De ce nu merg romanii la vot? Prezenta la alegeri în Romania. (pol13)

alegeri romania, romani la vot, scrutin, candidati alegeri, putere opozitie; cotidianul.roOamenii au avut cam dintotdeauna conducători, lideri, semeni care să îi ghideze într-o anumită direcție, bună pentru comunitatea respectivă (cel puțin teoretic). Alegerea liderilor, conducătorilor s-a făcut de-a lungul timpului în moduri diferite, și în funcție de perioada istorică, și în funcție de zona de pe glob. În prezent, în România, există alegeri prin care oamenii POT să îi voteze pe cei care vor să le fie conducători. Însă unii nu vor să voteze. De ce?

Cel puțin în prezent, Votul este un DREPT, nu o obligație. Deci cetățenii acestei țări pot alege dacă își exercită acest drept sau nu. Pot alege dacă se duc să voteze sau nu. Putem respecta asta (pentru că oamenii sunt diferiți), însă nu este obligatoriu să fim și de acord.

Mai jos puteți vedea care sunt principalele motive pentru care unii oameni aleg să nu voteze (să nu meargă la vot) și de ce nu sunt de acord cu ele:

………………

UPDATE oct 2014: La aproape 3 ani de la postarea textului de față am ajuns să înțeleg că în situația în care se află România în prezent, cel mai bine este SĂ NU NE PREZENTĂM LA VOT, ca să nu validăm prin prezența noastră actualul Sistem electoral impus și gestionat de mafioți, ca să nu legitimăm clasa politică prin prezența noastră la vot și ca să nu legitimăm astfel Statul actual ANTI-ROMÂNESC în care trăim. Detalii aici:

De ce sa NU te prezinti la alegeri? Ce facem la vot? (II)

Nu o să șterg textul de mai jos, pentru că face parte din istoria acestui blog, dar mai bine nu-l mai citiți.

………………

1.INDIFERENȚA: nu mă interesează politica” sau ”nu mă interesează cine câștigă alegerile” sau ”mi-e indiferent cine câștigă alegerile” – De ce este această atitudine greșită? Pentru că alegerile din România, votul pe care tu trebuie să îl dai, NU SE REFERĂ LA TINE! Se referă la TOȚI românii. Se referă la vreo 20 de milioane de oameni (în cazul alegerilor la nivel național). Ți se cere 1 vot, o alegere, o opțiune care va afecta 20 de milioane de oameni. Responsabilitatea ta în momentul votului nu se rezumă la propria-ți viață sau la viața familiei tale. NU! Votul tău și politica statului român se referă la 20 de milioane de oameni. Să spui că nu votezi  pentru că ”nu mă interesează” sau ”mi-e indiferent” arată cât de egoist ești. Trebuie să te intereseze indiferent cât de bine o duci tu personal, câți bani ai, sau cât de bine o duce familia ta. Trebuie să te intereseze pentru că nu este vorba doar despre tine, ci este vorba despre un popor întreg. (egoistule!). De asemenea, să nu te intereseze politica arată că nu ești foarte inteligent la capitolul ”propriul tău bine”. Să crezi că politica nu te afectează, dintr-un motiv sau altul, este o prostie mai mare decât casa lu’ Videanu.

2.NU AM CU CINE: mă interesează politica dar ”nu am cu cine să votez” sau ”toți cei care candidează, și care vor votul meu, nu-mi inspiră încredere îndeajuns încât să îi votez” sau ”toți mi se par la fel de răi” sau ”niciunul nu mi se pare bun pentru funcția pe care vrea să o ocupe”  etc – Aici este alegerea răului cel mai mic. Din păcate țara noastră cam tot timpul s-a confruntat cu chestia asta. A trebuit să alegem răul cel mai mic. Așa este, e urât și nasol, dar dintre a nu alege deloc(a nu vota) și a alege răul mai mic, este mai bună atitudinea cu alegerea răului mai mic. NU EXISTĂ ca doi candidați să fie EXACT la fel de răi. Tot timpul unul din ei va fi mai rău decât celălalt. Să plecăm deci de la ideea că avem de ales între 2 candidați, unul rău (cel mai rău) și altul mai puțin rău. Pe care din ei l-ai vrea să te conducă, să gestioneze banii publici (banii tăi și ai altor 20 milioane de români)? Pe ăla cel mai rău, sau pe ăla mai puțin rău? Logic că oricine întreg la cap l-ar vrea pe ăla mai puțin rău.

Aici apar al treilea și al patrulea motiv pentru care oamenii nu merg la vot:

3.EVITAREA RESPONSABILITĂȚII: ”nu știu care din cei doi este mai bun, să aleagă alții pentru mine” – este o recunoaștere a faptului că: nu sunt destul de informat/nu mă pricep așa bine la politică/nu vreau să risc să votez greșit etc, care duce la neprezentarea la vot.

4.NEACCEPTAREA ALEGERII CELUI MAI MIC RĂU: ex: ”știu că Băsescu este moartea, și este cel mai rău dintre toți, dar nici cu Geoană nu pot totuși să votez” – este un exemplu simplu care a avut loc la alegerile prezidențiale din 2009. O grămadă știau deja că Băsescu este o bestie, dar chiar și așa n-au putut să pună ștampila pe ăla mai puțin rău – Geoană (care nu plăcea cam nimănui). Asta i-a făcut să stea acasă (neprezentarea la vot) și, în mare parte, și din cauza lor este Băsescu președinte astăzi.

Cum ne dăm seama care e cel mai rău? Pentru a ne da seama care e cel mai rău trebuie să fim măcar un pic de tot interesați: să urmărim evenimentele politice, să vedem ce zice fiecare candidat, să vedem ce minte fiecare, să vedem ce face și ce a făcut fiecare în viața politică etc…și fiecare dintre noi, cu propriul sistem de valori, ne hotărâm care din ei este mai puțin rău. Într-adevăr există șanse ca în analiza noastră să concluzionăm greșit (poate am fost manipulați, poate suntem mai creduli, poate ne luăm țeapă ușor, poate suntem mai grei de cap, poate suntem mai nepricepuți în ale politicii etc). Este okay! Nu este nicio problemă! Dacă suntem de bună credință, și nu ne este indiferent, și suntem atenți, și ascultăm și opiniile altora, și ne interesăm, și vrem să îl alegem pe cel mai puțin rău, dar ajungem totuși să votăm cu unul care se dovedește a fi de fapt ăla cel mai rău, ESTE OKAY! Nu este nicio problemă! Pentru că am făcut tot ce-am putut și tot ce-a ținut de noi. Uite aici un ajutor: Criterii de evaluare pt politicieni. Ce inseamna politician bun / rau?

5.Al cincilea motiv pentru care oamenii nu votează: ”VOTUL MEU NU CONTEAZĂ” – această atitudine de asemenea duce la neprezentarea la vot.

Avem deci câțiva pași care trebuie făcuți pentru o atitudine corectă în raport cu votul:

1.Distrugerea indiferenței față de alegeri, vot, oameni politici și politică în general (denotă egoism și prostie, care trebuie distruse)

2.Identificarea CELUI MAI MIC RĂU dintre candidați, conform propriilor convingeri, percepții, conform propriului sistem de valori, sau conform unui sistem de valori care ne inspiră încredere sau ne sună logic etc

3.Înțelegerea importanței alegerii celui mai mic rău – chiar dacă nu ne place, el este totuși o variantă mai bună decât cel mai rău politician rău

4.Prezentarea la vot pentru alegerea celui mai mic rău.

Aici, la prezentarea /neprezentarea la vot, vreau să detaliez două atitudini deja menționate: ”să aleagă alții pentru mine” și ”votul meu nu contează”. Amândouă sunt greșite:

”Să aleagă alții pentru mine” – De ce ai mai multă încredere în alții decât în tine? Poate acei ”alții” sunt și mai nepricepuți decât tine în a face diferența dintre bine și rău, în a alege cel mai mic rău dintre două rele. Astfel, lăsându-i pe ei să aleagă, e posibil să fie șanse mai mari ca tu și restul de 20 milioane de români să fiți conduși de cel mai rău politician dintre candidați.

Sau poate vrei să-i lași pe alții să aleagă, ca să pice pe ei responsabilitatea alegerii făcute. Să te scapi pe tine de responsabilitate, să n-ai nicio vină în momentul în care candidatul ales își face de cap și-și bate joc de popor. Să te simți psihic ”nevinovat” la toată treaba, pentru că, vezi-doamne, ”eu nu l-am votat”… nu? Nu cădea în iluzia de a te considera nevinovat, doar pentru că nu ai pus o ștampilă pe un buletin de vot. EȘTI LA FEL DE VINOVAT! În momentul în care ai hotărât să nu mergi să votezi, și să îi lași pe ceilalți să aleagă pentru tine, înseamnă că ești perfect de acord cu ce vor alege ceilalți care se duc la vot. Nu există altă explicație. Pentru că dacă nu ai fi de acord cu ce ar alege ceilalți, te-ai duce și ai vota, ca să ai și tu o influență asupra votului final. Dacă nu te duci să votezi, înseamnă că nu vrei să ai o influență asupra votului final, înseamnă deci că îți convine oricare ar fi rezultatul final. Deci dacă nu mergi la vot, ai exact aceeași responsabilitate și vinovăție cu a celor care au votat candidatul care a ieșit învingător. (același exemplu simplu: dacă nu te-ai dus in 2009 să votezi cu Geoană împotriva lui Băsescu, ai aceeași vinovăție cu a celor care l-au votat pe Băsescu)

”Votul meu nu contează” – Această atitudine există din două motive principale: frauda electorală imensă care există în România și o gândire de genul ”eh…un singur vot din vreo 18 milioane de cetățeni cu drept de vot nu contează”. Ba da, contează! E adevărat, frauda există, însă chiar și așa, fiecare vot contează. Mersul la vot, ca și foarte multe alte aspecte din viața noastră, trebuie privit după principiul ”Dacă toată lumea ar face ca mine, cum ar fi cel mai bine să fac?”. Noi trebuie să acționăm în viață după acest principiu. Să ne gâmdim tot timpul, și să acționăm în așa fel încât dacă toată lumea ar face ca noi, lumea în care trăim ar fi mai bună. La fel și în cazul votului. Dacă toată lumea ”de bună credință” ar gândi ca tine, și ar alege să rămână acasă, și să nu meargă să voteze, s-ar mai prezenta la vot doar oamenii plătiți să voteze într-un anume fel (deci cu politicianul rău, că altfel nu le-ar da mită să-l voteze), iar acelor voturi li s-ar mai adăuga cele din alte modalități de fraudă (buletine tipărite în plus, fraudă electronică etc). Deci obligatoriu va câștiga politicianul cel mai rău. În schimb dacă toată lumea s-ar duce la vot, și ar alege după propria analiză, propriul sistem de valori (mai bun sau mai rău), șansele ca politicianul cel mai rău să piardă vor fi mult mai mari, și deci ar fi mai multe șanse să câștige politicianul mai bun (sau cel puțin – mai puțin rău decât celălalt). Este de bază identificarea politicianului cel mai rău (care va frauda alegerile cel mai mult, care va fura cele mai multe voturi), și votarea împotriva lui. Dacă vor fi puține voturi împotriva lui, voturile furate de el vor conta mult mai mult. Dacă însă vor merge la vot foarte mulți români, ca să voteze împotriva lui, cantitatea de voturi furate de el va fi insuficientă ca să îi asigure victoria. Măcar pentru asta să mergem la vot: pentru ca numărul de voturi furate să fie mult mai mic comparativ cu numărul voturilor exprimate ”pe bune”. O să mai discutăm despre asta și în preajma alegerilor.

CONCLUZIE: Dacă ești indiferent legat de alegeri, viața politică, etc și nu te interesează, ești un egoist și un prost (simplu și clar). Atunci când suntem parcă blestemați să alegem dintre două rele, trebuie să identificăm răul cel mai mic (cum se pricepe fiecare dintre noi mai bine), și trebuie să mergem să îl votăm! Neprezentarea la vot denotă prostie și egoism.

Citeşte şi Cine si cum voteaza la referendum pe 29 iulie? De ce sa mergi la vot? (pol50) 

Emilian, 31 ian 2012, ceicunoi.wordpress.com

3 responses to “De ce nu merg romanii la vot? Prezenta la alegeri în Romania. (pol13)

  1. Pingback: Cu cine votam GHID alegeri parlamentare 9 decembrie 2012. Candidati USL, PDL ARD, PPDD (pol86) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

  3. ultimul meu vot , o’fost in 2009 Referendum , de atunci merg la vot , dar pun multe stampile . Nici un guvernant , Parlamentar , Senator…..etc. nu reprezinta vointa Romanilor.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s