Protest ANTI BASESCU. Bucuresti Universitate 16 ian 2012.(pol3)

Protestul ANTI-BĂSESCU (pentru că a fost anti băsescu, orice ar încerca prin manipulare, cei din propaganda portocalie să spună) din 16 ian 2012 de la Universitate a fost mult mai pașnic decât cel din 15 ian (cu cele mai multe violente, acte de vandalism etc), la care nu am participat. Cu toate acestea, s-a soldat cu mai mulți oameni băgați în dube și duși la secție.

Protestul a fost foarte pașnic, cel puțin în zona Roșia Montană, unde am stat eu. Impresia mea a fost că au fost mult mai mulți oameni decât pe 14 ian, însă în continuare puțini.

Noi lozinci folosite: ”Băse Băse Băse lasăneeee lasăneeee!” ”Vrem cianură – pentru dictatură!” ”Du-te pe mare, du-te pe mare, du-te pe mare și lasăneeee!”, plus multe altele printre care clasicele ”Jos Băsescu!”, ”Demisia!” și preferata mea (pentru că știu că-l enervează cel mai mult) – ”Ieși afară, javră ordinară!”.

Era un băiat care spera ca toată mulțimea să strige cu el ”Moar-TE Băncilor! Moar-TE Băncilor!”, zbiera săracu’ cât de tare putea dar degeaba:). Mulțime striga doar ce vroia. Mulțimea gândea, nu doar striga.

Mă repet despre suporterii din galerii sau etc: sunt benefici unui protest atâta timp cât nu sunt violenți și nu strigă tâmpenii. Indiferent cum sună lozincile (a cântec de stadion). Asta nu contează! A nu fi pus semnul de egalitate între suporteri de fotbal (obișnuiți să cânte pe stadion și să scandeze etc), și golanii care au vandalizat centrul orasului. Habar n-avem cine au fost aceia exact.

Sunt împotriva violenței, iar lumea la protest este pașnică. Însă mă întreb: dacă nu ar fi fost violențele din seara-noaptea de 15 ian 2012 în centrul capitalei, se mai mediatizau atata protestele din București în presa internațională?

Diferit la protestul de pe 16 au fost percheziționările. Dacă ieșeai de la metrou de la Univ, dacă mergeai linistit pe trotuar in zona Univ, veneau jandarmii și te legitimau, te-ntrebau ce cauti pe acolo, te legitimau, și dacă aveau ei chef te băgau în dubă și te trimiteau la secție. Așa au ajuns într-o zi pașnică de proteste să fie mai mulți oameni ”arestați” decât în ziua cu vandalisme. Au fost duși la secție chiar și oameni care nu aveau nicio legătură cu protestul, care au avut ghinionul să treacă pe acolo, și  să fie băgați în seamă de jandarmi. Cât de legală e toată treaba asta?

Asemănător cu cealaltă zi de protest la care am participat a fost aceeași mișcare ciudată a jandarmilor, de a introduce scutieri (în șir de câte unul) în mijlocul manifestanților. Încep din ce în ce mai mult să cred că se face chestia asta pentru DIVERSIUNE de la motivul real pentru care venise lumea acolo (libertate, jos dictatura, jos băsescu) la lozinci și strigăte împotriva jandarmilor. Cât timp jandarmii erau printre manifestanți, se strigau lozinci anti jandarmi. După ce plecau se revenea la Jos Băsescu și toate celelalte. Deci poate fi o tactică de a-i face pe manifestanți să nu-l mai ia în vizor pe iubitul președinte, ci pe niște jandarmi care de fapt  îndeplinesc un ordin, și daia se află acolo.

Altă observație – mulțimea se rărește în jurul orei 23, când pleacă ultimele metrouri, și mai poți prinde ultimele autobuze de zi. Ar trebui în lipsa aproape totală a acestor proteste spontane să se stabilească cumva ora până la care stăm, și anume 23:00. Mai bine să se sție dinainte. Stau toți până la 23, strigă toți calumea ce-au de strigat, și pe urmă pleacă toți. Oricum, eventually, toți vor pleca acasă. Mai bine să se știe când va fi plecarea, pentru a putea doza mai bine energia și efortul depus.

Este o nesimțire că nu se permite accesul oamenilor în intersecție, pe bulevard. Sub pretextul idiot de a menține fluctuația traficului, țin separați oamenii care au venit să protesteze împreună, unii pe o parte a bulevardului, iar alții pe partea cealaltă.

Ultima mențiune: dacă ai portavoce la un protest spontan ești zeu:). Contează să te ducă și un pic capul, ca să știi ce să strigi, și mulțimea să repete cu tine.

Emilian, 17 ian 2012.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s