Ce nu imi place la Ponta și Antonescu. Probleme în USL (pol14)

sigla USL psd pnl pc uniunea social liberala opozitiePonta, șeful PSD (cel puțin teoretic) și Antonescu, șeful PNL, conduc partide aflate în opoziție. Ei s-au gândit să unească opoziția sub forma unei singure formațiuni – USL. Au luat la bord și micul PC (partidul Conservator, condus de Dan Constantin), și acum sunt o triadă care formează USL: doi grei (PSD și PNL) și o chestie mai mică (PC), prin care toți (teoretic) se opun regimului dictatorial Băsescu.

Ideea de a uni partidele din opoziție într-o singură structură, mai mare și mai puternică, mi se pare o idee bună. Pentru că atunci când vrei să înlături de la putere un dictator (Băsescu), care conduce un partid puternic și bine organizat teritorial (PDL), care controlează o grămadă de structuri ale statului (servicii secrete, DNA, CNA, televiziunea publică, televiziuni private, ziare, siteuri de știri etc etc etc), trebuie obligatoriu să fii cât mai puternic, și să fii cât mai unit în atingerea acestui scop. Tezele ”PNL a trădat valorile liberalilor pentru că s-a unit cu PSD” sau ”PSD a trădat doctrina socială pentru că s-a aliat cu PNLul” sunt după părerea mea false. Ei au convenit asupra unui program comun de conducere a României, care conține atât elemente ”de stânga” cât și elemente ”de dreapta”. Pentru cei care încă mai cred în doctrine, și importanța lor în România de azi, chiar dacă cele două partide au făcut concesii de la propria doctrină, acest lucru nu ar trebui să conteze în vreun fel, dacă ne gândim la scopul suprem pe care încearcă să îl atingă, și anume înlăturarea regimului dictatorial Băsescu de la conducerea acestei țări. Pentru a îndeplini acest scop (care este cel mai important lucru pentru români în acest moment), eu zic că merită făcute anumite sacrificii ce țin de doctrine / convingeri politice / abordare de dreapta sau de stânga etc. Dacă ar fi stat separați (PNL și PSD), șansele ca Băsescu să fie înlăturat, fie înainte de termen, fie în alegeri, ar fi fost mult mai mici. Cei care sunt susținători PSD și cei care sunt susținători PNL, trebuie să vadă  și să înțeleagă faptul că ambele partide au avut de câștigat de pe urma creării USL: PSDul a câștigat prin alăturarea față de notorietatea și încrederea pe care o inspiră și o are Antonescu printre români, iar PNLul a câștigat prin alăturarea la un partid mult mai bine organizat în teritoriu, cu mai multe organizații teritoriale, mai mulți activiști de partid etc.

USLul a venit cu un program de guvernare, detaliat pe fiecare sector important (sănătate, educație, mediu etc), l-a prezentat publicului ca și alternativă la dezastrul din prezent, susține principalele lucruri pe care le vor protestatarii care au ieșit în stradă, în toată țara (demisia lu’ Băsescu, demisia Guvernului, alegeri anticipate etc), și nu doar susține verbal, ci ia și măsuri concrete, progresiv. Deocamdată, toți parlamentarii din opoziție au intrat în Grevă parlamentară până la următoarele alegeri (la termen sau anticipate). Deci cei care vor demisia lui Băsescu, vor demisia guvernului, vor alegeri anticipate pt președinte, pt parlament etc, au o formațiune politică care dorește același lucru (USL).

Însă nu trebuie să fim naivi/creduli/mai prostuți așa, și să cădem în capcana de a ne ”îndrăgosti” de vreunul din partidele de opoziție, sau de USL, sau de vreunul din liderii USL. (detalii despre indrăgosteala de politicieni aici).

Este normal ca, indiferent dacă îti place de vreun partid/formațiune politică, sau de vreun politician anume, sau îi susții sau îi votezi, să cauți încă de la început problemele pe care le au, chestiile care nu îți plac la partidul respectiv sau la politicianul respectiv, pentru a contracara din fașă fenomenul îndrăgostelii de politicieni, care este foarte dăunător (s-a demonstrat în România în cazul Iliescu, și în cazul Băsescu).

Astfel, încep aici o listă cu chestii care nu-mi convin la USL:

-CORUPȚIA  INTERNĂ: Sunt convins că atât PSD cât și PNL au membri (parlamentari sau nu) CORUPȚI. În niciun caz la fel de mulți ca PDL (care este corupt până la os), însă și PSD și PNL încă mai au membri corupți, de rea credință, incompetenți etc. Cred că PSD are mai mulți corupți decât PNL. Vreau ca USL să scape cumva de acești membri, să se descotorosească de ei, să nu mai fie membri de partid, sau măcar să nu aibă niciodată vreo funcție de conducere, să nu aibă niciodată acces la banii publici. Vreau ca ”uscăturile” care încă mai există în PSD și PNL să nu participe niciodată ca și candidați pentru alegeri (nici pentru parlamentul național, nici pentru parlamentul european, nici pentru posturile de primari, nici pentru posturile de consilieri locali etc), și să nu fie niciodată numiți în funcții publice (ca miniștrii, prefecți, secretari și subsecretari de stat, directori ai diferitelor agenții sau instituții publice etc etc etc). Atât PSD cât și PNL trebuie să rezolve această problemă a propriilor uscături în mod subtil, inteligent și eficient, cât mai repede.

-LIPSA DE ATITUDINE CLARĂ ÎMPOTRIVA PROIECTULUI MINIER RMGC DE LA ROȘIA MONTANĂ. USL a prezentat programul pentru Mediu. S-a menționat câte ceva și despre minerit, cianuri, mediu etc, însă nimic clar, nimic concret despre Roşia Montană. Niciunul din liderii USL nu a spus CLAR că va opri acest proiect ilegal, imoral și criminal pentru România, dacă va ajunge la putere. (update 9 feb 2012 – Ponta, în discursul din parlamentul României, la prezentarea noului guvern de către Răzvan Ungureanu, a zis că primul ministru trebuie să aibă o poziție față de proiectul Roșia Montană – legat de 3 probleme: de mediu, dacă proiectul este de interes național, reprezintă real interesul poporului, și corupția din jurul acestui proiect);

ce a spus PONTA, și anume că nu îi va schimba din funcție pe șefii SRI, SIE și BNR, pentru că instituţiile conduse de aceştia funcţionează. (detalii AICI (Radu Tudor) și AICI (Ciutacu) ). Cum să spui că serviciile controlate şi folosite în scopuri personale de Băsescu de-a lungul propriului mandat, funcționează cum trebuie? Deci ori Ponta chiar crede chestia asta, ceea ce este o mare bilă neagră pentru el(că arată că e prost), ori are un plan subtil de a-i atrage de partea opoziției pe acei șefi, eventual ca să-i zboare după ce ajunge la putere, sau se pune bine cu ei ca să îi fie şi lui slugi dacă ajunge la putere, la fel cum i-au fost lui Băsescu sau ceva de genu’. Ciudată treabă. Nu prea îmi place. S-ar cere mai multe explicații publice din partea lu’ Ponta, sau o poziție oficială a USL legat de acest subiect.

-LIPSA UNEI POZIȚII OFICIALE A USL LEGAT DE BANII CÂȘTIGAȚI ÎN INSTANȚĂ de către profesori și alte categorii sociale – Îi vor da înapoi oamenilor dacă ajung la putere? Cât de repede? Este o prioritate respectarea deciziilor judecătorești şi implicit a ideii de stat de drept?

-LIPSA UNEI POZIȚII CLARE IMPOTRIVA FORMAȚIUNII POLITICE UDMR. Ar trebui să spună clar și răspicat că nu mai acceptă nicio colaborare cu UDMR, după ce aceștia au susținut atâta timp guvernul criminal Boc și deci regimul dictatorial Băsescu. (8feb2012) Update 21 feb 2012: Antonescu a zis într-o emisiune televizată că, după părerea lui, o alianță a USL cu UDMR NU poate fi făcută, (pt că cei de la UDMR au susținut continuu dezastrul Băsist). Acu’ rămâne de văzut ce hotărăște tot USLul, nu contează doar ce spune Antonescu, deşi nici el nu a fost perfect ferm.

Faptul că USL mai permite tinichelelor ca Iliescu, Adrian Năstase, Marian Vanghelie, Miron Mitrea, Ecaterina Andronescu, Ludovic Orban și alții asemenea, să mai iasă public și să mai zică chestii, crezând poate că sunt mulți români care abia așteaptă să-i audă.  Sunt compromiși politic (ori au făcut rele, ori n-au făcut mai nimic cât au fost la putere), trebuie trecuți în linia a 4-a a partidului, și nu trebuie să mai aibă acces la nicio funcție publică, și nici să-și mai dea cu părerea. (9feb2012)

-Update 10 feb 2012: până aici aș fi fost dispus să îl ”înghit” pe Ponta, chiar dacă nu-mi inspiră încredere, și pe PSD, chiar dacă mi se pare că are foarte mulți corupți, de dragul USL, formațiunii care luptă împotriva lui Băsescu. În urma discursului lui Ponta din Parlamentul României, la investirea noului Guvern Ungureanu, cumva Ponta și-a dat arama pe față. CUM SĂ SUSȚII VREODATĂ GUVERNUL UNGUREANU? (un guvern nelegitim, imoral, băsist etc). Motiv pt care, from now on…sper ca PNL să scape cumva și de Ponta. Deci un alt lucru care nu-mi place la USL: existența lu’ Ponta la vârf;

-Update 1 martie 2012: Antonescu a dat-o în bară cu casa șmecheră pe care și-a luat-o pe malu’ lacului Herastrău. Nu a fost transparent deloc, nu a trecut-o imediat in declarația de avere (deși ar fi fost indicat), nu a venit imediat să justifice banii din care a cumpărat casa. De asemenea, Antonescu a zis că pe perioada grevei parlamentare a opoziției, va fi nevoit să se împrumute de bani de la rude și prieteni, ca să facă față, pentru că el trăiește din salariu. Nu prea poți să îți iei casă de vreo 250.000 de euro în timp ce spui că trebuie să te împrumuți ca să ai ce să mănânci. Update – Antonescu a explicat destul de credibil într-o emisiune TV care e faza cu casa, a zis ca vor apărea în declarația de avere toate chestiile și că se va vedea că nu e nicio problemă legat de proveniența banilor. Rămâne totuși faza cu ”o să mă împrumut de la prieteni și rude” în timp ce îmi iau casă de sute de mii de euro…

-Update 29 martie 2012: Ponta a zis că îl propune pe Robert Negoiță de la PSD ca primar la sectorul 3. Câtă încredere vă inspiră acest Robert Negoiță, cel cu 4 miliarde de case? Mie deloc… Deci…Ponta devine din ce în ce mai greu de suportat.

-Update 29 martie 2012: USL și mai ales Antonescu (de la care aveam totuși pretenții), au acceptat primirea lui Florin Frunză Verde în PNL, după ce a plecat de bună voie de la PDL. Pe lângă asta, Antonescu a zis: “Frunzăverde este bine primit alături de noi, este un câştig real. (…) PNL câştigă un politician de calibru, un om care este un lider politic, pentru că are identitate, cultură politică şi forţă” , ”Decizia domnului Frunzăverde de a părăsi PDl și de a se alătura PNL este o decizie care ne onorează”, ”Sper să propun forurilor adoptarea sa în funcție de vicepreședinte PNL” (detalii AICI). Toată treaba asta mi se pare o mare bilă neagră pentru Antonescu. Întrebarea este simplă: Băsescu și ”criminalii” din jurul său, care au furat și au distrus țara asta cât de mult au putut…au făcut chestiile astea de câteva luni? NU! Băsescu, PDL și toată mafia lor au furat de au rupt timp de MULȚI ANI. Sorin Frunzăverde este în PD apoi PDL dintotdeauna! Să zicem că Frunzăverde nu este corupt, nu a furat și nu fură(să zicem! nu cred asta). Cu toate acestea, a stat bine mersi în partidul PDL cât acest partid a distrus ani la rând această țară. De ce i-au trebuit atâția ani, ca să plece de acolo? Prin coincidență….chiar înaintea alegerilor…prin coincidență…chiar la alianța politică cel mai bine cotată în sondaje… De ce a stat atâta timp în PDL, dacă era evident cum este PDLul, cât fură, cum este condus de dictatorul Băsescu, cât rău face Băsescu și cu șleacta lui? Vedem noi oamenii simpli ce înseamnă PDLul din ultimii ani pentru această țară, și anume un CANCER… îl crede cineva pe Frunzăverde dacă susține că el nu știa toate furăciunile și toată corupția din PDL? Să fim serioși! DE CE A AȘTEPTAT ATÂȚIA ANI ÎN MOCIRLA AIA INFECTĂ NUMITĂ PDL, DACĂ EL ERA UN MORALIST ȘI-UN MINUNAT AȘA CUM ÎI CÂNTĂ ANTONESCU? Răspunsul este simplu: NU ERA! Niciun om cu adevărat moral, corect, onest, de bună credință, nu ar fi stat mai mult de 2 zile într-un gunoi ca PDLul condus de Băsescu așa cum este în ultimii ani! Faptul că Frunzăverde a acceptat și a asistat la toate nenorocirile acestui partid, îl face și pe el vinovat de situația în care se află România în prezent! Să primeşti ca opoziție pe cineva care a acceptat atâta timp să stea și să se uite cum propriul partid distruge o țară, este INACCEPTABIL. Nu contează că poate a mai mârâit câte ceva din când în când! A rămas bine mersi acolo! La fel cum UDMRul nu mai trebuie acceptat pe VECIE într-o asociere politică, nici conlucrarea cu vreo bestie de politician care a stat atâta timp în PDL nu trebuie să mai existe! Rușine Antonescu pt. faza asta…

-Update 26 aprilie 2012: Modul greşit în care vede Ponta lucrurile referindu-se la algeri: “O să câştigăm Sectorul nu ştiu care… şi o să….” “O să câştigăm judeţul…. şi…bla bla bla” . Foarte mulţi oameni politici vorbesc aşa. O astfel de atitudine faţă de alegeri, denotă clar că te afli acolo pentru interese personale sau de grup, în niciun caz pentru interesul ţării sau comunităţii locale. Cum adică o să câştigi un sector al capitalei? Dar ce este, e un premiu pentru tine? De ce este un premiu? Pentru că ai nişte interese personale pe care vrei să ţi le îndeplineşti, de ce altceva? Pentru că în mod normal, să fii administratorul unor bani publici în România, presupune responsabilitate maximă şi o muncă asiduă, nicidecum un premiu. Veniţi voi la guvernare, să câştigaţi voi oraşe, comune, judeţe, să le administraţi cum vă place, cu un maxim de transparenţă ca până acum, nu? Dar să mai câştige şi românii, n-aţi vrea?

Mai jos voi face o listă cu lucrurile pe care USL a promis/a zis că le va face dacă va ajunge la guvernare:

1.Ponta a zis că se obligă să suspende ACTA dacă va fi la guvernare, până nu va avea loc o dezbatere publică pe tema ei. ”Nu vom susține ACTA în forma actuală” (detalii AICI)

Last Update: Nu voi mai updata acest text, pentru ca am pornit unul nou: Greselile noului guvern Ponta USL

Emilian, 31 ian 2012, ceicunoi.wordpress.com

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s