Noutati proteste piata Universitatii Bucuresti 5 martie 2012 (pol21)

proteste anti basescu piata universitatii universitate fantana arhitectura 2012, certitudinea.roPiața Universității din București încă protestează. Ce-i drept nu sunt foarte mulți protestatari, mai ales comparativ cu populația Bucureștiului, dar protestul e încă viu. Câteva chestii despre ce-am mai observat/învățat ieri în piață:

Când am ajuns, am văzut că jandarmii aveau la ei și chiar PE ei, armuri de protecție, casca specifică pentru cap etc. În mod obișnuit jandarmii erau prezenți în fiecare seară la Universitate, dar într-un număr mai mic, și fără costumație de război. Eram curios ce s-a întâmplat. Am mers întâi pe partea cu TNB, unde erau destul de puțini protestatari, Cezar cu steagul mare veșnic pe statui, iar cineva de la Ascore Piața Universității 2012 București România împărțea niște foi cu un mesaj legat de protest. Am cerut și eu una și am primit. Am căutat mai multe detalii pe net, n-am găsit.

Încă nu am descoperit care era faza cu jandarmii. Mă uit peste drum, la cei de la Arhitectură, și văd că sunt mai mulți decât de obicei, și mai zgomotoși. M-am dus acolo.

Ajuns la Arhitectură îmi dau seama că protestatarilor obișnuiți de la fântână, li se alăturaseră un grup de suporteri, și deci iată și explicația jandarmilor blindați. Am aflat mai târziu că cică au fost destul de mulți suporteri ieri la protest.

Legat de suporteri, atâta timp cât strigă în spiritul și în sensul protestului, și nu sunt violenți, este okay. Ei au problemele lor cu legea 4 care se aplică pe stadioane și îi deranjează, cu Mitică și Sandu (care nu cred că pot fi considerați oameni de bună credință – vedeți un episod cu Mircea Sandu AICI) etc. Suporterii folosesc cuvinte urâte în unele lozinci pe care le strigă, ceea ce nu e foarte bine. Dar în rest, dacă nu sunt plătiți de nimeni, dacă nu fac parte din vreo aranjare meschină bla bla, este okay să protesteze.

Cât am fost eu acolo (de pe la 20:45 – 22:15), cei de la Fântână nu au mai strigat deloc lozincile de genul PDL și USL fură prin rotație, ceea ce este foarte bine (detalii despre lozincile astea AICI). S-a strigat foarte mult de Băsescu și ai lui, ceea ce este exact ce trebuie să se facă la protestele de la Univ în acest moment.

La sfârșitul protestelor, pe la 22:15, m-am băgat la o discuție cu un jandarm, legat de ”protestele spontane”, există sau nu există așa ceva? Concluzia a fost că în principiu tot ce avem noi nevoie să studiem/cunoaștem/știm, sunt legile 60 și 61 pe 1991, legate de adunările publice și respectiv sancționarea tulburării ordinii și liniștii publice. Trebe citite!

De asemenea, ca să fiu sigur de ceea ce știam deja, am întrebat jandarmii dacă au sindicat. Mi-au zis că NU au, și deci în principiu nimeni nu le reprezintă interesele, nu pot sufla niciun cuvânt, nu au cum să se manifeste liber. Armata e în aceeași situație, și aș băga și preoții tot aici (Biserica Ortodoxă Română e tot ca un fel de dictatură soft).

Protestatarii de la Arhitectură fac ”plimbare” doar până jos în pasajul de la Univ, nu mai merg până în partea cealaltă la TNB.

Frigul este încă prezent la proteste. Câinele protestatar de asemenea.

Acu ceva timp un protestatari de la fântână susținea că Piața doar penalizează, nu dă soluții. De ce ar trebui ca Piața doar să penalizeze, nu și să dea soluții? Dacă are piața o soluție, de ce să nu o facă publică? De ce să nu o promoveze?

Astfel, din discuțiile pe care le-am mai avut cu alți protestatari au reieșit 2 idei interesante, ca și soluții pentru dezastrul în care se află România:

1.Monarhie constituțională – un rege (Regele Mihai), fără puteri executive, mai mult onorific, dar care să reprezinte un REPER DE MORALITATE, în care poporul să aibă încredere, și care nu poate fi pus la îndoială. România are o populație prost educată. Dacă ești prost educat, nu prea ai cum să înțelegi sistemul politic, nu prea ai cum să-ți dai seama care politicieni sunt buni, care sunt răi, nu prea poți să-ți dai seama care te mint în față și care nu, nu prea poți să-ți dai seama dacă anumite decizii sunt bune pentru țară sau nu. Astfel, în momente ca acestea, ar putea ieși public regele – reperul de moralitate în care populația să aibă încredere, și să zică ”asta e bine, asta nu e bine, ălă e rău, ăla minte, decizia aia nu e bună, nu cred că ar trebui să votați cu personajul x, etc etc etc.”. Populația ar fi ajutată astfel să-și formeze o părere corectă despre ce se întâmplă, și în funcție de situație, să protesteze pentru a-și apăra drepturile, sau să voteze CU CINE TREBUIE în momentul alegerilor.

2.Alegeri anuale, pân’ la rezolvare – încep să cred din ce în ce mai mult că asta ar ajuta foarte mult România. O să detaliez într-un alt text.

Emilian, 6 martie 2012, ceicunoi.wordpress.com

2 responses to “Noutati proteste piata Universitatii Bucuresti 5 martie 2012 (pol21)

 1. Buna,

  Te contactez in legatura cu fotografia acestui articol, in caz ca iti apartine sau ca ma poti directiona catre sursa ei.

  Poate ai aflat deja, Primaria Bucuresti intentioneaza sa demoleze Fantana de la Universitate, intr-un demers pe cat de inutil si distructiv (fata de identitatea si istoricul zonei), pe atat de reprobabil (prin lipsa de transparenta si ilegalitatea desfasurarii lucrarilor).

  Pana acum, un grup de oameni, simpli cetateni, au reusit sa se organizeze, sa actioneze si sa stopeze (deocamdata) demolarea. Detalii suplimentare pot fi gasite pe pagina de facebook http://www.facebook.com/SOSFantana

  Te contactez din partea lor. Incercam, printre alte masuri, sa organizam o foarte mica expozitie foto (cel mai probabil chiar la fantana, sub forma unui scurt eveniment) cu care sa atragem atentia publicului asupra problemei.

  Am dori aprobarea de a utiliza imaginea de aici. Cerem permisiunea de a face un print A4 si a-l folosi strict pentru scopul mentionat. Vom preciza autorul sub imagine, daca ne este comunicat.

  De asemenea, te invitam cu drag la expozitie (vom anunta detaliile odata ce reusim sa le stabilim) si la o dezbatere pe aceasta tema, joi 26 iulie, de la ora 19, la Ceainaria Carturesti Verona.

  Cu multumiri!

  • Poza e luata de pe certitudinea.ro (este mentionat si in descrierea pozei), dar nu cred ca e a lor. Trebuie intrebati. V-am trimis si mail. Spor!

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s