Protest anti Basescu. Bucuresti Univ. 14 ian 2012. Miting sustinere Arafat. (POL2)

Prezentarea protestului de la Universitate, 14 ian 2012. (cu o zi înainte de protestul care a devenit violent, cel de pe 15 ian, cu cocktailuri molotov etc, la care nu am mai fost prezent)

Am fost prezent pe 14 ian de pe la ora 22, m-am dus să scandez împotriva dictatorului Băsescu și pentru o Românie liberă. În același timp, am vrut să văd cu ochii mei organizarea celor 2 tabere (jandarmerie și protestatari), și ce se întâmplă mai exact (la TV nu ai cum să vezi și să simți pe bune ce e acolo).

Faza cu Arafat a fost doar o scânteie. Protestul a fost clar unul anti-băsescu.

Ce s-a întâmplat:

-niște oameni au venit să ceară libertate, să moară băsescu (cel puțin politic) etc; n-au fost mulți, și s-au împuținat pe măsură ce înaintam în noapte;

-la început protestatarii blocaseră intersecția mare de la Universitate, și totul decurgea fără probleme.

-jandarmeria a insistat să elibereze carosabilul, trimițând oamenii pe trotuare. Moment în care s-au întâmplat două chestii. Prima: i-au enervat și mai mult pe cei care veniseră să se bată cu jandarmii, și chiar și pe cei de bună credință care veniseră să protesteze pașnic, pentru că i-au trimis ca pe niște câini milogi pe maidan, ”ia duceți-vă pe trotuare, unde nu vă vede nimeni, și unde aproape că nu contați, mașinile trec, Bucureștiul își vede liniștit de treaba egoistă etc”. A doua: au separat protestatarii dintr-un grup cât de cât compact, care și așa era mic (1000 de pers?) în două părți – jumătate pe un trotuar, jumătate pe celălalt trotuar. Astfel s-a diminuat în mod subtil ”forța” protestatarilor, și s-a creat impresia la TV că sunt și mai puțini. Cred că de fapt asta a fost ideea (ordin politic), de aceea au venit cu pretextul eliberării obsesive a carosabilului, ca să spargă uniunea protestatarilor.

-protestatarii au rămas (care au mai rămas) pe trotuare, la cele 2 guri de ieșire din pasajul de la Univ (cea spre TNB – mai puțini protestatari și cea spre clădirea Universității – mai mulți și mai vocali)

-am fost în acel ”hot-spot” de pe partea cu Universitatea, chiar lângă cei mai vocali protestatari. De aici am putut observa și concluziona următoarele:

există oameni de bună credință care vor să protesteze și vin să protesteze pașnic (din păcate prea puțini ca procent din populația orașului). Lozincile strigate cel mai puternic au fost ”Jos Băsescu!” ”Demisia!” (lu’ Băsescu), ”Libertate!” (din cauza dictaturii lu’ Băsescu) și preferata mea ”Ieși afară, javră ordinară!”(Băsescu) (cât îmi place că îl enervează să i se strige asta). Protestatarii adevărați, cei de bună credință, care au venit să scandeze pentru o viață mai bună etc au evidențiat foarte bine care este CAPUL problemelor din România: Traian Băsescu. Dacă și-ar da seama și ceilalți români de chestia asta, ce bine ar fi.

jandarmii nu au nicio vină în principiu, ei sunt niste semi-sclavi ai unui ordin (au familie de întreținut etc, nu riscă să-și piardă postul). Bestiile sunt șefii lor, care dau ordinul, pe care probabil l-au primit, de fapt, indirect, de la Băsescu.

-pe lângă protestatari de bună credință, pașnici, la protest erau prezenți și persoane din bine-cunoscutele galerii de fotbal. Puteau fi recunoscuți după scandările pe care le cântau la unison, și pe care doar ei le știau.(de asemenea cativa erua in trening:D). Nicio problemă faptul că erau acolo, strigam cu toții împreună toate scandările anti-băsescu, pt. libertate etc. Însă se simțea tensiunea care există între ei și jandarmi (nevinovați în toată treaba – cu excepții bineînțeles), probabil din răfuieli anterioare de pe stadioane. Astfel, jandarmii erau înjurați de către cei din galerii, și tot cei din galerii scandau lozinci de genul ”Asasini, gabori asasini!”. Oamenii de bună credință nu scandau împreună cu ei chestiile de genul ăsta. De menționat totuși că fără ei, glasul mulțimii (mici așa cum era), ar fi fost mult mai slab; tot ei porneau și lozincile ”bune” și astfel tot grupul avea viață. Deci cumva sunt și ei buni la proteste, dacă sunt în stare să-și potolească instinctele animalice de bătaie, și pot fi non-violenți.

printre oamenii din grupul de protestatari se aflau și persoane care vroiau violență:

Am văzut la un moment dat o chestie mică (un golănaș), cu gluga pe cap, pitit mic așa în grămada cu oameni mai înalți decât el, ascuns bine de camerele de filmat, scotea pe rând câte un bolovan din buzunarele pline, și arunca spre mulțimea de jandarmi care trecea pe carosabil. A aruncat vreo 4-5 bolovani după care s-a tirat prin mulțime.

Unii oameni de pe trotuari dădeau petarde la picioarele protestatarilor de pe același trotuar (probabil nu aveau curajul să le arunce pe carosabil).

La un moment dat un cretin descreierat a aprins în mulțimea de lângă mine o petardă daia mare (rachetă), pe care a aruncat-o înscânteiată în mijlocul bulevardului, unde erau ceva jandarmi, jandarmi în civil, reporteri etc. Racheta, care în mod normal se înfige în pământ, pentru a zbura spre cer, s-a zvârcolit super periculos de haotic, după care cu o viteză incredibilă a zburat pe deasupra trotuarului de vizavi, la vreo 2-3 metri peste capetele celorlalti protestatari, de pe partea ceaalaltă. Cât de tâmpit să fii să faci așa ceva? Dacă racheta aia decola cu direcție 3 metri mai jos, exploda în oamenii nevinovați de pe partea cealaltă care protestau pașnic.

Mai târziu, 3 indivizi și-au făcut loc prin mulțime până mai spre centrul ”hotspot-ului” în care eram, în speranța că vor avea parte de ceva ”acțiune”. Când au ajuns, unul dintre ei le-a zis celorlalți dezamăgit ”ah…păi aicia e pace mă….:(” și au plecat toți trei în altă parte.

la apariția vreunui camion de jandarmi huiduielile erau maxime

la apariția vreunei salvări SMURD aplauzele erau maxime. (comic a fost că la salvările obișnuite – alb cu dungă portocalie, tot de stat, doar că nu țineau de SMURD, huiduielile iar apăreau :) – ce stupid!) (oare credeau că e vorba de alea private ”rele”?)

-Pe tot timpul protestului (de când am ajuns eu acolo), un șir de jandarmi era postat de-a lungul trotuarului pentru a nu permite intrarea pe carosabil, iar protestatarii aveau tot trotuarul pentru ei. La un moment dat, ce începe să treacă prin mijlocul trotuarului unde erau cei mai aprigi protestatari? Un alt șir de jandarmi. Au venit dinspre stația de autobuz (336, 601, etc) cu direcție spre fântâna de la Arhitectură, direct prin mijlocul manifestanților, care erau și așa înghesuiți pe vreo 3 metri lățime cât are trotuarul. Mă gândeam. Cât de idioți să fie? (bulevardul era imens si liber, puteau trece pe acolo dacă aveau nevoie să ajungă din punctul A în punctul B). Am zis, treacă de la mine, hai să zicem că treceți și prin mijlocul protestatarilor, dar măcar treceți mai repede. Ce să vezi? S-au oprit. Exact în centrul protestatarilor, fără absolut niciun sens sau scop vizibil. Pur și simplu s-au oprit și au împărțit trotuarul și așa îngust, în două părți și mai înguste, și mai înghesuite. Era un șir subțire de vreo 20-25 jandarmi (câte unul). Mă întrebam: Dude, ce căutați aici? După câteva minute au luat-o spre înapoi. Au încercat să iasă, printre potestatari în Bulevard, dar n-au putut pentru că era gard betonat. Au luat-o înapoi, dar deja spiritele se încinseseră, și protestatarii au început să-i împingă și să-i huiduie puternic. Cu niște gaze lacrimogene din tun au reușit să se întoarcă înapoi și să părăsească zona în huiduielile protestatarilor. I was like….ce-a fost asta?

Pentru că petardele pe la picioarele noastre erau mai dese, și mi-era frică de bolovanii care mai zburau spre carosabil, am zis că ar fi timpul să mă retrag și am plecat acasă.

Autobuzul de noapte a întârziat 20 min, conform pancardei cu orarul (atârnată în stație). Mă întreb, dacă nici la miezu’ nopții, când toate șoselele sunt libere, autobuzele nu pot respecta un orar prestabilit, atunci ce șanse sunt să se întâmple vreodată asta în timpul zilei? În autobuz erau numai baieți veniți toti de la protest. Erau toți pașnici și vorbeau civilizat.

Protestele în mod normal nu ar trebui să existe. Însă când statul, prin conducătorii nenorociți, își bate joc de cetățeni, protestul în stradă e ceva necesar.

Protestul a fost unul spontan, nu au existat organizatori, nu era nimeni acolo care să coordoneze treaba, nimeni nu avea portavoce, totul era spontan, de moment.

La cât mai multe proteste spontane pașnice, cu cât mai mulți participanți!

Jos Javra!

Emilian, 15 ian 2012.

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s