Alternativa la mineritul cu cianuri – inventie romaneasca de extragere a aurului (eco6)

Goldstein Jack inventie romaneasca extragerea aurului fara cianuri eficienta mare rosia montana, citynews.roTextul despre alternativa la mineritul cu cianuri printr-o invenţie românească este mai vechi, eu abia acu l-am văzut. L-am copiat exact cum l-am găsit pe net AICI1 și  AICI2. Luaţi şi citiţi şi cruciţi-vă când vedeţi autorităţile române că se comportă ca nişte sclavi în faţa intereselor marilor companii multinaţionale (cum este exemplul arhi-cunoscut de la Roşia Montană).

Iată ce spune Alexandru MIRONOV:
Am asistat în ultima vreme la o adevărată ofensivă mediatică – ziare, posturi de radio, dar mai ales clipuri la diverse televiziuni – care voia să ne convingă să ne aplecăm şi să culegem miliardele de doari pe care doreşte să ni le ofere o companie, desigur, mare prietenă a României, pe numele ei Roşia Montana Gold Corporation.
Intru în pielea jurnalistului de ştiinţă şi voi continua rîndurile mele cu o propunere care vine din mediul de cerectare ingineresc – mai exact, de la una dintre rămăşiţele excelentului Institut de Metale Neferoase din Baia Mare, un SRL de cercetare ştiinţifică numit SC Larechim.

Managerul acestei societăţi, ing. Vasile Coman, susţine că la SC Larechim există un grup de chimişti şi metalurgi care lucrează, de cîţiva ani, la o tehnologie de extragere a aurului şi argintului din reziduuri miniere, prin metode nepoluante, care au marele merit că evită cumplitele tehnologii pe bază de cianuri.

Băimărenii din echipa SC Larechim au descoperit un activator, o substanţă care într-un mediu alcalin permite o reacţie cu cheltuială rezonabilă de energie. Cercetătorii de aici au brevetat şi o invenţie pentru extragerea arseniului din pirite aurifere (brevet RO 120980/28.03.2003). În laboratoarele şi atelierele răposatului Institut pentru Metale Neferoase au construit o instalaţie pilot pentru recuperarea aurului şi argintului din piritele de la Şuior. Odată instalaţia pusă la punct şi după un şir lung de experimente (24 de şarje de cîte 200 kg de pirite), ei au ajuns să poată asigura un proces constant de recuperare, care poate fi sintetizat în cîteva propoziţii.

Randament de 99,5%

Prin reactoarele, vasele de stocare şi uscătoarele instalaţiei s-au pompat 400 de kg de pirite aurifere, tratate cu tiosulfat de sodiu în soluţie; în urma operaţiilor, chimiştii băimăreni au obţinut 43,97 grame de aur (cu randament de 99,5 %) şi 165,7 grame de argint (randament de 91,4 %), în 30 de ore de manoperă, cu un consum de combustibili de 110 metri cubi de gaz metan, 500 kwh de energie electrică şi 3 metri cubi de apă.

Dar, din prelucrare, rezultă şi un produs secundar de mare valoare, trisulfura de arsen, despre care importatorii de tehnologii pe bază de arsen n-au suflat niciun cuvînt. Pentru că, la o rejudecare a procesului tehnologic, iată ce rezultă: din o tonă de pirită auriferă se obţin 13,25 kg de sulfură de arsen, la un preţ de prelucrare de 1426,24 de lei pe kilogram. Ceea ce înseamnă că această substanţă utilă în industria vopselelor, pirotehnie, fibre optice, aliaje speciale şi industria de armament se obţine la noi cu aproximativ 400 de euro pe kilogram, dar se vinde pe piaţa mondială la preţuri mult mai mari, între 5.000 şi 8.000 de euro pe kilogram, după cum variază bursa materiilor prime. Un calcul simplu ne arată că din cele 500.000 de tone aflate în haldele de la Flotila centrală se pot obţine, doar prin valorificarea acestui produs secundar, sume ameţitoare, fără a lua în calcul aurul şi argintul obţinute prin acelaşi proces tehnologic. Şi nu e vorba doar de haldele maramureşene (cu 10-12 gr aur per tonă şi 50 gr argint per tonă) ci şi cele de la Roşia Montană (2 gr aur şi 15 gr argint per tonă) şi Certej – Deva (8-10 gr aur şi 150 gr argint per tonă).

Scrisoare-manifest către Academia Română
Autorii cercetării ştiinţifice din Maramureş sînt dr. ing. Jack Goldstein, ing. Gabriel Duda, dr. ing. Corneliu Pop, ec. Loredana Năftănăilă şi dr. ing. Vasile Coman. Ei au adresat o scrisoare-manifest Academiei Române, preşedintelui ei, prof. univ. Ionel Haiduc, chimist de mare performanţă, cel care, de altfel, a condus echipa academică ce a stopat pericolul ce pîndea Roşia Montană în urmă cu cinci-şase ani. Au fost sesizate şi Ministerul Economiei, condus de Adrian Videanu, şi fireşte, cel al Mediului, iar prin intermediul mass-media, este informată acum şi opinia publică.
Ca să recapitulăm: pentru 1 kg de aur şi 5 kg de argint extrase din haldele de pirite se consumă 0,7 tone tiosulfat de sodiu, între 0,2 şi 0,9 tone de var, 0,02 tone de NaOH, 0,5 tone de amoniu şi o cantitate mică de activatori. Se obţine astfel de 1,5- 2 ori mai mult aur şi argint decît prin tehnologiile pe bază de cianuri, dar la preţuri de 2,5 ori mai mici. Dacă adăugăm cîştigul enorm pe care îl aduce trisulfura de arsen, avem în faţă una dintre posibilele mari lovituri economice ale României. Pentru aceasta, mai este nevoie de o investiţie, de circa 100.000 de euro, care să ţină în viaţă grupul de chimişti băimăreni.”

Alte detalii despre chestia asta AICI1 , AICI2 , AICI3.

UPDATE 2 oct 2013: Jack Goldstein a prezentat Comisiei speciale pentru Roşia Montană o tehnologie alternativă la cianuri

UPDATE 10 sept 2013: Roșia Montană – o alternativă nepoluantă la cianuri

Citiți și 18 argumente contra proiectului minier Rosia Montana RMGC 

Emilian, 1 mai 2012, http://www.ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

12 responses to “Alternativa la mineritul cu cianuri – inventie romaneasca de extragere a aurului (eco6)

 1. daca se poate recupera din minereu si spaga primita de guvernanti de la Roşia Montana Gold Corporation, atunci o sa fie de acord si Videanu.

  • Ehe…sunt multi care au luat bani de la RMGC. Basescu insista fara jena și pe față să se dea drumu la proiect, deși era președintele statului… De asemenea, Marin Anton, actual candidat din partea USL susținea la greu proiectul deși el era responsabil cu avizarea lui impartiala si obiectiva in cadrul ministerului mediului acu vreun an. Ehe…lupta pentru resurse la nivel mondial e din ce in ce mai apriga. Iar noi avem multe resurse…

 2. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

 3. Sunt atat de multe persoane constiente de tot raul pe care il fac guvernantii in tara asta (undeva peste 90% as aproxima) si care ar stii mult mai bine cum sa gestioneze sutele de probleme, insa puterea e data unde nu trebuie catre cei 0,1% care au putere de decizie si dau legi in numele nostru care ne fac doar rau (mare parte din ei senatori, ministri, primnistru, presedinte, etc) UN guvern corupt condus din afara. Niste fatalai care nu au curajul sa se ridice sa dea cu pumnul in masa si sa spuna gata pana aici. Oameni fara coloana vertebrala. Se lasa controlati ca niste papusi de la teatru in schimbul unor beneficii financiare si promisiuni. Pai ba prostilor am inteles ca nu aveti coloana vertebrala dar ar trebuie macar sa realizati ca intr-o zi se va umple paharul, va amintiti de 89 cu siguranta…

   • Materialul este scris de câtiva ani, nu stiu care mai este situatia in prezent, dar cineva ar trebui sa dea de omul asta si de echipa care poate face acest lucru, si e de discutat, cum spui tu, reluarea si definitivarea tehnologiei…

 4. Pingback: USL !! Ce-aveți de gând ?! PNL o dă cotită ” elegant ”… | Sfinxul

 5. Cat adevar exista, in tot ceea ce am citit… saraca tara bogata …. oare cat va mai indura acest popor bland … ?!?!?!

 6. Pingback: Noutati | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 7. Pingback: De ce sunt impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana RMGC. Motive contra anti exploatarii miniere in Muntii Apuseni. Ecologie patrimoniu economie locuri de munca poluare turism etc (pol174) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comp

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s