Introducere in Ecologie. Importanta mediului si ecologiei. (ECO1)

Într-o variantă foarte simplă, Ecologia este știința care se ocupă cu studiul mediului înconjurător, cu tot ce cuprinde el (inclusiv om). Ecologia este o știință tânără, care evoluează continuu. Ecologia se bazează pe teoria sistemelor (ecologie sistemică). Mediul este un sistem, cu subsisteme, care la randul lor au subsisteme, care la randul lor au subsisteme etc. (ex: pădurea este un sistem, populația de furnici din pădure este un sistem, un mușuroi de furnici este un sistem, o furnica este un sistem). Toate sistemele, subsistemele, componentele și elementele mediului sunt interconectate și inter-relaționează. Afectarea unui sistem duce la afectarea mai multor sisteme/subsisteme.

Diferența ecolog-ecologist

ECOLOG = specialistul în ecologie (specialistul în știința mediului, cel care știe cum funcționează mediul, înțelege mecanismele din sistemele și subsistemele mediului)

ECOLOGIST = persoana care militează pentru protecția mediului, activistul pentru mediu, cel care se luptă concret pentru salvarea/protejarea/curățarea mediului.

Ambele categorii de persoane sunt foarte importante pentru prezervarea mediului.

De ce este ecologia importantă?

Ecologia este importantă pentru a putea înțelege cum funcționează mediul, cum este afectat mediul de diferiți factori (în special uman), și cum poate fi mediul prezervat, reparat și îmbunătățit.

De ce este important mediul?

Mediul este cel mai important lucru pentru om, după propria viață. Ca să ai lucrul pe care absolut toți oamenii de pe planetă și-l doresc (bunăstare fizică și/sau psihică), îți trebuie mai întâi viață (trebuie să exiști). Pe locul imediat următor, ai nevoie de un mediu unde să exiști. Iar pentru a putea exista în așa fel încât să atingi acea bunăstare fizică și psihică, ai nevoie de un mediu care să permită acest lucru. Dacă mediul este prea degradat/distrus, tu nu vei mai putea trăi nici măcar decent (din cauza poluării, lipsei de hrană, încălzirii globale etc). Mediul înconjurător îți asigură absolut toate chestiile pe care tu le folosești zilnic: apă(pentru băut, în industrie, navigație, ploaie, pescuit etc), hrană, energie electrică(producerea energiei electrice se bazează tot timpul pe resurse din mediu – carbuni, petrol, gaze, vant, energie solară, apa termală etc; energia electrică este utilizată zilnic de noi toți, este aproape indispensabilă), îmbrăcăminte, oxigen, combustibil (cărbuni, petrol, gaze naturale), lemn (încălzire, mobilier, hartie etc), metale(mijloace de transport, construcții etc). Dacă vrei să mai ai și pe viitor aceste lucruri, trebuie să începi să fii un mic ecologist, măcar cu propria ta viață.

Legat de Ecologie și protecția mediului, sunt cam 2 mari probleme:

1.Oamenii încă nu au înțeles foarte bine cum funcționează toate sistemele mediului, și nu au înțeles încă importanța lui pentru omenire.

2.Oamenii simpli și conducătorii politici ai lumii sunt insuficient interesați de mediul înconjurător, și nu fac tot posibilul pentru salvarea mediului de la distrugerea continuă pe care o cauzează omul.

Ce pot face oamenii simpli pentru a proteja mediul?

Răspunsul: FOARTE MULTE LUCRURI! (și foarte multe dintre ele sunt banale)

Emilian, 15 ian 2012

One response to “Introducere in Ecologie. Importanta mediului si ecologiei. (ECO1)

  1. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s