De ce nu protesteaza mai multi romani in strada? Motive. (pol4)

protestatar iesit in strada singur la baia de aries jos basescu, ziarelive.ro

Acest text a fost scris cu ocazia protestelor de stradă din iarna ian-feb 2012, când unii români, săturaţi de regimul dictatorial şi mafiot Traian Băsescu au ieşit în stradă şi au protestat pentru normalitate şi moralitate.

Motivele pentru care nu există mai mulți oameni în stradă care să protesteze împotriva situației dezastruoase în care a ajuns România, sunt următoarele:

Acest text a fost îmbunătăţit pe 25 februarie 2013 aici: Este normal sa protestam? De ce nu ies mai multi romani in strada? Lupta pentru drepturile noastre si pentru o viata normala.

1.PROASTA EDUCAȚIE

Foarte mulți români sunt foarte prost educați. Sau cel puțin prost educați legat de cum funcționează un stat, ce înseamnă democrație, echilibrul puterilor în stat, cunoștințe minime de administrație publică, drepturi și libertăți cetățenești, scopul și atribuțiile instituțiilor publice etc etc etc.

Pentru că sunt foarte prost educați, cel puțin la acest capitol, foarte mulți români nu pot identifica în mod corect un vinovat pentru problemele lor, fie el o persoană, fie el o instituție. În ’89 toată lumea identificase corect ce trebuia să se facă pentru a avea o șansă la o viață mai bună, și anume, înlăturarea lui Ceaușescu. Acum, în 2012, este exact aceeași situație, tot președintele statului este sursa principală a problemelor, însă mult mai puțini oameni au relizat acest lucru pentru că sunt și mai îndobitociți ca în ’89. Mulți deci nu știu pe cine să dea vina, nu știu impotriva cui/ a ce să protesteze, și deci nu ies în stradă.

De asemenea, pentru că sunt foarte prost educați la acest capitol, foarte mulți români habar n-au că sfera politicului și administrației le influențează puternic viața, sau habar n-au CUM le influențează viața. Aceștia nici măcar nu înțeleg că viața lor ar putea ajunge să fie mai bună și prin alte metode decât prin soluții doar din partea cetățeanului, prin forțe proprii, de genul să aduc mai mulți bani în casă (să mă muncesc ca un sclav și mai mult decât acum, să mai iau un al 5-lea job,  să prășesc mai mult teren, să fur etc) și să fac economii (să nu mai mănânc așa mult, să nu mai consum așa mult curent, să nu mă mai spăl așa des etc). Viața oamenilor devine mai bună și prin soluții implementate de clasa politică, și puse în aplicare de guvern, administrație etc. Pentru că oamenii nu înțeleg toate chestiile astea, logic că nu înțeleg sensul unui protest, și că nu ies în stradă.

2. EGOISMUL și LIPSA DE INTERES

Foarte mulți români manifestă o ignoranță și o lipsă de interes față de politică, pentru că sunt egoiști, pentru că se gândesc doar la ei și la familiile lor, pentru că ei au suficienți bani, sau mijloace materiale de a avea o viață fericită alături de familiile lor, și nu-i mai interesează altceva. Sunt foarte egoiști, nu manifestă pic de solidaritate față de semenii lor. Sunt foarte foarte foarte mulți care nu protestează din acest motiv.

3. LIPSA DE ÎNCREDERE

Mulți români nu protestează pentru că nu au încredere că protestul lor ar însemna ceva, și ar putea schimba ceva pe bune. (mare greșeală) (citiți textul Ce au castigat romanii prin protestele de strada din toata tara?)

4.LIPSA DE SPERANȚĂ

Mulți  români nu protestează pentru că și-au pierdut orice speranță că viața lor se mai poate schimba în bine.

5.COMODITATEA

Foarte mulți nu protestează, deși poate ar fi de acord cu protestul, din cauza comodității. E mai bine la căldurică în fotoliu, decât afară în frig. Dacă am și mâncare în frigider, ce-mi mai trebe’?

6.DIN  CAUZA  CONVINGERILOR  CONTRARE

Mulți români încă îl mai simpatizează pe Băsescu (săracii), motiv pentru care n-ar avea sens să protesteze împotriva a ceva ce ei cred că este bun pentru țară, pentru ei etc.

7.PENTRU  AVANTAJE  MATERIALE-ECONOMICE

Mulți români au avantaje materiale-economice pur egoistice de pe urma regimului Băsescu: direct sau indirect sunt conectați la bugetul statului. Aceștia nu protestează pentru că vor să rămână și în continuare la sursa de bani publici.

8.FRICA/TEAMA

Multor români probabil le este frică să protesteze, gândindu-se la unul sau mai multe elemente: violența anumitor protestatari care pun în pericol siguranța tuturor manifestanților, violența jandarmilor, abuzurile jandarmilor (percheziții, fotografiere, bagat în dubă, dus la secție, amendat etc), repercusiunile ce vor veni (din partea superiorului la locul de muncă – mai ales bugetarii, amenzi, dosare etc) și altele.

9.NECESITATEA  ÎNDEPLINIRII  ALTOR TREBURI

Poate că unii români nu ies în stradă pentru că au ceva presant, foarte important și obligatoriu de făcut ACUM, și nu pot merge la manifestații. Atenție însă, foarte mulți vor avea impresia că activitatea pe care o au de făcut îi scutește de mers la protest. Este fals. Doar prin excepție se găsesc exemple de lucruri care pot fi  presante, mai importante decât protestul, și obligatoriu de făcut ACUM. Pentru cei mai mulți, activitățile pe care le fac sunt doar scuze/pretexte să nu meargă la protest.

10.LIPSA UNEI SOLUȚII MAI BUNE / Lipsa de alternative

Mulți români nu ies în stradă pentru că nu au identificat o soluție mai bună, o altă variantă pentru actuala putere, și cad în capcana de a crede că dacă nu ai o soluție de îmbunătățire a situației, atunci nu ești îndreptățit să protestezi. Este o prostie. Pentru că oamenii funcționează în etape logice și cronologice. Prima etapă: oprim dezastrul, tăiem capul sursei principale a problemelor, îl dăm jos pe TRAIAN BĂSESCU! Nu ne interesează altceva până nu îndeplinim prima etapă! Abia apoi urmează etapa a doua – ce punem în loc? Și va apărea ceva de pus în loc, în orice caz, mai bun decât Băsescu. Legat de cei care vor veni după avem incertitudini despre cum se vor comporta. Însă despre Băsescu avem certitudini clare despre cât de rău este pentru România, demonstrate practic în cele 2 mandate de președinte ”jucător” (dictator).

11.SĂNĂTATE

Probabil există și români care ar fi ieșit să susțină cauza protestelor, însă nu pot pentru că sunt prea bolnavi, sau sunt prin spitale, sau sunt prea bătrâni ca să reziste în picioare, sau nu rezistă la frig etc. Deci nu ies în stradă și îi înțelegem.

12.ALTĂ ABORDARE

Probabil sunt români care nu sunt de acord cu metoda prin care cei revoltați au ales să încerce să-l dea jos pe Băsescu (protestând). Poate, deși sunt de acord că Băsescu e un dictator, și că el este principala problemă a României, și și ei ar vrea să-l vadă mort (politic bineînțeles), sunt de părere că protestul în stradă nu este cea mai bună metodă, sau este o metodă cu care nu sunt de acord, și deci nu ies să protesteze. Poate au impresia că trebuie semnate petiții, făcute inițiative legislative din partea cetățenilor, trimise memorii, dat like-uri pe facebook sau tot felul de astfel de acțiuni. Sunt bune și ele, și pot fi și ele eficiente într-un stat de drept, cu o administrație și instituții care chiar fac ce trebuie să facă, cu niște oameni politici cărora chiar le pasă ce au scris mii, zeci de mii, sute de mii de cetățeni pe o hârtie sau pe un site. Însă la noi în țară, în această dictatură băsistă, aceste demersuri n-ar avea nicio rezonanță. Ele pot fi făcute ca și pași premergători, în speranța că politicul și administrația vor reacționa pozitiv. Însă este evident că la noi în țară nu s-ar întâmpla asta. Este evident că Băsescu nu și-ar da demisia nici dacă i s-ar prezenta un teanc de hârtii, cu 10 milioane de semnături de la 10 milioane de cetățeni, care îi cer demisia. Motiv pentru care, cam ultimul lucru pe care îl poate face un popor pentru a fi ascultat, este protestul, unde chiar contează numărul de participanți. Imaginați-vă cum ar fi să protesteze în piața Universității măcar un sfert din populația orașului București, și anume măcar 500.000 de oameni. Ar fi superb, și cu un impact aproape obligatoriu și instantaneu în sfera politicului. Dar nu contează… bucureștenii stau în casă…

13. NEMULȚUMIREA FAȚĂ DE ÎNTREAGA CLASĂ POLITICĂ

O chestie foarte pe scurt: PDL nu este același lucru cu USL absolut deloc. Detalii aici.

Altă chestie:

Mulți nu vin să protesteze, pentru că nu pot suporta gândul că ar intra în aceeași tabără cu Iliescu, Năstase etc. Atenție însă: acesta este unul dintre motivele principale pentru care Băsescu a fost susținut de populație la referendumul de suspendare. A rămas președinte, pentru că foarte mulți români n-au putut să intre în aceeași tabără cu toți PSD-iștii de atunci, cu toți PNL-iștii de atunci, care se uniseră toți împotriva lui. De asemenea, acesta este un motiv principal pentru care oamenii n-au ieșit mai mulți la vot împotriva lui Băsescu, în alegerile prezidențiale din 2009. Oricât nu ne place PSDul, oricât nu putem să admitem că am greșit, trebuie să recunoaștem că ce cereau în ambele cazuri PSD și PNL, era chestia corectă pentru viitorul României. Dacă ar fi fost demis de atunci Băsescu, sau dacă n-ar mai fi câștigat al doilea mandat, astăzi probabil am fi trăit mai bine. Deci să nu repetăm aceeași greșeală, de a nu vedea opțiunea corectă pentru România și de a nu ne-o exprima cu tărie (protestând, votând etc) doar pentru că ea coincide cu opinia unor persoane pe care nu le suportăm.

14.DESCONSIDERAREA PROTESTATARILOR și a PROTESTULUI ÎN SINE

Unii nu vin să protesteze pentru că fie și-au creat impresii eronate despre protestatari (că sunt niște golani, că sunt violenți etc), fie îi văd așa cum sunt în realitate, dar nu sunt de acord cu modul în care protestează, poate cu ce strigă, poate cu modul în care se îmbracă sau etc. Neplăcându-le de protestatari, sau nefiind de acord cu ce fac/ce strigă, unii români refuză să ”se coboare la acel nivel” și deci nu ies în stradă. Pentru unii e și o chestie de umilință, de genul ”doar muritorii de rând protestează, eu n-am ce căuta acolo, am tot ce-mi trebuie, sunt bazat, nu ca amărâții ăștia” (idiotule!) (egoistule!) (motiv adăugat în urma unui comentariu de mai jos)

Foarte mulți săracii au impresia că protestează doar trântori nenorociți care vor să le dea statu’ chestii pe gratis. E tema asta la modă acum, propagată de băsiștii nenorociți. Foarte mulți idioți din România, îi trimit pe protestatari ”la muncă” dacă vor să le fie mai bine. Cât de idioți și egoiști sunt așa mulți români….doamne ferește! O să scriu un text separat despre teza asta imbecilă cu ”La muncă trantorilor!”. Foarte pe scurt: dacă toți românii ar munci câte 15 ore pe zi începând de mâine, dar tot bestiile care ne conduc țara în prezent ar fi la putere, nu s-ar rezolva nimic.

Atenție: cine o să vrea să aducă mai mulți oameni în stradă protestând împotriva regimului dictatorial Băsescu, va trebui să contracareze cât mai bine posibil toate aceste motive explicate mai sus.

Sunt dispus să contribui dacă vine cineva de bună credință cu o inițiativă în acest sens.

Emilian, 18 ian 2012, ceicunoi.wordpress.com, updatat când îmi mai vin idei

12 responses to “De ce nu protesteaza mai multi romani in strada? Motive. (pol4)

 1. Perfect adevarat. Tin sa mentionez insa,ca foarte multi din cei care, evident, au o situatie materiala buna, iar pe langa asta, sunt si intelectuali, manifesta de cele mai multe ori egoismul mai sus mentionat. Studiile arata ca oamenii cu un IQ mare, au , ca efect secundar, si o lipsa a inteligentei emotionale, fapt care genereaza egoismul, individualitatea si egocentrismul. Raportandu-ma la psihologia romanilor, comoditatea si proasta educatie sunt cele mai des intalnite motive, valabile atat pentru tineri cat si pentru cei mai in varsta.Pe de alta parte, cei care sunt bine educati si informati, nu ies in strada de frica etichetarii lor ca facand parte din joasa speta, considerand ca se umilesc, afisandu-se alaturi de “amaratii” care protesteaza. Si mai sunt tinerii, de facebook…despre care voi scrie eu pe blogul meu :)) . Asta dupa ce ma intorc din strada… :)

 2. Vorbesc sapte limbi. I.am studiat pe Kant, Schopenhauer, Platon. Am urmat cursurile a trei facultati. Sa inteleg ca sunt prost educat? Nu sustin deloc aceasta revolutie a lichelelor. Ba din contra! Il sustin pe Presedintele Traian Basescu. Si nu mi-e rusine! Aleg ceea ce este mai bun din ceea ce are de oferit politicul romanesc! Si cand alternativa este USL, stau linistit! Stiu cu cine trebuie sa votez! As spune ca este exact pe dos… Nu ii vad pe cei de la galeriile echipelor dinamo si Steaua dezabatand probleme filozofice in timp ce scuipa coji de seminte luate de la tigancile ce stau pe la colturile strazilor… Unarticol absolut ridicol! Il sustin pe Basescu! Din toata inima! Si am argumente spre deosebire de hahalera ce a scris randurile de mai sus…

  • Salut. Îți mulțumesc pentru comentariu, mi-a adus aminte că trebuie neapărat să adaug ceva la ”despre blog” și anume că există pe lumea asta oameni care au ajuns, din vina lor și a altora, într-atât de rău, încât nu merită să-ți irosești din propriul timp și din propria energie ca să încerci să-i înveți ceva, sau să le arăți că greșesc, sau să-i ajuți să înțeleagă mai bine lumea în care trăim, pentru că sunt irecuperabili. Motiv pentru care cea mai bună reacție în fața unor asemenea oameni este să îi ignori și să nu-ți pierzi timpul cu ei. Pentru că nu vei reuși niciodată să îi convingi de nimic, chiar dacă ai avea un trilion de argumente valabile, logice și plauzibile. Asa că îți urez sănătate și un impact negativ cât mai mic asupra societății în care trăim! Pa.

  • Vorbesti sapte limbi. I.ai studiat pe Kant, Schopenhauer, Platon. Ai urmat cursurile a trei facultăți…cel puțin ca o sinteză a ceea ce vrei tu să fii.. E posibil să nu fii.. Iar nefiind capabil să înțelegi un alt punct de vedere, chiar dacă să spunem, te frustrează într-un anumit fel, și linia pe care am argumentat și am exemplificat problema, nu mă face decât să cred că da… sun o hahaleră care acceptă și alte opinii, și poate duce o argumentație către a explica o problemă, nicidecum spre a da cu paru.. așa cum direct ai făcut-o tu, făcându-mă.. (nu știu dacă pe mine sau altcineva) HAHALERĂ,- ce a scris rândurile de mai sus.” . Imaginea pe care o ai despre proteste e destul de urâtă, și e drept, și a mea e tot mai negativă, pentru că felul în care se protestează e groaznic, mediocru chiar și în curând, împuțit..datorită injuriilor ce se aduc anumitor persoane, și pornirilor animalice etalate în stradă. Articolul nu este ridicol- doar pt că te-a afectat personal… :-)

   • Hello Andreea. Comentariul persoanei respective (Cristian Irinoiu) cred că îmi era adresat. Inclusiv partea cu HAHALERA :). Deci chill. Atenție: nu are niciun sens să te afecteze în vreun fel ce spun oamenii de genul ăsta, și nu are niciun sens să le răspunzi, pentru că îți distrugi din timp, energie și nervi și nu merită. Trebuie să-ți stabilești o limită, pe care dacă o depășesc cei cu care intri în contact într-un fel sau altul, să-ți dai seama că trebuie să stai departe de ei, iar în cazul mesajelor/commenturilor/părerilor să nu le răspunzi, pentru că sunt irecuperabili. Okidoki. Spor!

  • Cristian Irinoiu, vreau sa-ti dau dreptate. Vorbesti 7 limbi printre care si limbile in cur date sefilor tai. Asta ptr ca intelectualii de felul tau sint intotdeauna slugarnici cu sefii si zbiri cu subalternii. Deja devine postulat afirmatia mea ca prea multa invatatura chiar daca nu prosteste te face sa devii oarecum sociopat, sau macar iti amorteste uzul emisferei drepte a creierului. Intelectuali ca tine (daca intelectual inseamna sa retii mult fara sa inveti nimic, sau sa poti da citate si sa aduci critici atunci cind nu esti in stare sa creezi nimic de capul tau) ne-au adus aici prin colaborarea de cea mai joasa speta cu sistemul. Decit asa o somitate prefer un om simplu din popor, din aia care isi vad de treaba lor si care inca mai au bun simt, fiindca sint si unii ca tine care nu mai au bun simt. Poate crezi tu in intelepciunea ta ca daca stii atitea limbi si citesti carti straine ai devenit mai bun. Care ar fi datoria unui intelectual fata de cei mai putin dotati, nu sa-i indrume si sa-i ajute sa se dezvolte, sa devina mai buni? Poate generatia pasoptista ti-ar putea da un exemplu despre acest gen de activitati. Deci daca tu ca intelectual spui ca base e bun atunci ori esti extraordinar de prost ori esti platit din banii si munca noastra, a celor pe care-i desconsideri. Vorba lu’ badea, as da oricind un test de inteligenta (nu cunostinte tehnice sau literare) contra ta. De-aia ti-am si raspuns intelectual vindut, stiu ca-mi rapesc din timpul meu dar vorba aia cu timpul… mai timpu la mea! Ca tot te vezi tu peste noi, dar stai linistit ca daca vreodata in viata vei da de greu tot la un amarit te vei ruga sa te-ajute fiindca cei de teapa ta sint foarte egoisti, si-ar vinde mama sau tara numai sa scape basma curata! Oricum iti doresc sa ai norocul sa ti se schimbe sefii cit mai des, asta ca sa ai de unde pupa si linge, si pîinea pe care o vei minca sa devina cit mai maro! Si apropo de ce se striga in piata… ce vrem noi e si ptr boi!

 3. Foarte mulți români îl mai simpatizează pe Presedintele Băsescu; ei nu se prea vad in strada din cauza ca au prea mult bun simt; dar ei voteaza!

  • Nu știu daca FOARTE mulți români încă îl mai simpatizează pe Băsescu. Adu-ți aminte că la alegerile prezidențiale din 2009, în România (în interiorul granițelor) au fost mai mulți cei care au votat împotriva lui Băsescu (cu Geoană) decât cei care au votat cu Băsescu. El a câștigat totuși din cauza fraudării masive, care a avut loc în special în diasporă (mulțumim Baconschi). Deci încă din 2009 sunt mai mulți români care nu-l plac, decât români care îl plac (uită-te și pe toate sondajele care apar în prezent, în care bineînțeles că poți alege să nu ai încredere). Au trecut totuși vreo 2 ani de atunci în care cei mai mulți dintre cei care l-au votat a doua oară și-au dat seama ce greșeală mare au făcut. Bineînțeles că încă există persoane care îl mai simpatizează pe Băsescu, dar după părerea mea, o fac din motive greșite, pe care le poți vedea aici:

   https://ceicunoi.wordpress.com/2012/01/20/de-ce-tin-unii-oameni-cu-basescu-cum-voteaza-romanii-pol6/

   Nu-ți crea iluzii că sunt foarte mulți ca tine, care îl simpatizează pe Băsescu. Nu mai sunt așa mulți, pentru că cei mai mulți s-au trezit. Oricum NU contează numărul. Dacă mulți oameni fac o chestie, nu înseamnă că este bine/normal să faci ca ei. Simplu fapt că ar fi mulți care îl simpatizează pe Băsescu nu înseamnă că Băsescu este bun. Băsescu este moartea!

   Să ieși în stradă și să protestezi este ceva de foarte mult bun simț, atunci când ești condus de niște dictatori ca Băsescu.

   Așa este, din păcate și cei care încă sunt orbiți, și încă îl simpatizează pe Băsescu…votează. Noroc că sunt din ce în ce mai puțini.

   Citește textul de la linkul de mai sus pt detalii. Spor și desteaptă-te române!

 4. Pingback: Avantaje si dezavantaje Facebook – spionaj, date personale, virusi, sex, divort, comunicare, jocuri etc (net6) | CE-I CU NOI?

 5. Pingback: Avantajele referendumului de demitere a lui Traian Băsescu 29 iulie 2012. Ce am invatat (pol58) | CE-I CU NOI?

 6. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s