența care nu te lasă, lipsă de timp etc), nu reușești să termini de citit acest text, o să îți zic de pe acum, ca să fiu sigur că ai citit înainte să pleci de pe această pagină, că CEA MAI UȘOARĂ ȘI EFICIENTĂ METODĂ PENTRU A TE LĂSA DE FUMAT ESTE CITIREA CU MINTEA DESCHISĂ ȘI FĂRĂ PRECONCEPȚII A CĂRȚII LUI ALLEN CARR: ÎN SFÂRȘIT NEFUMĂTOR, METODA UȘOARĂ A LUI ALLEN CARR (ed.Humanitas, 2009). Detalii despre ea la sfârşitul acestui text şi în alt text de pe blog, AICI (ghid COMPLET).
Mi se pare corect ca atunci când cineva vorbește despre cum să te lași de fumat, să îți prezinte toate metodele de care a auzit el până în acel moment, astfel încât tu apoi să poți să te interesezi despre fiecare, și să-ți alegi în cunoștință de cauză. Chiar dacă persoana care îți vorbește despre cum să te lași de fumat (indiferent cine este), preferă/este adeptul/promovează o anumită metodă, este corect măcar să le menționeze și pe celelalte. Așa cum voi face și eu în acest text. Menționarea tuturor metodelor existente pe planetă, de către toți cei care promovează o anumită metodă prin care să te lași de fumat, este benefică pentru că aduce la cunoștință persoanei interesate faptul că există mai multe variante împotriva ţigărilor, nu una singură, și îi dă posibilitatea să se documenteze pentru a afla cum funcționează fiecare (ce presupune, ce riscuri implică etc), și care este cea mai eficientă. Astfel fumătorii pot alege în cunoștință de cauză, și nu vor mai urma orbește ce le spune de exemplu un medic dintr-un spital, doar pentru că ”e medic… ştie el ce spune…”.
Deci, deşi pe blog promovez Metoda lui Allen Carr, pentru a fi corect din prisma celor explicate mai sus, voi încerca să fac mai jos o listă cu toate metodele disponibile astăzi împotriva fumatului (cel puţin cele de care am auzit eu până în prezent):
(Atenţie: Eu NU recomand aceste metode, doar le prezint pentru că există. Faptul că există NU înseamnă că funcționează. MULTE DINTRE ELE SUNT MAI MULT NOCIVE! Eu recomand doar cartea lui Allen Carr, care e descrisă la sfârşitul acestui text.)
1.Hipnoză
Atenţie: hipnoza există pe bune, poate fi eficientă în multe probleme, dar poate fi şi dăunătoare dacă cel care te hipnotizează nu este foarte priceput. Deci dacă apelaţi vreodată la această metodă, indiferent pentru ce problemă, mergeţi la un specialist de încredere, pe care îl cunoaşteţi personal, sau despre care aţi aflat de la buni prieteni că este priceput şi eficient.
Iată ce am găsit pe Google (probabil mai sunt şi alţii):
www.hipnoterapie.ro – presupune ascultarea unei înregistrări, în urma căreia te laşi de fumat; Preţ MP3 : 91.76 lei
www.artjoylife.com – presupune şedinţe de hipnoză în urma cărora te laşi de fumat;
http://psihoterapie-hipnoza.blogspot.com – presupune şedinţe de hipnoză în urma cărora te laşi de fumat;
Preţ: costul şedinţelor de hipnoză (?) + timpul respectiv
Eficienţă în renunțarea la fumat: ?
2.Medicină clasică, tradiţională – Programul Naţional Stop Fumat (substituţia nicotinei)
Este vorba de recomandările oficiale ale doctorilor, medicilor, “specialiştilor oficiali” din sistemele naţionale de sănătate. La nivelul României există Programul Naţional StopFumat, care presupune:
-consiliere privind renunţarea la fumat, din partea unui medic și a unui psiholog dacă e nevoie;
-linie telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde);
-accesul la medicamente gratuite (fie medicaţie cu nicotină – plasturi, gume, fie medicaţie care blochează în creier receptorii de nicotină bla bla)
Site-ul oficial al programului este: www.stopfumat.eu – site-ul este bun mai mult pentru a vedea de ce să renunţi la fumat, din punct de vedere medical (sunt prezentate cam toate bolile cauzate de fumat).
Cei din Bucureşti interesaţi de acest program, pot participa gratuit la o şedinţă de informare, în fiecare miercuri, la ora 15:30, la institutul Marius Nasta. Am participat personal la o astfel de şedinţă, înainte de a descoperi cartea lui Allen Carr, am vrut să scriu un text despre ce presupune metoda clasică pe care o promovează doctorii “oficiali”, însă m-am răzgândit în momentul în care mi-am dat seama că această metodă nu trebuie recomandată nimănui, mai ales dacă n-a încercat încă Metoda uşoară a lui Allen Carr.
Pe scurt metoda clasică de renunţare la fumat, pentru care statul român cheltuieşte bani, presupune:
-analizarea fumătorilor pentru a vedea dacă sunt dependenţi doar biologic sau şi psihic.
-recomandarea de medicamente cu sau fără nicotină (care au efecte adverse – greaţă, vomă, insomnie, sevraj etc) şi sedinţe de consiliere psihologică dacă e cazul.
Preţ: în jur de vreo 3 milioane toată treaba (şedinţele la medic şi la psiholog) + timpul petrecut în şedinţele respective; medicamentele sunt “gratis” (suportate din bani publici, adică de noi toţi)
Eficienţă în renunţarea la fumat: parcă 20%. (o să mai verific în notiţe)
Allen Carr vorbeşte în cartea lui despre această metodă, despre ineficienţa ei şi paradoxul pe care îl reprezintă (îți spune că te scapă de nicotină dându-ţi nicotină).
3. Consiliere, psihoterapie, psiholog etc
-şedinţe în care stai de vorbă cu un psiholog/psihoterapeut şi nu ştiu exact cum te face să renunţi la fumat
Preţ: costul şedinţelor respective (?) + timpul respectiv
Eficienţă: ?
4. Plante, remedii şi tratamente naturiste
-găsiţi detalii pe google
-teoria (găsită pe un site) spune că “produsele naturiste te pot ajuta. Le găseşti sub formă de pilule, soluţie, spray şi chiar sub formă de ţigări. Conţin plante şi amestecuri de plante care reduc nevoia de a fuma sau produc aversiune faţă de fumat şi în acelaşi timp detoxifică organismul fumătorilor şi foştilor fumători. Printre ingrediente se pot afla extracte de mentă, eucalipt, salvie, cătină, armurariu, pătlagină şi altele.”
Preţ: costul plantelor respective (5-2o lei sau mai mult)
Eficienţă: ?
5. Acupunctură
-şedinţe de acupunctură în urma cărora te laşi teoretic de fumat
-detalii pe google (de exemplu AICI)
Preţ: costul şedinţelor de acupunctură + timpul respectiv
Eficienţă: ?
6. Terapie cu laser
“Terapia cu laser este o metoda noua si controversata de tratament, pentru renuntarea la fumat. Mai este numita si terapie low-level laser sau terapia cu laser rece. Principiul de functionare este acelasi cu cel al acupuncturii, cu exceptia faptului ca, pentru a stimula centrii nervosi din corp, nu sunt folosite ace de acupunctura, ci fascicole laser. Tratamentul are rolul de a stimula eliberarea de endorfina in creier, care ajuta la atenuarea simptomelor de sevraj. Raportul Cochrane, o analiza completa a numeroase studii de acupunctura, terapie laser si electro-stimulare, a concluzionat ca nu exista “nici o dovada clara ca … terapia laser este eficienta pentru renuntarea la fumat.” – detalii găsite AICI
Preț: costul ședințelor de terapie cu laser + timpul respectiv
Eficiență: ?
7.EFT (Emotional Freedom Techniques/Tehnici de eliberare emoțională)
-EFT este o tehnică perfecţionată în SUA, care te ajută în rezolvarea multor probleme de sănătate fizică şi mentală, adicţii etc
-pe scurt, presupune stimularea meridianelor energetice care există în corpul uman şi redobândirea echilibrului energetic al organismului (deja aici oamenii foarte religioşi au spart monitorul sau ceva, ca să nu ia parte la această blasfemie/erezie pe care tocmai am spus-o :) )
-găsiţi detalii despre EFT pe site-ul “mamă” (www.emofree.com), sau pe siteul din România, al doamnei Corina Marin (EFT official practitioner), pe www.corinamarin.ro
-EFT e o chestie foarte interesantă – uitaţi-vă la filmuleţele de pe site-ul “mamă”.
Preţ: costul unei şedinţe (mai multe?) + timpul respectiv
Eficienţă: ?
8.NLP (Neuro-Linguistic Programming/Programare neuro-lingvistică)
-NLP-ul este o tehnică de dezvoltare personală foarte apreciată la nivel mondial
-detalii despre renunţarea la fumat prin NLP găsiţi pe net, de ex câte ceva AICI (nu vă rezumaţi doar la acest site, nu ştiu dacă toţi trainerii de NLP procedează la fel atunci când vine vorba de fumat).
Preţ: costul şedinţelor de NLP (?) şi timpul respectiv
Eficienţă: ?
9. Ţigara electronică
Ţigara electronică este, la fel ca şi nicotina, toxică. E o ţeapă. Zeama aia care se află în ea şi pe care o “fumează” utilizatorul acestui substitut este otravă curată. Căutaţi pe net detalii.
Preţ: de la 20 de lei în sus + consumabile (rezervele de lichid-otravă)
Eficienţă: ?
10. Metoda voinţei
Metoda voinţei este aplicată de foarte mulţi fumători, în încercarea lor de a se lăsa de fumat. Este pe principiul “Gata, de astăzi mă las de fumat! Trebuie să am voinţă puternică şi voi reuşi să rezist!” Unii reuşesc. Mulţi dintre cei care reuşesc să se lase cu această metodă vor redeveni fumători. Cei mai mulţi dintre cei care încearcă să se lase de ţigări prin această metodă, nu vor reuşi însă să se lase deloc. Şi atunci vor înţelege că sunt dependenţi, şi vor renunţa să se mai lase, sau vor apela la una din celelalte metode, sau vor ”reduce treptat numărul de țigări” (o altă greșeală explicată în cartea lui Allen Carr) sau etc.
Sunt în principiu 3 probleme legate de metoda voinţei:
1.este ineficientă, prea puţini fumători reuşesc să se lase atunci când îşi propun să o facă
2.presupune nelinişte, frustrare şi stres din partea fumătorului în timp ce o aplică
3.presupune, de regulă, păstrarea pe veci a dorinţei de a fuma, chiar dacă te-ai lăsat de fumat, ceea ce înseamnă o mini tortură psihică tot restul vieţii.
Preţ: 0 lei, la care se adaugă zile/săptămâni/luni/ani de nelinişte, frustrare, stres
Eficienţă: ? (în orice caz, destul de scăzută…)
Allen Carr vorbeşte detaliat în cartea lui despre această metodă.
11. Ceai de pedicuţă
Comentariu primit pe blog:
Sa ne amintim ca cea mai usoara modalitate de a ne lasa de fumat este … CEAIUL DE PEDICUTA. Trei cani pe zi timp de 7zile sau mai putine cani pe zi in mai multe zile.Va recomand sa-l beti chiar si in timpul in care fumati. Dupa un numar de zile (intre 7 si 9) dorinta de a fuma dispare complet, ca de la sine. Nu va straduiti sa va lasati de fumat, doar beti ceaiul si asteptati sa treaca zilele respective.Ceaiul de Pedicuta contine Radiu(o substanta destul de toxica, asa ca nu depasiti numarul de zile), care da comanda la creier : ai fumat, ai baut ! Sanatate! (adica, Sfantul Tata, Dumnezeu!) (George)
Alte detalii de la aceeaşi persoană:
Preţ: 3 lei pachetu.
Eficienţă: ? (merită încercat zic eu, dacă tot e aşa ieftin şi teoretic are efect atât de rapid…)
Mai multe detalii despre ceaiul de pedicuţă găsiţi AICI şi AICI.
12. Update – Meditație:
(comentariu primit pe mail il gasiti integral AICI)
Sunt un fost fumator – am fumacit 17 ani, uneori si cate 2 pachete pe zi. M-am lasat de 2 ori de fumat pt 2-3 luni, dupa care am reluat.
Eu nu am rezonat deloc cu cartea propusa de tine. Am incercat de 2 ori sa o citesc, fara succes. Dar iata ca acum sunt nefumator – pe 11 ianuarie 2015 se implineste un an. Stiu, ar trebui sa mai treaca inca 6 ani ca sa pot afirma cu tarie: sunt nefumator!
M-am lasat de fumat in urma unui curs de meditatie de 11 zile.
Se pot gasi informatii aici: http://www.meditatie.ro/
Regula “taberei” sau a gazdei acestui curs este sa nu aduci acolo tigari, medicamente sau alte substante. Nu ai voie sa fumezi cat esti acolo. E o regula de bun simt pe care am acceptat sa o respect, pentru ca ei nu cer niciun ban pentru aceste cursuri, dar te roaga sa respecti cateva reguli. Iar aceasta e una dintre ele. Cand te duci in vizita intr-o casa unde nu se fumeaza si gazda te roaga sa nu fumezi, o respecti.
Adevarul e ca nici nu simti nevoia sa fumezi cat timp esti acolo. E mai dificil cand revii din tabara. Cand te intorci la viata ta de la oras si apar tentatiile de peste tot.
Acolo, insa, am invatat sa fiu un simplu observator al senzatiilor. Sa nu ma las condusa de ele si nici sa ma impotrivesc. Doar sa le observ. E uimitor cum, in acest fel(observand senzatia/dorinta/pofta de a fuma o tigara) dorinta dispare. Ajungi sa constientizezi faptul ca e doar o bucurie de moment, ca de cele mai multe ori nu te simti prea bine dupa o tigara, ca te simti mai bine daca doar observi ceea ce simti si nu te lasi condus de instinct, de pornire… Dorinta dispare de la sine daca nu i te impotrivesti si nci nu ii dai curs – doar o observi – cum creste in tine, ce senzatii iti creeaza, cum o percepi cu ochii inchisi, etc. In scurt timp ea nu mai apare.
13. Metoda uşoară a lui Allen Carr (The Easy Way to Stop Smoking) – metoda pe care o recomand eu
(neapărat citiţi textul de AICI înainte de a citi cartea lui Allen Carr!)
Allen Carr e un englez care după 30 de ani de fumat (parcă), şi după ce în ultimii ani ca fumător, ajunsese să fumeze 100 de ţigări pe zi, a avut şansa de a se lăsa de fumat brusc (de la 100 de ţigări pe zi la zero ţigări pe zi), fără niciun substitut, fără o voinţă puternică, fără niciun medicament, fără reacţii adeverse, fără sevraj, fără stress, nelinişte, frustrare, sau alte probleme de sănătate sau de orice altă natură. Şi-a dat seama că poate crea o metodă prin care oamenii se pot lăsa uşor de fumat, şi şi-a dedicat tot restul vieţii pentru chestia asta. Allen Carr a murit în 2006. A reuşit până atunci să dezvolte o reţea de peste 150 de clinici în aproape 50 de ţări, prin care ajută fumătorii să scape de această “capcană sinistră a fumatului”, aşa cum o numeşte el. Pe lângă ajutorul oferit în clinicile Allen Carr, nenea a scris şi o carte: În sfârşit nefumător. Metoda uşoară a lui Allen Carr (Allen Carr’s Easy Way to Stop Smoking). Cartea s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în toată lumea şi este bestseller pe categoria ei în mai multe ţări.
ESTE SUFICIENT SĂ CITEŞTI CARTEA CU MINTEA DESCHISĂ ŞI FĂRĂ PRECONCEPŢII, ŞI TE POŢI LĂSA DE FUMAT FOARTE UŞOR! Cei care nu pot să creadă acest lucru, şi insistă să cheltuiască mai mulţi bani pentru a se lăsa de fumat, pot merge la clinica Allen Carr din Bucureşti, şi după o singură şedinţă sunt nefumători.
Preţ: Varianta 1: este suficientă o singură şedinţă de 6 ore (cu pauze de fumat şi total neinvazivă), care costă 340 lei; Clinicile Allen Carr oferă banii înapoi dacă au trecut 3 luni de zile de la şedinţă şi încă fumezi.
Varianta 2: citirea cărţii lui Allen Carr, În sfârşit nefumător. Metoda uşoară a lui Allen Carr, ed. Humanitas 2009; se găseşte la preţul de ~25 lei, durează câteva ore să o citeşti cap-coadă.
Eficienţă: Varianta 1: şedinţele ţinute în clinicile Allen Carr au peste 90% rată de succes (cea mai mare dintre toate metodele existente)
Varianta 2: nu se ştie exact. Citirea cărţii funcţionează din prima şi fără nicio problemă la foarte mulţi fumători. Există însă şi fumători la care nu a funcţionat. Acest lucru s-a întâmplat după părerea mea pentru că nu au citit cartea cu mintea deschisă şi fără preconcepţii SAU nu au înţeles chestiile scrise în carte SAU nu au ținut minte instrucțiunile.
Mai multe detalii despre metodă pe site-ul “mamă” (www.allencarr.com), sau pe site-ul clinicii Allen Carr din Bucureşti (www.allencarr.ro)
Metoda uşoară a lui Allen Carr nu are efecte adverse, funcţionează indiferent de cât timp fumezi sau cât fumezi pe zi, nu este invazivă, nu presupune introducerea altor otrăvuri în corp, nu presupune sevraj sau chin/stres de vreun fel etc. Este realmente o metodă UŞOARĂ prin care te poţi lăsa de fumat. Funcţionează prin distrugerea micului monstru (dependenţa de nicotină) şi distrugerea marelui monstru (concepţiile greşite pe care fumătorii le au despre fumat şi lăsatul de fumat). Este suficient să citeşti cartea!
CONCLUZIE: CEA MAI AVANTAJOASĂ METODĂ DE A TE LĂSA DE FUMAT, DIN PUNCT DE VEDERE AL BANILOR INVESTIŢI, TIMPULUI CONSUMAT, EFECTELOR ADVERSE RESIMŢITE, EFICIENŢEI PE TERMEN LUNG ETC, ESTE METODA UŞOARĂ A LUI ALLEN CARR. CITEȘTE CARTEA!
Neapărat citiţi textul de AICI înainte de a citi cartea lui Allen Carr!
Emilian, 3 mai 2012, http://www.ceicunoi.wordpress.com
p.s.: la textele despre fumat care există pe acest blog, nu voi posta comentariile pe care le consider mai mult dăunătoare decât benefice pentru renunțarea la fumat, indiferent de intențiile autorului lor (bune sau rele).
Pentru tinerii din zilele noastre este simplu.
Pot fuma din doua motive:
Arata altora si lor insasi ca sint ,,cool,,.
Le place(doar este un drog legal de mare risc pentru sanatate).
Fumatorilor le doresc sa se imbolnaveasca cit mai repede pentru a realiza cit inca mai au ani de trait ca trebuie sa inceteze cu acest viciu.
eu le doresc sa aiba minima intelepciune sa nu refuze informatia si sa citeasca cartea lui allen carr. Dar din pacate, intr-adevar, multi se lasa abia cand ajung pe patul de moarte. Multi nici macar atunci…
Eu am citit cartea de trei ori, am fost si la o sesiune Allen Carrr si dupa 7 zile fumam din nou (la job nu puteam sa muncesc, ma gindeam doar la tigari, acasa si in zilele de concediu pe care mi le-am luat ca ma gindeam ca va fi nevoie a fost oarecum ok, desi sevrajul exista si este awfull, contrar celor scrise in cartea lui A Carr). Sesiunea m-a dezamagit. Probabil ca am avut asteptari prea mari.
Bineinteles ca nu functioneaza perfect la toata lumea cartea si metoda Allen Carr. Trebuie sa si vrei sa te lasi, sa intelegi de ce e bine sa te lasi si sa constientizezi toate lucrurile logice explicate in carte, in special NONSENSUL fumatului si cum tigara NU iti ofera ABSOLUT NIMIC bun, din contra. NU ai nevoie de tigara si nici NU te ajuta in vreun fel. Daca citind cartea nu ai inteles aceste lucruri, e normal ca nu te-ai putut lasa de fumat. Eu am sintetizat in ghidul meu de la link-ul urmator principalele greseli in renuntatul la fumat prin metoda Allen Carr. Vezi daca ti se potriveste vreuna:
https://ceicunoi.wordpress.com/2012/08/30/cum-sa-te-lasi-de-fumat-in-cel-mai-usor-mod-posibil-ghid-complet-metoda-allen-carrs12/
Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?
Cel mai important e ca cel care vrea sa se lase sa aiba vointa si suportul celor din jur. Chiar daca te lupti si cu efectele fizice ale lasatului de fumat, cele mai grele sunt cele psihice.