Comunicarea – vorbirea si scrierea corecta in limba romana (I1)

dex 1998 dictionar explicativ al limbii romane comunicare si scriere corecta in limba romana ceicunoi wordpress comIata cum eu sunt transmitator iar voi receptori, eu incerc sa va transmit o informatie, si voi trebuie sa o receptati. Fiind romani, folosim limba romana. Alcatuind o societate, deja de ani buni, poporul roman comunica prin limba lui proprie, si anume cea romana. Pentru a ne intelege unii cu altii, trebuie sa avem un punct de reper, o referinta la care sa ne raportam atunci cand comunicam in limba romana. Printre reperele importante ar fi gramatica limbii romane (pe care trebuie sa o cunoastem), DICTIONARUL (DEX / DOOM / etc) care prezinta cuvintele existente in limba noastra si sensul lor, cat si alte dictionare si enciclopedii.

Este normal, ca atunci cand vorbim / scriem, sa folosim cuvintele de acolo, cu forma de acolo, si cu intelesul prezent acolo. Este normal sa vorbim corect, pentru a ne putea intelege si a functiona corect ca societate. Atunci cand se intampla sa deviem (din diferite motive) de la dictionar, problema nu este la “receptorul” care nu intelege ce spunem, ci problema este la “transmitator”, la noi. Folosirea în mod greșit a limbii române (dezacorduri, cuvinte cu alt inteles, cuvinte inventate, folosirea gresita a cratimei etc), atunci cand scriem ceva, atunci cand vorbim cu cineva, sau cand vorbim in public, POLUEAZA limba romana, polueaza si degradeaza comunicarea dintre noi.

O chestie banala pe care o putem face este sa apelam ori de cate ori este nevoie, la dictionarul explicativ. Stim cu totii ca este mare si greu, insa cei care cititi acest blog, aveti acces la internet, deci mult mai usor in cateva secunde, puteti consulta http://www.dexonline.ro (pus la favorites/bookmarks) sau alte siteuri asemanatoare atunci cand aveti dubii legat de forma/sensul unui cuvant, sau pe google despre sensul corect al unui termen, cum se scrie corect un anumit cuvant, unde se pune cratima etc .  Tehnologia existenta permite deja sa-ti iei dictionarul pe telefonul mobil; de asemenea de pe telefon, foarte multi pot intra deja pe internet, ceea ce inseamna ca oriunde si oricand ai nevoie, poti verifica o nelamurire legata de scrierea si vorbirea corectă în limba română. (cand o sa am timp, o sa pun si diacritice la acest text :) ).

CONCLUZIE: Suntem români și comunicăm prin limba română. Suntem datori să vorbim și să scriem corect pentru a ne putea înțelege unii cu alții.

Emilian, 14 ian 2012.

3 responses to “Comunicarea – vorbirea si scrierea corecta in limba romana (I1)

  1. Cuvintele “cocalar” si “pitipoanca” au fost inventate mai mult ca sigur de media. In alta ordine de idei, nu inteleg de ce s-a schimbat gramatica. Din sint in sunt. Am inteles de la oameni, ca sa nu mai parem a avea o limba rusofona ?

    • Habar n-am de ce au schimbat din sînt în sunt. E posibil să fie legată chestia cumva de comunism, cum am înţeles că stă treaba şi cu â şi î. Asta e şi mai tare. Î din i şi  din a. Se scriu diferit, dar se citesc perfect la fel. De ce trebuie să existe în acelaşi timp într-un vocabular al vreunei limbi de pe această planeta două litere/simboluri diferite ca aspect, dacă se citesc perfect la fel? Ne-am descurca la fel de bine şi dacă am avea un singur Î/Â, care să se folosească doar el, în toate cazurile în care ne trebuie î/â. :) Oricum, astea sunt probleme mai mici ale societăţii noastre. Problemele mari legate de limba română sunt legate de acordul subiect-predicat, formularea unei fraze care să aibă sens, folosirea unor termeni cu alt sens, stâlcirea cuvintelor, lipsa diacriticelor în scriere etc. Tineretu român e superb la capitolul ăsta…..

  2. Pingback: Arhiva colectie articole educative despre viata, lume si comportamentul uman, valabile pe termen lung, blog educativ Ce-i cu noi? (edu25) | CE-I CU NOI?

Spune-ți părerea aici:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s