Protest Universitate 26 feb 2012 – discutii in contradictoriu (pol19)

Protest Universitate jos anti basescu pdl usl fura prin rotatie anticipate, voxpublica.realitatea.netAm fost ieri (26 feb 2012) la protest la Universitate. Am avut parte ÎN SFÂRȘIT de discuții în contradictoriu! Nu știu dacă au mai avut loc astfel de ”încăierări productive”, pentru că din păcate n-am ajuns în fiecare zi în piață. Însă ieri a fost, cel puțin pentru mine, prima oară când am văzut protestatari discutând în sfârșit ceva concret, cu contradicții, spirite încinse și tot dichisu’.

Discuțiile în contradictoriu, purtate într-un mod civilizat, sunt foarte productive. Pentru că pun laolaltă mai mulți oameni, fiecare cu convigerile lui, fiecare cu argumentele lui. Dintr-o discuție în contradictoriu ai în principiu, cel puțin pe termen lung, numai de câștigat. Dintr-o discuție în contradictoriu afli foarte multe lucruri: afli care este părerea celorlalți, afli ce argumente au pentru a susține o anumită idee, afli cum gândesc, afli ce vor, afli ce idei au pentru a obține ce vor, afli o grămadă de lucruri, utile pentru un scop nobil: a unifica părerile și a-i ajuta pe toți să ajungă la un consens corect, concret, util și productiv pentru interesul general al tuturor. De fapt cam toți vrem în mare, aceleași lucruri.

La Universitate există în prezent două grupuri de protestatari:

la Arhitectura(fântână) sunt mai mult tineri, cu cerințe mult mai diverse, sunt mai mulți cei care au o problemă cu întreaga clasă politică, se strigă mai mult pt Roșia Montană decât în partea cealaltă etc.

– pe partea cealaltă, la TNB, media de vârstă este mai mare (dar sunt și tineri), și se strigă în special JOS BĂSESCU!. Acolo nu prea se strigă chestii legate de întreaga clasă politică, și nu prea se strigă de Roșia Montană. Ca paranteză, ăsta e și motivul pt care Antena 3 transmite live de acolo, și nu de la Arhitectură (atunci când transmite). Antena 3 are contract de publicitate cu RMGC, care în mod evident îi interzice să zică ceva de rău de proiectul Roșia Montană. Antena 3 a fost cumpărată astfel de cei de la RMGC, la fel cum a fost cumpărată cam toată presa din România (ziare, reviste, siteuri de știri, posturi TV etc).

În ambele grupuri de protestatari de la Universitate, există o convingere comună, și anume JOS BĂSESCU!. Se strigă acest lucru în ambele grupuri, dar cu precădere la TNB, pentru că la Arhitectură diversitatea lozincilor este mult mai mare. În principiu, de aici a plecat și situația de astăzi.

În fiecare zi (sau aproape în fiecare zi), grupul de la Arhitectură merge în ”plimbare” până la cei de la TNB, strigă împreună cu ei ~15 min după care revin la fântână (foarte mișto e oprirea din Pasajul de la Universitate, unde se face pauză în deplasare, se scandează și se aude superb). Toate bune și frumoase până în momentul în care cei de la Arhitectură, aduc cu ei la TNB lozinca ”PDL și USL, fură prin rotație”, cu care cei din fața teatrului nu sunt de acord. Astăzi, din cauza acestei lozinci, au ieșit discuții aprinse în contradictoriu între cei mai  reprezentativi, sau mai vocali sau mai ”semi-lideri” din cele 2 grupuri, sau chiar și între niște oameni obișnuiți, ca mine. Faptul că au existat aceste discuții în contradictoriu ESTE UN LUCRU BUN. Discuțiile în contradictoriu duc la progres! Ele sunt de dorit. Nu trebuie neapărat să fie în contradictoriu, pot fi și simple discuții, în care oamenii sunt de acord din prima unii cu alții. Însă discuțiile trebuie să existe! Este principalul lucru pe care l-am simțit ca lipsind la Universitate: discuții concrete, pe teme concrete, din care să rezulte chestii concrete. 

Discuțiile care au avut loc ieri la Universitate au fost concrete și pe teme concrete (lozinca ”PDL și USL, fură prin rotație”), însă n-au produs nimic concret. În afară de grimase, ridicări de voce, indignări. Poate au mai ridicat semne de întrebare în mințile unora, însă mai mult de atât nu. Dar nu contează, pentru că este abia un început timid în acest sens.

Să ne oprim un pic asupra lozincii. Am mai scris despre asta, dar reiau. Inițial la Arhitectură se striga ”PDL și USL = aceeași mizerie!”. Cred că toată lumea și-a dat totuși seama că nu erau chiar exact la fel, și deci era o stupizenie, motiv pt care lozinca a fost ”tunată” în ”PDL și USL, fură prin rotație!”. Legat de această lozincă sunt trei lucruri importante:

1.Cât adevăr este în ea?

2.Poate oricine să strige ce vrea în piață? (libertate frate)

3.Cât de avantajos este să strige piața așa ceva în acest moment? (mult mai important de discutat în prezent).

Nu trebuie căzut în capcana de a analiza și discuta despre lozincă doar din punct de vedere al veridicității ei. Veridicitatea ei este relativă. Oamenii sunt diferiți. Unii vor crede că e un adevăr, alții vor crede că e o minciună, o falsitate, un NEadevăr. Personal cred (astăzi) că este adevărată. Dar nu am strigat-o niciodată așa ceva în piață. Nu despre asta este vorba. În prezent, NU CONTEAZĂ DACĂ LOZINCA ESTE ADEVĂRATĂ SAU NU! IMPORTANT ESTE SĂ NU FIE STRIGATĂ ACUM! (o să explic mai încolo)

Deocamdată haide totuși să explic de ce cred eu că este adevărată. Păi dintr-un raționament destul de simplu:

Cât adevăr este în lozinca ”PDL și USL, fură prin rotație!”?

a.este evident pentru toată lumea că PDL a furat și fură de rupe, deci prima partea a lozincii e unanim acceptată

b.lozinca spune că dacă va ajunge la putere, USL va fura și ea. Acum, e adevărat că putem pune prezumția de nevinovăție (USL nu a mai condus), însă nu trebuie uitat că partidele principale din USL (PNL și PSD) au fost ambele la guvernare. Aici apare întrebarea simplă: Credeți că, în momentele în care au fost la guvernare, cei de la PSD au furat? (nu neapărat toți). Răspunsul este evident DA. PSD a furat cât a fost la guvernare (nu contează procentul, pentru că lozinca nu vorbește de procente). Aceeași întrebare și pentru PNL: Credeți că, în momentele în care au fost la guvernare, cei de la PNL au furat? (nu neapărat toți). Răspunsul este evident iarăși DA. PNL a furat cât a fost la guvernare (nu contează procentul, pentru că lozinca nu vorbește de procente). Deci am stabilit că și când țara a fost condusă de PSD și/sau PNL, România a fost furată (nu contează cât). Încă un lucru care trebuie stabilit este: sunt PSD și PNL partide reformate, față de momentele în care au fost la putere, și au furat (cum deja am stabilit)?. Sunt aceste partide NET diferite, total reformate, nu mai au corupți și hoți care abia așteaptă să se reconecteze la bugetul public? Este evident că diferența nu este foarte mare. Deci cumva logic, o nouă guvernare a lor va fi asemănătoare cu vechea lor guvernare. Deci se va fura în continuare (iarăși, nu ne interesează procente). Pentru a sublinia și mai bine, răspundeți-vă sincer la următoarea întrebare: Credeți că, într-o eventuală nouă guvernare, membrii PNL șî PSD din prezent (feb 2012), cu conducători noi (Ponta și Antonescu), vor fura, sau nu vor fura? Aici fiecare să-și răspundă singur, și află dacă lozinca ”PDL și USL, fură prin rotație!” este adevărată sau nu. Personal cred că se va fura și sub conducerea lui Ponta și Antonescu. Deci lozinca este din păcate adevărată. DAR NU DESPRE ASTA ESTE VORBA.

Trecem acum la punctul 2:

Poate oricine să strige ce vrea în piață?

Libertatea de exprimare, democrația, statul de drept bla bla bla, cumva toate îți spun că oricine poate striga orice vrea în piață. Pentru că asta este democrația, nu? Libertate de exprimare și toate celelalte. Însă practica, logica, și bunul simț, îți cam interzic să strigi orice în piață. Va dau un singur exemplu: Dacă în timp ce toți protestatarii de la Universitate strigă toți în cor JOS BĂSESCU, cu pasiune, vine cineva să strige, în mod serios, sincer, și din convingere ”Vreau PDL, veșnic la putere” sau ”Udrea președinte, Băsescu Prim Ministru!”. Cum ar fi treaba asta? Pentru el e democrație? Are el libertate de exprimare, să spună orice vrea el? Răspunsul este DA, însă cu un foarte important DEPINDE. Depinde de CONTEXT. Contextul, situația, circumstanța în care te afli, este normal să-ți limiteze din libertatea de exprimare. În exemplul nostru, nu are absolut niciun sens productiv să te prezinți la un protest vădit ANTI BĂSESCU, și să scandezi lozinci PRO BĂSESCU. NU este firesc, NU are sens. NU intră în logica protestului. Acesta este criteriul după care trebuie ales ce este normal să se strige, și ce NU este normal să se strige. Aici este foarte important ca PROTESTUL SĂ AIBĂ UN SCOP PRECIS, o CAUZĂ CLARĂ.

Și ajungem astfel la punctul 3:

3.Cât de avantajos este să strige piața așa ceva în acest moment?

În mod evident, pentru oricine de bună credință, protestele din București și din toată țara sunt clar ANTI BĂSESCU. Dar din cauza diversității lozincilor, diversității opiniilor celor din piață (care fiecare spune altceva când i se pune un microfon în față), propaganda băsistă poate imediat să valorifice acest lucru, diminuându-și din vină susținând că ”iată, protestatarii vor tot felu’ de lucruri, sunt în stradă din cauza crizei globale, sunt în stradă din cauza întregii clase politice, de 20 de ani, care este nereformată etc etc etc”, sau pot chiar ridiculiza protestatarii și protestul în sine prin ceva de genul ”nu vedeți că nici măcar protestatarii nu știu ce vor exact? Sunt niște pierde vară. Duceți-vă la muncă!”. De fapt, problema este următoarea: protestatarii NU au închegat niște revendicări clare, concrete, unanim acceptate, scrise pe o hârtie, și făcute publice. Nu poți să faci un protest și să nu revendici nimic clar, concret, și posibil de îndeplinit, pentru că nu este productiv, nu este eficient, nu dă roade. Când protestezi pentru ceva neclar, în cel mai bun caz vei obține ceva neclar. Asta este cel mai important. Poate credeți că toți protestatarii, dacă îi întrebi, vor spune că vor în primul rând să cadă Băsescu. Nu este adevărat. Uitați-vă la interviurile cu cei din piață. Fiecare spunea altceva, sau unii spuneau același lucru, dar sub diferite forme, și altfel explicat. Această NEclaritate și lipsă de unitate în revendicări crează confuzie în rândul celor care stau acasă și văd protestul la TV. Ei sunt foarte importanți pentru că schimbările importante le obții cu zeci de mii, sute de mii și milioane de oameni în stradă, NU cu doar câteva sute, sau câteva mii. Oamenii de acasă trebuie convinși că e bine să vină în stradă să protesteze. Numărul contează! Însă oamenii de acasă vor fi prostiți, manipulați, mințiți de toată propaganda portocalie care îi vrea liniștiți la locurile lor. Aici apare problema lozincii, din punct de vedere al OPORTUNITĂȚII STRIGĂRII EI. Lozinca servește perfect intereselor lui Băsescu și al regimului său. Propaganda băsistă, pentru a păstra puterea în mâinile lui Băsescu și a celor care sunt acum la putere, va spune: ”Iată, vedeți? Cei din piață au o problemă cu TOATĂ clasa politică, nu doar cu noi” / ”Iată, vedeți, protestatrii sușțin exact ce ziceam noi, că toată clasa politică este la fel de coruptă, și trebuie reformată” / ”Nu are rost să mai ieșiți în stradă contra noastră, pentru că oricum NU aveți pe cine să puneți în loc, din moment ce toată clasa politică este compromisă”. De asemenea, oamenii de acasă, de la televizor, se vor convinge și singuri să rămână în casă, și să nu protesteze: ”Ce strigă protestatarii în piață? Că PDL și USL fură prin rotație? Păi asta înseamnă că sunt toți la fel. Păi atunci de ce să mai ies în stradă, în frig, să protestez ca să-i schimb păștia de acum, dacă oricum n-am pe cine să pun în loc? Păi n-are sens. Deci nu mă mai duc.” O altă chestie importantă este faptul că, strigarea acestei lozinci în piață, îi face pe susținătorii USL să nu vină la proteste. Dacă tu, ca și protestatar care vrea să schimbe ceva radical în această țară, ignori un grup de oameni de aproximativ 50-60% din populația României (susținătorii USL conform sondajelor), înseamnă că nu prea îți cunoști interesul. Și cam despre asta este vorba: care este interesul protestatarilor? Dacă interesul protestatarilor este JOS BĂSESCU, atunci protestatarii ar trebui să înțeleagă faptul că lozinca ”PDL și USL, fură prin rotație!” SE OPUNE CLAR ACESTUI INTERES! Lozinca ”PDL și USL, fură prin rotație!” servește perfect intereselor lui Traian Băsescu. Ceea ce nu înseamnă că toți cei care o strigă sunt slugile lui Băsescu, ci înseamnă pur și simplu atât: lozinca servește perfect intereselor lui Băsescu, dintre care principalul este să nu iasă mai multă lume în stradă. Să strigi și ”PDL și USL, fură prin rotație!” și ”JOS BĂSESCU!” este deci ILOGIC. Este contra productiv.

Aici apare o dilemă pentru protestatarii sinceri, care vor ca prim cel mai important lucru să cadă Băsescu, dar vor și să tragă un semnal de alarmă legat de corupția din USL. Cum le împacă pe amândouă, din moment ce se bat cap în cap? Aici este importantă înțelegerea unui ”deziderat” al ființei umane:

Viața umană funcționează în etape logice, cronologice și interdependente.

Ce înseamnă asta? Că atunci când vrem să obținem ceva (scopul final), avem de parcurs în ordine (cronologic) mai multe etape (care sunt logice și firești). Ideea de bază este să nu periclităm îndeplinirea PRIMEI etape, gândindu-ne și acționând pentru URMĂTOARELE etape. Concentrându-ne pe ce vom face în partea a doua pentru a îndeplini acel scop final, există riscul să nu reușim să îndeplinim nici măcar prima parte.

Cât mă bucur că am găsit un exemplu bun, care-mi servește perfect ca și comparație cu situația din Piață:

Te afli la un concursul de Triatlon – triatlonul presupune 3 probe: alergare – să zicem 2km, bicicletă (5km) și înot(2 bazine). Aceste 3 probe reprezintă etapele pe care trebuie să le parcurgi ca să câștigi. Scopul tău final este să câștigi concursul de triatlon.

Pentru a câștiga concursul de triatlon, trebuie să parcurgi cei 2 km de alergare(prima probă, prima etapă) în maxim 7 minute, altfel ești eliminat. Se dă startul. Tactica ta este următoarea: „alerg mai încet la prima probă, ca să îmi păstrez energia pentru celelalte 2 probe”. Această decizie(legată de etapele următoare, nu de cea actuală, din prezent), te-a făcut să termini prima probă în 8 minute, peste timpul maxim permis, motiv pentru care ești eliminat și ai pierdut concursul.

În cazul protestelor, scopul final este să avem o viață mai bună. Prima etapă necesară este căderea lui Băsescu, care se manifestă prin proteste de stradă în care îi strigăm nasoale. O a doua etapă este protestarea față de toate partidele politice pentru a le forța să se reformeze pe bune, ca să avem cu cine vota și cine să conducă pe bune țara. Dacă lozinca PDL și USL fură prin rotație nu s-ar opune primei etape (JOS BĂSESCU!), atunci n-ar fi nicio problemă să o strigăm oricând. Însă această lozincă se bate cap în cap cu sloganul JOS BĂSESCU (am explicat mai sus), deci contravine îndeplinirii primei etape. Lozinca PDL și USL fură prin rotație trebuie lăsată pentru etapa a doua! Nu trebuie să ne cramponăm în rezolvarea etapei a doua, cât încă n-am rezolvat-o nici pe prima! De ce să periclităm succesul primei etape (JOS BĂSESCU!) pentru etapa a doua? Nu merită! Nu are sens! Nu este eficient! Nu este productiv! Această lozincă trebuie strigată ABIA DUPĂ ce a căzut Băsescu! Până atunci, strigarea ei este contraproductivă.

Lozinca susține interesele lui Traian Băsescu prin:

-concluzia multor oameni că ”toți sunt la fel” și neprezentarea lor la vot (este în avantajul lui Băsescu să meargă câți mai puțini la vot – dacă prezența la vot este mai mică, numărul de voturi furate vor reprezenta un procent mai mare; de asemenea, neprezentarea la vot a românilor este în avantajul UDMR, care iarăși va intra în parlament și va impune condiții pentru susținere, fiind parcă veșnică și cu același comportament murdar de ”oportunistul perfect”)

-pierderea și ultimei speranțe că se mai poate face ceva în țara asta, astfel, oamenii vor sta liniștiți și vor îndura dezastrul;

-nonsensul de a cere demisia lui Traian Băsescu dacă în același timp zici că toți sunt la fel, și deci n-ai pe cine să pui în loc. ”Deci de ce-l mai vrem jos pe Băsescu? Hai să stăm acasă!” (unii protestatari nu vor mai reveni în piață)

-cei din fața televizoarelor să stea frumos tot acolo, să nu cumva să iasă în stradă să protesteze, pentru că…”oricum nu avem pe cine să punem în loc”.

-respingerea susținătorilor USL, care sunt foarte mulți (conform sondajelor). Cu toții suntem de acord căp PDL fură de rupe. Însă susținătorii USL (votanții USL), nu pot să accepte că USL fură, sau va fura, motiv pt care pt ei n-are niciun sens să iasă în stradă să participe la un protest la care se strigă că USL (preferații lor) FURĂ.

Dacă vrei ca foarte mulți oameni să iasă în stradă, dacă vrei ca foarte mulți oameni să meargă la vot, dacă vrei ca Băsescu să pice, atunci NU MAI STRIGA LOZINCA CONTRAPRODUCTIVĂ ”PDL și USL fură prin rotație!”. Așteaptă până moare Băse (politic bineînțeles), și apoi vei putea striga oricât despre reformarea întregii clase politice, vei putea striga de rău despre USL și oricine mai vrei tu. Dar nu este momentul ACUM. Viața funcționează în etape logice, cronologice și interdependente. Hai să urmăm, ordinea lor firească!

Indiferent că suntem de acord cu lozinca, că ne place sau nu, că o strigăm sau nu, trebuie să înțelegem cine sunt persoanele care o strigă prin piețe și la proteste:

a.oamenii care din convingere cred în această lozincă, și atunci o strigă, o cântă etc; sunt convinși sincer că este un adevăr, și că este bine să fie strigat în piață ACUM; este opinia lor, și o respectăm; atenție: este opinia lor și o RESPECTĂM! (nu facem acuze că sunt oamenii lu’ Băsescu).

b. băsiștii și activiștii PDL, care încearcă să o introducă în protestele de stradă, ca să manipuleze și să distrugă protestul

c. oamenii care urmează un efect de turmă: ”dacă ceilalți strigă, atunci strig și eu” (fără să filtreze cu propriul creier ceea ce strigă)

d.oameni care au venit să strige orice, indiferent ce;

e.oameni care sunt purtați de val de cântatul mulțimii; cred că sunt destui care o cântă pentru că sună bine, ca linie melodică, modul în care este cântată această lozincă;

Alte mențiuni importante legate de protestele de stradă, mai exact de protestele de la Universitate:

1.Unitatea celor din piață nu e un clișeu, ci este ceva aproape obligatoriu. Prin unitate, forță comună ai mai multe șanse să câștigi ceea ce ceri, decât dacă ești dezbinat și lupți separat, culmea, pentru același lucru de fapt.

2.Acuzele reciproce nu își au rostul în piață. La protestul de ieri am avut parte de acuze de ambele părți. Cei de la TNB îi acuză pe cei de la Arhitectură ca fac jocul puterii (iar unii cred că Claudiu Crăciun este omul lui Băse), iar cei de la Arhitectură îi acuză pe unii de la TNB că sunt membrii de partid, că sunt de la USL, de la PSD, că sunt membri PNL etc. În primul rând, nu poți să acuzi oameni bazându-te pe niște bănuieli, pe niște impresii etc. Nu este corect. Este corect să punem mai întâi prezumția de NEvinovăție și să respecți ceea ce spun ei, ca fiind din convingere. Pe de altă parte, e foarte comică de fapt toată treaba asta, pentru că se pleacă de la O PROBLEMĂ GREȘIT PUSĂ. Este foarte important să vă prindeți în viață când se pleacă de la probleme greșit puse, și să nu mergeți cu discuția mai departe degeaba. NU ARE ABSOLUT NICIO RELEVANȚĂ CINE OAMENII CUI SUNT. :) Asta este problema greșit pusă. Prea mulți își fac probleme și-și pun întrebări, și se confruntă cu gânduri de genul ”dar ăla omu’ cui o fi?” / “dar ăla de ce partid o fi trimis?” / ”dar ăla e membru de partid? al cui partid?” etc etc etc. Toate astea nu au absolut niciun sens, iarăși, NU ACUM. Pentru că NU CONTEAZĂ. În acest moment, în piață, la protestele spontane care există, NU CONTEAZĂ CINE E OMUL DIN PIAȚĂ, nu contează cine l-a trimis, pe cine reprezintă, ce gândește, ce plănuiește etc, CONTEAZĂ DOAR CE FACE cât timp este în piață, și CE SPUNE PE GURĂ! Repet: ACUM, în acest moment al protestelor, CONTEAZĂ DOAR CE FACE cât este în piață și CE SPUNE PE GURĂ! ATÂT! Dacă spune Jos Băsescu!, exact ce spun și ceilalți protestatari e perfect. Să vină în fiecare zi în piață. Dacă vine și strigă Hai Băsescu, Udrea pe vecie!, atunci este o problemă și nu are ce căuta în piață. Dar atâta timp cât acționează în piață și strigă în interesul și în sensul protestului, poate să fie trimis de ORICINE, nu contează, este binevenit! Contează CE STRIGĂ, NU CINE ESTE!

CINE SUNT persoanele din piață CONTEAZĂ DOAR ÎN MOMENTUL ÎN CARE ÎȚI VOR CERE UN VOT (fie pentru ei, fie pentru o anumiă formațiune politică). Abia în acel moment începe să conteze CINE sunt persoanele respective, ce vor de fapt, ce gândesc, ce plănuiesc, ce aranjează, ce jocuri învârt, intereselor cui servesc etc etc etc. Atunci ești îndreptățit să acuzi ”ești omu’ lu’ cutărică!” / ”ești membru de partid!” / ”faci jocurile lu Băse!” etc, dacă asta crezi sincer. Abia atunci trebuie ca adevărul despre persoanele respective să iasă la iveală, pentru ca oamenii care votează să știe cu cine votează. Dar până atunci pur și simplu NU CONTEAZĂ. E iarăși o chestie de etape logice, cronologice și interdependente, care trebuie să-și urmeze cursul firesc. Este exact ca aia cu ”păi pizza de la Universitate a trimis-o PSD-ul iar ceaiul e trimis de Vanghelie”. Habar n-am cine le-a trimis. CE CONTEAZĂ??? NU CONTEAZĂ!!! Nu contează, pentru că susțin protestul. Asta este important. Atâta timp cât oamenii din piață, prin ceea ce fac acolo, și ce SPUN, susțin protestul, este okay, pot fi oamenii oricui. În momentul în care o să-mi ceară votul, o să vreau să știu în detaliu CINE ESTE cel care mi-l cere. Până atunci nu mă interesează. Nu mai faceți acuze aiurea! Nu mai dezbateți probleme greșit puse!
3.Trebuie neapărat stabilit clar și concret SCOPUL PRINCIPAL (realizabil) pe care îl urmăresc protestatarii din stradă. Trebuie știut clar de toată lumea (atât protestatari cât și cei de acasă), care este cauza pentru care se protestează (ce se dorește?). Acest ce se dorește trebuie să fie cât mai clar, cât mai concret, realizabil, și să vizeze un interes general al poporului român(să fie unanim acceptat atât de cei din Piață, cât și de cei de acasă). Personal cred că un prim scop general care trebuie urmărit este JOS BĂSESCU!. Bineînțeles că înlăturarea lui nu va însemna lapte și miere, însă este cel mai important lucru care trebuie făcut ACUM pentru a avea vreo șansă să ajungem vreodată să avem lapte și miere. Dacă este unanim acceptat în piață, în mod sincer, că cel mai important lucru pentru România în acest moment este să dispară de la putere acest dictator, atunci trebuie mers în special pe această direcție. Vreo 80-90% din eforturi și energii trebuie îndreptate spre asta! La fel și pancartele, și sloganurile, și lozincile, trebuie să fie ÎN SPECIAL pentru atingerea scopului suprem (Jos Băsescu!). Cred că este o chestie unanim acceptată în piață, că Băsescu trebuie să plece. Atunci hai să fim uniți pentru chestia asta, până se întâmplă!

4.Chiar dacă protestele din Piață sunt spontane, nu înseamnă că ele nu pot fi organizate mai bine. Trebuie ca protestatarii să se organizeze (nu juridic). Trebuie PURTATE DISCUȚII în Piață! Fie ele”normale”, ”obișnuite”, fie în contradictoriu. Toate sunt foarte importante, toate sunt fructuoase și productive. În urma discuțiilor trebuie să rezulte ceva concret, scris pe hârtie. Și anume CERINȚELE PROTESTATARILOR unanim acceptate de cei din piață. Dacă se dorește o participare a cât mai mulți cetățeni la proteste, atunci cerințele protestatarilor trebuie să coincidă cu cerințele celor de acasă. ”JOS BĂSESCU!” în cap de listă cred că este un început bun. Informația respectivă trebuie apoi să circule, să fie diseminată. Trebuie scrise cerințele pe foi, pe pancarte, ridicate sus atunci când se filmează, trebuie trimise tuturor posturilor de radio și televiziune, pentru a fi diseminate, și pentru a arăta întregii țări ca protestatarii sunt uniți și vor ceva concret, pentru a arăta tuturor că protestatarii vor de fapt exact ce vor și cei de acasă. Ăsta este un lucru foarte important care trebuie făcut cât mai repede la protestele din Piață. Trebui găsit un sistem ad-hoc de supunere la vot sau ceva cumva astfel încât cerințele protestatarilor să fie alese de toți protestatarii, și toți să fie de acord cu ele. Totul trebuie făcut transparent și cât mai simplu. Nu e greu de făcut, TREBUIE  DISCUTAT!

5.Pe lângă CERINȚELE PROTESTATARILOR, cred că este foarte important să se creeze un SISTEM OBIECTIV DE EVALUARE A POLITICIENILOR, astfel încât oricine, oricât de tâmp este (și sunt mulți în țara asta), să-și poată da seama dacă un politician anume este bun sau rău. Am lucrat la un astfel de sistem, o să am nevoie de feedbackul cât mai multor oameni pentru a-l îmbunătăți. Urmează să îl public pe blog. Okidoki.

Emilian, 27 feb 2012, ceicunoi.wordpress.com

3 responses to “Protest Universitate 26 feb 2012 – discutii in contradictoriu (pol19)

  1. Eu sunt in fiecare zi im Piata universitatii si sloganul asta “PDL SI USL FURA PRIN ROTATIE” TREBUIE STRIGAT ATUNI CAND VOM FI MINIM 50.000 DE OAMENI IN PIATA…ACUM NU ESTE CONSTRUCTIV DUPA CUM AI ZIS SI TU

    • Sloganul va fi constructiv DUPĂ ce va cădea Băsescu. Faptul că îl strigă mai mulți sau mai puțini oameni este într-adevăr relevant, însă nu la fel de important ca MOMENTUL în care se strigă. Important este să nu se strige acum, cât timp Băsescu n-a picat, pentru că acest slogan îi servește perfect intereselor lui Băsescu. Pe scurtătură: cine strigă ACUM acest slogan, îl susține pe Băsescu, chiar dacă îi place sau nu de el. După ce cade Băsescu, este chiar indicat să se strige lucruri de genul acesta, pentru a se pune presiune pe partide să se reformeze real, și anume să scape de corupți, incompetenți și oameni de rea credință.

  2. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s